Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2014 19:46

FUX napisał(a):Ty miałaś „szajbę" na kominy, my onegdaj na wieże.

Takich kominów nigdy nie widziałam, więc fociłam jak opętana ;)

Lednice napisał(a):Bardzo fajne fotki, bardzo sympatyczne :D

Dzięki :D

AniaJ. napisał(a):Tymczasem witam się po powrocie, Jego Wysokość Hvar zachwycił jak zawsze :D

Hej Aniu. Witaj po wakacjach. Wcale się nie dziwię, że Hvar ponownie zachwycił. Byliście w końcu na "Holiday"?
Jak nie chcesz tutaj, to może skrobniesz mi krótkiego maila :)

Pozdrawiam serdecznie :)

miras_sg napisał(a):Super :)

To super, że super :D

madzia828 napisał(a):zachód słońca superowy, całe miasteczko bardzo fajne :wink:

Lastovo jeszcze się pojawi, bo chociaż to niewielkie miasto, całego jeszcze nie widzieliśmy 8)

GOLDEN napisał(a):Wow :!: To oczywiście fotka z przewodnika po wyspie...... :wink:

Jeśli rozpoznajesz, to pewnie tak ;)

janusz07 napisał(a):Fajne te widoki, chwilka uspokojenia po zwariowanym tygodniu. :)

Pisanie i oglądanie (po raz kolejny) fotek to też dla mnie terapia :)

romuald22 napisał(a):No tak. Jak się przyjrzeć to chyba jakaś sakralna konstrukcja. Z tym, że bez krzyża.
Byliście tam???! :oczko_usmiech:
:)

No pewnie :D
Zostawiliśmy "pamiątki" po sobie na całej wyspie ;) :lol:

CROberto napisał(a):Bardzo ładny zachód słońca 8) Tym bardziej cieszę oczy, że usytuowanie mojej miejscówki wykluczało takie obserwacje ...

Tego wieczoru nie planowaliśmy ani wdrapania się na stację meteorologiczną, ani zachodu słońca. Samo wyszło ;)

trevia napisał(a):Przepięknie :D :D :D

Cieszę się, że się podoba :)
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 07.09.2014 19:56

Do kolekcji kominów dorzucę kilka ;) :lol:

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2014 20:05

SgwdYrEira napisał(a):Do kolekcji kominów dorzucę kilka ;) :lol:

Pirat, takimi kominami to mi nie zaimponujesz :lol: Na Śląsku ich nie brakuje :mrgreen:

Chociaż fotka ładna. Zdaje się Kleszczów koło Bełchatowa... :)
Ostatnio edytowano 07.09.2014 20:07 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.09.2014 20:07

maslinka napisał(a):

Takimi kominami to mi nie zaimponujesz :lol: Na Śląsku ich nie brakuje :mrgreen:

Nie chciał zaimponować.
Po prostu taki ma widok z balkonu.
:wink: :D
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 07.09.2014 20:08

Ale takiej dziury w ziemi to nie macie ;)

romuald22 napisał(a):Nie chciał zaimponować.

No właśnie ;)

maslinka napisał(a):Chociaż fotka ładna. Zdaje się Kleszczów koło Bełchatowa... :)

Elektrownia Bełchatów, fotka świeżutka z dzisiejszego Red Bull 111 Megawatt :)

Jak chcesz, to proszę, klasyczne kominy, niestety nie z Lastova :(

Obrazek

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2014 21:11

romuald22 napisał(a):Nie chciał zaimponować.

W takim razie współczuję ;)

SgwdYrEira napisał(a):Jak chcesz, to proszę, klasyczne kominy, niestety nie z Lastova :(

Bardzo ładne :) Dziękuję 8)
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 07.09.2014 22:14

maslinka napisał(a):

Pirat, takimi kominami to mi nie zaimponujesz :lol: Na Śląsku ich nie brakuje :mrgreen:

Chociaż fotka ładna. Zdaje się Kleszczów koło Bełchatowa... :)

Hmmm... byłem ostatnio w Kleszczowie k/Bełchatowa... Jakby to ująć , inna bajka , najbogatsza gmina w naszym kraju , trzeba zobaczyć. A ta fotka jeśli tamtejsza to sprzed kilkudziesięciu lat z elektrowni . Ale wracając do tematu kominy Lastova zacne i osobiście takich nigdzie nie widziałem... Fajnie było pooglądać i poczytać relację :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.09.2014 18:54

maslinka napisał(a):
"Wypasione" miejsce - przystań dla jachtów, żaglówek i elegancka restauracja. Niemal na każdym stoliku tabliczka z rezerwacją. Wszystko przygotowane na kolację dla żeglarzy

Restauracja Porto Rosso z wyglądu :wink: i owszem, ale żarełko było :mrgreen: daleko do tego, żeby miejsce nazwać „wypasionym”. Zamówiona na wieczór jagnięcina była :? niesmaczna . Na dodatek nie był to jednorazowy niefortunny traf, bo w ubiegłym roku nasi znajomi też tam dopłynęli podczas wrześniowego rejsu i :roll: podobnie się nacięli.
Poza tym jednak (na jedną rejsową noc) Skrivena Luka to miejsce fajne, wino też mieli tam przednie :) . Spacerek do latarni miło wspominam do dziś, pomimo tego że większość drogi to asfalt okrążający zatokę...
Większy sentyment mam jednak do Zaklopaticy, bo nocowało się tam fajnie, jedzenie było smaczne :P , a na spacer do Lastova też w sumie blisko :D . W „Amforze” byliśmy tylko na piwku, no bo nie była to pora obiadowa...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.09.2014 21:40

miras_sg napisał(a):Fajnie było pooglądać i poczytać relację :)

Ja wiem, że się ostatnio opierniczam ;), ale to jeszcze nie koniec relacji :P

dangol napisał(a):Restauracja Porto Rosso z wyglądu :wink: i owszem, ale żarełko było :mrgreen: daleko do tego, żeby miejsce nazwać „wypasionym”. Zamówiona na wieczór jagnięcina była :? niesmaczna . Na dodatek nie był to jednorazowy niefortunny traf, bo w ubiegłym roku nasi znajomi też tam dopłynęli podczas wrześniowego rejsu i :roll: podobnie się nacięli.

Uuu... Widzę, że dobrze, że nie próbowaliśmy...

dangol napisał(a):Spacerek do latarni miło wspominam do dziś, pomimo tego że większość drogi to asfalt okrążający zatokę...

My latarnię widzieliśmy tylko z wody... Ale klify tam niesamowite :D

Wybaczcie przestoje :oops:, ale ostatnio ledwo mi widać czubek nosa spod papierów ;) :lol: Jutro postaram się wrzucić kolejny odcinek 8)
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 12.09.2014 14:22

Jestem w stanie zrozumieć lekki przestój. Wczoraj byłem na zebraniu w szkole, nowe rozporządzenia, jeszcze więcej bzdurnych podpisów, WSO, czytanie statusu szkoły i 100 składek.
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 13.09.2014 13:22

Nawet przez myśl mi nie przeszło że to koniec relacji , ale to moje ostatnie zdanie faktycznie jakieś niedokończone... Cierpliwie czekam na cd. ;)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 13.09.2014 20:14

Bardzo się cieszę, że byłaś zarzucona papierzyskami :D , przynajmniej nie mam zaległości po powrocie z wakacji. Melduję, że Hvar niezmiennie piękny :)

Teraz czas się odkopać i dawać cdn :)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 13.09.2014 21:25

dangol napisał(a):
maslinka napisał(a):
Większy sentyment mam jednak do Zaklopaticy, bo nocowało się tam fajnie, jedzenie było smaczne :P , a na spacer do Lastova też w sumie blisko :D . W „Amforze” byliśmy tylko na piwku, no bo nie była to pora obiadowa...

Pełna zgoda - szczególnie co do jedzonka. Bardzo miło wspominam kolacyjkę sprzed paru lat w konobie Augusta Insula w Zaklopaticy. Jedna z lepszych w CRO jakie jadłem. Mam nadzieję, że rosnąca ilość jachtów przypływających do zatoki nie spowodowała zbytniego "skomercjalizowania" tego miejsca. Choć jak ostatnio patrzyłem na zdjęcia w necie to można mieć obawy. Więc z niecierpliwością czekam na najświeższe, relacyjne wieści :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.09.2014 12:04

Pik71 napisał(a):Jestem w stanie zrozumieć lekki przestój.

Teraz powinno być już lepiej ;), chociaż regularnego nadawania nie gwarantuję 8)

miras_sg napisał(a):Cierpliwie czekam na cd. ;)

No to już jest :)

Aguha napisał(a):Melduję, że Hvar niezmiennie piękny :)

Nie wierzę... ;) Muszę zobaczyć... w Twojej relacji :P

krombocher napisał(a):Bardzo miło wspominam kolacyjkę sprzed paru lat w konobie Augusta Insula w Zaklopaticy. Jedna z lepszych w CRO jakie jadłem. Mam nadzieję, że rosnąca ilość jachtów przypływających do zatoki nie spowodowała zbytniego "skomercjalizowania" tego miejsca. Choć jak ostatnio patrzyłem na zdjęcia w necie to można mieć obawy.

W Zaklopaticy niestety nie jedliśmy. Z kajaka konoby wyglądały na miejsca dla ludzi z grubym portfelem, ale mogę się mylić, bo nie sprawdziliśmy tego dokładnie.

Zapraszam na kolejny odcinek :)

24 lipca (czwartek): Rejsik w okolicach Skrivenej Luki

Budzimy się dosyć późno - oliwka zapewnia nam przyzwoity cień :) Przy śniadaniu odwiedzają nas kaczki-żebraczki ;) Dziwnie tak jeść, jak inni patrzą :? Trzeba być gościnnym i się podzielić ;)

Dobrze się mają, przy nas nie zginą. Sąsiadka z Austrii mówi, że też już je dzisiaj karmiła ;)

2014-07-24-09h27m31.jpg

Kwaczą radośnie i wszystko byłoby super, gdyby znały umiar i wiedziały, kiedy się odczepić...

2014-07-24-09h39m42.jpg

I gdyby swoje potrzeby fizjologiczne załatwiały gdzie indziej :evil:, a nie w jadalni 8O :roll:
Następnym razem już nie będziemy tacy gościnni, a przynajmniej nakarmimy je z daleka od naszego namiotu, żeby później nie musieć po nich sprzątać :evil:

Dzień zaczął się, jak zwykle na tym campingu, ciekawie. Dalej będzie już tylko lepiej :)

Wrzucamy Plavca na dach i zjeżdżamy jakieś 1,5 km do Skrivenej Luki. Kolory Jadranu zachęcają do kąpieli:

2014-07-24-10h52m36.jpg

Jest to bardzo fajne miejsce, z wygodnymi półkami skalnymi:

2014-07-24-17h17m08.jpg

Ale znajdziemy dla siebie bardziej odludną miejscówkę :)

Wodujemy kajak koło małej latarni morskiej:

2014-07-24-17h17m35.jpg

z widokiem na tę większą ;):

2014-07-24-17h26m01.jpg

2014-07-24-17h16m45.jpg

i odbijamy od brzegu :)

2014-07-24-11h16m15.jpg

Po prawej mijamy parę dogodnych do plażowania półek skalnych, jednak w większości już zajętych:

2014-07-24-11h19m11.jpg

Nie będziemy się zatrzymywać tak szybko, jesteśmy ciekawi, co jest dalej...

Po jakimś czasie odbijamy w prawo, w stronę zatoczki Uska:

2014-07-24-11h31m10.jpg

Można też, przez krzaczory, dotrzeć do niej z naszego campu.

Z daleka plaża prezentuje się cudnie:

2014-07-24-11h32m49.jpg

Niestety po dopłynięciu okazuje się, że jest strasznie zaśmiecona :evil:

2014-07-24-11h34m07.jpg

Nie bardzo widać to na zdjęciu, ale śmieci było mnóstwo :roll: Niestety, okaże się, że to problem lastovskich plaż. Jest ich mało, a jak już są, to często po prostu brudne :evil:

Trochę psuje nam się humor, bo takie piękne miejsce, a tak zaśmiecone... Lastovo, jako wyspa najbardziej wysunięta w morze, "wyłapuje" śmieci, które najpierw zatrzymują się właśnie przy jej brzegach. Niestety, nikt ich nie sprząta :?

Trudno, płyniemy dalej. Może będziemy mieć więcej szczęścia...

Dalszy fragment wybrzeża jest niedostępny:

2014-07-24-11h48m42.jpg

Tutaj, od biedy, dałoby się plażować, ale mało komfortowo:

2014-07-24-12h04m53.jpg

Na razie zwiedzamy więc ;) Trafia się nawet grota:

2014-07-24-12h07m13.jpg

Nasza cierpliwość w końcu zostaje wynagrodzona - wypatrujemy "plażę", czyli (w tym przypadku) wygodne półki skalne.

2014-07-24-12h21m24.jpg

Nasza miejscówka, w której spędzimy długie godziny :D, wygląda tak:

2014-07-24-13h05m44.jpg

Mamy piękny widok na latarnię Struga:

2014-07-24-13h05m52.jpg

i na pełne morze :mrgreen::

2014-07-24-13h07m27.jpg

Ciekawostką są pozostałości po ogrodzeniu nieopodal:

2014-07-24-15h52m46.jpg

Te słupy jeszcze dwadzieścia parę lat temu odgradzały tereny wojskowe.

Teraz jest tu bardzo spokojnie. Po kamieniach biegają jaszczurki, a fale cicho rozbijają się o skały. W takim miejscu można zapomnieć o całym świecie...

Spędzamy tu więc niemal cały dzień, aż do późnego popołudnia. Życie podwodne całkiem interesujące, chyba po raz pierwszy w Cro widzimy takie kolorowe rybki:

2014-07-24-12h42m10.jpg

Później, podczas tego wyjazdu, zobaczymy je jeszcze kilkakrotnie, na Korčuli :) Być może we wcześniejszych latach byliśmy mniej spostrzegawczy ;)

Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Nasza sielanka na plaży również :(

Ale powrót do Skrivenej Luki będzie bardzo emocjonujący :)
Podpływamy do przylądka Pušić, żeby z bliska przyjrzeć się latarni Struga.

2014-07-24-16h30m43.jpg

2014-07-24-16h43m10.jpg

Plecy nasmarowane solidnie, żeby już się dzisiaj bardziej nie zjarały ;) Jednak na kajaku najbardziej "obrywały" plecy i ramiona :mrgreen:

Latarnia i klif, na którym została zbudowana, robią duuuże wrażenie:

2014-07-24-16h46m06.jpg

2014-07-24-16h47m57.jpg

W załomach skalnych gnieżdżą się kruki. Wypatrujemy ich całkiem sporo, niestety kamerka ich nie uchwyciła, podobnie zresztą jak stada owiec wspinających się po klifie.

Widoki są cudne, więc przez dłuższą chwilę zatrzymujemy Plavca na wodzie i po prostu podziwiamy:

2014-07-24-16h56m42.jpg

Ale głód ciągnie nas już do cywilizacji, więc powoli wracamy do Skrivenej Luki...

2014-07-24-17h07m00.jpg

To była piękna i ciekawa wycieczka, a dzień mieliśmy mega udany :D

Jedziemy jeszcze na zakupy do Studenca w Lastovie, po drodze zatrzymując się, żeby sfocić latarnię:

2014-07-24-17h42m21.jpg

2014-07-24-17h42m47.jpg

i zatokę Uska, która z tej perspektywy prezentuje się wyjątkowo pięknie:

2014-07-24-17h41m39.jpg

Wieczór, tradycyjnie ;), spędzamy w campingowej knajpce, planując jutrzejsze kajakowanie, grając w Scrabble i obserwując małe gekony na suficie ;):

2014-07-24-22h16m55.jpg

:mrgreen:
Ostatnio edytowano 06.04.2019 17:18 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.09.2014 21:39

maslinka napisał(a):Latarnia i klif, na którym została zbudowana, robią duuuże wrażenie

Imponująco to wygląda.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone