Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.09.2014 06:45

Heh Maslinka masz widze rekordowe watpliwosci jesli chodzi o to czy czytaja czy nie ;) oczywiscie ze czytaja ale nie pod kazdym postem komentuja :oczko_usmiech: :smo:
gosiak.k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak.k » 28.09.2014 11:09

Ja również czytam z zainteresowaniem:))
I czekam na ciąg dalszy.
:papa:
Gośka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.09.2014 19:25

maslinka napisał(a):Nie wiem, czy jeszcze ktoś to czyta (ogląda) :?...
Ale cóż, zaryzykuję z następnym odcinkiem ;)

Podejmuję się takiego ryzyka codziennie po parę razy. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 28.09.2014 20:50

To i ja puszczam sygnał :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.09.2014 21:23

Kasia i Krzyś napisał(a):jakoś Lastovo na kolana mnie nie rzuciło

Powiem szczerze, że mnie też nie ;) Ale ciii... :mrgreen:

Sara76 napisał(a):Czekam na ciąg dalszy tym bardziej, że w tym roku też byłam 3 dni na Korculi w Vela Luka, więc tym bardziej będzie mi miło popatrzeć :papa:

Kiedyś nie lubiłam Velej Luki, ale po tegorocznym pobycie zmieniłam zdanie :)

tony montana napisał(a):Heh Maslinka masz widze rekordowe watpliwosci jesli chodzi o to czy czytaja czy nie ;)

Wiesz, Tony, spadła mi samoocena ;) :D

gosiak.k napisał(a):I czekam na ciąg dalszy.
Gośka

Chciałam dzisiaj wrzucić, ale pisać relację w taką piękną pogodę (być może ostatnia w tym roku taka niedziela), to byłaby zbrodnia ;) Pilsko dzisiaj wygrało :mrgreen:

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):Nie wiem, czy jeszcze ktoś to czyta (ogląda) :?...
Ale cóż, zaryzykuję z następnym odcinkiem ;)

Podejmuję się takiego ryzyka codziennie po parę razy. ;)

Wiem i dobrze Cię rozumiem... :)

miras_sg napisał(a):To i ja puszczam sygnał :)

;) :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.09.2014 07:18

tony montana napisał(a):Heh Maslinka masz widze rekordowe watpliwosci jesli chodzi o to czy czytaja czy nie ;) oczywiscie ze czytaja ale nie pod kazdym postem komentuja :oczko_usmiech: :smo:

Howgh.

Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 29.09.2014 08:01

Po tygodniowym pobycie we Włoszech :hearts: wracam z niecierpliwością do Twojej relacji :)

Woow, "Sokół Maltański" faktycznie robi wrażenie! 8O
Bardzo podoba mi się nazwa PASADUR :)

Fajnie, że w taki sposób zwiedzacie Cro, dzięki temu ja też mogę zobaczyć więcej niż Hvar i Brač :wink:
Lastovo wydaje mi się atrakcyjne głównie dla osób kajakujących :roll:

Czekam na cd. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.09.2014 14:52

Vjetar napisał(a):Howgh.

Jacku, fajnie, że się ujawniłeś ;) :D

Elizasz napisał(a):Po tygodniowym pobycie we Włoszech :hearts: wracam z niecierpliwością do Twojej relacji :)

Fajnie :D Drugie wakacje :D

Elizasz napisał(a):Bardzo podoba mi się nazwa PASADUR :)

No tak - bardzo ładna :mrgreen:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 29.09.2014 18:03

Ja nadal jestem na bieżąco i dziękuję za ładne podsumowanie Lastova,może kiedyś się przyda, a teraz wracamy na Korćulę ...z przyjemnością :)
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 29.09.2014 18:19

Czytamy, czytamy co prawda, na raty ale czytamy.

"Chciałam dzisiaj wrzucić, ale pisać relację w taką piękną pogodę (być może ostatnia w tym roku taka niedziela), to byłaby zbrodnia ;) Pilsko dzisiaj wygrało"

A w niedzielę chodziłem po Beskidzie Małym i zaglądałem na Pilsko, czy to nie następny cel ;)
pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.09.2014 21:18

andeo napisał(a):Ja nadal jestem na bieżąco i dziękuję za ładne podsumowanie Lastova,może kiedyś się przyda, a teraz wracamy na Korćulę ...z przyjemnością :)

Ja też wracam z przyjemnością :)

janusz07 napisał(a):A w niedzielę chodziłem po Beskidzie Małym i zaglądałem na Pilsko, czy to nie następny cel ;)
pozdrawiam

Wybraliśmy się na Pilsko spontanicznie :D Był to bardzo dobry wybór :)

26 lipca (sobota): Zadomawiamy się w Prižbie

Zjeżdżamy z promu w Velej Luce. Pojawia się pytanie: Dokąd teraz? Postanawiamy najpierw (jak się okazało, już tam zostaliśmy :D) pojechać do Prižby na camping "Ravno", na którym 5 lat temu spędziliśmy kilka nocy. Wtedy byliśmy zadowoleni, więc może warto powtórzyć tę miejscówkę.

Przejeżdżamy przez Blato, które pięknie prezentuje się z góry:

048362.jpg

Na razie tylko jedna fotka, ale jeszcze będziemy pstrykać więcej widoczków tej miejscowości.

Dojeżdżamy na camp Ravno. Niewiele się tu zmieniło - właściciel ten sam (starszy pan, który na pierwszy rzut oka wygląda trochę gburowato, ale zyskuje przy poznaniu ;)), koty są, tylko jakby mniej. Niestety dolna część campingu (ta bliżej morza) całkowicie zajęta. Gospodarz mówi, że jutro ma się tu zwolnić miejsce. Ale tak czy inaczej, nie chcemy mieszkać w takim ścisku:

049312.jpg

Jest jeszcze górna część, również pod oliwkami, ale dużo bardziej przestronna. Na razie oprócz dwóch parcel zajętych przez Słoweńców nie ma tu nikogo. Wygląda to tak:

049845.jpg

Nawet Jadran widać :)

A tutaj nasze miejsce po zadomowieniu się:

050395.jpg

Podoba nam się :) Mamy cień i sporo prywatności (na razie ;))

Idziemy przywitać się z Jadranem :) W końcu tutaj jest inne morze niż na Lastovie czy w okolicach miasta Korčula ;)

Po drodze mijamy jednego ze stałych mieszkańców campu:

051455.jpg

Leży obok "jadalni", w której znajdują się lodówki i ogólnodostępny grill:

051906.jpg

Tutaj nie będzie tak egzotycznie jak na lastovskim campingu. Przy śniadaniu nie odwiedzą nas kaczki; najwyżej zajrzy któryś z kotów albo pies ukradnie buty (jeśli nieopatrznie zostawimy je na zewnątrz namiotu ;)), żeby później ofiarować "zdobycz" swojemu panu :mrgreen: Już pierwszego dnia zostaliśmy poinstruowani, żeby trzymać obuwie wewnątrz namiotu lub na drzewie :lol: Sytuacje poszukiwania butów przez gości campingu były częste :mrgreen: Taki miejscowy folklor :D

Na plażę mamy kilka kroków asfaltową dróżką:

053388.jpg

Tutaj jednak zauważamy spore zmiany. Pojawił się beach bar:

053814.jpg

Niestety, muzyka, jaką tu grali, skutecznie zniechęciła nas do wizyty w tym miejscu.

Kolejna zmiana to zdecydowanie więcej ludzi na plaży niż 5 lat temu, co jest po części związane z powstaniem knajpki :roll:

054519.jpg

Turystów jest po prostu więcej niż kilka lat temu... Dużo osób dojeżdża praktycznie nad sam brzeg morza samochodem, co jest denerwujące i psuje krajobraz, nie mówiąc o zaburzaniu ciszy i psuciu powietrza :evil:

Ale nic nie jest w stanie zepsuć naszych dobrych humorów :) Chociaż ten cirrus na niebie wygląda niepokojąco :?:

055571.jpg

Oczywiście stare przysłowie: "Cirrus na niebie, pogoda się... zepsuje" ;) sprawdzi się i tym razem :evil:, ale o tym przekonamy się dopiero jutro rano.

Póki co, cieszymy się pogodą i odpoczywamy :D

056506.jpg

Jesteśmy w Uvali Velika Prižba i mamy widok na wysepki Vrhovnjak, Sridnjak i Crklica. I na Lastovo pomiędzy nimi :D:

057109.jpg

Fajnie - jeszcze wczoraj patrzyliśmy na Korčulę z Lastova, dzisiaj jest odwrotnie :D

Po plażowaniu i "ogarnięciu się" ruszamy na wieczorny spacer po Prižbie. Dużo się nie nachodzimy ;), bo "centrum" miejscowości jest małe i skupione wokół półwyspu Ratak i małego portu:

058002.jpg

Widać pierwszą w tym roku tęczę, chociaż nie wiem, czy to jest dobra wróżba :roll::

058575.jpg

Idziemy wzdłuż morza, na zachód. Wyspa po prawej (ta o fajnym kształcie) to Kosor:

059024.jpg

Nadmorska ścieżka przypomina nam zeszłoroczną "promenadkę" w Ivan Dolcu na Hvarze :):

059599.jpg

Tylko w przeciwieństwie do tej z Dolca, prowadzi donikąd ;) Docieramy do czyjegoś domu i możemy albo wyjść na główna drogę, albo zawrócić. Wybieramy tę drugą opcję. Tym bardziej, że należałoby się wreszcie napić pierwszego (po przerwie ;)) piwa na Korčuli.

W "centrum" Prižby są trzy knajpki, a właściwie jedna konoba i dwa bary (mniej eleganckie od tej pierwszej). My upodobamy sobie bistro "As", gdzie leją Ožujsko i robią pyszne kanapki :):

060771.jpg

Innych rzeczy nie próbowaliśmy (a mieli też specjały z grilla), bo główne dania jadaliśmy w innym "ulubionym miejscu" ;), ale o tym napiszę w dalszej części relacji :D
Ostatnio edytowano 27.05.2020 16:53 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 29.09.2014 21:56

maslinka napisał(a):Obrazek

Jak widzę,żywy inwentarz zawsze ci towarzyszy :wink:
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 29.09.2014 22:00

Oczywiście stare przysłowie: "Cirrus na niebie, pogoda się... zepsuje" ... HEJ !!! Stare przysłowie spadochroniarzy brzmi : " Comulus na niebie pogoda .....itd.... :) Pozdrav :)
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 29.09.2014 22:31

Uf... doczytałam :)
Miałam trochę przerwy na czytanie z powodu własnych wakacji w CRO :)
Ale już nadrobiłam straty :)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 29.09.2014 22:54

Oj, ale pędzisz. Jeszcze nie zdążyłem nacieszyć oczu dobrze znanymi zakamarkami Pasaduru, a już ożywiasz kolejne wspomnienia, tym razem z Prizby. W porciku wodowałem kajak. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone