Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 18.09.2014 22:44

Zapewniam was, że jest tam dużo więcej pozostałości militarnych. Jeśli nie zapomnę, a Maslinka pozwoli to może szkrobnę o nich coś jutro. Laku noc
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 19.09.2014 06:39

Maslinka, czy byliście na lądowisku dla śmigłowców posadowionym na szczycie góry? ... obok na drugim szczycie jest nadal obiekt ze strefą militarną pilnowaną przez wojsko. Z lądowiska roztacza się super widok:
https://lh5.googleusercontent.com/-7hGRudyH3sw/Us2fprbtgeI/AAAAAAAACfo/or2EzFqHM1Y/s720/P7090091.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-a41U__2KBq8/Us2fs_tyh_I/AAAAAAAACf4/nP8EHAYWL-E/s720/P7090094.JPG
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 19.09.2014 20:40

maslinka napisał(a): Zdecydowanie lepiej pisze się, mając sygnały od Czytelników. Sorry... ja tak mam ;)

Czytamy, czytamy ;) .
I oglądamy, oczywiście :mrgreen: .

maslinka napisał(a):Super! :D Ciekawe, kto jeszcze go widział :)

Ja! Ja! Ja widziałam! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sibenik 22.08.2014

P1050900 — kopia.JPG
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 19.09.2014 21:36

Kurczę, ten Sokół Maltański tyle razy w Szybeniku był, a ja go akurat w zeszłym roku nie widziałam :(
A niech to :(
Wszystko przede mną :D :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.09.2014 10:02

krombocher napisał(a):Zapewniam was, że jest tam dużo więcej pozostałości militarnych. Jeśli nie zapomnę, a Maslinka pozwoli to może szkrobnę o nich coś jutro. Laku noc

Pozwalam :mrgreen:

Na pewno jest więcej. Tak jak pisałam, przebywaliśmy głównie w miejscach turystycznych, a najwięcej w kajaku ;)

emtomek napisał(a):Maslinka, czy byliście na lądowisku dla śmigłowców posadowionym na szczycie góry? ... obok na drugim szczycie jest nadal obiekt ze strefą militarną pilnowaną przez wojsko. Z lądowiska roztacza się super widok:

Niestety nie byliśmy. Zdjęcia widziałam już w Twojej relacji :) Widoki przepiękne :D

morgana napisał(a):
maslinka napisał(a):Super! :D Ciekawe, kto jeszcze go widział :)

Ja! Ja! Ja widziałam! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sibenik 22.08.2014

Super! Możemy zrobić galerię Sokoła :D

agata26061 napisał(a):Wszystko przede mną :D :D

No pewnie, że tak! :D
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 20.09.2014 10:24

Ja także czytam :), nadrabiam zaległości bo w ciągu tygodnia nie było czasu. Pozdrawiam
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 20.09.2014 13:13

Pewnie, że czytamy! Jest cudownie tutaj :hearts:
Pozdrawiam, Angelika.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 21.09.2014 00:02

maslinka napisał(a):
krombocher napisał(a):Zapewniam was, że jest tam dużo więcej pozostałości militarnych. Jeśli nie zapomnę, a Maslinka pozwoli to może szkrobnę o nich coś jutro. Laku noc

Pozwalam :mrgreen:

Na pewno jest więcej. Tak jak pisałam, przebywaliśmy głównie w miejscach turystycznych, a najwięcej w kajaku ;)

Na południe od Ubli, w zasięgu przyjemnego spaceru szutrówką, cały teren to opuszczona jednostka wojskowa. Parę lat temu spokojnie przechodziło się przez otwartą bramę ogrodzenia i można było "popodziwiać" koszary i wędrować dalej na południe.
W mojej ocenie jednostka też była na sąsiedniej wyspie Mrcara. Tam jednak nie jest tak prosto, bo w obiektach ulokowana jest teraz "robinsonada" a dostępu strzegą dwaj (jak ich oceniliśmy) byli pułkownicy raczący się winem z półtoralitrowych kufli i ich groźny kot.
Ja z kolegą, nieświadomi niczego, weszliśmy w głąb wyspy, na co oni w odwecie zaaresztowali nasze damy, zabierając im dokumenty oraz tłumacząc, że chorwackie to jest tylko 6 m od brzegu 8), a reszta (łącznie z małym poletkiem konopii) to privat.
Załączniki:
Kot.JPG
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 21.09.2014 00:11

A od strony rzeczonej Mrcary tez są schrony. Jeden nawet bardzo mi się przydał, gdy wyskoczyłem z łódki posnurkować, zapominając, że wejście z powrotem na pokład naszej łąjby wiązało się z ryzykiem potopienia załogantów :wink: Dobrze, że w pobliżu był schron. Musiałem do niego podpłynąć i tam z godnością mogłem po schodkach zejść na mostek kapitański 8) :papa:
Załączniki:
schron.JPG
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.09.2014 11:11

janusz07 napisał(a):Ja także czytam :), nadrabiam zaległości bo w ciągu tygodnia nie było czasu. Pozdrawiam

Ciężko z tym czasem, u mnie też :?

smile napisał(a):Pewnie, że czytamy! Jest cudownie tutaj :hearts:
Pozdrawiam, Angelika.

Cześć Angelika. Cieszę się, że się podoba :)

Krombocher, dzięki za info odnośnie terenów wojskowych. Może następnym razem ;) tam dotrzemy...

krombocher napisał(a):W mojej ocenie jednostka też była na sąsiedniej wyspie Mrcara. Tam jednak nie jest tak prosto, bo w obiektach ulokowana jest teraz "robinsonada" a dostępu strzegą dwaj (jak ich oceniliśmy) byli pułkownicy raczący się winem z półtoralitrowych kufli i ich groźny kot.

Kot, chociaż na zdjęciu widoczny od tyłu, wygląda groźnie ;)

krombocher napisał(a):Ja z kolegą, nieświadomi niczego, weszliśmy w głąb wyspy, na co oni w odwecie zaaresztowali nasze damy, zabierając im dokumenty oraz tłumacząc, że chorwackie to jest tylko 6 m od brzegu 8), a reszta (łącznie z małym poletkiem konopii) to privat.

Fajnie się panowie urządzili 8)

krombocher napisał(a):A od strony rzeczonej Mrcary tez są schrony.

O wyspie Mrčara (i ASG) jest nawet wątek na forum - klik :)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 21.09.2014 13:16

Hej i ja jestem na bieżąco .pozdrawiam :papa:
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 21.09.2014 14:57

maslinka napisał(a):Krombocher, dzięki za info odnośnie terenów wojskowych. Może następnym razem ;) tam dotrzemy...

Oj coś nie chcę mi się wierzyć, że Lastovo dostanie kolejną szansę :wink: No chyba, że kajak zastąpi coś większego, bo są jeszcze Lastovici do spenetrowania. My tak się zbieramy od dłuższego czasu, żeby ponownie zajrzeć na tą "zapomnianą wyspę", ale nawet z Korculi nie udało się nam tego zrobić. :( :papa:
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 21.09.2014 15:17

A tak jeszcze na koniec OT-ów (mam nadzieję, że nie nadużywam cierpliwości Autorki, ale wątki o Lastovie to tu rzadkość), to następnym razem może załapiecie się na pokaz tradycyjnych lastovskich tańców - pokaz Poklad. Nam się udało. Znajdzie się tam zarówno coś dla pań jak i panów.
Załączniki:
Polkad1.JPG
Poklad2.JPG
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.09.2014 19:13

Lednice napisał(a):Vis i Lastovo zapewne miały zabezpieczać Jugosławię i kraje NATO przed atakiem ze strony Albanii, sprzymierzonej najpierw ze Stalinem, a potem z Chinami :roll

Potem,kiedy Albania pokłóciła się ze wszystkimi i była kompletnie izolowana, to dalsze utrzymywania tam baz wojskowych nie miało sensu :roll:

No nie wierzę, że taki kraj jak Jugosławia miałby się obawiać takiego kraju jak Albania. :)

Z tego co mi opowiedział na temat Viśu i Lastova mój gospodarz na Mljecie oraz jeden starszy pan z Lastova wynika, że tu przede wszystkim chodziło o położenie- uznawane za strategiczne ze względu na granicę morską i możliwość kontrolowania tej części państwa od strony pełnego morza, z którego to zawsze mogło przypłynąć coś wrogiego. Tak więc znaczenie tej wyspy i bazy wojskowej było na tyle duże, że pobudowano to i tamto oraz utrzymywano tu pewną ilość wykwalifikowanej kadry wojskowej.
Poza tym, wystarczy spojrzeć okiem planisty czy wojskowego na wygląd archipelagu Lastovo- im więcej zakamarków, wysepek, zatok - tym dla zamaskowania posiadanych obiektów lepiej.
Takie miejsca z taką charakterystyką zawsze były lubiane przez wojskowych lub...piratów. :) :wink:
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 21.09.2014 19:28

maslinka napisał(a):
Ciekawe, co tu się kiedyś mieściło:

Obrazek

jeśli dobrze zrozumiałem podczas mojej wizyty w tym miejscu, to był młyn.

pozdrav ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone