Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.09.2014 17:56

Nie wiem, czy jeszcze ktoś to czyta (ogląda) :?...
Ale cóż, zaryzykuję z następnym odcinkiem ;) Szybciej będę miała tę relację z głowy :mrgreen:
Tym bardziej, że kawałek tekstu już mi się stracił i muszę pisać jeszcze raz :evil:

26 lipca (sobota): Przeprowadzka

Dziś opuszczamy Lastovo. 4 dni pobytu na wyspie to był dla nas optymalny czas, dłużej już byśmy się nudzili ;) Chociaż oczywiście można by było zobaczyć coś jeszcze - choćby lądowisko helikopterów czy miasto Lastovo by night (już całkiem po ciemku) :) Ale ciągnie nas z powrotem na Korčulę - tam mamy jeszcze duuużo do zobaczenia :)

Zanim opuścimy tę, do niedawna tajemniczą dla nas, wyspę - kilka słów podsumowania, czyli wrażenia z naszych krótkich lastovskich wakacji, oczywiście bardzo subiektywne :D

Co nam się podobało:
:arrow: piękne krajobrazy
:arrow: dzika przyroda - roślinność i jaszczurki
:arrow: kominy :D
:arrow: urokliwe miasto Lastovo
:arrow: niskie ceny na campingu, w sklepach i w niektórych konobach
:arrow: campingowa menażeria (zwłaszcza kaczki-żebraczki)
:arrow: mało ludzi - nawet w szczycie sezonu

Co nam się nie podobało:
:arrow: niedostępna linia brzegowa - mało plaż
:arrow: śmieci na plażach (tych nielicznych, które są)
:arrow: brak (poza stolicą wyspy) urokliwych miejscowości
:arrow: odległość (1,5 km) z campingu do morza
:arrow: sanitariaty na campie
:arrow: wysokie ceny w konobach "dla żeglarzy" (tych z banerami "mooring gratis")

Jak widać, bilans wychodzi prawie na zero, a nawet na lekki plus ;) Jesteśmy bardzo zadowoleni, że tu byliśmy, ale też w najbliższej przyszłości nie planujemy powrotu ;) Do zobaczenia mamy jeszcze Vis i Šoltę :D No i w rankingu naszych ulubionych wysp nic się na razie nie zmienia - Hvar i Brač nadal na najwyższym stopniu podium :D Czy coś się wydarzy w tym temacie po powrocie na Korčulę, napiszę pod koniec relacji :P

Pytanie: Czy polecam Lastovo :?: Wszystko zależy od preferencji :) Jeśli komuś zależy przede wszystkim na ciszy i spokoju, pięknych krajobrazach, a na wieczornych spacerach po miasteczkach już niekoniecznie i do tego nie jest specjalnie wymagający, jeśli chodzi o plaże (Skrivena Luka ma niezłe, ale to wyjątek od reguły ;)), to będzie bardzo zadowolony z wakacji na tej wyspie :D

Wszystkim innym (dla których plażowanie i spacery wąskimi uliczkami są priorytetem) Lastovo również polecam ;), ale na zdecydowanie krótszy pobyt ;) :mrgreen:

To tyle, jeśli chodzi o małe podsumowania w środku relacji ;)

Wracamy do 26 lipca...

Pora pakować manatki i zwijać się z campingu, który byłby bardzo fajny, gdyby nie te nieszczęsne sanitariaty i stres w toalecie :evil: ;) Ale o tym już pisałam...

Chcemy zdążyć na prom o 11:00, więc o 10:20 opuszczamy camp Skriveni. Spokojnie dojeżdżamy do Ubli i stajemy w krótkiej kolejce:

025547.jpg

Nie musimy się obawiać, że nie zmieścimy się na prom, mimo że jest sobota. Na takich wyspach jak Lastovo czy Mljet (przetestowany 4 lata temu) nie ma tygodniowych "turnusów", ludzie generalnie przyjeżdżają na krócej i wyjeżdżają w różne dni tygodnia.

Mój mąż idzie kupić bilety, a ja biegnę sfocić jeszcze jedną lastovską atrakcję - ruiny bazyliki św. Piotra
z VI wieku:

026306.jpg

Trochę informacji:

026688.jpg

Jakoś ten zabytek nie powala na kolana ;) Mojemu małżowi ;) wystarczy zdjęcie, nie chce mu się nawet przejść kilka kroków od przystani ;)

Może i ma rację, bo właśnie zaczynają wpuszczać na prom, więc wskakujemy do samochodu. Z portu wypływa też żaglówka o pięknym imieniu "Determination":

027693.jpg

Ciekawe, czy na wybór imienia miał wpływ dość zaawansowany (jak udaje nam się dostrzec) wiek załogi ;)

Odbijamy od brzegu:

028300.jpg

Za chwilę Lastovo stanie się pięknym wspomnieniem...

Po prawej Pasadur i wyspa Prežba:

028760.jpg

Po lewej - (chyba) Bratin Otok:

029158.jpg

Dwie godziny rejsu upływają nam na przyjemnej lekturze :) Nie focimy zbyt wiele, bo już to przecież widzieliśmy ;)

Przed 13:00 dobijamy do wybrzeży Korčuli. Vela Luka wita nas prawie ;) bezchmurnym niebem:

030071.jpg

030429.jpg

Cieszymy się, że za nami dopiero połowa (a nawet trochę mniej ;)) wakacji :D Czas na nową przygodę - ponownie na Korčuli :D :D :D
Ostatnio edytowano 27.05.2020 16:49 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.09.2014 18:15

Się wyłamię o potwierdzę; czytam. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.09.2014 18:26

Czytam :D

Bardzo fajnie się czyta :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.09.2014 18:34

maslinka napisał(a):Nie wiem, czy jeszcze ktoś to czyta (ogląda) :?...

Czyta, czyta :D
i ogląda :mrgreen: .
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 26.09.2014 18:34

Ja również czytam i czekam z niecierpliwością na każdy nowy odcinek :D
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 26.09.2014 19:10

Czytam i czekam na ciąg dalszy. Fajne podsumowanie o Lastovie, dzięki Waszemu rekonesansowi wiem już o wiele więcej.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 26.09.2014 19:48

jesteśmy, jesteśmy,,,
nadszedł weekend, to może jeszcze o Korculi coś wrzucisz :papa:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 26.09.2014 20:24

Ja ani nie czytam, ani nie oglądam...
:wink: :oczko_usmiech:
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 26.09.2014 20:28

romuald22 napisał(a):

To zupełnie tak jak ja ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.09.2014 11:00

FUX napisał(a):Się wyłamię o potwierdzę; czytam. :wink:

Ooo, miło, że się wyłamałeś ;)

Lednice napisał(a):Bardzo fajnie się czyta :wink:

mysza73 napisał(a):Czyta, czyta :D
i ogląda :mrgreen: .

Belluna napisał(a):Ja również czytam i czekam z niecierpliwością na każdy nowy odcinek :D

Dzięki. Naprawdę lepiej się pisze, jak się ma jakieś sygnały ;) :)

Mnie nie przeszkadzają dyskusje w wątku. Wręcz przeciwnie - lubię, jak się coś dzieje :)

Hercklekot napisał(a):Czytam i czekam na ciąg dalszy. Fajne podsumowanie o Lastovie, dzięki Waszemu rekonesansowi wiem już o wiele więcej.

To podsumowanie jest oczywiście nasze, czyli subiektywne, ale myślę, że o paru "faktach" udało mi się napisać. Żeby forumowicze mieli świadomość, na jaką wyspę się wybierają ;)

kkra napisał(a):jesteśmy, jesteśmy,,,
nadszedł weekend, to może jeszcze o Korculi coś wrzucisz :papa:

Może, może... :mrgreen:

SgwdYrEira napisał(a):
romuald22 napisał(a):

To zupełnie tak jak ja ;)

Dzięki, Chłopaki :D Na Was zawsze można liczyć :mrgreen:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.09.2014 11:31

A ja nie dość, że oglądam, to również czytam. 8O :D

Szczególnie "kajakowe kawałki". Tym chętniej, że nam w tym roku za dużo nie udało się popływać kajakiem.

pzdr :wink:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 27.09.2014 11:36

Oglądając te ruiny już chyba wolę..... samochód "Rengersów" :wink:.... chociaż św.Peter to mój patron 8O 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.09.2014 16:28

longtom napisał(a):A ja nie dość, że oglądam, to również czytam. 8O :D

Aaa to szacun ;) :D

longtom napisał(a):Szczególnie "kajakowe kawałki". Tym chętniej, że nam w tym roku za dużo nie udało się popływać kajakiem.

pzdr :wink:

"Kajakowych kawałków" będzie jeszcze dużo (dokładnie 4 :D), ale przyjdzie na nie trochę poczekać, bo niestety z pogodą na Korčuli nie będzie tak dobrze jak na Lastovie :roll: Może należało tam zostać dłużej...

GOLDEN napisał(a):Oglądając te ruiny już chyba wolę..... samochód "Rengersów" :wink:.... chociaż św.Peter to mój patron 8O 8)

Nie każdy jest fanem "ruin" :) My akurat bardzo lubimy stare dalmatyńskie miasteczka :D
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 27.09.2014 16:50

jakoś Lastovo na kolana mnie nie rzuciło
może dlatego, że lubię wąskie uliczki i jednak bez kajaka mielibyśmy ograniczone możliwości w eksploracji tej wyspy
cieszę się zatem, że wracacie na Korčulę :wink:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 27.09.2014 17:50

Jak możesz Maslinko myśleć, że już nikt nie ogląda i nie czyta Twojej relacji? Czekam na ciąg dalszy tym bardziej, że w tym roku też byłam 3 dni na Korculi w Vela Luka, więc tym bardziej będzie mi miło popatrzeć :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone