Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.05.2016 18:54

piotrf napisał(a):
piekara114 napisał(a):Tam też pójdziemy….

A my z Tobą 8)

Pozdrawiam
Piotr

Zapraszam, ale to jeszcze chwilkę potrwa...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.05.2016 19:16

20.07.2015, poniedziałek - Siena c.d.

Syn zaczyna się nudzić i zaczyna poszukiwania bezpłatnego netu, aby móc bez przeszkód sobie pograć. Ale zasięg raz jest, raz nie ma, więc śmiesznie wygląda jak stoi na środku placu, nieruchomy, aby móc choć chwilę pograć... A ja mam jeszcze chwilę, aby popatrzeć na Campo…
Wygląd miasta zawsze miał dla sienieńczyków duże znaczenie. Już w średniowieczu powołano specjalnych urzędników, którzy stali na straży harmonii i porządku. Od XIV w. Okna wszystkich domów przy Piazza del Campo musiały pasować wyglądem i rozmiarem do okien ratusza. Później zarzucono te jednolite formy, jednak wciąż bez trudu można zauważyć, że okazałe ceglane budowle tworzą przy placu harmonijną całość.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na środku Campo znajduje się fontanna. Niestety jest bez wody, bo właśnie przechodzi czyszczenie i dezynfekcję. Podchodzimy bliżej, aby się jej przyjrzeć…. Fonte Gaia znaczy „źródło radości”. Podobno fontanna zawdzięcza nazwę radosnemu świętowaniu zachwyconych mieszkańców, jakie wywołało ukończenie budowy publicznego wodociągu – wcześniej miasto zmagało się z ogromnymi problemami z wodą. Woda sprowadzana była podziemnym kanałem z oddalonych o 25 km źródeł. Prace trwały 9 lat ( 8O 8O tak krótko :idea: ), a feta z okazji otwarcie trwała 2 tygodnie.Obrazek
Fontanna ozdobiona jest reliefem – niezbyt udaną kopią, gdyż oryginał mocno zniszczony znajduje się w muzeum Santa Maria della Scala.
Obrazek

Obrazek

Pańskie oko….. :wink:
Obrazek

Szkoda, że nie udało się zobaczyć fontanny z wodą…..

W tej chwili możemy spokojnie ruszyć do następnego punktu naszego programu….
Ostatnio edytowano 03.03.2023 19:42 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.05.2016 21:52

Oczywiście udajemy się w kierunku Katedry….
Nad budową katedry pracowano przez dwa wieki, począwszy od XII stulecia. Sienieńczycy od początku chcieli, by był to największy kościół na świecie, ale realizacja planów okazała się trudna. Kiedy wydawało się, że katedra jest ukończona (gotowa była kopuła), nadeszły wieści, że w Florencji podjęto budowę znacznie większej katedry. W 1339r. podjęto więc decyzję, że wzniesiona dotąd bazylika długości 90 m będzie tylko nawą poprzeczną nowego gigantycznego kościoła. Sieńska pycha została jednak srogo ukarana: już w połowie XIV w. prace przy nowej części przerwano ze względu na brak pieniędzy. Śladem ambitnego zamierzenia są nieukończone filary i mury tworzące ściany placu Katedralnego.

Do katedry podchodzimy od tyłu i po chwili stoimy na PUSTYM placu przed katedrą. Jest po godz. 9. Bez problemu możemy spokojnie porobić zdjęcia z zachwycającą pasiastą katedrą w tle….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W planie mamy wejść do środka, ale biletów jeszcze nabyć nie można :? Ale za to otwarte są drzwi do katedry :D , więc w piekącym słońcu wspinamy się do góry i po raz pierwszy zaglądamy do wnętrza… Marmurowa posadzka zachwyca 8O już od pierwszego spojrzenia…. :hearts: :hearts:
Obrazek

…podobnie jak i pasiaste kolumny… :hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Biletów jeszcze nie możemy nabyć, więc siadamy sobie na murku w cieniu z widokiem na katedrę. Pojawiają się kolejni pojedynczy turyści oraz jedna wycieczka Azjatów…

Obrazek

Koronkowa fasada katedry, zdobią dziesiątki posągów i wieżyczek. Realizacja fasady trwała z przerwami ponad 100 lat. Większość figur zdobiących elewację to współczesne kopie oryginałów przeniesionych do Muzeum Katedralnego. Układane na przemian białe i czarne pasy kamienia ożywiają boczne fasady.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas nam się trochę dłuży, obok jest punkt informacji turystycznej. Oficjalnie jeszcze zamknięty, ale Panie i strażnicy są już w środku, a na zewnątrz popalają papieroska. Idę się dowiedzieć, od której godziny można kupić bilety, ale otrzymuję odpowiedź, że zamknięte i otwarte będzie o 10 :x . Co ciekawe Panie są w IT od kiedy tu przyszliśmy, czyli od godz. 9.... Tą samą śpiewkę słyszą inni turyści podchodzący po jakieś informacje „Zapraszamy o 10” :? . Jak widać w Sienie godziny pracy to rzecz święta i należy ich przestrzegać….
Obrazek

Siedzę naprzeciwko katedry, ale jednocześnie mam doskonały podgląd na kasy biletowe. Kolejka już się ustawia od kilku minut, a teraz widzę tam ruch. I to przed czasem :!: To i ja zdążam w jej kierunku, ale moi Panowie stwierdzają, że już widzieli wnętrze i jednak nie wejdą…. No wkurzona jestem :twisted: , ale ja nie odpuszczam i zamierzam wejść do środka, a Panowie muszą na mnie poczekać :idea:
Kiedy oczekuję na swoją kolej, pojawia się Pani (biegle mówiąca po angielsku :!: ), która udziela informacji o katedrze, biletach itp. I rozdaje ulotki informacyjne o katedrze po włosku….. Byłam zdecydowana na bilet do środka + zwiedzanie Bramy do nieba. Ceny biletów tu. Od Pani informacja dowiadujemy się (kilka osób się o to pyta), że jak wejdziemy do katedry to nie możemy już z niej wyjść dopiero po wejściu na Bramę do nieba. Ale wejście do Bramy będzie z przewodnikiem w grupach o określonej godzinie. I okazuje się, że TA godzina to 12. A nie ma jeszcze 10. Szkoda, że nie napisali o tym fakcie (wg mnie dość ważnym) na www… Rezygnuję z Bramy… W końcu kupuję bilet, sztuk jeden i udaję się do drugiej kolejki. Tak, drugiej. Bo jedna to właśnie TA do kasy, a druga do wejścia do Katedry. Ustawiam się w sznurku, jestem 23. Mają wpuszczać od 10:30 i o ile IT rzeczywiście otworzyli o 10 to Katedra o godzinie 0 dalej zamknięta. Główne drzwi katedry są teraz zamknięte. Turyści przychodzą i odchodzą z kwitkiem albo w kierunku kas biletowych. Oczekiwanie na wejście trochę trwa (jakieś 30 min), mogę znowu przypatrzeć się szczegółom…
Obrazek

Stoję w pełnym słońcu naprzeciwko Complesso Museale Santa Maria della Scala, mieszczące się w szpitalu działającym od średniowiecza do końca XIX wieku. Był to jeden z najstarszych szpitali w Europie. Dziś rozległy kompleks budynków poszpitalnych jest udostępniony do zwiedzania.
Obrazek

Jest 10:40. Otwierają się boczne drzwi…..
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 25.05.2016 22:23

Zdecydowanie jeden z najładniejszych kościołów jakie widziałem (ale nie byłem jeszcze w Rzymie :wink: ). Dziesięć lat temu w drugiej połowie września, w deszczowe popołudnie, nie było kolejki ani problemów z wejściem do środka. Ciekaw jestem Twoich zdjęć i opisów z wnętrza katedry.
pzdr. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2016 10:58

tiwa napisał(a):Zdecydowanie jeden z najładniejszych kościołów jakie widziałem (ale nie byłem jeszcze w Rzymie :wink: ). Dziesięć lat temu w drugiej połowie września, w deszczowe popołudnie, nie było kolejki ani problemów z wejściem do środka. Ciekaw jestem Twoich zdjęć i opisów z wnętrza katedry.
pzdr. :wink:

Mam podobne wrażenia jak Ty i w Rzymie też nie byłam :D A środek? Będzie jeszcze dziś, więc zapraszam...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.05.2016 15:52

Siena jednym z klimatyczniejszych miejsc w T.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2016 20:57

FUX napisał(a):Siena jednym z klimatyczniejszych miejsc w T.

Zgadzam się, ale o poranku...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2016 21:06

Jest 10:40. Otwierają się boczne drzwi katedry. Można wchodzić…..

Najpierw przekreślają bilet, potem kontrola wykrywaczem metalu, zaglądanie do torebek, plecaków (mam w zapasie spódnicę do ubrania, ale wchodzę w szortach i nikt nie zwraca na to uwagi), potem bramka obrotowa, ciemna kotara i wreszcie jestem w środku… W prawie pustej katedrze.... Za mną w kolejce było tyle osób, co przede mną czyli na całą katedrę jest nas ok. 50 osób, no i kilka osób ochrony…

Pierwsze co zwraca uwagę w katedrze…. Ciężko powiedzieć, bo widzę wszystko na raz: biało-czarne pasiaste kolumny, mozaikową podłogę i sufit pełen fresków.
Biały i czarny to kolory Sieny (kolory w herbie) stąd właśnie te kolory zostały zastosowane w Katedrze.
Obrazek

Obrazek

Patrzę do góry….
Obrazek

….i spogląda na mnie rząd 200 głów papieży i cesarzy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy śmierć ci niesie przerażenie,
Gdy wleczesz dni bezbarwne, płone,
Na płyty katedralne w Sienie,
Zwróć swe spojrzenie utrudzone...

Patrz - oto chłopiec z ptakiem, z kwiatem,
Patrz - doświadczony mąż ze zwojem,
Patrz - starzec posunięty w latach
Nad grobem pochylony stoi...

Podłoga katedry to niesamowite mozaiki wykonane z marmury z Carrary. Przedstawiają sceny biblijne, związane z historią Sieny i z życia Sybilis, a mozaiki układano prawie 200 lat

Obrazek

Zaraz po wejściu można zabrać ulotkę z opis poszczególnych mozaik i ich rozłożeniem w Katedrze. Obawiałam się czy mozaiki będą widoczne, gdyż mój przewodnik podawał, że udostępnione są do zwiedzania od 21 sierpnia do 27 października. Dziś na szczęście jest 20 lipca i wszystkie mozaiki są odsłonięte….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnej kolejności wzrok przyciąga 8-boczna ambona wsparta na granitowych kolumnach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ołtarz główny mnie jakoś nie zachwycił,
Obrazek

…ale witraż nad wejściem przedstawiający Ostatnią Wieczerzę zdecydowanie tak:
Obrazek

I jeszcze inne zdjęcia z katedry….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podziemia też można pozwiedzać…
Obrazek

I dwóch papieży się pozdrawia…
Obrazek

Obrazek
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.05.2016 21:09

Fantastyczne wnętrze :!:
Dla takich wrażeń mogłabym postać w tej kolejce nawet dłużej :oczko_usmiech: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2016 21:40

marze_na napisał(a):Fantastyczne wnętrze :!:
Dla takich wrażeń mogłabym postać w tej kolejce nawet dłużej :oczko_usmiech: .

40 min na tej patelni warte było tego, co wnętrze oferuje.
A wnętrze rzeczywiście fantastyczne. I dobrze trafiłaś, bo już kolejna część jest gotowa... :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2016 21:47

20.07.2015, poniedziałek - Siena Duomo c.d.

W połowie długości katedry po lewej stronie jest jeszcze jedno warte zobaczenia miejsce: Biblioteka Piccolomini. Wg mnie punkt obowiązkowy. Tutaj tłumaczenie opisów poszczególnych elementów biblioteki. Turystów w katedrze jest zdecydowanie więcej niż jak wchodziłam, do biblioteki wchodzę wraz z innymi, w środku są turyści, ale na szczęście nie liczni. Już od wejścia uderza mnie przestrzeń i feeria kolorów…
Obrazek

Bibliotekę zbudowano na polecenie kardynała Francesco Todeschini Piccolomini późniejszego Piusa III, który chciał ochronić księgi gromadzone przez wuja papieża Piusa II. Stąd wcześniej 2 posągi papieży w katedrze. I to właśnie księgi i wolumeny są najcenniejszym elementem biblioteki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sufit to jeden wielki fresk, a kolory są intensywne, jakby wczoraj zostały namalowane...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na środku biblioteki stoi posąg Trzech Gracji - jest to rzymska kopia greckiego oryginału :mrgreen:
Obrazek

Ochrona pilnuje porządku i bezpieczeństwa zbiorów…
Obrazek

Obrazek

Trzeba opuszczać bibliotekę
Obrazek

Wota ofiarne….
Obrazek

Obrazek

Kopuła…
Obrazek

Obrazek

Ostatni rzut oka na katedrę
Obrazek

Obrazek

…i zaczynam szukać wyjścia. Widzę światło dzienne, ale tędy nie można wyjść. Wyjście jest przez drzwi główne. Wychodzę na zewnątrz, światło niesamowicie razi mnie w oczy, a gorące powietrze nie pozwala swobodnie oddychać…
W katedrze spędziłam prawie godzinę. Pora poszukać moich chłopaków. Instynktownie idę na tył katedry, gdzie chłopaki siedzą na schodach czekając na mnie, aby wspólnie iść zjeść pizzę….

Katedra mnie zachwyciła :hearts: :hearts: :hearts: Wszystkim. I jeśli tylko w przyszłości będę w okolicach Sieny na pewno powrócę do miasta, aby ponownie odwiedzić Duomo…
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.05.2016 08:15

piekara114 napisał(a):
Katedra mnie zachwyciła :hearts: :hearts: :hearts: Wszystkim. I jeśli tylko w przyszłości będę w okolicach Sieny na pewno powrócę do miasta, aby ponownie odwiedzić Duomo…

Nie dziwię się :P ,
ja do Sieny też jeszcze kiedyś chcę wrócić ... no i zobaczyć Duomo w środku, bo nie byłam :oops:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2016 08:44

Do Włoch już Ciebie nie wpuszczą... :mrgreen:

My byliśmy dzień po gonitwie. Jeszcze sprzątano.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.05.2016 08:54

FUX napisał(a):Do Włoch już Ciebie nie wpuszczą... :mrgreen:

A założysz się, że jednak wpuszczą ... :oczko_usmiech:,
allora :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.05.2016 10:30

FUX napisał(a): My byliśmy dzień po gonitwie. Jeszcze sprzątano.

Ale miałeś ładne chmurki, idealne do fotek...
A nie kusiło Cię przyjechać w dniu palio?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Teksańskie widoczki w Toskanii - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone