Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.11.2014 20:28

maslinka napisał(a):Obrazek

Słonko, ale nie wspominałaś w relacji, że w jednej z konob (konób???) w najlepsze rwał jakiegoś czika sam Kubełek Wojewódzki, przez pudelka zwany "powiatowym"

:wink: :roll: :lol:
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 10.11.2014 23:43

Podobno teraz się nie wspomina, ale od razu ładuje do Fakt-u lub innych takich. Ale jestem pewien, że to nie w stylu naszej Autorki - Słonka :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2014 23:58

Co to znaczy : rwal czika :?: :roll:

Proszę nie pisać szyfrem :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.11.2014 20:12

tony montana napisał(a):Słonko, ale nie wspominałaś w relacji, że w jednej z konob (konób???) w najlepsze rwał jakiegoś czika sam Kubełek Wojewódzki, przez pudelka zwany "powiatowym"

Hello, Księżycu Ty ;) :oczko_usmiech:
Kubełek mógł sobie rwać, ale ja się plotkami nie zajmuję :P Fotkę pokazałam... tylko Wam :P

krombocher napisał(a):Podobno teraz się nie wspomina, ale od razu ładuje do Fakt-u lub innych takich. Ale jestem pewien, że to nie w stylu naszej Autorki - Słonka :wink:

No no... 8)

Lednice napisał(a):Co to znaczy : rwal czika :?: :roll:

Proszę nie pisać szyfrem :wink:

Wyrywał laskę/podrywał dziewczynę/interesował się kobietą... *

* odpowiednie podkreślić ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.11.2014 21:06

Tak się domyślałem, ale ten czik mi do kobiety nie pasuje :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.11.2014 21:19

Lednice napisał(a):Tak się domyślałem, ale ten czik mi do kobiety nie pasuje :D

Właściwie to powinna być "czika", a nawet "chica" - po hiszpańsku: dziewczyna :)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 12.11.2014 11:14

W Racisce to raczej cura 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.11.2014 18:41

krombocher napisał(a):W Racisce to raczej cura 8)

Ewentualnie djevojka ;)

29 lipca (wtorek): Vaja i Samograd

Dopływamy do uvali Vaja:

036166.jpg

Ta zatoczka podoba nam się od pierwszego wejrzenia :D

Kotwiczymy Plavca:

036731.jpg

i zajmujemy wschodnią część plaży ;) Kawałek dalej są już skałki, które upodobali sobie naturyści:

037306.jpg

Koło nas nie ma nikogo, mamy sporo przestrzeni. Większość ludzi zajmuje środkową część plaży, ale tłumów nie ma:

037785.jpg

Pewnie to kwestia pogody, która jest dosyć niepewna.

Póki co świeci słońce, więc się opalamy i snurkujemy. Życie podwodne bardzo fajne - chyba najlepsze, jakie widzieliśmy w tym roku. Stosunkowo szybko robi się głęboko, więc kolor wody się zmienia ;) Można zaobserwować duże ławice rybek:

038559.jpg

Przy dnie też ciekawie i coś tam można zobaczyć między kamieniami ;):

039105.jpg

Życie podwodne naprawdę było super, chociaż tego nie widać na moich zdjęciach :lol: Musicie mi uwierzyć na słowo :mrgreen:
Zdradzę, że na Vaję wrócimy jeszcze za kilka dni i wtedy zrobimy lepsze foty rybek :D Plaży zresztą też 8)

Niestety po jakimś czasie beztroskiego lenistwa zaczyna się porządnie chmurzyć :( A my w planach mamy jeszcze popłynąć do sąsiedniej zatoczki Samograd. Mimo wszystko ruszamy w tamtą stronę.

Już z daleka widać, że jakoś się pomieścimy ;):

040642.jpg

041000.jpg

Wystraszyliśmy większość plażowiczów 8O :twisted: Schowali się w krzakach ;) :lol::

041910.jpg

Samograd to piękna zatoczka, zwłaszcza, jak jest taka zatłoczona, jak dzisiaj:

042354.jpg

(Na tym zdjęciu przypomina mi trochę Divną, chociaż na żywo tego nie widziałam.)

Niby pięknie, ale bardziej podobało nam się w uvali Vaja. Być może dlatego, że wtedy świeciło jeszcze sunce... Co prawda było to "rozproszone słońce", ale zawsze ;)

Kamienie w zatoczce Samograd też nie tak wygodne, jak te na plaży Vaja ;):

043286.jpg

No i życie podwodne gorsze.

Tak czy inaczej, obie uvale są piękne i na pewno warto je odwiedzić :)

043870.jpg

Niestety robi się coraz chłodniej. Uczucie chłodu potęguje wiatr, który nagle się zerwał :( Nie ma co tu siedzieć, odpływamy.

044471.jpg

Cieszymy się, że znaleźliśmy takie korčulańskie perełki i obiecujemy sobie, że jak tylko pogoda pozwoli, wrócimy do obu zatoczek. Uda nam się spełnić tę obietnicę :)

Wiosłujemy sprawnie, żeby jak najszybciej znaleźć się w suchym i ciepłym miejscu. Nie dość, że strasznie wieje i jesteśmy mokrzy od uderzeń wioseł, zaczyna padać deszcz :evil: Dobrze, że tylko trochę straszy.

Szybko mijamy Vaję:

045482.jpg

i wkrótce wpływamy do Luki Račišće:

045884.jpg

046242.jpg

Jak widzicie, na dziobie Plavca czegoś brakuje ;) Wyjątkowo włożyłam kapok, żeby mi było choć trochę cieplej ;)

To była bardzo udana wycieczka, chociaż pogoda trochę skróciła nasze plażowanie. Będzie po co wracać :) :D

Wracamy skrótem - sprytną drogą, którą zaczyna się między Račišće a Knežą. Droga jest wąska, ale asfaltowa na całym odcinku.

Czyżby znowu cirrus na niebie? :roll::

047989.jpg

Plusem tej trasy jest nie tylko to, że mamy sporo bliżej (omijamy Žrnovo), ale możemy też podziwiać piękne widoki :D

048592.jpg

048951.jpg

049310.jpg

049669.jpg

Słońce (rozproszone! :lol:) znowu świeci :D

Wracamy do Prižby i szykujemy się na wieczór, który spędzimy w Velej Luce :D

:papa:
Ostatnio edytowano 27.05.2020 17:39 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 14.11.2014 18:53

Super zdjęcia! :) Czekam na więcej :) Pozdrawiam.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 14.11.2014 18:58

Bardzo fajne te Wasze wyprawy,ale ja bym się bała pływać kajakiem w taką pogodę :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.11.2014 20:49

Eunike1984 napisał(a):Super zdjęcia! :) Czekam na więcej :) Pozdrawiam.

Dzięki :D Więcej będzie być może już w ten weekend :)

andeo napisał(a):Bardzo fajne te Wasze wyprawy,ale ja bym się bała pływać kajakiem w taką pogodę :)

Najgorszy jest silny wiatr, tym razem nie było aż tak źle. Jak wracaliśmy z wyspy Vrnik (pierwsza w tym roku wyprawa kajakowa), mistral dużo bardziej dał nam się we znaki 8)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.11.2014 22:54

To będzie złośliwy komentarz ostatniego odcinka - satynaturystyczny. :wink: :)

maslinka napisał(a):...i zajmujemy wschodnią część plaży ;) Kawałek dalej są już skałki, które upodobali sobie naturyści

Czyli Wy woleliście naturyzm bez skałek.
maslinka napisał(a):Wystraszyliśmy większość plażowiczów 8O :twisted: Schowali się w krzakach ;) :lol::

No skoro żeście się nie ubrali, to się tekstylnym nie dziwię. Pewno Was zza krzaków podglądali.
maslinka napisał(a):Jak widzicie, na dziobie Plavca czegoś brakuje ;) Wyjątkowo włożyłam kapok, żeby mi było choć trochę cieplej ;)

No cóż...W tej sytuacji...Może i dobrze, a na pewno cieplej.

:oczko_usmiech: :papa:
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 14.11.2014 23:11

romuald22 napisał(a):To będzie złośliwy komentarz ostatniego odcinka - satynaturystyczny. :wink: :)

maslinka napisał(a):...i zajmujemy wschodnią część plaży ;) Kawałek dalej są już skałki, które upodobali sobie naturyści

Czyli Wy woleliście naturyzm bez skałek.
maslinka napisał(a):Wystraszyliśmy większość plażowiczów 8O :twisted: Schowali się w krzakach ;) :lol::

No skoro żeście się nie ubrali, to się tekstylnym nie dziwię. Pewno Was zza krzaków podglądali.
maslinka napisał(a):Jak widzicie, na dziobie Plavca czegoś brakuje ;) Wyjątkowo włożyłam kapok, żeby mi było choć trochę cieplej ;)

No cóż...W tej sytuacji...Może i dobrze, a na pewno cieplej.

:oczko_usmiech: :papa:

Cóż za interpretacja 8O :D :roll:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 15.11.2014 10:56

Fajnie. jak tak mglisto za oknem chętnie bym sie pogrzał w Chorwackim Słońcu i ponurkował trochę. Piękne zdjecia.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.11.2014 11:19

romuald22 napisał(a):To będzie złośliwy komentarz ostatniego odcinka - satynaturystyczny. :wink: :)

Przynajmniej widzę, że czytasz dokładnie ;) :lol:
I nawet tworzysz swoje własne historie :oczko_usmiech:

romuald22 napisał(a):Czyli Wy woleliście naturyzm bez skałek.

My woleliśmy wygodne otoczaki :P

romuald22 napisał(a):Pewno Was zza krzaków podglądali.

Nie wiem, nie podglądałam, czy podglądają ;)

romuald22 napisał(a):No cóż...W tej sytuacji...Może i dobrze, a na pewno cieplej.

I bezpieczniej ;)

miras_sg napisał(a):Cóż za interpretacja 8O :D :roll:

Nadinterpretacja :mrgreen:

Ale to tak jak z wierszami - każdy ma prawo do swojej interpretacji ;) A ja wiem, jak było naprawdę :oczko_usmiech:

janusz07 napisał(a):Fajnie. jak tak mglisto za oknem chętnie bym sie pogrzał w Chorwackim Słońcu i ponurkował trochę. Piękne zdjecia.

Tego dnia nie było gorąco... Ale i tak chętnie bym się zamieniła i trafiła teraz na tamtą plażę 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone