kmichal napisał(a):piekara114 napisał(a):Przecież na początku podałam, co planuję zobaczyć…. A potem i plan B nawet przedstawiłam….
... widocznie za szczegółowo podałaś i to nas zmyliło ...
...
Wybacz, że tyle planów miałam opracowanych
15.07.2015, środa, popołudniu - LuccaZanim udamy się na spacer, trzeba zaparkować auto. Łatwa rzecz.
Parking Pan M. upatrzył już w domu i bez żadnego problemu trafiamy, bliżej się już nie da chyba zaparkować. Miejsce nawet mamy zacienione. Pozostało tylko uiścić opłatę za postój. Jak na miasto i to włoskie to uważam, że jest dość tanio, 1 EUR/1h. To do parkomatu. I tu zaczęły się schody. Przyjmuje tylko bilon
(no i karty, ale z tymi wolę w takich urządzeniach nie eksperymentować)… A my akurat nie mamy
…. Próbuję w barze parkingowym rozmienić, ale chyba nie chcieli pomóc. Jedni, drudzy przechodni nie mają rozmienić 10 euro, ale w końcu trafiam na małżeństwo, które robi zrzutkę i mamy 10 błyszczących euraków
No to dalej. Oczywiście komunikaty po włosku
Wybieram ENG, nie działa, inny – nie działa
To wołam Pan M. Zapewne, maszyna mnie nie lubi i jak Pan M. się pojawi to zacznie działać jak trzeba -
zresztą jak większość urządzeń w takich przypadkach, mnie po prostu nie lubią i robią mi na złość. Jednak nie. Zostawiam sprawę kwitka w rękach Pana M., dogaduje się z maszyną, wpisuje nr rej. samochodu
(taki wynalazek jak w Krk) i można iść na te mury…
Czas spędzony na parkingu, a było to 15 min., spowodował, że czułam się jak po kilkugodzinnym pobycie na plaży. Żar leje się z nieba, i to jest delikatnie napisane….
Idziemy i dosłownie po opuszczeniu parkingu jesteśmy pod samymi murami….
Fajny kolor, modny zresztą tego lata
Po przejściu bramy w murach, oglądam się za siebie, aby popatrzeć na TE mury i widzę
...prawie jak w Paris
…
Udajemy się bez celu w jedną z uliczek i jesteśmy na Piazza Napoleone, gdzie trwają przygotowania to kolejnego koncertu. W sumie nie ma się, co dziwić, jesteśmy w końcu w rodzinnym mieście Giacoma Pucciniego…
Piazza Napoleone –
wysadzany drzewami skwar w południowej części centro, wytyczony został w 1806 r. przez okupujących Francuzów. Pośrodku stoi pomnik Marii Luizy de Burbon z 1843 r. Przy placu znajduje się także Palazzo Ducale (siedziba władz miejskich), ale jakoś nie zwróciliśmy na niego uwagę… Spacerując wąskimi uliczkami podchodzimy pod Chiesa di San Michele in Foro
marze_na napisał(a):Lucca mi się kojarzy wyłącznie z katedrą z odjechaną fasadą. Taką fotkę mam w przewodniku
.
Marzena, zapewne to ją masz w swoim przewodniku, porównaj sama…
Kościół znajduje się na
forum starożytnego miasta. Koronkowa fasada pochodzi z czasów rozbudowy świątyni w XIII w.…a ze szczytu spogląda na nas patron kościoła Archanioł Michał depczący smoka – smoka z poziomu ziemi nie stwierdziłam
Wnętrze kościoła jest proste i oprócz ogarniającego chłodu (bardzo pożądanego w dniu dzisiejszym) jakoś niczym szczególnym się nie wyróżnia
Idziemy dalej….