Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 10.08.2014 20:30

Fajne zwierzaki . 8O
Maslinka mam małą prośbę nie wklejaj zdjęć z plażami i kolorem wody w niedzielę wieczorem bo właśnie wróciłem z Zalewu Tarnobrzeg i niby było fajnie ale jak zobaczyłem fotki Jadranu to coś mi się w środku dzieje nie wiem co :oops: zalewam to pomału piwem ale nie wiem czy pomoże a przecież nie będę co tydzień jezdził do CRO. :roll: :lol: :papa:
W niedziele to lepiej te daniele no i może jakieś zamki ,ha ,ha :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.08.2014 21:06

Daniele mam niedaleko domu , ale takiego koloru wody i widoków chorwackich . . .

Agnieszko , mam dwa pytania : - kto był Matką Chrzestną Waszego Savylora :?: :wink:
- jakiego szampana użyliście do jego chrztu :?:
Wasz sprzęt pływający ma teraz piękne imię - niech długo służy i cieszy właścicieli :)

Pozdrawiam
Piotr
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 10.08.2014 21:18

Najwyższy czas na ochłodę i zdjęcie z piwem :lol

NA Zdrowie :D
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 10.08.2014 21:51

Dla mnie bajka na dobranoc... Jeszcze znajduję czas :)
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 10.08.2014 22:28

maslinka napisał(a):...Najwyższy czas na ochłodę i zdjęcie z piwem :lol::

Obrazek...

yesssssss :D
a komu nie pasuje niech się #$%^&* ... napije wody mineralnej :wink:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 11.08.2014 00:38

. Wysoko zawiesiliśmy sobie poprzeczkę ;) i będzie nam trudno przebić dzisiejszy dzień :o

Odległość, czy wrażenia?
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 11.08.2014 07:42

dołączę do czytania trochę późno bo po drugim urlopie ale miejsce jeszcze chyba się znajdzie :D :papa:
Ewa i Piotr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa i Piotr » 11.08.2014 07:58

Dosiadamy się i my do relacji- nadrabiam zaległości czytelnicze , ale ciężko bo tyle ich , a pogoda super i w domku nie da się siedzieć :lol:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 11.08.2014 08:34

Maslinka, Ty zawsze wynajdziesz jakies ciekawe miejsca. O tej wyspie czytam pierwszy raz. Daniele - slodziutkie :D .
A zdrowie Twojego kajaka od dwoch tygodni pije codziennie, bo wlasnie to winko przypadlo nam najbardziej do gustu :papa: .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.08.2014 09:47

maslinka napisał(a):... pompujemy nasze pływadełko :D:

Obrazek

Nasz, po 3 sezonach, już taki nieskalany nie jest, ale i wczoraj i w sobotę był w użyciu. :D
pzdr :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.08.2014 10:30

Eunike1984 napisał(a):Świetnie się czyta i ogląda :D Czekam na c.d. ;)

Dzięki :D

Dromader napisał(a):Jak zwykle na szarym końcu :oops: ale jestem i ja :papa:

E tam, na końcu ;) Witaj, Dromader!

Goniaa napisał(a):Badija ... zostanie nam na kiedyś tam :)
Niestety z naszej wycieczki na tę wyspę mamy tylko zdjęcie rozkładu jazdy taksówek. Pogoda pokrzyżowała nam plany. Akurat (w niedzielę) lało jak z cebra.

Chyba wiem, która niedziela to była ;)

mysza73 napisał(a):Wcale się nie dziwię :P .

Teraz tęsknię... Oglądam, sortuję te 8 tysięcy zdjęć, które zrobiliśmy :lol: i chciałabym wrócić...

andeo napisał(a):Ach zazdroszczę Wam tych danieli i pięknej plaży.Badija zapisana na "kiedyśtam" "_

Plaża była rzeczywiście bardzo ładna, ale w moim rankingu będą jeszcze lepsze plaże :mrgreen:

lotnikwsk napisał(a):W niedziele to lepiej te daniele no i może jakieś zamki ,ha ,ha :papa:

OK, będę pamiętać w następną niedzielę ;)

piotrf napisał(a):Agnieszko , mam dwa pytania : - kto był Matką Chrzestną Waszego Savylora :?: :wink:
- jakiego szampana użyliście do jego chrztu :?:
Wasz sprzęt pływający ma teraz piękne imię - niech długo służy i cieszy właścicieli :)

Matką Chrzestną byłam ja :mrgreen: A szampanem - Jadran :D
Ale oblałam go po burtach porządnie, chrzest był jak należy 8)

DamianM napisał(a):Najwyższy czas na ochłodę i zdjęcie z piwem :lol

NA Zdrowie :D

Živjeli! :D

miras_sg napisał(a):Dla mnie bajka na dobranoc... Jeszcze znajduję czas :)

Cieszę się :)

m@rek napisał(a):yesssssss :D
a komu nie pasuje niech się #$%^&* ... napije wody mineralnej :wink:

O! Ja na przykład teraz piję wodę mineralną 8) Ale Žuja w Cro bardzo mi pasuje :) W tym roku dla nas zdecydowanie wygrywała z Karlovačko :)

Katerina napisał(a):. Wysoko zawiesiliśmy sobie poprzeczkę ;) i będzie nam trudno przebić dzisiejszy dzień :o

Odległość, czy wrażenia?

Jedno i drugie :) To jeszcze nie koniec wycieczki, wrażeń nie zabraknie :D

mariusz_77 napisał(a):dołączę do czytania trochę późno bo po drugim urlopie ale miejsce jeszcze chyba się znajdzie :D :papa:

Drugi urlop? Zazdroszczę :mrgreen: I czekam na relacje...

Potter napisał(a):Maslinka, Ty zawsze wynajdziesz jakies ciekawe miejsca. O tej wyspie czytam pierwszy raz. Daniele - slodziutkie :D .

:D

Serio? Na forum było kilka razy - m.in. u ArliJ i Minimartini :)
Nie napisałam jeszcze, że na wyspę kursują z Korčuli wodne taxi. Chyba 50 kun od osoby w obie strony. Ale mieliśmy kajaczek, więc byliśmy samowystarczalni :D

Potter napisał(a):A zdrowie Twojego kajaka od dwoch tygodni pije codziennie, bo wlasnie to winko przypadlo nam najbardziej do gustu :papa: .

Dzięki bardzo :D

Ty jeszcze w Cro, Potter? :) Baw się super!

longtom napisał(a):Nasz, po 3 sezonach, już taki nieskalany nie jest, ale i wczoraj i w sobotę był w użyciu. :D
pzdr :wink:

To świetnie, że Wam się dobrze spisuje :)

Niedługo kolejny odcinek :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.08.2014 12:39

19 lipca (sobota): Pierwszej wycieczki kajakowej ciąg dalszy - Vrnik

Opuszczamy Badiję. Bardzo nam się tu podobało, ale chcemy poznać (choć trochę) jeszcze inne wyspy "korčulańskiego archipelagu".

Zostawiamy za sobą klasztor, knajpkę, piękna plażę i daniele, które i tak już się schowały ;):

2014-07-19-15h30m38.jpg

Tym razem płyniemy bardzo krótko, bo na pobliski Planjak, na którym wypatrzyliśmy kawałek całkiem fajnej plaży (po lewej):

2014-07-19-15h34m51.jpg

Nie jest to może jakaś wybitnie piękna plaża, ale przynajmniej będzie tylko dla nas, a o to (jak się przekonamy) w sezonie na Korčuli będzie bardzo trudno.

2014-07-19-15h34m55.jpg

Odpoczywamy więc i podziwiamy widoki: w prawo - na Badiję i sv. Iliję:

2014-07-19-16h09m02.jpg

i w lewo - na Vrsnik, nasz następny cel:

2014-07-19-16h08m38.jpg

Jest bardzo przyjemnie, ale strasznie wieje. Zerwał się mistral, który znacznie utrudni nam powrót do "domu"... Ale póki co jeszcze nie wracamy, tylko płyniemy dalej, w stronę Vrnika.

Mijamy malutką wysepkę Kamenjak:

2014-07-19-16h24m44.jpg

Też by się tu znalazło jakieś miejsce do leżenia ;) Plażowaliśmy już w bardziej hardcore'owych miejscach :mrgreen:

Przed nami Vrnik:

2014-07-19-16h29m41.jpg

Wysepka tym różni się od pozostałych, że jest zamieszkana. I wiąże się z nią ciekawostka - istnieje tu 29 ( :!: ) małych kamieniołomów. Niektóre z nich były używane już w czasach starożytnego Rzymu.
Z kamienia wydobywanego w tym miejscu powstała ponoć Haggia Sophia w Istanbule, parlament w Wiedniu czy ratusz w Sztokholmie. Niezła konkurencja dla surowców z Brača ;)

Przybijamy do brzegów Vrnika:

2014-07-19-16h30m48.jpg

Zaskakuje nas bardzo ładna plaża i niesamowita przejrzystość wody:

2014-07-19-16h31m23.jpg

2014-07-19-16h34m17.jpg

Jednak wyspa sama w sobie interesuje nas (no dobra, przede wszystkim mnie ;)) w tym momencie dużo bardziej niż plażowanie. Ruszamy więc na mały rekonesans Vrnika :)

Zaczynamy od kościoła, bo jest parę kroków dalej:

2014-07-19-16h40m07.jpg

Co dziwne, jest otwarty, a to rzadkie w Chorwacji:

2014-07-19-16h42m04.jpg

Naszemu spacerowi nadmorską ścieżką cały czas towarzyszy sv. Ilija ;):

2014-07-19-16h45m27.jpg

Zaglądamy w różne zakamarki i tak znajdujemy kolejny kościółek:

2014-07-19-16h47m26.jpg

I niespodzianka - ten również jest otwarty:

2014-07-19-16h48m41.jpg

Tuż obok kościółka - knajpka i "gacie na zabytkach" :mrgreen::

2014-07-19-16h48m59.jpg

Suszą się koszulki z logo Jadroliniji :D Pewnie mieszka tu jeden z pracowników tejże firmy :)

Obok kościoła odbija wąska ścieżka, która doprowadza nas w takie miejsce:

2014-07-19-16h53m21.jpg

Od razu widać wykorzystywanie surowców naturalnych wyspy. A do tego jest tu cudownie zielono :D

Kontynuujemy nasz spacer wzdłuż brzegu, odnotowując, że na Vrniku jest dużo pięknych otoczakowych plaż. Są małe, ale bardzo urokliwe:

2014-07-19-16h58m02.jpg

2014-07-19-17h00m44.jpg

Tutaj ktoś zrobił "rzeźbę" z klapków :lol::

2014-07-19-17h00m52.jpg

Prawdopodobnie morze przyniosło je z Orebića ;)

Jeszcze kilka fotek małej wyspy, która oczarowała nas dużo bardziej niż Badija:

2014-07-19-17h10m21.jpg

2014-07-19-17h12m22.jpg

2014-07-19-17h03m18.jpg

Kuća na moru:

2014-07-19-17h02m03.jpg

Dla mnie to miejsce ma niesamowity klimat...

Chętnie byśmy posiedzieli tu dłużej, ale wiemy, że nie ma sensu nawet zaczynać plażować, bo już prawie 17:30, a na camping mamy jeszcze kawał drogi...

Jeszcze widok na Lumbardę:

2014-07-19-17h07m55.jpg

i powoli opuszczamy to piękne miejsce.

2014-07-19-17h19m24.jpg

Obiecujemy sobie, że jeszcze tu wrócimy, w ciągu najbliższych dni... Te plany niestety nam nie wyszły, bo ciekawość pognała nas w inne rejony ;)

Zostawiamy więc Vrnik za sobą, odnotowując, że warto tu jeszcze kiedyś zawitać :)

A teraz najlepsze :D Obie ciekawe wyspy, które dzisiaj odwiedziliśmy (Badija i Vrnik) są bezproblemowo dostępne dla wszystkich (nie tylko dla tych, którzy mają swoje pływadła). Z Korčuli pływają wodne taksówki, które codziennie zabierają tu turystów. Rejs na Badiję kosztuje 50 kun od osoby w obie strony. Jak to wygląda cenowo, jeśli chodzi o Vrnik, nie wiem, ale podejrzewam, że podobnie.

Nam obie wyspy bardzo się podobały, choć zdecydowanie bardziej urzekł nas Vrnik. Być może dlatego, że o Badiji czytałam na forum i dużo sobie po niej obiecywałam (nie żebym się zawiodła, ale wiecie, jak to jest z oczekiwaniami ;)), a Vrnik był wielką niespodzianką :D

Badija ma daniele, bardzo ładną plażę i konobę ;), a Vrnik piękne małe plaże, urokliwe kościółki i fajną atmosferę. My przynajmniej poczuliśmy leniwy klimat wakacji, które dla nas na szczęście dopiero się zaczynają :D
Aż zamarzyłam o tym, żeby zamieszkać w jednym z tutejszych apartmanów ;)

Myślę, że warto odwiedzić obie wyspy i samemu wyrobić sobie opinię :)

Na nas już pora - płyniemy do domu, czyli na camping Kalac. A będzie to dłuuuga i trudna droga...

Mistral daje nam popalić. Chociaż wiosłujemy oboje, ledwo się przesuwamy :evil: Tak to jest, jak płynie się pod wiatr :?

Robi się też (z powodu wiatru) nieprzyjemnie chłodno. Jestem już strasznie zmarznięta; postanawiamy więc z mężem, że wysiądę przy przeprawie promowej, a on dalej popłynie sam.

2014-07-19-18h29m29.jpg

Zobaczymy, kto będzie pierwszy ;) Ja mam do przejścia jakiś kilometr, niestety pod górkę ;) Mój mąż ma do opłynięcia półwysep koło campingu (patrz: mapka :D)

No to ruszam! Chyba stanowię nie lada atrakcję, bo ludzie się do mnie śmieją i machają mi ;) Wcale się im nie dziwię - idę skrajem drogi w butach do wody i z jednym wiosłem na ramieniu (dobrze, że chociaż na strój kąpielowy narzuciłam sukienkę ;)) :lol: Sama się chichram, wyobrażając sobie, jak to wygląda :mrgreen:

Mijam ludzi stojących w kolejce do promu i takich, którzy jadą bądź idą na zakupy do pobliskiego Konzuma. Wkrótce jest: recepcja campu Kalac. Tutaj już nikt nie patrzy na mnie dziwnie ani z rozbawieniem ;) Na campingu kobieta z wiosłem to widok całkowicie naturalny :mrgreen:

Docieram na miejsce koło 19:00, a mój małżonek... 40 minut później 8O Jednak jego zadanie było dużo trudniejsze. Już myślał, że mnie wyprzedzi (jak tylko wysiadłam, wiatr na chwilę ucichł) i będzie miał satysfakcję, a tu taka niespodzianka...

Szkoda, że się nie założyłam... o piwo ;) On jest skonany, ja zresztą też zmęczona. Piwo należy się nam obojgu :D

Wypijemy je wieczorem w Korčuli :D

To była bardzo piękna i emocjonująca wycieczka :D A przed nami cudowny wieczór na starówce :D

:papa:

P.S. Mam nadzieję, że tym razem nie przesadziłam z ilością tekstu i dotarliście do końca moich "wypocin" ;)
Ostatnio edytowano 06.04.2019 12:20 przez maslinka, łącznie edytowano 4 razy
poljako_poljako
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 11.08.2014 12:49

Pozdrawiam Maslinka. Jak Korcula, to jestem.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 11.08.2014 13:29

Z przyjemnością dotarliśmy do końca.. ;)

Jak czytam tą relację to mam wyrzuty sumienia, że nie zwiedzam tych różnych zakątków od strony wody.. ;)
No ale póki co na kajak i jego transport nie ma za bardzo możliwości..
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 11.08.2014 13:57

Faktycznie emocjonujący dzień :D Ciekawe czy na Vrnik pływają taksówki z Korculi... :roll:
Badija też nam się podobała, obeszliśmy całą dookoła :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone