Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 24.01.2016 16:39

Dopiero trafiłem... super :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 24.01.2016 16:50

piekara114 napisał(a):.
ajdadi napisał(a):...Volterra... :?:

Jedna z odpowiedzi jest dobra i to osoby, która wie, że plaża w MdB jest fajna :D

:D :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 24.01.2016 16:53

ajdadi napisał(a):
piekara114 napisał(a):Mam nadzieję, że w tym roku zobaczę, w końcu :D

Będzie na 100% taka minirelacja specjalnie dla Ciebie... :)

Widząc jakie emocje wywołuje plaża w MdB...moich wspominek jednak nie będzie
Zdrowia dla męża
Pozdrawiam
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 25.01.2016 09:58

12 podstron... może teraz Toskania i zwiedzanie? :hut:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.02.2016 17:22

Przepraszam ,a kiedy będzie Volterra :wink: :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 03.02.2016 08:18

ajdadi napisał(a):Przepraszam ,a kiedy będzie Volterra :wink: :papa:

Beata dzięki za info...będę cierpliwie czekał... :) :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.02.2016 09:52

... to i ja tutaj dotarłem, lepiej późno niż wcale ... :wink: ... ale, że przeoczyłem Toskanię ... :roll: ... to już wiek chyba, wzrok nie ten ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.03.2016 15:36

Takie mam pytanko nieśmiałe :oops: , kiedy tu coś się ruszy? :smo:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.03.2016 15:38

mysza73 napisał(a):Takie mam pytanko nieśmiałe :oops: , kiedy tu coś się ruszy? :smo:

... no właśnie kiedy ? ... hmmmm ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.03.2016 16:58

kmichal napisał(a):... no właśnie kiedy ? ... hmmmm ... :wink: ...

...no właśnie...z chęcią bym sobie powspominał... :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2016 17:13

kmichal napisał(a):
mysza73 napisał(a):Takie mam pytanko nieśmiałe :oops: , kiedy tu coś się ruszy? :smo:

ajdadi napisał(a):...no właśnie...z chęcią bym sobie powspominał... :)

Plan jest taki, że napiszę ze 2,3 odcinki i wracam do relacji, ale...

... na ten tydzień zaplanowałam sobie uszycie bluzek na wiosnę do pracy i jakiejś sukienki na święta, a jako, że ateriały już są (a stare dalej w kolejce dojrzewają) to wiecie, chwilka jeszcze zleci...
Ale spoko, niedługo mysza zacznie nadawać, więc pewnie 2 lub 3 miejsca, co miałam z planie C odwiedzi to nam pokaże...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.03.2016 17:19

piekara114 napisał(a):
kmichal napisał(a):

ajdadi napisał(a):...no właśnie...z chęcią bym sobie powspominał... :)

Plan jest taki, że napiszę ze 2,3 odcinki i wracam do relacji, ale...

... na ten tydzień zaplanowałam sobie uszycie bluzek na wiosnę do pracy i jakiejś sukienki na święta, a jako, że ateriały już są (a stare dalej w kolejce dojrzewają) to wiecie, chwilka jeszcze zleci...
Ale spoko, niedługo mysza zacznie nadawać, więc pewnie 2 lub 3 miejsca, co miałam z planie C odwiedzi to nam pokaże...

Ty se bluzek na wiosnę nie szyj, bo zima przyszła :roll: , przynajmniej u mnie :evil: :evil: :evil: ,

a na myszy jakieś się nie oglądaj, bo one to w mysiej dziurze siedzą i nic ciekawego nie pokażą :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2016 17:24

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):... na ten tydzień zaplanowałam sobie uszycie bluzek na wiosnę do pracy i jakiejś sukienki na święta, a jako, że ateriały już są (a stare dalej w kolejce dojrzewają) to wiecie, chwilka jeszcze zleci...
Ty se bluzek na wiosnę nie szyj, bo zima przyszła :roll: , przynajmniej u mnie :evil: :evil: :evil: ,

a na myszy jakieś się nie oglądaj, bo one to w mysiej dziurze siedzą i nic ciekawego nie pokażą :smo:

Szyję, szyję, już nawet skrojona leży, bo u mnie w górkach tej zimy, co w TV pokazują to nie ma, więc nie wiem co wy na tych równinach macie :roll:
Jak nie mysza to może jakaś łasiczka może zajrzy do miejsca, którego jakoś nikt chyba nie odwiedza, a mi nie było po drodze....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 19:26

Po różnych zawirowaniach, walce z Google+, wiosennej wycieczce, która dała niezłego kopa, wracam do relacji :mrgreen: :mrgreen:
Jeśli komuś się niepodobna, to nie jest zmuszany do czytania, spokojnie może sobie odpuścić moje spojrzenie i moje wrażenia z Toskanii.

Dla tych, co teraz dołączają, to w celu niezniechęcania do czytania, na końcu wybranych postów można przeskoczyć i ominąć niepotrzebną dyskusją, aby nie psuć sobie odbioru Toskanii.

ajdadi napisał(a):Przepraszam ,a kiedy będzie Volterra :wink: :papa:

kmichal napisał(a):

marze_na napisał(a):Bo wiesz, ja na tą Toskanię czekam :smo: .

Zapraszam ponownie, szlakiem teksańskich widoczków :D :D :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2016 19:33

13.07.2015, poniedziałek, popołudnie, c.d.

Z Marina di Cecina drogą SR68 udajemy się na pierwszą wycieczkę. Wąską krętą drogą spokojnie jedziemy, oglądając widoczki za oknem...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatrzymujemy się na kilka zdjęć
Obrazek

Obrazek

… i koło ruinek...
Obrazek

...widzę koło. Ale ono jakieś inne niż to u myszy :?
Obrazek
(zdjęcie z netu, swojego nie mogę znaleźć)

Po chwili widać już nasz cel...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drogą pełną serpentyn wspinamy się do góry.
Jesteśmy w Volterra.
Mamy upatrzony jeden z parkingów, ale postanawiamy wjechać wyżej. Zatrzymujemy się na jednym w parkingów, patrzymy czy można tu na pewno stanąć. Postanawiam się zapytać przechodnia i uzyskuję informację, żebyśmy zawrócili i skręcili w prawo i drogą w dół i będziemy pod murami z drugiej strony miasta na dużym i darmowym parkingu 8O Stwierdzamy, że warto spróbować. Zawracamy i po chwili parkujemy rzeczywiście na dużym, dość pustym i darmowym parkingu parking (jest płatny dla kamperów).
Obrazek

Parkingu należy szukać w tym miejscu.
Ostatnio edytowano 16.02.2023 18:31 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia