Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.04.2016 19:36

... nawet nie spróbuję zgadywać ... 8) ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.04.2016 21:20

piekara114 napisał(a):ktoś z czytających zgadnie

Hmmm...
Jako, że to wycieczka popołudniowa, więc niedaleka i na niezbyt długo.
Może Massa Marittima?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.04.2016 07:50

Chyba nie będzie kolejnego odcinka.....
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 19.04.2016 07:54

piekara114 napisał(a):Chyba nie będzie kolejnego odcinka.....

:?: 8O
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.04.2016 07:58

Pisa :evil:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 07:59

... litości - prawdopodobieństwo trafienia jest zbliżone do tego z "totka" ... 8O ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.04.2016 08:46

Piekara liczbę postów nakręca :lol: :wink:

Ja bym sobie do Castelnuovo di Val di Cecina pojechała :oczko_usmiech: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.04.2016 19:44

Jako, że nikt nie odgadł głównego celu wycieczki, ale jedna z osób zgadła dodatkowy cel, to będzie kolejny odcinek :mrgreen:
kmichal napisał(a):... litości - prawdopodobieństwo trafienia jest zbliżone do tego z "totka" ... 8O ... :oczko_usmiech: ....
Przecież na początku podałam, co planuję zobaczyć…. A potem i plan B nawet przedstawiłam….

15.07.2015, środa, popołudniu
Po szybkim,mega, obiadku, bez zbędnego ociągania się jedziemy... No to szlaban do góry, różowy mostek, La California i już śmigamy w kierunku północnym
Obrazek

Obrazek

Prawie jak w Cro...
Obrazek

A po drodze mijamy takie widoczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zjeżdżamy z autostrady
Obrazek

Obrazek

Płacę 8,6 euro....

No cóż, włoskie autostrady to i włoskie paliwo :roll:
Obrazek

I po godzinie jazdy o 17 jesteśmy u celu i możemy popatrzeć co Lucca oferuje w czasie wakacji....
Obrazek

Tak, tak. Dziś odwiedzamy Lucca. A wszystko za sprawą jednego z odcinków Top Gear, gdzie zobaczyłam prześliczny eliptyczny plac, a przede wszystkim jazdę samochodem po miejskich murach i chciałam te mury zobaczyć….. A wiecie jak baba się uprze to nie ma odpuść....

Lucca to nie średniowieczny Manhattan, Massa Marittima czy uroczy Castelnuovo di Val di Cecina (o którym nawet nie wiedziałam), ale miasto z murami i parkiem na nich.
Udamy się razem na spacer?
Ostatnio edytowano 17.02.2023 21:10 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.04.2016 19:51

piekara114 napisał(a):J
Tak, tak. Dziś odwiedzamy Lucca. A wszystko za sprawą jednego z odcinków Top Gear, gdzie zobaczyłam prześliczny eliptyczny plac, a przede wszystkim jazdę samochodem po miejskich murach i chciałam te mury zobaczyć….. A wiecie jak baba się uprze to nie ma odpuść....

Lucca mi się kojarzy wyłącznie z katedrą z odjechaną fasadą. Taką fotkę mam w przewodniku 8) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.04.2016 19:56

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Tak, tak. Dziś odwiedzamy Lucca. A wszystko za sprawą jednego z odcinków Top Gear, gdzie zobaczyłam prześliczny eliptyczny plac, a przede wszystkim jazdę samochodem po miejskich murach i chciałam te mury zobaczyć….. A wiecie jak baba się uprze to nie ma odpuść....

Lucca mi się kojarzy wyłącznie z katedrą z odjechaną fasadą. Taką fotkę mam w przewodniku 8) .

No to popatrz na to
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 20:23

piekara114 napisał(a):Przecież na początku podałam, co planuję zobaczyć…. A potem i plan B nawet przedstawiłam….

... widocznie za szczegółowo podałaś i to nas zmyliło ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.04.2016 20:47

kmichal napisał(a):
piekara114 napisał(a):Przecież na początku podałam, co planuję zobaczyć…. A potem i plan B nawet przedstawiłam….

... widocznie za szczegółowo podałaś i to nas zmyliło ... :oczko_usmiech: ...

Wybacz, że tyle planów miałam opracowanych :wink:

15.07.2015, środa, popołudniu - Lucca

Zanim udamy się na spacer, trzeba zaparkować auto. Łatwa rzecz. Parking Pan M. upatrzył już w domu i bez żadnego problemu trafiamy, bliżej się już nie da chyba zaparkować. Miejsce nawet mamy zacienione. Pozostało tylko uiścić opłatę za postój. Jak na miasto i to włoskie to uważam, że jest dość tanio, 1 EUR/1h. To do parkomatu. I tu zaczęły się schody. Przyjmuje tylko bilon (no i karty, ale z tymi wolę w takich urządzeniach nie eksperymentować)… A my akurat nie mamy :? …. Próbuję w barze parkingowym rozmienić, ale chyba nie chcieli pomóc. Jedni, drudzy przechodni nie mają rozmienić 10 euro, ale w końcu trafiam na małżeństwo, które robi zrzutkę i mamy 10 błyszczących euraków :mrgreen: No to dalej. Oczywiście komunikaty po włosku :x Wybieram ENG, nie działa, inny – nie działa :evil: To wołam Pan M. Zapewne, maszyna mnie nie lubi i jak Pan M. się pojawi to zacznie działać jak trzeba - zresztą jak większość urządzeń w takich przypadkach, mnie po prostu nie lubią i robią mi na złość. Jednak nie. Zostawiam sprawę kwitka w rękach Pana M., dogaduje się z maszyną, wpisuje nr rej. samochodu (taki wynalazek jak w Krk) i można iść na te mury…
Czas spędzony na parkingu, a było to 15 min., spowodował, że czułam się jak po kilkugodzinnym pobycie na plaży. Żar leje się z nieba, i to jest delikatnie napisane….

Idziemy i dosłownie po opuszczeniu parkingu jesteśmy pod samymi murami….
Obrazek

Obrazek

Fajny kolor, modny zresztą tego lata :mrgreen:
Obrazek

Po przejściu bramy w murach, oglądam się za siebie, aby popatrzeć na TE mury i widzę
Obrazek

Obrazek

...prawie jak w Paris :mrgreen:

Udajemy się bez celu w jedną z uliczek i jesteśmy na Piazza Napoleone, gdzie trwają przygotowania to kolejnego koncertu. W sumie nie ma się, co dziwić, jesteśmy w końcu w rodzinnym mieście Giacoma Pucciniego…
Obrazek

Obrazek

Piazza Napoleone – wysadzany drzewami skwar w południowej części centro, wytyczony został w 1806 r. przez okupujących Francuzów. Pośrodku stoi pomnik Marii Luizy de Burbon z 1843 r.
Obrazek

Przy placu znajduje się także Palazzo Ducale (siedziba władz miejskich), ale jakoś nie zwróciliśmy na niego uwagę… Spacerując wąskimi uliczkami podchodzimy pod Chiesa di San Michele in Foro

marze_na napisał(a):Lucca mi się kojarzy wyłącznie z katedrą z odjechaną fasadą. Taką fotkę mam w przewodniku 8) .
Marzena, zapewne to ją masz w swoim przewodniku, porównaj sama…
Obrazek

Kościół znajduje się na forum starożytnego miasta. Koronkowa fasada pochodzi z czasów rozbudowy świątyni w XIII w.
Obrazek

…a ze szczytu spogląda na nas patron kościoła Archanioł Michał depczący smoka – smoka z poziomu ziemi nie stwierdziłam
Obrazek

Wnętrze kościoła jest proste i oprócz ogarniającego chłodu (bardzo pożądanego w dniu dzisiejszym) jakoś niczym szczególnym się nie wyróżnia
Obrazek

Idziemy dalej….
Obrazek
Ostatnio edytowano 17.02.2023 21:25 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 20:53

piekara114 napisał(a):Wybacz, że tyle planów miałam opracowanych

... wybaczam, wybaczam ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.04.2016 20:58

A więc Lucca :)
Szczerze powiem, że po niej spodziewałem się nieco więcej... a tak szału nie zrobiła (może z powodu marnej pogody). Eliptyczny placyk fajny, kościoły - wiadomo, też (ten na zdjęciu to nie katedra), mury, widok z wieży. Całość... no były w Italii fajniejsze miasta, choć Lukkę też zobaczyć warto/trzeba.

Top Gear też oglądaliśmy :cool: na niedługo przed wizytą.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.04.2016 21:18

kulka53 napisał(a):Top Gear też oglądaliśmy :cool: na niedługo przed wizytą.

Ja oglądałam na długo przed tym jak wpadł nam pomysł wakacji we Włoszech, nawet bym powiedziała, że w okresie kiedy wakacje we Włoszech nawet były nie do pomyślenia. A przed samym wyjazdem to nawet z kilka razy, a i dziś sobie obejrzałam odcinek :mrgreen: :mrgreen:
A co do wrażeń z Lucca :?: Będą na sam koniec zwiedzania...
Ostatnio edytowano 20.04.2016 07:56 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia