Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.04.2016 07:28

piekara114 napisał(a):Lucca

Wspominam bardzo miło :D ,
teraz też przejeżdżaliśmy ... i nawet zakołatało mi w głowie żeby wstąpić na chwilę :oops: , ale na chwilę to bez sensu :? , a na dłuższy spacer nie było czasu :roll:

piekara114 napisał(a):zresztą jak większość urządzeń w takich przypadkach, mnie po prostu nie lubią i robią mi na złość

Mnie też takie urządzenia nie lubią ... i z wzajemnością :evil: :oczko_usmiech:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 20.04.2016 20:11

No i proszę! Taaaaka przerwa, a tu nagle kilka stron pękło w parę dni :)

Fajnie, że znów nadajesz. Miło powspominać tę piękną krainę zaglądając do Ciebie, choć np. do Bolgheri nie dotarłem.

W Volterze odwiedziliśmy również jeden z kilku "Museo della tortura". Nie miałem pojęcia, że istnieją tak zmyślne przyrządy do zadawania bólu.
Volterra to też miejsce akcji jednej z części filmu "Zmierzch". Władze miasta nie zgodziły się jednak na zdjęcia i ekipa kręciła sceny w nawet bardziej uroczym Montepulciano, które udawało w filmie Volterrę :)

Śmigaj dalej... 8)
pozdrawiam,
Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.04.2016 20:24

B.
Dziś odrabiam ZALEGŁOŚCI (za które przepraszam!)

piekara114 napisał(a):Teatro Romano zobaczyłam w relacji cromaniaka (bo na przewodniki, tylko w jednym jest jedno zdanie na jego temat), ale wtedy kamienie odbijały się od soczystej zieleni, a teraz toną w spalonej przez słońce trawie.
Rzymski teatr wykorzystywany jest obecnie w okresie letnim jako miejsce przedstawień i koncertów. Same Teatro pochodzi z I w. i zachowana jest widownia i częściowo scena.

Ja o Teatro Romano w Volterze czytałem jednak w kilku przewodnikach - no, ale ja mam kilkanaście włoskich przewodników

piekara114 napisał(a):Obrazek

O, lazury się pokazały:)
Woda cały czas 27 stopni, zacnie! :)

piekara114 napisał(a):I po godzinie jazdy o 17 jesteśmy u celu i możemy popatrzeć co Lucca oferuje w czasie wakacji....

Do Lukki podchodziliśmy dwa razy - raz była mega ulewa i tonęliśmy już na Autostrade i baliśmy się wjechac do miasta, po czym zawrócilismy do naszej Sarzany koło La Spezia
Za drugim razem .... zgubiliśmy się w mieście hueheuehue

NA ROBBIEGO poszedłbym w takiej Lucce!

piekara114 napisał(a):Zostawiam sprawę kwitka w rękach Pana M., dogaduje się z maszyną, wpisuje nr rej. samochodu (taki wynalazek jak w Krk) i można iść na te mury…

Podobne rozwiązanie było w Alberobello w Apulii - wsciekłem się na nie bo co IM PO MOIM numerze auta Z POLSKI ;) :boss:

:smo: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.04.2016 21:47

Mysza, szkoda, że nie wpadliście znowu do Lucca - lubię odwiedzać na spokojnie miasteczka, które już zwiedziłam. Wtedy jest taki spokój, bez napięcia można pospacerować i napawać się atmosferą. Oczywiście jak jesteśmy w miejscu, które nam się podobało....

Cześć Mikeee - w Volterze jest sporo różnych muzeów, oprócz tych tortur to także te związane z kulturą Etrusków, ale także z produkcją alabastru. My jakoś na muzea w wakacje się nie nastawiamy, musi coś nas mega zainteresować.

Cześć Tony - co do wody - to jeszcze Morze Liguryjskie niespodziankę nam sprawiło, ale to na zakończenie pobytu. A ten lazur to taki do przyjęcia. Kalendarz imprez w Lucce rzeczywiście mocno rozbudowany i to o takie dość konkretne pozycje. Mieszkańcom tylko można pozazdrościć władz...

Mikeee napisał(a):Śmigaj dalej... 8)
Dziś niestety nie będzie odcinka, bo jakoś niespecjalnie się czuję, jakieś mega zmęczenie mnie dopadło i tym postem kończę dzisiejszy dzień. Mam nadzieję, że jutro w pracy mimo wielu spraw do załatwienia, pójdzie wszystko bez zawirowań i opuszczę ten przybytek bez bólu głowy jak w dniu dzisiejszym. :papa: , do jutra
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.04.2016 17:42

marze_na napisał(a):Lucca mi się kojarzy wyłącznie z katedrą z odjechaną fasadą. Taką fotkę mam w przewodniku 8)

kulka53 napisał(a):A więc Lucca :) (ten na zdjęciu to nie katedra)

Kulka, masz rację. Na zdjęciu nie ma Duomo, do niego nie dotarliśmy...
Marzena, to co masz w przewodniku ten mój kościół czy Duomo św. Marcina?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.04.2016 18:29

15.07.2015, środa, popołudniu – Lucca c.d.

Spacerując wąskimi uliczkami….
Obrazek

…zauważamy wieżę, na której są ludzie i jeszcze drzewa rosną 8O
Obrazek

Postanawiamy, że my także popatrzymy na Lucca z wysokości :mrgreen: :mrgreen: Wędrujemy uliczkami…
Obrazek

…niektórzy nie zachowali podstawowych zasad bezpieczeństwa na drodze….
Obrazek

…znajdujemy wejście na Torre dei Guinigi wraz z informacją o godzinach otwarcia i cenie
Obrazek

Kupujemy bilety (po czasie kapnęłam się, że policzyli nam za 4 osoby 8O , a ja się nie zorientowałam :evil: ) i wdrapujemy się na górę, po drodze zapoznając się z historią Torre
Obrazek

I już oglądamy miasto z góry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mała panorama...
Obrazek

I katedra – Duomo di San Martino…
Obrazek

…oraz Piazza Anfiteatro, na którym rozpoczynał się rajd Top Gear po tym mieście
Obrazek

Tak wygląda wieża na górze, drzewa są prawdziwe, miejsca niewiele, tak na kilka, kilkanaście osób
Obrazek

Kiedy jechaliśmy autostradą, zauważyliśmy nisko lecące samoloty, w rodzaju jakiś transportowych. Będąc na wieży syn zauważa pożar lasów…
Obrazek

…i za pewne tam leciały widziane przez nas samoloty. Potwierdza się to, kiedy na niebie zauważamy kolejny lecący w kierunku dymu.
Obrazek

Kiedy się już napatrzyliśmy, posiedzieliśmy chwilę, po raz ruszać w dół…
Obrazek

Zadzieramy jeszcze głowę do góry…
Obrazek

Obrazek

…i udajemy się na...
Ostatnio edytowano 17.02.2023 22:01 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.04.2016 20:09

Myśmy zamiast Guinigi wybrali tę drugą wieżą dostępną dla turystów... może mniej znana ale za to bardziej pusta, no i wyższa :) (cena chyba taka sama była).

piekara114 napisał(a):Kulka, masz rację. Na zdjęciu nie ma Duomo, do niego nie dotarliśmy...

W Duomo byliśmy tak wcześnie rano, że zaraz nas wyprosili twierdząc że jeszcze zamknięte :? , choć było otwarte.
Zapamiętałem, że ładnie wewnątrz było...
Luccańskie Duomo tak dość wyjątkowo nie w samym środku miasta, a z boku, przy murach stoi...

piekara114 napisał(a):udajemy się na...

Elipsę :cool:
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 22.04.2016 08:43

Dzięki za widoczki z wieży, bo na niej niestety nie byłem :(
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.04.2016 08:54

piekara114 napisał(a):I już oglądamy miasto z góry

... takie widoczki lubię najbardziej ... 8) ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2016 09:08

kmichal napisał(a):
piekara114 napisał(a):I już oglądamy miasto z góry
... takie widoczki lubię najbardziej ... 8) ...

rysiek_r74 napisał(a):Dzięki za widoczki z wieży, bo na niej niestety nie byłem :(

Widoczki, rzeczywiście fajne były. No i te drzewa na szczycie :hearts: , ja jeszcze wieży z drzewami nie spotkałam 8O

kulka53 napisał(a):Myśmy zamiast Guinigi wybrali tę drugą wieżą dostępną dla turystów... może mniej znana ale za to bardziej pusta, no i wyższa :) (cena chyba taka sama była).
Nawet nie wiedziałam,że na inną tez da się wejść. W sumie to tylko na tej ludzi widziałam. I podejrzewam, że gdybym była świadoma możliwości wyboru, to i tak wybrała bym moją - ze wzg. na drzewka :D

kulka53 napisał(a):
piekara114 napisał(a):udajemy się na...
Elipsę :cool:
Oczywiście, że tak.
Mam nadzieję, że dziś przed wyjazdem się uda, jak nie to w niedzielę, będzie kolejny odcinek.... Ale mam nadzieję, że jeszcze dziś. Zapraszam :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 22.04.2016 10:28

Wpadnę z winem ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2016 17:09

maxredaktor napisał(a):Wpadnę z winem ;)

To już otwieraj :D

15.07.2015, środa, popołudniu – Lucca c.d.

Jak słusznie kulka zauważył, po zejściu z Torre udajemy się na
Obrazek

Piazza Anfiteatro to jedno z najbardziej charakterystycznych miejsc Lucca, zajmuje miejsce rzymskiego amfiteatru, któremu zawdzięcza nazwę i eliptyczny kształt. Domy otaczające plac wzniesiono na murach trybun. Trzy metry poniżej nawierzchni placu zachowały się pozostałości areny, na której rozgrywano pojedynki gladiatorów. Po zaniechaniu widowisk amfiteatr zmieniono w targowisko.
W tym miejscu zaczyna się odcinek Top Gear’a, a sam plac……. nie zachwycił, aż tak jak w programie. Jest częściowo w cieniu, kolory kamienic nie są tak nasycone jak w pełnym słońcu, a plac nie jest tak duży jak prezentuje się na zdjęciach. Jest dość mały. Jest tu strasznie parno, nie ma żadnego przeciągu bo wejścia na teren Piazza są przez bramy i nie są naprzeciwko siebie. Szukamy lodów, znajdujemy jakość niedużą lodziarnię, ale lody nie powalają, nawet nie są smaczne, a synowi jeszcze spadają i lądują na Piazza. Plac na zdjęciach prezentuje się znacznie lepiej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedną z bram opuszczamy plac i już w przejściu jesteśmy w stanie odetchnąć chłodniejszym świeższym powietrzem. Tu też można schłodzić się napojem

Obrazek

Podążamy Via Filungo, czyli głównym deptakiem miasta…
Obrazek

Obrazek

… i ulica handlowa, gdzie można kupić i ubrania, i biżuterię, i książki, i jakieś pamiątki.
Przy ulicy znajduje się
Obrazek

Obrazek

… a kilka kroków dalej napotykamy….
Obrazek

….czyli kolejny znany Włoch w Lucce się pojawił, a dokładnie wystawa reprodukcji jego pomysłów...
Obrazek

…a co ciekawe wystawa odbywa się w kościele. Zaglądam do środka, ale wielkość kościoła, a tym samy ewentualna wystawa nie zachęcają do wydania eurasków
Obrazek

Kręcimy się uliczkami i patrzymy jak mieszkańcy odpoczywają po męczącym obserwowaniu turystów….
Obrazek

Obrazek

I tak plącząc się uliczkami, przechodząc przez kolejne place ponownie wchodzimy na mury
Obrazek

Lucca jako jedyne toskańskie miasto jest w całości otoczona wałami. Mury obronne to dobrze zachowane fortyfikacje z XVI w., których budowa pochłonęła bajońską sumę 900 tys. skudów. Pierwotnie mury zabezpieczało 126 armatnich dział i fosa o szerokości 35 m – obawiano się o przede wszystkim ataku Medyceuszy z Florencji, przed którymi miasto strzegło swojej niezależności. Pierścień murów okalających centro ma prawie 4,2 km długości. Umocowaniom nie było dane ani razu dowieść swojej przydatności, gdyż XVII i XVIII stulecia były tu wyjątkowo spokojne. W 1830 r. na życzenia Marii Luizy do Burbon przekształcono je w piękne założenie parkowe, Spacerowiczów trzeba przestrzec przed wdrapywaniem się na mury – ewentualny mandat może sięgnąć nawet 1000 eur.
Obrazek

Obrazek

Opuszczamy mury….
Obrazek

…i tą samą bramą, którą weszliśmy do miasta
Obrazek

…wychodzimy poza mury. Autko stoi na parkingu, podjeżdżamy jeszcze do dużego Conada na jakieś zakupy, tankujemy autko i podążamy w kolejnym kierunku….

Wrażenia? Mi Lucca bardzo się podobała, ma swój klimat, charakter, dzięki murom ściśle wydzielone centro bez samochodów, więc spokojnie można spacerować. Jeśli będę w okolicy to z przyjemnością znowu pospaceruję, może tym razem czas poświęcę na spacer po murach....
Ostatnio edytowano 19.02.2023 19:25 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.04.2016 08:06

piekara114 napisał(a):
Wrażenia? Mi Lucca bardzo się podobała, ma swój klimat, charakter, dzięki murom ściśle wydzielone centro bez samochodów, więc spokojnie można spacerować. Jeśli będę w okolicy to z przyjemnością znowu pospaceruję, może tym razem czas poświęcę na spacer po murach....

Jak się będziesz tam wybierać, to daj znać ... zabiorę się z Tobą ... zero kościołów, obiecuję ... :oczko_usmiech: :smo:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.04.2016 08:46

Na plantach/w parku/na murach to i nawet policja sie trafi...
:wink:

Obrazek

Obrazek

Super miejsce na rower, spacery.

Ale Lukę to okoliczne pałace i wille przebijają.
Rower, skuter i jechane.

Warto!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.04.2016 13:52

FUX napisał(a):Rower, skuter i jechane.

Na rowerze :?: :?: 8O 8O 8O To Ty chyba chcesz mi już dołek kopać....
Takie upały jak nas dopadły we Włoszech to w Europie nie miałam nigdy. W południe na plaży temperatura przekraczała 40 stopni.... Popołudniami było niewiele mniej... i w tych warunkach rower.... NEVER... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Teksańskie widoczki w Toskanii - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone