Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tęcze Korčuli i kominy Lastova

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 11.08.2014 15:05

poljako_poljako napisał(a):Pozdrawiam Maslinka. Jak Korcula, to jestem.

Ja również pozdrawiam :)

razpol napisał(a):Jak czytam tą relację to mam wyrzuty sumienia, że nie zwiedzam tych różnych zakątków od strony wody.. ;)
No ale póki co na kajak i jego transport nie ma za bardzo możliwości..

Transport to nie taki duży problem. Sevylor jedzie do Cro w swojej torbie. Fakt, trochę miejsca zajmuje, ale nie więcej niż duża torba z ciuchami ;)

Na miejscu transportujemy go na dachu samochodu, żeby nie musieć go ciągle pompować :)

AniaJ. napisał(a):Ciekawe czy na Vrnik pływają taksówki z Korculi... :roll:

maslinka napisał(a):A teraz najlepsze :D Obie ciekawe wyspy, które dzisiaj odwiedziliśmy (Badija i Vrnik) są bezproblemowo dostępne dla wszystkich (nie tylko dla tych, którzy mają swoje pływadła). Z Korčuli pływają wodne taksówki, które codziennie zabierają tu turystów. Rejs na Badiję kosztuje 50 kun od osoby w obie strony. Jak to wygląda cenowo, jeśli chodzi o Vrnik, nie wiem, ale podejrzewam, że podobnie.

;)
AniaJ.
Cromaniak

Postnapisał(a) AniaJ. » 11.08.2014 15:16

maslinka napisał(a):
AniaJ. napisał(a):Ciekawe czy na Vrnik pływają taksówki z Korculi... :roll:

maslinka napisał(a):A teraz najlepsze :D Obie ciekawe wyspy, które dzisiaj odwiedziliśmy (Badija i Vrnik) są bezproblemowo dostępne dla wszystkich (nie tylko dla tych, którzy mają swoje pływadła). Z Korčuli pływają wodne taksówki, które codziennie zabierają tu turystów. Rejs na Badiję kosztuje 50 kun od osoby w obie strony. Jak to wygląda cenowo, jeśli chodzi o Vrnik, nie wiem, ale podejrzewam, że podobnie.

;)

:wink: przeoczyłam, w pracy jestem :lol:
Vrnik będzie na następny raz w takim razie :hut:
andeo
Cromaniak

Postnapisał(a) andeo » 11.08.2014 18:10

Ach co ja bym dała za Twoją fotkę z tym wiosłem na plecach :mrgreen: niezła przygoda,nie bałaś się zostawić małżonka na pastwę dzikich fal? :lol:
ewelka1
Odkrywca

Postnapisał(a) ewelka1 » 11.08.2014 18:34

Cudne te twoje zdjęcia z tych małych ale jak pięknych wysepek :D
My w niedziele wracaliśmy do domu z Korculi :cry: :papa:
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 11.08.2014 18:43

maslinka napisał(a):
Robi się też (z powodu wiatru) nieprzyjemnie chłodno. Jestem już strasznie zmarznięta; postanawiamy więc z mężem, że wysiądę przy przeprawie promowej, a on dalej popłynie sam.

Przydałyby się Wam takie kółeczka jakie wyprodukowałem do naszego Sevylorka.
Byście mogli wylądować oboje i jak z taczkami :D wrócić na camp. :D

pzdr :wink:
Eunike1984
Cromaniak

Postnapisał(a) Eunike1984 » 11.08.2014 18:54

Fajnie się z Wami zwiedza te wysepki w pobliżu Korculi :) My niestety nie mieliśmy szansy ich odwiedzić, bo wpław raczej marne szanse ;) w dodatku z dzieckiem na grzbiecie ;) Ale to musi być fajne i ciekawe przeżycie :)
Tak się przyglądam tej "klapko-rzeźbie" ;) Ale niestety nie odnalazłam tam trepa mojego męża, który porwał mu Jadran w zeszłym roku na Korculi ;)
Świetne fotki :) Czekam na więcej :) Korcula cudowna wyspa :)
emi13214
Croentuzjasta

Postnapisał(a) emi13214 » 11.08.2014 21:13

andeo napisał(a):Ach zazdroszczę Wam tych danieli i pięknej plaży.Badija zapisana na "kiedyśtam"
Plaża była rzeczywiście bardzo ładna, ale w moim rankingu będą jeszcze lepsze plaże :mrgreen:

Baćva?
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 11.08.2014 22:11

andeo napisał(a):Ach co ja bym dała za Twoją fotkę z tym wiosłem na plecach :mrgreen: niezła

Hehe, ja też bym taką chciała mieć :D Może ktoś mi zrobił ;)

andeo napisał(a):niezła przygoda,nie bałaś się zostawić małżonka na pastwę dzikich fal? :lol:

Przygoda była super! Mąż mówi, że to on się bał o mnie 8O Właściwie to nie wiem, o co. Że niby co mogłam tym wiosłem nawywijać? ;)

ewelka1 napisał(a):My w niedziele wracaliśmy do domu z Korculi :cry: :papa:

Znam ten ból :(

longtom napisał(a):Przydałyby się Wam takie kółeczka jakie wyprodukowałem do naszego Sevylorka.
Byście mogli wylądować oboje i jak z taczkami :D wrócić na camp. :D

No tak, coś takiego byłoby dobre :) Oszczędzilibyśmy 40 minut czasu, a na wakacjach ciągle nam go brakowało ;)
Tylko nie wiem, czy przy naszym dużym majdanie znalazłoby się jeszcze w kajaku miejsce na kółeczka :roll:

Eunike1984 napisał(a):Fajnie się z Wami zwiedza te wysepki w pobliżu Korculi :) My niestety nie mieliśmy szansy ich odwiedzić, bo wpław raczej marne szanse ;) w dodatku z dzieckiem na grzbiecie ;)

Ależ pływają taksówki wodne, więc nema problema :) Pakujecie się w Korčuli na łódkę, 50 kun od osoby i nic Was nie interesuje :) Nawet wiosłować nie musicie :D

Eunike1984 napisał(a):Tak się przyglądam tej "klapko-rzeźbie" ;) Ale niestety nie odnalazłam tam trepa mojego męża, który porwał mu Jadran w zeszłym roku na Korculi ;)

Może na innej plaży ;) Ewentualnie na innej wyspie :mrgreen:

emi13214 napisał(a):Baćva?

Nie...
Najpiękniejszą plażę odkryjemy dopiero ostatniego dnia pobytu na Korčuli. Najlepsze na koniec :)
Eunike1984
Cromaniak

Postnapisał(a) Eunike1984 » 11.08.2014 22:29

eee, taksówki wodne to nie to samo, co ponton czy kajak ;) chodziło o takie spokojne pływanie kiedy się chce, gdzie się chce itp... ;) zupełnie inna przyjemność, niż zwykły transport na i z wyspy :)
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 11.08.2014 22:46

maslinka napisał(a):P.S. Mam nadzieję, że tym razem nie przesadziłam z ilością tekstu i dotarliście do końca moich "wypocin" :wink:

Agnieszko , czytanie Twoich relacji to wielka przyjemność :D , więc pisz , proszę i wklejaj piękne zdjęcia .
Wysepki zapisane w pamięci 8)

Pozrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 12.08.2014 10:53

Eunike1984 napisał(a):eee, taksówki wodne to nie to samo, co ponton czy kajak ;) chodziło o takie spokojne pływanie kiedy się chce, gdzie się chce itp... ;) zupełnie inna przyjemność, niż zwykły transport na i z wyspy :)

No pewnie tak :) Ale my, mimo kajaka, też raz skorzystaliśmy z taksówki. W niektóre miejsca było jednak za daleko jak na kajakowe możliwości...

piotrf napisał(a):Agnieszko , czytanie Twoich relacji to wielka przyjemność :D , więc pisz , proszę i wklejaj piękne zdjęcia .
Wysepki zapisane w pamięci 8)

:)

Niedługo Korčula by night :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 12.08.2014 12:15

19 lipca (sobota): Korčula by night

Czas na kolejną porcję zdjęć ze starówki Korčuli, tym razem "bajnajtowej" :)

Taksówki wodne pływają, powiedzmy, niezupełnie zgodnie z rozkładem ;) Śmiejemy się, że przez rok zdążyliśmy zapomnieć o "chorwackiej punktualności" 8)

Nema problema, pójdziemy na piechotę. To tylko jakieś 20 minut spacerkiem.

2014-07-19-20h57m20.jpg

Żywa reklama piwa ;):

2014-07-19-21h00m09.jpg

Wchodzimy na starówkę:

2014-07-19-21h11m16.jpg

2014-07-19-21h33m03.jpg

2014-07-19-23h05m32.jpg

Stare Miasto jest w wielu punktach niestety słabo oświetlone albo oświetlone niebieskim światłem, więc trzeba się nagimnastykować, żeby zrobić przyzwoite zdjęcia. Nasze aparaty cudów robić nie potrafią, ale coś tam napstrykaliśmy ;)

2014-07-19-21h13m52.jpg

Katedra:

2014-07-19-21h31m00.jpg

i pizzeria przed katedrą:

2014-07-19-21h26m11.jpg

Na żółto ;):

2014-07-19-22h53m25.jpg

Kot - żebrak ;):

2014-07-19-21h23m54.jpg

I dla kontrastu: kot - wampir :mrgreen::

2014-07-19-22h47m42.jpg

Gdzieś w uliczce:

2014-07-19-22h40m30.jpg

Slastičarna Kiwi - jak co wieczór, tłumy:

2014-07-19-21h37m47.jpg

Jednak nie na lody mamy ochotę, a na jakąś słoną przekąskę. W jednej z uliczek (już poza samą starówką) znajdujemy miejsce, które zwie się "Vinum Bonum" i serwuje głównie korčulańskie wina i coś do wina ;)

My zdecydowanie preferujemy piwo, ale okazuje się, że też się go można tutaj napić. Do tego coś pysznego - pršut, paški sir, sir iz ulja i masliny :D Wszystko super!

2014-07-19-21h57m36.jpg

Na koniec koło baszty Veliki Revelin trafiamy na jakiś koncert:

2014-07-19-23h08m10.jpg

Ale dalmatyńska klapa i turbo folk w jednym jakoś nam średnio brzmi.

Czas na nas... Tym razem popłyniemy na camping taksówką. Akurat zbierają się chętni. 10 kun za osobę, 5 minut "rejsu" i jesteśmy na miejscu :)

To był długi i bardzo udany dzień, a jutro znowu będzie ciekawie :D

:papa:
Ostatnio edytowano 06.04.2019 13:28 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Goniaa
Cromaniak

Postnapisał(a) Goniaa » 12.08.2014 12:32

"Twój" :) kot-wampir, to dla nas kot-pirat. Akurat spał grzecznie, a ta bandamka pod szyją zrobiła z niego pirata :)
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 12.08.2014 12:34

maslinka napisał(a):Na żółto ;):

Obrazek

Fajowo to na żółto :D .

maslinka napisał(a):To był długi i bardzo udany dzień, a jutro znowu będzie ciekawie :D
:papa:

A czy jutro musi być jutro :roll: :smo: :?:
Goniaa
Cromaniak

Postnapisał(a) Goniaa » 12.08.2014 12:43

mysza73 napisał(a):A czy jutro musi być jutro :roll: :smo: :?:

Też się z prośbą zwracam razem z Myszą, żeby jutro było dzisiaj :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tęcze Korčuli i kominy Lastova - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies