Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.11.2014 12:50

29 lipca (wtorek): Wieczorna Vela Luka

Zapraszam na krótki odcinek - na kolację i spacer po Velej Luce :D

018522.jpg

Chyba już po raz trzeci odwiedzamy "naszą" konobę Dalmacija. Nie ma sensu szukać czegoś innego, skoro w tym miejscu wszystko nam pasuje :)

W oczekiwaniu na jedzenie studiuję wydrukowane relacje :mrgreen: i planujemy, dokąd jutro uderzymy :D:

019499.jpg

Widoczki na przystań promową:

019894.jpg

Słońce zachodzi... za chmury:

020290.jpg

a na stół wjeżdżają pyszne rybki :D:

020812.jpg

Moja nazywa się ušata :D Taka porcja kosztuje jedyne 45 kun. Smakuje wybornie!

Po pysznej kolacji pora na mały spacer po miasteczku. Palma w dyskotekowym wdzianku ;):

021583.jpg

W marinie cisza i spokój, wszyscy siedzą w konobach.

022002.jpg

Pokazywana już wcześniej mozaika - z jednej:

022413.jpg

i z drugiej strony:

022799.jpg

Powoli wracamy do Fabiaka. Właśnie przypływają promy: większy - ze Splitu i mniejszy - z Lastova:

023262.jpg

023620.jpg

Fajnie by było znowu gdzieś popłynąć 8) Popłyniemy... kajakiem :mrgreen: Z tym, że nie jutro. Następny dzień, z racji pogody (znowu :roll:), spędzimy na objeździe korčulańskich dziur ;)

Ale póki co wracamy na camping, gdzie zastajemy nowych sąsiadów, którzy rozbili się nienormalnie blisko naszego namiotu :evil: To Francuzi, więc komunikacja będzie utrudniona ;) Oni słabo mówią po angielsku, za to gospodarz campu zadziwiająco dobrze radzi sobie w ich języku.

Na szczęście jutro Francuzi trochę się przesuną ;) No i mają fajnego psa :)

Wieczór kończymy w barze "As" w Prižbie - jak zwykle :D Już nam to weszło w krew :mrgreen:

:papa:
Ostatnio edytowano 27.05.2020 17:42 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.11.2014 20:34

[quote="maslinka"]29 lipca (wtorek): Wieczorna Vela Luka

Zapraszam na krótki odcinek - na kolację i spacer po Velej Luce :D

Obrazek

...Ach to spojrzenie... :roll:
pees:
Ładnie Ci w niebieskim 8)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 16.11.2014 15:18

tomekkulach napisał(a):Ładnie Ci w niebieskim 8)

W czarnym też co najmniej znakomicie :)

maslinka napisał(a):
Obrazek

Ach Maslinko zaledwie miesiąc przed Wami dane mi było wygrzewać moje cielsko na Uvali Samograd (nieliczne ciepłe chwile w czerwcu) uuuuuj było super jeszcze raz tam z Wami zawitać od d....y strony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 16.11.2014 16:16

maslinka napisał(a):i zajmujemy wschodnią część plaży ;) Kawałek dalej są już skałki, które upodobali sobie naturyści:

Obrazek

Urocze miejsce :wink:
Na podobną plażę trafiliśmy w tym roku w Drage.... 8O :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.11.2014 21:31

tomekkulach napisał(a):Ładnie Ci w niebieskim 8)

jackuc napisał(a):W czarnym też co najmniej znakomicie :)

Dzięki, dzięki, Chłopaki ;) 8)

jackuc napisał(a):uuuuuj było super jeszcze raz tam z Wami zawitać od d....y strony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

8O

Jacku, chyba nie wiem, co masz na myśli z tą d... stroną :roll: :lol:, ale spoko :mrgreen:

GOLDEN napisał(a):Urocze miejsce :wink:

Pełna zgoda 8) Dlatego tu wrócimy :D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.11.2014 06:47

maslinka napisał(a):
8O

Jacku, chyba nie wiem, co masz na myśli z tą d... stroną :roll: :lol:, ale spoko :mrgreen:

:mrgreen:

bo my, że tak powiem zawitaliśmy tam od strony lądu :oczko_usmiech:
Ale w sumie rzeczywiście zależy, z której strony na to patrzeć :papa:
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 19.11.2014 14:22

Zjadłabym tę rybę!!! Głodna jestem niesamowicie, a obiad dopiero się pichci :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.11.2014 10:21

maslinka napisał(a):Kotwiczymy Plavca:...

Kajakarze wciąż na wodzie. :D

pzdr :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.11.2014 08:48

maslinka napisał(a): W marinie cisza i spokój, wszyscy siedzą w konobach.

Obrazek

No nie wszyscy... Jedna niebrzydka syrenka wypełzła na nabrzeże :lol: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.11.2014 16:01

jackuc napisał(a):Ale w sumie rzeczywiście zależy, z której strony na to patrzeć :papa:

Jak zawsze - punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia ;)

Elizasz napisał(a):Zjadłabym tę rybę!!!

Ja też! :D Ryby mogę jeść na okrągło 8)

longtom napisał(a):
maslinka napisał(a):Kotwiczymy Plavca:...

Kajakarze wciąż na wodzie. :D

Trzymamy Plavca na wodzie, żeby się cały czas chłodził i żeby uniknąć takiego wypadku, jaki się nam przytrafił w zeszłym roku... 8)
Chociaż podczas tych wakacji nie było takich upałów jak rok temu.

Potter napisał(a):No nie wszyscy... Jedna niebrzydka syrenka wypełzła na nabrzeże :lol: .

Ale zaraz wskoczyła z powrotem do wody czy raczej... do kajaka ;) :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.11.2014 16:32

maslinka napisał(a):
Lednice napisał(a):Tak się domyślałem, ale ten czik mi do kobiety nie pasuje :D

Właściwie to powinna być "czika", a nawet "chica" - po hiszpańsku: dziewczyna :)

krombocher napisał(a):W Racisce to raczej cura 8)

A w kraju, w którym "chica" to "dziewczyna", dla odmiany "cura" to "ksiądz".

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.11.2014 19:46

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):
Lednice napisał(a):Tak się domyślałem, ale ten czik mi do kobiety nie pasuje :D

Właściwie to powinna być "czika", a nawet "chica" - po hiszpańsku: dziewczyna :)

krombocher napisał(a):W Racisce to raczej cura 8)

A w kraju, w którym "chica" to "dziewczyna", dla odmiany "cura" to "ksiądz".

Językowy zawrót głowy ;)

30 lipca (środa): Gršćica, Karbuni i okoliczne zatoczki

Wstaje nowy dzień, niestety znowu pochmurny :( W związku z tym nie będziemy dzisiaj kajakować, tylko pojedziemy na wycieczkę, mini objazdówkę po wyspie, w nadziei, że słońce w końcu się pokaże i poplażujemy w jakiejś malowniczej zatoczce.

Ale póki sunca nema ;), powłóczymy się po okolicznych wiochach. Na pierwszy ogień idzie Gršćica - miejscowość tuż obok Prižby. Na szczęście nie pada. Robimy sobie krótki spacer po Gršćicy:

060315.jpg

060673.jpg

061032.jpg

061391.jpg

061750.jpg

Jest tu nawet mały camping, ale nie robi na nas dobrego wrażenia:

062182.jpg

Pewnie Gršćica bardziej by nam się spodobała w innych okolicznościach pogodowych... Z tym, że w tychże okolicznościach pewnie radośnie wiosłowalibyśmy w stronę jakiejś uvali ;)

A tak, trudno nam ocenić tę mieścinę. Jak dla nas trochę za mała... Jest ładnie położona, co widać z serpentynek na trasie Prižba - Blato, ale na Korčuli są, moim zdaniem, bardziej urokliwe miejscowości.

Zobaczymy, czy spodoba nam się kolejna korčulańska wiocha, czyli Karbuni.

Droga prowadząca do tej mieściny jest bardzo widokowa:

063190.jpg

Cóż z tego, skoro widoki dziś mamy trochę niewyraźne :roll::

063739.jpg

Mimo wszystko Karbuni robi na nas dobre wrażenie. Miejscowość jest "odgrodzona" od pełnego morza malowniczymi wyspami, które zwą się Zvirinovik i Gubeša (inna Gubeša niż ta, na której plażowaliśmy przedwczoraj ;)):

064441.jpg

Zvirinovik to ten wydłużony otok 8)

Obie wysepki - bliżej:

064985.jpg

Parkujemy w miejscu, gdzie droga asfaltowa przechodzi w szutrową. Do Karbuni (przynajmniej teoretycznie) można dojechać z Gršćicy, właśnie szutrem. Nie próbowaliśmy...

"Rozproszone słońce" przebija się przez chmury ;):

065697.jpg

Schodzimy zobaczyć, jak wygląda plaża. Niestety, w tym miejscu, wygląda betonowo. Przynajmniej każdy w domów, które tu stoją, ma swoją prywatną plażę, a nawet drabinkę ;)

Rozbujany Jadran:

066370.jpg

Chyba mnie trochę zmoczyło ;):

066877.jpg

Na powyższej fotce widać, że oprócz betonu, są też skałki, z tym, że te akurat niekoniecznie nadają się do plażowania.

Więcej fotek z Karbuni niestety nie mam. Przykro mi, Danusiu (Mikromir :papa:), sądziłam, że jest tego więcej...
I chyba nie należy się nimi sugerować, bo pokazują tę miejscowość w zdecydowanie nietypowych (mam nadzieję!) okolicznościach pogodowych.

Pomijając brak sunca, Karbuni zrobiło na nas wrażenie sympatycznej mieściny, chociaż jest bardzo odcięte od świata... Jeśli to komuś odpowiada, myślę, że warto rozważyć tę miejscówkę.

A wysepki mogłyby się świetnie nadawać do kajakowania :mrgreen: Mieliśmy nawet plan, żeby przyjechać tu z Plavcem na dachu. Niestety nie wystarczyło już na to czasu.

Kontynuujemy naszą podróż po wiochach, tym razem kierując się w stronę Potirny. Musimy przejechać obok wysypiska śmieci. Zamykamy okna i włączamy obieg wewnętrzny ;)

068500.jpg

Gdzieś takie miejsca muszą być...

Centrum Potirny wygląda tak:

068935.jpg

Jest nawet tablica na ogłoszenia ;)

Rozglądamy się za campingiem, który gdzieś tu ponoć jest. Pamiętam, jak czytałam o tym, że kiedyś stacjonował na nim nasz forumowy Kamil-Zawodowiec :)

Znajdujemy go (camping, nie Kamila :lol:) trochę dalej - w Dolnej Potirnie/Potirnej (bo ta na zdjęciu wyżej była Górna ;))
Wygląda sympatycznie - jest zacieniony i przede wszystkim pusty:

070142.jpg

I to pod koniec lipca! Na "naszym campie", w Prižbie, zrobiło się ostatnio ciasno :roll:
A tutaj maja nawet basen 8O 8) Gospodyni campingu mówi, że to tegoroczna nowość ;) Toalety nowiutkie i czyste, a do tego niskie ceny:

071201.jpg

Gdzie jest haczyk? ;) Z campu do najbliższej zatoczki jest jakiś kilometr, w dodatku zdecydowanie nie po płaskim...

Już lepiej zostaniemy, tam gdzie się zatrzymaliśmy :) Ale fajnie było zrobić rozpoznanie.

Jedziemy zobaczyć, jak wyglądają pobliskie zatoki. Najpierw zjeżdżamy do uvali Tri Luke, ale jesteśmy rozczarowani. Plażować na trawie to sobie mogę na miejskim kąpielisku (chociaż z takowego nie korzystam) ;):

072333.jpg

No cóż, dotarliśmy do namiastki cywilizacji na końcu świata ;):

072873.jpg

Następna zatoczka robi nam większą nadzieję:

073283.jpg

To uvala Široka i prezentuje się całkiem ładnie:

073698.jpg

074057.jpg

Chętnie byśmy tu rozłożyli nasz plażowy majdan, gdyby tak strasznie nie wiało :roll:
Hehe, zawsze nam coś nie pasuje ;)

Ale spokojnie, w następnym odcinku znajdziemy ładne miejsca, w których będziemy plażować :) I wreszcie wyjdzie słońce :D

:papa:
Ostatnio edytowano 27.05.2020 17:46 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 21.11.2014 20:46

Ale spokojnie, w następnym odcinku znajdziemy ładne miejsca, w których będziemy plażować :) I wreszcie wyjdzie słońce :D

Oby u nas tez wreszcie wyszło słońce :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.11.2014 20:52

maslinka napisał(a):Więcej fotek z Karbuni niestety nie mam. Przykro mi, Danusiu (Mikromir :papa:), sądziłam, że jest tego więcej...

Tyle to i tak dużo, bardzo dziękuję! :D Nie tak źle to wygląda... :wink:

maslinka napisał(a):Karbuni zrobiło na nas wrażenie sympatycznej mieściny, chociaż jest bardzo odcięte od świata... Jeśli to komuś odpowiada, myślę, że warto rozważyć tę miejscówkę.

Dlatego właśnie ją rozważam... na dwa tysiące któryśtamnasty rok. :roll: :mrgreen:
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 22.11.2014 03:25

[quote="Mikromir]
Dlatego właśnie ją rozważam... na dwa tysiące któryśtamnasty rok. :roll: :mrgreen: [/quote]
Ooooooo!!!
I to mię się podobuje ze wszech miar!
Może w końcu się spotkamy "fejs-tu-fejs" a nie jakieś klikanie... :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone