Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.04.2016 19:05

Przyznam się, że zarówno Torre Guinigi jak i Piazza Amfiteatro ..... naszukalismy się strasznie
tez w mega upale....za to sporo nachodziliśmy się później po wałach...

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2016 08:03

tony montana napisał(a):Przyznam się, że zarówno Torre Guinigi jak i Piazza Amfiteatro ..... naszukalismy się strasznie
tez w mega upale....za to sporo nachodziliśmy się później po wałach...
Murach z chęcią bym pospacerowała, ale ani upał nie zachęcał (a woda została w aucie) oraz następny punkt programu na nas czekał.... Jak wiadomo nie da się wszystkiego zobaczyć w czasie wakacji, ciągle trzeba dokonywać wyborów. My wybraliśmy podstawy z kilku miejsc, aby móc następnym razem zdecydować sie na to, co się nam już podobało ze wstępnego rozeznania....

Dziś popołudniu będzie kolejne miasteczko....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2016 21:54

15.07.2015, środa, popołudniu – Pisa

Po opuszczeniu Lucca jedziemy do kolejnego punktu zaplanowanego na dziś.
Ostatni odcinek jest bardzo przyjemy...
Obrazek

…i bez problemu parkujemy na uliczce polecanej przez myszę, dokładnie to w tym miejscu:
Obrazek

Obrazek

Idziemy przez tą nieturystyczną część Pisy i po chwili jesteśmy pod bramą…
Obrazek

…a z boku majaczy nam już najbardziej znany budynek Pisy
Obrazek

Zanurzamy się w uliczki centro, przechodzimy przez bramę ogrodzenia 8O 8O (wyjdziemy stąd później :idea: i już jesteśmy na Campo dei Miracoli, a słynna Krzywa Wieża jest przed nami przyciągając na dłużej wzrok
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozglądam się dookoła i dostrzegam kolumnę z wilczycą – tego symbolu się tutaj nie spodziewałam 8O
Obrazek

Obrazek

Pole Cudów to nie tylko 8 kondygnacyjna chyląca się wieża…
Obrazek

Obrazek

…ale także katedra i baptysterium. Każdy z budynków można zwiedzić osobno lub na bilecie łączonym. Niestety jesteśmy zbyt późno, jest tuż po 20 i kasy są już zamknięte, choć na wieżę dalej ludzie są wpuszczani. Nie byłam nastawiona na dokładne zwiedzanie, ale osobiście chciałam wejść do ….Katedry, a dokładnie Bazyliki Zaśnięcia NMP.
Z tej strony Campo prawie nie ma turystów i jestem tym mile zaskoczona
Obrazek

Obrazek

Idziemy popatrzeć na wieżę i katedrę z drugiej strony. Tu ludzi zdecydowanie więcej i oczywiście przyjmują dziwne pozycje, aby zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia przytrzymujące/popychające wieżę
Obrazek

I katedra:
Obrazek

Obrazek

Trzeci budynek zespołu katedralnego to wznoszone przez 130 lat przysadziste Baptysterium
Obrazek

Obrazek

Próbuję ująć w jedno zdjęcie wszystkie 3 budynki, ale zachodzące słońce na wysokości Baptysterium skutecznie mi to uniemożliwia. No cóż, trzeba się zadowolić tym:
Obrazek

Obrazek

Ruszamy na spacer po Pisie....
Ostatnio edytowano 19.02.2023 20:40 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.04.2016 06:22

Na tym trawniku skutecznie zniechęcano turystów do korzystania z niego...

Obrazek

2013, lipiec.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.04.2016 07:34

piekara114 napisał(a): 15.07.2015, środa, popołudniu – Pisa

Czyli jak była zgadywanka gdzie będzie wycieczka to miałam rację :!: :mrgreen:

piekara114 napisał(a):…i bez problemu parkujemy na uliczce polecanej przez myszę ...

Polecam się ... :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.04.2016 07:42

mysza73 napisał(a):

No niby zgadłaś, ale dopiero drugi etap. A bez pierwszego nie było by drugiego :mrgreen: :mrgreen:

FUX napisał(a):Na tym trawniku skutecznie zniechęcano turystów do korzystania z niego...
2013, lipiec.
O matko, ile ludzi. A mi się wydawało, że wieczorem było ich sporo...
Jak byliśmy, to był jakiś znak, o zakazie chodzenia po trawniku, ale nikt go nie respektował. I co ciekawe kręciło się kilka osób (coś w rodzaju ochrony) i nie zwracali uwagi na to, więc w takiej sytuacji i ja posiedziałam sobie na trawniku :D
Ostatnio edytowano 19.02.2023 20:26 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.04.2016 07:53

piekara114 napisał(a):oczywiście przyjmują dziwne pozycje

... trzeba uważać bo tam nieźle ludzi "skręca" ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.04.2016 07:54

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):

No niby zgadłaś, ale dopiero drugi etap. A bez pierwszego nie było by drugiego :mrgreen: :mrgreen:

No w sumie tak ... :? :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 26.04.2016 07:55

piekara114 napisał(a):Idziemy popatrzeć na wieżę i katedrę z drugiej strony. Tu ludzi zdecydowanie więcej i oczywiście przyjmują dziwne pozycje, aby zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia przytrzymujące/popychające wieżę
Obrazek

Fajnie to wygląda :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.04.2016 08:45

Roxi napisał(a):
piekara114 napisał(a):Idziemy popatrzeć na wieżę i katedrę z drugiej strony. Tu ludzi zdecydowanie więcej i oczywiście przyjmują dziwne pozycje, aby zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia przytrzymujące/popychające wieżęFajnie to wygląda :)

Fajnie wygląda, jak próbują stać na koszu na śmieci czy na tych betonowych pachołkach od ogrodzenia na jednej nodze, a drugą popchać wieżę. Widok był tak śmieszny, że nawet nie pomyślałam o zrobieniu zdjęcia, bo zastanawiałam się ile prób można podjąć, aby wyszło takie zdjęcie... Nie muszę chyba mówić, że za każdym razem stojąc na jednej nodze spada się z tego pachołka....
Ostatnio edytowano 19.02.2023 20:27 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2016 20:15

15.07.2015, środa, popołudniu – Pisa c.d

Klucząc uliczkami Pisy...
Obrazek

…kierujemy się ku rzece.
Obrazek

Przez Pisę przepływa rzeka Arno,
Obrazek

…która obecnie ma ujście w Marina di Pisa, czyli nadmorskiej Pisie. Kiedyś Pisa była miastem nierozerwalnie związanym z morzem, gdyż założona została przy ujściu Arno do Morza Liguryjskiego. W czasie ostatnich kilkuset lat linia brzegowa odsunęła się o ponad 6 km na zachód, ale w średniowieczu, gdy morze było jeszcze całkiem blisko, w Pizie znajdował się wielki port. Miasto przekształciło się w końcu w republikę morska, która między XI a XIII stuleciu była jedną z pierwszych potęg ówczesnego świata.

Przyglądamy się rzece, ale nie mamy już siły na dalszy spacer, no i trzeba coś zjeść i się ochłodzić. Jakaś pizza się trafiła, chyba nic specjalnego, bo szczegółów nie pamiętam, ale jeszcze obowiązkowo gelatto. To spacerujemy i szukamy i tak trafiamy na ten placyk. W lodziarni ruch, ale kolejki dużej nie ma. Decyduję się na lody pistacjowe i to był genialny wybór. Tak pysznych i pełnych smaku lodów bardzo dawno nie jadłam :hearts: :hearts: . Pychota. Jeśli będziecie w Pisa to polecam odwiedzić to miejsce. WARTO.
Po drodze kupuję jeszcze kartki, od razu wypisuję i wysyłam. I powolutku wchodzimy z powrotem na Campo
Obrazek

Siadamy na schodach fontanny i przyglądamy się zespołowi klasztornemu w całkiem innej szacie….
Obrazek

Obrazek

Wracamy do samochodu i już wyjaśnia się czemu tak ciężko się nam spacerowało. Temperatura iście południowa
Obrazek

Opuszczamy Pisę, jedziemy wzdłuż murów okalających Pole Cudów. Ostatni raz spoglądamy na oświetloną dzwonnicę i po jakiejś godzinie jazdy i po uiszczeniu 6,8 eur za przyjemność jazdy włoską autostradą :roll: meldujemy się w MdB.

Jeszcze winko i możemy zakończyć ten dzień. Super dzień.
Ostatnio edytowano 19.02.2023 20:30 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2016 20:45

16.07.2015, czwartek – bliskie spotkania z….

Kolejny dzień nastał, więc zgodnie z naszym zwyczajem, śpimy aż się wyśpimy, jemy spokojne śniadanko i na plażę.
Tradycyjnie via Platini, parking, przez wydmy i już jesteśmy na plaży. Tuż przy wejściu na plażę, ludzi sporo…
Obrazek

… w prawo, jeszcze więcej 8O 8O
Obrazek

Obrazek

….więc my tradycyjnie idziemy w lewo na południe i znajdujemy miejsce idealne dla nas (oczywiście jak na włoskie-toskańskie warunki) :lol: :lol:
Obrazek

Obrazek

Woda może nie jest lazurowa, ale krystaliczna jest….
Obrazek

….i bardzo ciepła 28,3 st. :mrgreen: Rośnie z każdym dniem. :mrgreen: :mrgreen: Temperatura w cieniu wynosi 35 st, a w słońcu stale przekracza 40 8O 8O :hut:

Obrazek
Ostatnio edytowano 20.02.2023 21:46 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.04.2016 22:05

piekara114 napisał(a):
Klucząc uliczkami Pisy...
Obrazek

Vespy i trójkołowe miniciężarówki Piagio zawsze będą mi się już kojarzyły z Toskanią :D

Piazza dei Miracoli fajnie wygląda wieczorem i chyba sporo luźniej jest?
A z tą temperaturą to rzeczywiście mieliście nie za ciekawie :?

pozdrawiam,
Michał
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.04.2016 07:42

piekara114 napisał(a):
….więc my tradycyjnie idziemy w lewo na południe i znajdujemy miejsce idealne dla nas (oczywiście jak na włoskie-toskańskie warunki) :lol: :lol:
Obrazek

Ale pustki ... 8O ... pasuje mi ... :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.04.2016 09:06

piekara114 napisał(a):….i bardzo ciepła 28,3 st.

... trzeba uważać żeby się nie oparzyć ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia