Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.10.2014 08:29

krombocher napisał(a):Moja pierwsza myśl na tej ścieżce, to kto pozwolił na sprzedaż parceli bezpośrednio przy morzu, zaprzepaszczając szanse na piękną promenadę w Prizbie :?

Po pierwsze kasa......
Niestety wszędzie.
8)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 03.10.2014 12:50

Ja też melduję, że po krótkim "odpadnięciu" znowu jestem w peletonie obserwującym :mrgreen: :papa: ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2014 14:47

SgwdYrEira napisał(a):Płyn do mycia naczyń? gąbka? ręczniki :shock: akurat!. To przecież aborygeńska pułapka na misie koala ;) :D Maslinek to na popielice ustawił 8)

No i nas rozgryzłeś... :? :mrgreen: W tych okolicach jest sporo popielic (widzieliśmy kilka), tzn. było :lol:

piotrf napisał(a):
Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):Nie wiem, czy jeszcze ktoś to czyta (ogląda) :?...
Ale cóż, zaryzykuję z następnym odcinkiem ;)

Podejmuję się takiego ryzyka codziennie po parę razy. ;)

Klub ryzykantów :roll: :wink:

Jest ryzyko, jest zabawa :P

Magdalena S. napisał(a):Ja chyba tylko tu jestem na bieżąco... :papa:

Ooo, tym bardziej mi miło :D

m@rek napisał(a):najpierw spojrzałem na zdjęcie i pierwsza myśl to: Ivan Dolac :D

Prawda? Prawie identycznie :) Ivan Dolac jednak bardziej przypadł nam do gustu niż Prižba, ale o tym jeszcze będę pisała.

kaszubskiexpress napisał(a):
krombocher napisał(a):Moja pierwsza myśl na tej ścieżce, to kto pozwolił na sprzedaż parceli bezpośrednio przy morzu, zaprzepaszczając szanse na piękną promenadę w Prizbie :?

Po pierwsze kasa......
Niestety wszędzie.
8)

Niestety...
A można by połączyć promenadą Prižbę i pobliską Gršćicę...

Potter napisał(a):Ja też melduję, że po krótkim "odpadnięciu" znowu jestem w peletonie obserwującym :mrgreen: :papa: ...

Czyżby jakiś urlop? :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.10.2014 20:02

27 lipca (niedziela): Poranna burza i Vela Luka

Pierwsza noc w nowym miejscu mija w miarę spokojnie. Ale już wcześnie rano zaczyna się robić ciekawie... Budzi nas deszcz, a koło 8:00 zaczyna się porządna burza, która, w przeciwieństwie do typowej burzy, trwa bardzo długo - mniej więcej do południa.

Pod namiotem jest to zjawisko wyjątkowo denerwujące. Jak długo można udawać, że odpowiada nam fakt, że możemy dłużej poleżeć :evil: Godzinę, dwie... Później chce się jeść, nie mówiąc już o pójściu do toalety :roll:

Kiedy deszcz na chwilę się uspokaja, załatwiamy wszystkie wspomniane potrzeby ;) Co do śniadania, organizujemy się tak, żeby zjeść je w przedsionku. Na szczęście mamy duży (i wysoki) przedsionek, w którym spokojnie mieszczą się stół i krzesła.

Pierwsze śniadanie na nowym campie i pierwsza w tym roku herbata w Cro 8O:

031626.jpg

Zawsze rano pijemy soki, ale dzisiaj jest zbyt zimno...

Przed 12:00 nie wytrzymujemy :evil: Niech sobie pada, nie będziemy tkwić na campie. Przeskakujemy z namiotu do auta i ruszamy przed siebie.

Pogoda pod psem, może dalmatyńczykiem? ;):

032478.jpg

Jedziemy w stronę Blato i Velej Luki. Szaro i mglisto:

032898.jpg

Deszczowe Blato:

033281.jpg

Tuż przed Velą Luką zaczyna się wypogadzać. Widać nawet błękit :D:

033833.jpg

Najpierw robimy zakupy w dużym Tommym, a gdy pogoda się stabilizuje, ruszamy na spacer po miasteczku.

034301.jpg

034660.jpg

Właśnie przypłynął Hanibal Lucić:

035060.jpg

Może skoczymy na Lastovo? ;)

Dopływa też prom ze Splitu:

035601.jpg

Vela Luka wcześniej (gdy byliśmy tu 5 lat temu) nieszczególnie nam się podobała. W tym roku zmieniliśmy zdanie, głównie za sprawą super knajpki, którą odkryliśmy. Ale o tym później...

W każdym razie miasteczko da się lubić :) Można tu znaleźć wąskie brukowane uliczki:

036356.jpg

i lawendę :D:

036855.jpg

Są też okazałe palmy:

037243.jpg

i ciekawe mozaiki:

037628.jpg

037987.jpg

038346.jpg

038705.jpg

W marinie mnóstwo łódek i motorówek:

039107.jpg

Charakterystyczny budynek:

039500.jpg

Pomnik poległych w II wojnie światowej:

039906.jpg

Kościół św. Wincentego:

040295.jpg

I chyba najładniejsza budowla w Velej Luce - dzwonnica obok kościoła św. Józefa:

040746.jpg

Sam kościół nie robi już jednak wrażenia:

041153.jpg

Z tymi cyprysami mam zdjęcie zrobione 5 lat temu ;) To teraz - powtórka :):

041818.jpg

Ruszamy dalej... ale o tym - w następnym odcinku :)

:papa:
Ostatnio edytowano 27.05.2020 17:59 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 05.10.2014 20:49

maslinka napisał(a):[b]27 lipca (niedziela): Vela Luka wcześniej (gdy byliśmy tu 5 lat temu) nieszczególnie nam się podobała. W tym roku zmieniliśmy zdanie, głównie za sprawą super knajpki, którą odkryliśmy. Ale o tym później...
W każdym razie miasteczko da się lubić :)

Może topem Dalmacji to VL nie jest, ale zawsze mnie dziwiły mocno negatywne oceny tego miejsca, których dużo na forum. Po deszczu chyba jeszcze zyskuje albo trzeba do niej "dojrzeć" :wink: :papa:
magda7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda7 » 05.10.2014 21:20

Świetna relacja, jestem na 14 stronie, resztę zostawiam na jutro - przyjemności trzeba dozować :D Co do klasztoru franciszkanów (tego na wysepce z nieciekawą, betonową plażą), na pewno był on w remoncie już w 2010 roku, tak że chyba im się nie spieszy :)

Baaardzo podoba mi się kajakowa forma zwiedzania nowych lądów, uwielbiam dmuchane jednostki wodne :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2014 22:25

Mozaiki bardzo ciekawe :D

Ciekawe po co je umieszczono w tym miejscu :?:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.10.2014 15:57

krombocher napisał(a):Po deszczu chyba jeszcze zyskuje albo trzeba do niej "dojrzeć" :wink: :papa:

Aaa, to bardzo możliwe, że "dojrzałam" ;) :P

magda7 napisał(a):Świetna relacja, jestem na 14 stronie, resztę zostawiam na jutro - przyjemności trzeba dozować :D

Hej Magda. Dzięki za miłe słowa :)

Lednice napisał(a):Mozaiki bardzo ciekawe :D

Ciekawe po co je umieszczono w tym miejscu :?:

Mozaiki zostały wykonane w 1968 roku podczas Międzynarodowego Zgromadzenia Artystów Malarzy. Jest ich jeszcze kilka w muzeum i w okolicach pomnika poległych w latach 1941-45. Wrzucę fotki :)
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 13.10.2014 15:40

Puk, puk, kiedy c.d? :)
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 13.10.2014 15:51

Fajna relacja, pogoda się poprawiła chociaż w tym sezonie było słabo :(
W maju padał nam deszcz ale na przełomie lipca i sierpnia było super :D
Kilku znajomych będących w innym terminie przeklęło i przeżyło szok.
I to zdjęcie pod cyprysami super :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.10.2014 20:19

Belluna napisał(a):Puk, puk, kiedy c.d? :)

Może jutro... Niestety, ciągły brak czasu :?

wukor napisał(a):W maju padał nam deszcz ale na przełomie lipca i sierpnia było super :D

Nam właśnie na przełomie lipca i sierpnia (a właściwie pod koniec lipca) padał deszcz :(

wukor napisał(a):I to zdjęcie pod cyprysami super :)

Dzięki :D
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 13.10.2014 20:30

Byliśmy na Pasmanie i pogoda była super, końcem lipca może dwa dni padało przelotnie a potem jak już pogoda się zrobiła to było super i bezdeszczowo.
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 13.10.2014 22:09

No gdzie te tęcze?
Jak na razie to pada :(
FUJ ....
słoneczko ma być i kolorowo
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 13.10.2014 22:31

Oj Maslinka , zarobiona widzę jesteś ... Ale poczekamy cierpliwie :) . Takie uroki zarabiania na kolejne wakacje :) .Też nie mam lekko ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.10.2014 07:44

Wszystkiego najlepszego dla ciała pedagogicznego. :oczko_usmiech:

W oczekiwaniu na cd.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies