Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 19:41

Ogarniamy samochód i siebie, pakuję do torebki, co trzeba i możemy ruszać na spacer. Jedną z bram w murach miejskich
Obrazek

wchodzimy do miasta alabastru.
Volterra położona jest nieopodal mioceńskich złóż krystalicznej odmiany gipsu czyli właśnie alabastru. Już Etruskowie wykorzystywali ten minerał m.in. do wykonywania urn grobowych i sarkofagów. Cienkie, półprzezroczyste płyty tego kamienia były w starożytności i średniowieczu wprawiane w okna, dzięki czemu wnętrze wypełniało się łagodnym rozproszonym, ciepłym światłem. Dziś w Volterze działa szkoła artystyczna ze specjalnością rzeźba w alabastrze. W mieście jest wiele sklepów oferujących wyroby z alabastru większość wykonana jest w sposób masowy, a dominują jajka różnej wielkości.

Po przejściu przez dolną bramę jesteśmy na małym placu z fontanną (a raczej basenem z rybkami) ukrytą pod arkadami. Pokonując kilka schodów mamy dwie drogi do wyboru, wymieramy tą bardziej stromą z licznymi schodami.
Obrazek

Po ich pokonaniu, oczywiście z przerwami-to ja :oops: , jesteśmy w jednej z uliczek. Skręcamy w kolejną już zdecydowanie węższą. Ludzi przybywa z każdym krokiem i już po chwili jesteśmy na głównym rynku Voltery, czyli Piazza dei Priori z najstarszym w Toskanii ratuszem – Palazzo dei Priori.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ratusz pochodzi z XIII w., a dziś pełni funkcję magistratu. Kiedy weszliśmy na Piazza w ratusza wychodziła para młoda i pierwsze skojarzenie to oczywiście kościół, ale jakoś krzyża nie widać, ani jego odpowiednika.
Na tyłach ratusza jest katedra Obrazek Obrazek (zwykle katedra zajmuje centralne miejsce na placu), ale do niej nie dotarłam.

Wchodzimy w wąskie uliczki,
Obrazek

po prostu, żeby się poplątać, popatrzeć, znaleźć lody i pizzę na kawałki. Na spokojnie, bez stresu, bez napinania się. Totalny spacerowy luz.
Ostatnio edytowano 16.02.2023 18:40 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 19:44

Dochodzimy do niewielkiego placu, gdzie jest miejskie free wi-fi, więc chłopaki zajmują ławeczkę i próbują się połączyć, ale im się to nie udaje (jednak trzeba mieć hasło), a ja rozglądam się dookoła:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy placyku znajduję się niewielki kościółek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dwa szczegóły, które zainteresowały mnie w czasie dalszego spaceru:
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.02.2023 19:17 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 19:48

I znowu jesteśmy na Piazza...
Obrazek

...skąd udajemy się na mury skąd jest przepiękny widok na okolice. Szkoda tylko, że słońce mamy z przodu, lekko z boku i na wysokości oczu, co utrudnia i patrzenie i zrobienie zdjęć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stamtąd przyjechaliśmy...
Obrazek

I widok na katedrę...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym miejscu jest też pętla dla autobusów oraz wjazd na parking – bliżej nie da się już zaparkować. Oczywiście parking tu jest płatny.
Ostatnio edytowano 16.02.2023 19:29 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 20:00

Chcę jeszcze poplątać się po uliczkach, może coś kupić, ochłodzić się lodami i trafić jeszcze w jedno miejsce. To na przód. Kupić nic nie kupiłam, lody były dobre i zimne, ale nie powalające, pizza też ok. To szukamy TEGO miejsca. Klucząc uliczkami w końcu docieramy do celu.
Obrazek

Teatro Romano zobaczyłam w relacji cromaniaka (bo na przewodniki, tylko w jednym jest jedno zdanie na jego temat), ale wtedy kamienie odbijały się od soczystej zieleni, a teraz toną w spalonej przez słońce trawie.
Rzymski teatr wykorzystywany jest obecnie w okresie letnim jako miejsce przedstawień i koncertów. Same Teatro pochodzi z I w. i zachowana jest widownia i częściowo scena. Z synem chcemy wejść na teren teatro, ale niestety jest już zamknięte. To pozostaje popatrzeć nam z góry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.02.2023 21:37 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 20:05

Trzeba się zacząć zbierać w kierunku Marina di Bibbona. Wracamy do naszych schodów, już jesteśmy przy fontannie-basenie
Obrazek

...a obok stoi nietypowa rzeźba...
Obrazek

Przechodzimy przez bramę i jesteśmy na parkingu. Foczka stoi tam, gdzie stała. To wracamy.

Ściemnia się już, ale zatrzymujemy się jeszcze pod kołem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Foczka z teksańskim widoczkiem :wink:
Obrazek

Koło ruin, widać jeszcze jedną rzeźbę - koło
Obrazek

To już koniecznie trzeba wracać. Na jednym ze skrzyżowań jest kierunkowskaz na Bibbonę – skręcamy i postanawiamy zobaczyć główne miasto dla naszej nadmorskiej miejscówki. Szczyt miasteczka wygląda jak warownia, jest mocno oświetlony, a dookoła ciemność w kolorze czerni. Ale niestety nie mamy, gdzie zaparkować. Postanawiamy, że przy najbliższej okazji tu podjedziemy.
Z Bibbony już blisko na nasz camping, a na nim panuje obiecana cisza nocna.
Dobranoc.
:papa:
Ostatnio edytowano 16.02.2023 21:48 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.04.2016 20:08

Noooooooooooo wreeeeeeeeeście :roll: :mrgreen:

piekara114 napisał(a):Ściemnia się już, ale zatrzymujemy się jeszcze pod kołem.
Obrazek

A koło jakby znajome :oczko_usmiech: :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 20:45

mysza73 napisał(a):Noooooooooooo wreeeeeeeeeście :roll: :mrgreen:

Też się cieszę :D

mysza73 napisał(a):A koło jakby znajome :oczko_usmiech: :smo:
Znajome, ale inne (wtedy stwierdziłam, że pewnie zmienili rzeźby, tylko coś szybko wypłowiało), na to moje nie dało się wdrapać, a jak stanęłam za nim to otwór był nad moją głową... Twoje miało mniejszą obręcz i stało pod innym kątem w stosunku do drogi - porównaj sama
Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.04.2016 06:53

Relacja - reaktywacja, fajnie :cool:
Rzeczywiście, zupełnie inaczej wyglądają toskańskie krajobrazy o tej porze roku :roll: . Nie powiem, ma to swój urok... lubię pejzaże spalone słońcem :) , ale w wiosennej zieleni łąk i łanów zbóż na polach też im bardzo "do twarzy" .
No ale efekt może być taki, że Volterrę zwiedza się w deszczu a katedrę i wspomniany powyżej mały kościółek wykorzystuje się do przeczekania co potężniejszych ulew :?
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 17.04.2016 13:43

O i jest ta Volterra... :wink: z tego co pamiętam droga do niej z MdB kręta...ale jeszcze bardziej kręta
jest trasa z Sieny do Volterry...Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2016 15:49

Witam kulka i ajdadi. Miło, że po dłuższej przerwie chciało Wam się tu zajrzeć. Mam postanowienie, że będę na bieżąco wrzucać koleje odcinki. Może jeszcze przed wakacjami ktoś skorzysta lub natchnie się na wakacje w nadmorskiej Toskanii :D

kulka53 napisał(a):Relacja - reaktywacja, fajnie :cool:
Rzeczywiście, reaktywacja to najlepsze słowo.

kulka53 napisał(a):Rzeczywiście, zupełnie inaczej wyglądają toskańskie krajobrazy o tej porze roku :roll: . Nie powiem, ma to swój urok... lubię pejzaże spalone słońcem :) , ale w wiosennej zieleni łąk i łanów zbóż na polach też im bardzo "do twarzy" .
No ale efekt może być taki, że Volterrę zwiedza się w deszczu a katedrę i wspomniany powyżej mały kościółek wykorzystuje się do przeczekania co potężniejszych ulew :?
Zieleń dodaje Toskanii niesamowitej magii, którą widać na Waszych zdjęciach. A ja kościółek wykorzystałam do schłodzenia się :oczko_usmiech:

ajdadi napisał(a):O i jest ta Volterra... :wink: z tego co pamiętam droga do niej z MdB kręta...ale jeszcze bardziej kręta
jest trasa z Sieny do Volterry...Pozdrawiam
Kręta, kręta :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2016 15:58

14.07.2015, wtorek
Kolejny dzień nastał.
Oczywiście śniadanko i kiedy spora część towarzystwa z campu maszeruje nad basen, my udajemy się oczywiście na plażę :mrgreen:
Po wejściu na plażę obieramy kierunek "południe" i mamy sporą przestrzeń tylko dla siebie. Dziś morze ma zdecydowanie lepszy kolor :D Zresztą zobaczcie sami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakby ktoś zapomniał torebki, pareo, kapelusza czy czegoś z biżuterii to bez problemu zakupi to w lokalnych przenośnych sklepikach.
Obrazek

Obrazek

Od zeszłego roku przy zakupie podróbek karany jest sprzedawca, ale także i kupujący…. To taka informacja, jakby się komuś nie chciało zatrzymywać po drodze w Milano na zakupy to trzeba uważać na zakupy w nadmorskich miejscowościach.

Zwróciliście uwagę na szeroki pas mokrego piasku? I dziś na plaży towarzyszą nam fale. Są momenty spokojniejsze, ale jak chlapnie, to porządnie i czytając na brzegu można zafundować książce kąpiel :wink: , a moja biblioteka tego nie toleruje :roll: :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasz toskański piasek…
Obrazek

Obrazek

…trochę klei się do stóp
Obrazek

A woda w morzu? Oczywiście ciepła: 27,2 stopnie. :lol: :lol: Słońce dziś już normalnie świeci i grzeje, temperatura w cieniu wynosi 34 stopnie, więc nasza skóra szybko przybiera czekoladowy kolor….

Ale przecież nie będziemy cały dzień siedzieć na plaży i końcem włoskiej sjesty zbieramy się w powrotny spacer w kierunku campu.
Ostatnio edytowano 16.02.2023 22:08 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.04.2016 16:37

piekara114 napisał(a):Jakby ktoś zapomniał torebki, pareo, kapelusza czy czegoś z biżuterii to bez problemu zakupi to w lokalnych przenośnych sklepikach.
Obrazek

Ale beka ... :oczko_usmiech:

piekara114 napisał(a):Od zeszłego roku przy zakupie podróbek karany jest sprzedawca, ale także i kupujący…. To taka informacja, jakby się komuś nie chciało zatrzymywać po drodze w Milano na zakupy to trzeba uważać na zakupy w nadmorskich miejscowościach.

Czyli na zakupy tylko do galerii Wiktora Emanuela II ... :roll: :wink:

piekara114 napisał(a):Obrazek

Ale fale ... :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2016 17:35

mysza73 napisał(a):Czyli na zakupy tylko do galerii Wiktora Emanuela II ... :roll: :wink:
Oczywiście, tylko tam. Nie chwaliłaś się, ale chyba małżonek w Milano dał z półgodziny na zakup wacików :wink:

mysza73 napisał(a):Ale fale ... :oczko_usmiech:
Fale przynosiły sam uśmiech na twarzy :mrgreen:

Coś niewielkie zainteresowanie reaktywacją relacji...
Ostatnio edytowano 16.02.2023 22:09 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 17.04.2016 19:00

Ja jestem zainteresowana, bo jak jest słońce, lazurowa woda, palmy i fajne miasteczka z brukowanymi uliczkami to nie może mnie nie być :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.04.2016 19:04

piekara114 napisał(a):
Coś niewielkie zainteresowanie reaktywacją relacji...

Beatka, nie dramatyzuj tylko dawaj ten toskańki Teksas :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia