...niemam zadnego tatuazu, i wydaje my sie ze nigdy nie bende mial, bo nie lubie taki rodzaj uozdabniania sie. Natomiast zagatka i informacja dla etnologow....
Moja swintej pamienci babcia (ojca matka), ktora pochodzila z Choercegowini miala tatuaze na gurej stronie dloni i po palcach. Dla mnie to bilo bardzo ciekawe, oprucz tatuazoe bardo mnie ciekawilo to ze babcia cale zycie (te co jej ja pamientam, a urodzile sie jak miala 73 lata) bila w chabicie, a naokolo pasu miala bily sznurek z kilkoma wezlamy o ktorim wysial ruzaniec z kamiczkow. U inej babci z wsi widziale ze wysi tagrze zdobiony srebrni damski scizorik (moja babcia miala zwikli do prac codzienich ktory chowala) . Wedlug opowieszci ojc babcia nalezala do zakonu laikow franciszkanow co sie zajmowali praca samaritansko...
Ala wracajanc do tatuarzow...babcia miala piekne indigo niebieske krziziki oraz krziziki w kuleczku, i gwiazdeczki w ktalcie krisztalow lodu (tych za mrozow zostaja na oknach). Babcia zmarla w roku 1983 i wtedi jusz nie wydziale starszich pan z tatuazamy po rekach. Dopiero w czasie wojni w Brelah kolo Makarskej, w chotelu w ktorim mieszkali ucieknierzi Chorwaci z Srodkowej Bosni wydziale stare pani z tetuarzamy po renkach (wzory podobne jak babci). Piatle se o co chodzi ksiendza ktori byl z nimy z tamtich regionow i powiezial my ze tatuarze bile modne u kobiet przed I wojna swiatowa. Kobiete sie same tetuowale jak bile prawie dziewczinkamy, w czasie jak pilnowale owiec i kuz w gorach. Poniewarz region biedni, tatuarze i chaftowanie strojow ludowich bile jedine ozdobi. Tatuarze ich wzory i ubior bil ruzi u katoliczek, prawoslawnich i muzlimanek ktore mialy motiwy muzlimanske polksiezic itp....
Natomiast chistoryci maja ciekawsza teorije. Mianowice katolici i prawoslawni oraz ine odlami katolikow ktory nie uznawali Papierza (bogumili i inni) tatuowali swoje curki ze bi ich w ten sposob "oszpecic" i oznaczic jako katoliczki. W ten sposob ich chronili od jasiru i zabrania do haremow wojskowich Turkow ktorzy w Bosni siedzialy dluge stulecia. Chlopakom natomiast ucinali nawet palce ze by nie bily zabrani jako janczaze.
ooo czym ktuka nutka w tym artikule o modzie z Bosni.. http://www.teen.ba/bos/prikaz.asp?Broj=464
Poniewarz jeszcze sie nie nauczyle sposobu wklejania zdienc na tym worum ponizej jest link do stroni Forum na ktorim jest rysunek chorwatki z Bosni z tetuazem na rekach i piersiach
http://thephora.net/forum/showthread.php?p=73787
pozdrawiam