Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tatuaż

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.10.2006 22:40

...niemam zadnego tatuazu, i wydaje my sie ze nigdy nie bende mial, bo nie lubie taki rodzaj uozdabniania sie. Natomiast zagatka i informacja dla etnologow....
Moja swintej pamienci babcia (ojca matka), ktora pochodzila z Choercegowini miala tatuaze na gurej stronie dloni i po palcach. Dla mnie to bilo bardzo ciekawe, oprucz tatuazoe bardo mnie ciekawilo to ze babcia cale zycie (te co jej ja pamientam, a urodzile sie jak miala 73 lata) bila w chabicie, a naokolo pasu miala bily sznurek z kilkoma wezlamy o ktorim wysial ruzaniec z kamiczkow. U inej babci z wsi widziale ze wysi tagrze zdobiony srebrni damski scizorik (moja babcia miala zwikli do prac codzienich ktory chowala) . Wedlug opowieszci ojc babcia nalezala do zakonu laikow franciszkanow co sie zajmowali praca samaritansko...
Ala wracajanc do tatuarzow...babcia miala piekne indigo niebieske krziziki oraz krziziki w kuleczku, i gwiazdeczki w ktalcie krisztalow lodu (tych za mrozow zostaja na oknach). Babcia zmarla w roku 1983 i wtedi jusz nie wydziale starszich pan z tatuazamy po rekach. Dopiero w czasie wojni w Brelah kolo Makarskej, w chotelu w ktorim mieszkali ucieknierzi Chorwaci z Srodkowej Bosni wydziale stare pani z tetuarzamy po renkach (wzory podobne jak babci). Piatle se o co chodzi ksiendza ktori byl z nimy z tamtich regionow i powiezial my ze tatuarze bile modne u kobiet przed I wojna swiatowa. Kobiete sie same tetuowale jak bile prawie dziewczinkamy, w czasie jak pilnowale owiec i kuz w gorach. Poniewarz region biedni, tatuarze i chaftowanie strojow ludowich bile jedine ozdobi. Tatuarze ich wzory i ubior bil ruzi u katoliczek, prawoslawnich i muzlimanek ktore mialy motiwy muzlimanske polksiezic itp....
Natomiast chistoryci maja ciekawsza teorije. Mianowice katolici i prawoslawni oraz ine odlami katolikow ktory nie uznawali Papierza (bogumili i inni) tatuowali swoje curki ze bi ich w ten sposob "oszpecic" i oznaczic jako katoliczki. W ten sposob ich chronili od jasiru i zabrania do haremow wojskowich Turkow ktorzy w Bosni siedzialy dluge stulecia. Chlopakom natomiast ucinali nawet palce ze by nie bily zabrani jako janczaze.

ooo czym ktuka nutka w tym artikule o modzie z Bosni.. http://www.teen.ba/bos/prikaz.asp?Broj=464

Poniewarz jeszcze sie nie nauczyle sposobu wklejania zdienc na tym worum ponizej jest link do stroni Forum na ktorim jest rysunek chorwatki z Bosni z tetuazem na rekach i piersiach
http://thephora.net/forum/showthread.php?p=73787

pozdrawiam
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 16.10.2006 23:31

Ciekawa historia z tymi tatuażami. Tutaj jest fotka tej Chorwatki co podał Leon
Obrazek
ale mimo wszystko polecam wejsc na wyzej podane strony, zwłaszcza ten drugi link tam jest taka fajna fotka łysego pana :) z Węgier

A odnosnie mojego tatuażu to sam już nie wiem :) może jakis pleter križ z godłami, husarz z jakims motywem(ale raczej odpada), polski orzełek z chorwacką flagą (taki jak ma ten Kevin Aiston tylko że ma polską flagę). Będe musiał poczytać troszkę więcej o historii chorwackiej lub ludnosci słowiańskiej. Ale jak narazie to ten orzełek przypadł mi do gustu 8) co myslicie?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.10.2006 18:57

...mi sie podoba godlo szczecina i Polic....
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 18.10.2006 19:17

Leon napisał(a):...mi sie podoba godlo szczecina i Polic....

Obrazek

:papa:
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 23.10.2006 09:29

Nallepiej inicjały:PL i CH obok siebie :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.10.2006 09:49

dallas napisał(a):Nallepiej inicjały:PL i CH obok siebie :wink:

Jeśli już to: PL i HR a najlepiej w serduszku ;)

Pozdraviam :papa:
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 23.10.2006 11:03

Pomyliłam znak Corwacji ,ze Szwajcarią ,sorry ,bo nie mam samochodu :wink:
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko