Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 29.10.2020 22:14

Dzięki Agatko za tą relację. Przypomniała mi moją wyprawę podobnym szlakiem z moim tatą około 20 lat temu 8O :) . Na pewno szliśmy z Doliny Pięciu Stawów do Morskiego Oka, ale punktów pośrednich nie przypomnę sobie. Ta wycieczka wywarła na mnie ogromne wrażenie, na pewno było bardziej pusto :wink: . Później, w 2014 roku chciałam z rodziną chociaż do 5 Stawów dojść ale pogoda była bardzo niełaskawa i akurat ten plan oraz jeszcze Rusinowa Polana nie doszły do skutku. I tak macie blisko w Tatry, a własną górę pod nosem mieć to w ogóle super. (Ja mam tylko Górę Chełmską ok 100m :wink: ).
Monia zwana Krufką
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monia zwana Krufką » 30.01.2021 21:29

Bardzo się cieszę, że rozpoczęto wątek związany z Tatrami. Z uwagi na Covid i rozpoczęcie nowej pracy nie liczę na 2 tygodniowy urlop. Postanowiłam więc zorganizować nam wypad w Tatry. Dla mnie to będzie druga wizyta ale dla Wojtka pierwsza. Wstępnie postanowiłam poszukać noclegu w Kirach (część miejscowości Kościelisko). Wydaje mi się, że tam nie będzie takich tłumów turystów jak np. w Kuźnicach.
No właśnie- czy wśród Was są osoby które są tutejsze lub znają doskonale Tatry? Być może podpowiecie mi szlaki i miejsca w których będziemy mogli podziwiać piękno gór bez mega tłumu weekendowych turystów. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi i podpowiedzi.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.01.2021 22:42

Kiry to początek szlaku do Doliny Kościeliskiej, jednej z najtłumniej odwiedzanych Dolin w Tatrach. Zawsze są tam ludzie. O tyle plus, że są dam duże parkingi (i to kilka), więc nie ma takiego problemu jak przy próbie zaparkowania pod Wielką Krokwią (okolice startu w kierunku Kuźnic), Palenicy (start na Morskie Oko) czy przy wejściu do Doliny Filipka czy na Wierch Poroniec (start na Rusinową Polanę). W sezonie ciężko parkuje się też na Siwej Polanie (start w Dolinę Chochołowską).
Dolina Kościeliska i Chochołowska (zwłaszcza ta druga) to konieczność, aby dostać się na wiele ze szczytów. Dość nużący spacer (min 1 h) zanim się wejdzie w teren. Jak mój kolega mówi "trzeba ścisną pośladki, zamknąć oczy, przebiec i można dopiero poczuć się w Tatrach". Trochę w tym przesady, ale niestety element nie do ominięcia jak kilkanaście razy w roku wybierasz się w wyższe partie.

Ostatnio sporo nam się udaje spacerować po naszych Tatrach (spacerować niż zdobywać) i tak myślę od kilkunastu dni nad moim wątkiem.... może się zmobilizuję....

PS. Do planowania polecam https://mapa-turystyczna.pl i https://en.mapy.cz/
Monia zwana Krufką
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monia zwana Krufką » 31.01.2021 15:32

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Jadąc w góry staram się wybrać miejscówkę by z domu ruszyć bezpośrednio na szlak. Po analizie szlaków na tradycyjnej papierowej mapie (jak ja je kocham) zdecydowałam, że albo wybieramy nocleg w Kirach albo w Kuźnicy. Jednak wizja oglądania ludzi stojących w kolejce do kolejki na Kasprowy Wierch spowodowała, że jednak to Kiry wygrały te wybory :p

Urlop planujemy koniec sierpnia/początek września. Mam więc nadzieję, że ogromne tłumy turystów będą już grzecznie siedzieć w swoich M, a nie łazęgować po szlakach. Zresztą w necie można znaleźć informacje o mniej uczęszczanych szlakach. W końcu nie każdy musi zobaczyć Kasprowy czy Morskie Oko.

My jedziemy by poznać nowe góry, by zobaczyć czy damy radę i przy okazji chcemy nacieszyć oczy pięknymi widokami. Nie musimy odhaczać na liście kolejnych "modnych" atrakcji. To ma być urlop, mamy się zmęczyć fizycznie ale nie psychicznie (np. stojąc w kolejce by kupić herbatę w schronisku nad Morskim Okiem).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.01.2021 17:53

Ten Wasz termin nie gwarantuje braku spokoju. Pobyt kończą niby rodziny z dziećmi, ale przybywa młodych, studentów, osób dorosłych i rodzin z małymi dziećmi. Teraz jest ogromne ciśnienie na łażenie po górach.
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 31.01.2021 18:50

Monia zwana Krufką napisał(a):Bardzo się cieszę, że rozpoczęto wątek związany z Tatrami. Z uwagi na Covid i rozpoczęcie nowej pracy nie liczę na 2 tygodniowy urlop. Postanowiłam więc zorganizować nam wypad w Tatry. Dla mnie to będzie druga wizyta ale dla Wojtka pierwsza. Wstępnie postanowiłam poszukać noclegu w Kirach (część miejscowości Kościelisko). Wydaje mi się, że tam nie będzie takich tłumów turystów jak np. w Kuźnicach.
No właśnie- czy wśród Was są osoby które są tutejsze lub znają doskonale Tatry? Być może podpowiecie mi szlaki i miejsca w których będziemy mogli podziwiać piękno gór bez mega tłumu weekendowych turystów. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi i podpowiedzi.

Niestety w Zakopanem raczej na brak turystów nie ma co liczyć. Jednak ludziska ciągną w miejsca znane jak Morskie Oko, Giewont czy Kasprowy. Wystarczy omijać takie miejsca i da się Tatrami nacieszyć. Ja zawsze na nocleg wybieram Zakopane z racji, że busikiem dojadę wszędzie i co najważniejsze też wrócę. jak mi się chce pyrkać własnym autem to raczej Bukowina, Małe Ciche czy Murzasichle
Z tras takich spokojniejszych to- Rusinowa Polana, Dolina Małej Łąki, Czerwone Wierchy. No i żeby nacieszyć oczy Tatrami Wysokimi- Murowaniec i Czarny Staw, i jak dacie radę to góra gór-Kościelec. Tu już trzeba się nałazić, ale widoki z góry zapierające dech w piersiach :papa:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 01.02.2021 17:09

Monia zwana Krufką napisał(a):Bardzo się cieszę, że rozpoczęto wątek związany z Tatrami. Z uwagi na Covid i rozpoczęcie nowej pracy nie liczę na 2 tygodniowy urlop. Postanowiłam więc zorganizować nam wypad w Tatry. Dla mnie to będzie druga wizyta ale dla Wojtka pierwsza. Wstępnie postanowiłam poszukać noclegu w Kirach (część miejscowości Kościelisko). Wydaje mi się, że tam nie będzie takich tłumów turystów jak np. w Kuźnicach.

Polecam szlak na Małołączniak przez Przysłop Miętusi i Kobylarzowy Żleb. Doliną Kościeliską tylko ok. 10 min. do wejścia na szlak na Przysłop. Można z Małołączniaka wrócić tą samą drogą lub pokusić się na "zrobienie" całej grani Czerwonych Wierchów i z Ciemniaka zejść do Doliny Kościeliskiej. Wycieczka długa, męcząca, ale przepiękna. Polecam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2021 19:50

piamir napisał(a):Polecam szlak na Małołączniak przez Przysłop Miętusi i Kobylarzowy Żleb. Doliną Kościeliską tylko ok. 10 min. do wejścia na szlak na Przysłop. Można z Małołączniaka wrócić tą samą drogą lub pokusić się na "zrobienie" całej grani Czerwonych Wierchów i z Ciemniaka zejść do Doliny Kościeliskiej. Wycieczka długa, męcząca, ale przepiękna. Polecam.
Poczułam ból w kolanach na samą myśl o tej trasie, a dokładnie o jej przewyższeniu... Mam ją w planach, ale najpierw kondycja....
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 01.02.2021 23:38

a ja polecam samą Dolinę Chochołowska,
jaskinia Mrozna,można się kopnąć na Sarnią Skałę,
wycieczka niezbyt trudna,
no niestety aby mieć ładne widoki to w Tarach jednak trzeba "wleźć" wysoko,
w Tatrach zawsze bywam we wrześniu,najczęściej od poniedziałku do soboty,
w takim czasie nie ma "dzikich tłumów",
ani razu nie było kolejki do "kolejki",
będąc w Zakopanem polecam wycieczkę
(jeśli będzie spokój z Covidem)
do Słowackiego Raju,zwłaszcza szlak "Sucha Bela",
w drodze powrotnej polecam zatrzymać się w parku wodnym Vrbov,
super relaks w basenach o różnej temperaturze,
i "różnych" zapachach,
:wink:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 25.02.2021 13:34

piamir napisał(a):

Polecam szlak na Małołączniak przez Przysłop Miętusi i Kobylarzowy Żleb. Doliną Kościeliską tylko ok. 10 min. do wejścia na szlak na Przysłop. Można z Małołączniaka wrócić tą samą drogą lub pokusić się na "zrobienie" całej grani Czerwonych Wierchów i z Ciemniaka zejść do Doliny Kościeliskiej. Wycieczka długa, męcząca, ale przepiękna. Polecam.

Szlak może i nie taki trudny ale męczący dla początkujących. Minimalną kondycję trzeba mieć. Niedawno szedłem tym szlakiem.

sarajewo-t54647-270.html

Radzę kwaterę znaleźć w Zakopanem. Busy dojeżdżają wszędzie i nie ma problemu z przemieszczaniem się. Przełom sierpnia i września też będzie trochę tłoczno i nie ma co liczyć na duże luzy. Oczywiście zasada jest taka, że w niższych partiach będzie tłoczno, Doliny i droga na Morskie Oko zawsze jest zatłoczona. Ale w wyższych partiach gór na szlakach jest już lepiej.

Wieczorem pewnie i tak będziecie chcieli iść w pobliże Krupówek, albo np. skorzystać z Aquaparku i wtedy macie wszystko na miejscu.

Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies