Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eunike1984
Cromaniak

Postnapisał(a) Eunike1984 » 06.08.2014 19:40

Jak Korcula, to i ja chętnie popłynę :D Znajdzie się jeszcze troszkę miejsca dla mnie? ;)
ELIMAR
Cromaniak

Postnapisał(a) ELIMAR » 06.08.2014 21:13

Jeśli kajak pojemny to wsiadam :D
A jak mnie pojemny to się do wiosła doczepię :lol:
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 06.08.2014 21:16

maslinka napisał(a):Pirat, uważaj, bo zaraz wypadniesz za burtę :P

Nie lękam się ;)

Obrazek

maslinka napisał(a):P.S. Jedna z ciekawostek Lastova (święto, które obchodzi się na wyspie) ma związek z piratami :), ale przebieg uroczystości raczej by Ci się nie spodobał ;) :twisted:

Ale, że niby na ośle :roll:
Ważne, że jest fajne kabuuuum !!!

Obrazek

Obrazek
Obrazek
morgana
Cromaniak

Postnapisał(a) morgana » 06.08.2014 21:19

Za długo nie popływam, bo już tylko 3 DDW :mrgreen: , ale z chęcią rozejrzę się z wami po Korčuli i Lastovie.
Ile zdążę teraz, a reszta po powrocie, bo pewnie trochę potrwa relacjonowanie :) .
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 06.08.2014 21:31

maslinka napisał(a):...
To jak, płyniecie z nami? :D

Brrr...znowu woda. Ileż można... :roll:
Ja będę ale w kapoku, w płetwach, z założonymi dmuchanymi rękawkami, z maską i rurką oraz bojką pod pachą.

:smo: :lol:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 06.08.2014 21:39

17-18 lipca (czwartek/piątek): Droga na Korčulę

Wakacje zaczynają się znacznie wcześniej niż odpalenie silnika naszego Fabiaka. Cały tydzień przed wyjazdem przygotowujemy się do podróży. Wyjazd na camping to potężne przedsięwzięcie logistyczne, a my lubimy być przygotowani na różne ewentualności.

Przez kilka dni robimy zakupy żywnościowo-kosmetyczne, wyciągamy z różnych zakamarków mieszkania sprzęt campingowy, załatwiamy karty EKUZ i ubezpieczenie i wiele, wiele innych. Ostatniego dnia okazuje się, że w zasadzie nie mam butów do wody, a raczej mam bardzo sfatygowane. Wiem, że można kupić na miejscu, ale chcę je mieć od razu, więc jeszcze szybka wyprawa do sklepu.

17 lipca przed godziną 18:00 jesteśmy wreszcie gotowi do wyjazdu. Samochód załadowany jak zwykle, chociaż mam wrażenie, że co roku bierzemy więcej maneli :roll:

DSCN1459 (Custom).JPG

DSCN1455 (Custom).JPG

Podróż mija sprawnie i przyjemnie. Nie ma korków, nie pada deszcz, idealnie :) Dokładnie o 1:38 (tak odnotowałam w CROnice ;)) wjeżdżamy do Chorwacji :D
Z innych zapisków, jak co roku ;), podam jeszcze temperaturę przed i za Sv. Rokiem. Tym razem był to prawdziwy tunel zimno-ciepło; przed tunelem: 15 st., za: 23 st. :D Pomiaru dokonano o godzinie 4:23 ;)

Jeszcze nigdy nie byliśmy w Chorwacji tak wcześnie rano. Pierwsze zdjęcie Jadranu ;):

DSCN1476 (Custom).JPG

Trochę nietypowe, ale i tak serca biją nam szybciej :D

Wcześniejszy niż zwykle wyjazd był spowodowany faktem, że chcieliśmy zdążyć do Drvenika na prom, który odpływa o 7:30.

Podziwiamy wschód słońca na autostradzie gdzieś koło Splitu:

DSCN1488 (Custom).JPG

Postanawiamy przetestować tunel sv. Ilia pod Biokovem. Zjeżdżamy z autostrady:

DSCN1512 (Custom).JPG

Na zdjęciu widać sv. Jurego :)

Przejazd tunelem kosztuje 20 kun i zaoszczędza około 10 minut czasu ;) Czyli 1 minuta kosztuje 2 kuny ;)

DSCN1530 (Custom).JPG

Ale dla nas to przede wszystkim atrakcja, coś nowego. "Przebijamy się" przez góry i wypadamy w Baškiej Vodzie:

DSCN1533 (Custom).JPG

DSCN1536 (Custom).JPG

Rzut oka za siebie, na nową drogę prowadzącą w stronę tunelu:

DSCN1540 (Custom).JPG

Przejeżdżamy przez dobrze znane, chociaż jakby inne (bo jeszcze uśpione), miejscowości Makarskiej Riviery. Podgora:

IMG_0046 (Custom).JPG

Igrane:

IMG_0058 (Custom).JPG

Koło 7:00 dojeżdżamy do Drvenika. Prom już czeka, ale jeszcze nie rozpoczął się załadunek samochodów:

IMG_0067 (Custom).JPG

Jak widzicie, nie jest to prom Jadroliniji, ale LNP (Linijska Nacionalna Plovidba). Na nasze szczęście zaczął pływać od 12 lipca, z czego chętnie skorzystaliśmy :) Ceny są zdecydowanie niższe niż promu Split - Korčula. Inną opcją byłby dojazd do Ploče, ale dzięki LNP nie musimy już męczyć się w aucie :)

Trochę obawialiśmy się, czy się zmieścimy. Niepotrzebnie, przed nami tylko 7 aut:

IMG_0068 (Custom).JPG

Na prom wchodzi około 30 samochodów, a był wypełniony mniej więcej w połowie. To świetna alternatywa dla Jadrolinji, chociaż "pływadło" do najnowszych nie należy i prawie nie ma na nim miejsc siedzących ;) Ale co tam będziemy narzekać; najważniejsze, że jesteśmy w Cro i płyniemy na Korčulę :D

Pierwsze promienie słońca oświetlają plażę w Drveniku:

IMG_0073 (Custom).JPG

P7180003 (Custom).JPG

a my powoli odbijamy od brzegu.

Bez problemu radzimy sobie z brakiem wolnych krzesełek :D:

P7180005 (Custom).JPG

I tak większość podróży spędzę w takiej pozycji ;):

P7180009 (Custom).JPG

Zapadamy w krótkie drzemki, rekompensując sobie chociaż trochę nieprzespaną noc.

Zostawiamy za sobą Makarską Rivierę:

P7180012 (Custom).JPG

Przed nami Pelješac, który musimy opłynąć:

P7180019 (Custom).JPG

P7180064 (Custom).JPG

Po około 2 godzinach widać już cel naszej podróży - miasto Korčula:

P7180070 (Custom).JPG

Nowe i stare ;):

P7180080 (Custom).JPG

P7180095 (Custom).JPG

Fotek Korčuli (miasta) będzie jeszcze bardzo dużo - w różnych porach dnia i nocy ;), z wody i z lądu, bo na pierwsze 4 dni zatrzymamy się na campingu "Kalac", który jest położony niedaleko starówki.

Dopływamy do przystani Dominče, gdzie stoi już prom przypływający z Orebića o mylącej nazwie Supetar ;):

P7180121 (Custom).JPG

Podróż promem trwała 2 godziny i 15 minut. Zdążyliśmy trochę odpocząć przed rozbijaniem namiotu ;) Ale o tym w następnym odcinku :)

:papa:
Ostatnio edytowano 05.04.2019 19:20 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
Goniaa
Cromaniak

Postnapisał(a) Goniaa » 06.08.2014 21:41

maslinka napisał(a):
Goniaa napisał(a):Jasne, że płynę :)
My w tym roku również byliśmy na Korčuli (i chyba w podobnym terminie, a jakoś nie udało nam się na siebie natknąć. Zresztą w zeszłym roku na Braču też troszkę deptałyśmy sobie po piętach :D ).

Goniaa, Brač był już 2 lata temu 8O Leci ten czas...

Pewnie deptaliśmy i w tym roku. My byliśmy na Korčuli od 18 lipca do 3 sierpnia z przerwą na 4 dni na Lastovie w środku ;)

No faktycznie 2 lata temu była Brač. Zapomniałam o zeszłorocznym Peljesaču :)

My byliśmy na Korčuli od 18-28 lipca:) Tym dokładniej będę śledzić Twoją relację :)
m@rek
Cromaniak

Postnapisał(a) m@rek » 06.08.2014 21:55

trochę spóźniony ale jestem :)
Hvar'u szybko nie zdradzimy ale ... :wink:
Pewnie jak wszyscy ... czekamy na więcej 8)
DamianM
Croentuzjasta

Postnapisał(a) DamianM » 06.08.2014 22:10

.Czekam na zdjecie z Piwem. :D
POZDRAWIAM
JoannaMaxel
Cromaniak

Postnapisał(a) JoannaMaxel » 06.08.2014 22:38

Dopływam i ja... Mam podczas wakacji także towarzyszyły piękne tęcze ;)
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 06.08.2014 22:45

I ja też wsiadam na pokład ... z moją a może i Twoją tęczą ale widzianą z Peljesaca :)

P1010005.JPG
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 06.08.2014 23:23

mirasowski napisał(a):Witam. Płynę i ja. :D

Zapraszam na pokład :)

Eunike1984 napisał(a):Jak Korcula, to i ja chętnie popłynę :D Znajdzie się jeszcze troszkę miejsca dla mnie? ;)

Jasne, że się zmieścisz :)

ELIMAR napisał(a):Jeśli kajak pojemny to wsiadam :D
A jak mnie pojemny to się do wiosła doczepię :lol:

No pewnie! Polak potrafi ;)

SgwdYrEira napisał(a):Ale, że niby na ośle :roll:
Ważne, że jest fajne kabuuuum !!!

Z dodatkowymi efektami dymnymi, jak widzę ;) Fajne foty :D

morgana napisał(a):Za długo nie popływam, bo już tylko 3 DDW :mrgreen: , ale z chęcią rozejrzę się z wami po Korčuli i Lastovie.
Ile zdążę teraz, a reszta po powrocie, bo pewnie trochę potrwa relacjonowanie :) .

Na pewno potrwa bardzo długo ;)

romuald22 napisał(a):Brrr...znowu woda. Ileż można... :roll:
Ja będę ale w kapoku, w płetwach, z założonymi dmuchanymi rękawkami, z maską i rurką oraz bojką pod pachą.

:smo: :lol:

Zapomniałeś o delfinie :lol:

m@rek napisał(a):trochę spóźniony ale jestem :)
Hvar'u szybko nie zdradzimy ale ... :wink:
Pewnie jak wszyscy ... czekamy na więcej 8)

Nie dziwię się - Hvar to Hvar :D
Ale Korčula też ma dużo do zaoferowania :)

DamianM napisał(a):.Czekam na zdjecie z Piwem. :D

Hehe, spokojnie, będzie :D

JoannaMaxel napisał(a):Dopływam i ja... Mam podczas wakacji także towarzyszyły piękne tęcze ;)

gusia-s napisał(a):I ja też wsiadam na pokład ... z moją a może i Twoją tęczą ale widzianą z Peljesaca :)

Ależ się tęczowo zrobiło :mrgreen:
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 07.08.2014 01:00

Proszę o zapokładowanie mojej osoby ! Mam nadzieję doczytać relację DDW ,czyli 2 września.
Mam w planie zahaczyć o Korćulę po raz kolejny z Peljeśca, a potem Vis...,który długo konkurował z Lastovem
na etapie planowania tegorocznych wakacji. Dlatego czekam na relację z tegoż (raczej: z tejże wyspy).
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 07.08.2014 01:14

Agnieszko , nawet jak w kajaku miejsca braknie i wpław trzeba będzie za Wami płynąć - płynę z Wami ( albo za Wami ) :D

Pozdrawiam
Piotr
kasiaa2604
Odkrywca

Postnapisał(a) kasiaa2604 » 07.08.2014 10:43

Po tegorocznych prześledzonych relacjach z Korculi i tu mnie nie może zabraknąć! W przyszłym roku wakacje na pewno na Korculi, także jestem bardzo ciekawa :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies