Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.12.2014 14:23

Vjetar napisał(a):
maslinka napisał(a):To prawda, że nie byliśmy na twierdzy...

To tam jest jakaś twierdza? 8O
Tu? To?
https://www.google.pl/maps/@43.8188586, ... a=!3m1!1e3

No tak 8)

Może twierdza to zbyt wielkie słowo, bo to takie małe coś ;) Ale na drogowskazie było napisane: tvrđava, więc jednak nazywają to twierdzą ;)

Na zdjęciach w google maps są bardzo fajne foty Skradina i widać, że najlepiej miasteczko prezentuje się od strony rzeki.

My zresztą też mamy podobne ujęcie - sprzed 2 lat, z parkingu przy autostradzie:

Obrazek

I nawet "twierdzę" widać :mrgreen:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 05.12.2014 14:30

maslinka napisał(a):......Wychodzimy na mały placyk z dziwaczną fontanną:

Obrazek

Mam wrażenie,że wygląda jak kaloryfer.... 8O .....,ale to chyba z zimna.... :roll: :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.12.2014 14:31

Pamiętam te schody ale czy był napis? Głowy nie dam.

To jest to miejsce z flagą w lewym górnym rogu?
Szału nie ma. Uff. Wystraszyłem się, że coś fajnego mnie ominęło.
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 05.12.2014 15:07

GOLDEN napisał(a):
maslinka napisał(a):......Wychodzimy na mały placyk z dziwaczną fontanną:

Obrazek

Mam wrażenie,że wygląda jak kaloryfer.... 8O .....,ale to chyba z zimna.... :roll: :wink:

Mnie zimno nie jest, ale też moje pierwsze skojarzenie to kaloryfer ;) :mrgreen:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 05.12.2014 16:06

No tak,koloniści i stragany z pamiątkami...jak we Władysławowie ;) Korčula to to nie jest :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.12.2014 16:34

GOLDEN napisał(a):Mam wrażenie,że wygląda jak kaloryfer.... 8O .....,ale to chyba z zimna.... :roll: :wink:

Eunike1984 napisał(a):Mnie zimno nie jest, ale też moje pierwsze skojarzenie to kaloryfer ;) :mrgreen:

Bo to był kaloryfer :P

Vjetar napisał(a):To jest to miejsce z flagą w lewym górnym rogu?
Szału nie ma. Uff. Wystraszyłem się, że coś fajnego mnie ominęło.

Raczej nic powalającego ;) Chociaż widoki stamtąd mogą być fajne :)

andeo napisał(a):No tak,koloniści i stragany z pamiątkami...jak we Władysławowie ;) Korčula to to nie jest :)

;)

Wiadomo, że nie spodziewaliśmy się miasteczka na miarę Korčuli, ale sądziłam, że w Skradinie jest bardziej urokliwie.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.12.2014 20:21

maslinka napisał(a):Najpierw musimy się zmierzyć z problemem, jakim są parkingi. Nie mam nic przeciwko płatnym parkingom (nawet czulibyśmy się bezpieczniej, zostawiając w takim miejscu załadowany samochód), ale w Skradinie opłaty pobierane są za cały dzień.

Trzeba było się spytać :mrgreen: darmowy parking w Skradinie, podawałam też kiedyś tu

maslinka napisał(a):Powodem zatrzymania się tutaj jest też, oprócz chęci zwiedzania, potrzeba zjedzenia jakiegoś obiadu.
... Fajnie byłoby po prostu upiec dwie pieczenie na jednym ogniu :D I jeszcze nie "stracić" przy tym zbyt wiele czasu ;) Może wymagam za dużo? ;)

Na wprost wskazanego parkingu po drugiej stronie ulicy knajpka Visovac :)

maslinka napisał(a):Spodziewałam się też kamiennej zabudowy w stylu dalmatyńskim, a tymczasem jest tu trochę po włosku ;), co nie znaczy, że źle, ale ja zdecydowanie wolę klimat dalmatyńskich miasteczek z kamiennymi domami i wyślizganymi uliczkami :D

A takie mogą być?
20120816415.jpg

20120816417.jpg

20120816418.jpg

Vjetar napisał(a):
maslinka napisał(a):To prawda, że nie byliśmy na twierdzy...

To tam jest jakaś twierdza? 8O
Tu? To?
https://www.google.pl/maps/@43.8188586, ... a=!3m1!1e3

Ano jest
20120816427.jpg

20120816428.jpg

20120816440.jpg

maslinka napisał(a):Raczej nic powalającego ;) Chociaż widoki stamtąd mogą być fajne :)

I są szczególnie wieczorem jak wszystko jest ładnie oświetlone
20120816432.jpg

20120816437.jpg

maslinka napisał(a):2 sierpnia (sobota): Najlepsze na koniec - wyspa Proizd!

Faktycznie najlepsze! Przepiękne miejsce :hearts:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 06.12.2014 09:55

maslinka napisał(a):
GOLDEN napisał(a):Mam wrażenie,że wygląda jak kaloryfer.... 8O .....,ale to chyba z zimna.... :roll: :wink:

Eunike1984 napisał(a):Mnie zimno nie jest, ale też moje pierwsze skojarzenie to kaloryfer ;) :mrgreen:

Bo to był kaloryfer :P

8O 8O Chyba radni tego uroczego miasteczka,powinni jak najszybciej udać się na zorganizowaną wycieczkę do Rzymu,Luwru i podobnych miejsc,w celu zaczerpnięcia inspiracji..... :wink:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 06.12.2014 11:02

O gusia-s znalazła trochę kamiennej zabudowy...nawet ładnie to wygląda na Jej zdjęciach :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.12.2014 13:04

gusia-s napisał(a):Trzeba było się spytać :mrgreen: darmowy parking w Skradinie, podawałam też kiedyś tu

Nie mogłam spytać, bo Skradinu nie planowaliśmy ;) Wymyśliliśmy go dopiero na promie, jak wypływaliśmy z Korčuli :)

Gusia, rzeczywiście zakątki, które pokazałaś, bardzo ładne i klimatyczne 8) Może zajrzymy tam kiedyś na dłużej i spokojnie pooglądamy :)

GOLDEN napisał(a):8O 8O Chyba radni tego uroczego miasteczka,powinni jak najszybciej udać się na zorganizowaną wycieczkę do Rzymu,Luwru i podobnych miejsc,w celu zaczerpnięcia inspiracji..... :wink:

Może to sztuka nowoczesna jest :P
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.12.2014 13:43

Przyzwoite miejsce nawet
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.12.2014 14:59

tony montana napisał(a):Przyzwoite miejsce nawet

Ujdzie ;)

Zapraszam na kolejny odcinek :)

3 sierpnia (niedziela): Wieczór w Zagrzebiu

Po spacerze w Skradinie wracamy do przerwanej podróży. Z powrotem na autostradzie:

058178.jpg

Dojeżdżamy do tunelu Sveti Rok:

058576.jpg

058934.jpg

Tym razem nie odnotowujemy żadnej różnicy temperatur 8O Dziwne to lato ;)

Dalszy odcinek autostrady jest nieco nużący, więc ucinam sobie drzemkę 8)

Kiedy się budzę, świat wygląda zupełnie inaczej 8O:

059963.jpg

Przynajmniej nam szybę umyje ;) Nie możemy sobie poradzić z plamami żywicy - pamiątka z campingu Kalac :roll:

W deszczu dojeżdżamy do bramek autostradowych (oczywiście "no cash" :D):

060884.jpg

Miny mamy trochę niewyraźne. Mieliśmy nadzieję na to, że posiedzimy sobie na Tkalčy w knajpce na zewnątrz...

Wjeżdżamy do Zagrzebia i wygląda na to, że nasze prośby zostały wysłuchane :) Zaczyna się przejaśniać:

061581.jpg

061940.jpg

Dojeżdżamy do pensjonatu. Rozpakowujemy się, szybki prysznic i znowu musimy pędzić ;) Tym razem na umówione spotkanie :) Nasi znajomi czekają na nas na placu bana Jelačića, ale nie pod pomnikiem, tylko pod zegarem. Mówią, że teraz zagrebczanie spotykają się pod satom (pod zegarem), bo spotykanie się pod repom (pod ogonem - chodzi o ogon konia bana Jelačića, na pomniku oczywiście ;)) jest już niemodne ;)

O Zagrzebiu pisałam tutaj, po naszej majowej wizycie w Stolicy :) Tam znajdziecie więcej opisów miejsc. Natomiast ten (sierpniowy) pobyt był zdecydowanie towarzyski i zwiedzanie ograniczyliśmy do minimum. Odwiedzaliśmy po prostu nasze "ulubione miejsca" ;) Zagrzeb nie jest bardzo duży i już przy drugim pobycie można takie mieć ;)

Wszystkie drogi w Zagrzebiu (zwłaszcza wieczorem ;)) prowadzą na Tkalčę, czyli na ulicę Tkalčićeva. To zagłębie zagrzebskich knajpek. Zasiadamy w kultowej knajpce "Mali Medo", do której nie dotarliśmy podczas majowego pobytu:

064358.jpg

Leją tu piwo własnej produkcji. Bardzo smaczne :)

Živjeli! :mrgreen: Za udane wakacje! Nam niestety się kończą, ale nasi znajomi za 2 dni ruszają na wybrzeże. Fajnie, że udało nam się zgrać i spotkać tutaj :)

Wieczór jest bardzo wesoły, ale mija szybko. Tkalča pustoszeje:

065355.jpg

Żegnamy się ze znajomymi. Niektórzy muszą iść jutro do pracy... Idziemy poszwendać się trochę po nocnym Zagrzebiu.

065836.jpg

066195.jpg

Robię sobie zdjęcie ze starą znajomą ;) - pisarką Mariją Jurić Zagorką ;):

066858.jpg

Idziemy na Gornji Grad, czyli na Górne Miasto. Niestety kościół św. Marka jest słabo oświetlony - trudno się go foci:

067342.jpg

Zaglądamy do interesującego muzeum 8O:

067858.jpg

Lepiej nie wchodzić ;) Po co ryzykować ;)

Docieramy do wieży Lotrščak:

068523.jpg

pod którą znajduje się Strossmayerovo šetalište, czyli deptak z widokiem na Zagrzeb:

068974.jpg

Można też napić się piwa lub wina w jednej z knajpek "pod chmurką":

069418.jpg

069777.jpg

Jest już po 23:00, a jutro poniedziałek, więc deptak powoli pustoszeje.
My nie musimy iść rano do pracy, ale też powoli zmierzamy "do domu". Najpierw na plac bana Jelačića:

070329.jpg

gdzie łapiemy tramwaj, który zawiezie nas do pensjonatu:

070751.jpg

To był bardzo długi i emocjonujący dzień... Jeszcze rano byliśmy na Korčuli, po południu spacerowaliśmy po Skradinie, a wieczór spędziliśmy w Zagrzebiu 8O :mrgreen: Musimy w końcu odpocząć! :)

Jutro będzie spokojniej, chociaż atrakcji też nie zabraknie. Spędzimy piękny dzień w Cro-stolicy :D

Już zapraszam ;)
Ostatnio edytowano 31.05.2020 12:42 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 07.12.2014 11:04

Fajnie byłoby też zobaczyć Zagrzeb, na razie to tylko punkt etapowy w podróży nad Adriatyk. Urlop zawsze jest zbyt krótki aby pogodzić kilka punktów, a morze wygrywa.:)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 07.12.2014 12:13

Myślę Maslinko, że powoli możesz już zacząć pisać swój przewodnik po Chorwacji :D . Chyba niewiele jest już miejsc, których nie odwiedzilaś :mrgreen: ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.12.2014 13:23

janusz07 napisał(a):Fajnie byłoby też zobaczyć Zagrzeb, na razie to tylko punkt etapowy w podróży nad Adriatyk. Urlop zawsze jest zbyt krótki aby pogodzić kilka punktów, a morze wygrywa.:)

No tak, rozumiem, że morze wygrywa :)

My do Cro zawsze jedziemy jednym skokiem, bo już się nie możemy doczekać wakacji 8) Ale powrót bez "międzylądowania" jest jednak męczący. Wraca się z urlopu strasznie wypompowanym.

Na krótki pobyt (2 noce) w Zagrzebiu zdecydowaliśmy się, bo w maju bardzo polubiliśmy to miasto. Dodatkowym argumentem była chęć spotkania ze znajomymi, którzy tam mieszkają :)

Potter napisał(a):Myślę Maslinko, że powoli możesz już zacząć pisać swój przewodnik po Chorwacji :D . Chyba niewiele jest już miejsc, których nie odwiedzilaś :mrgreen: ...

Potter, no co Ty! 8O
Nie byłam choćby na Istrii, a to jednak bardzo popularny region i bez jego znajomości trudno byłoby napisać przewodnik ;)
Nie znam też w ogóle Sławonii ani generalnie żadnych miejscowości w interiorze poza Zagrzebiem, Varaždinem i Samoborem 8)

Nie wiem, czy kiedyś wszystko to zdołam zwiedzić, bo jednak wybrzeże bardziej mnie interesuje ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone