Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.03.2013 09:31

Część Druga

Obrazek

Obrazek

U progu naszego celu

Obrazek

Tym razem piękno wykute w skale jest mocno "zamaskowane" :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod zwałami śniegu dokopaliśmy się do stolika :roll:gdzieś obok znajdują się ławki -trzeba przecież w jakiś ludzkich warunkach wrzucić lancz - jak się okazuje towarzystwo które zabrałem ze sobą to lenie :wink: siedzimy zatem po japońsku na białej "eskimoskiej macie" - wsuwamy pyszne małopolskie sandwicze , popijamy kawą od Leoncio - Ci co mogą , to złotym napojem od Zagłoby.......

Kofeina mnie nabuzowała do tego stopnia ,że postanawiam się przedzierać w górę "brodząc" w półmetrowym śniegu.
Daleko nie zaszedłem - albo kawy za mało....albo śniegu zbyt dużo :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy w planie nartowanie - więc nadeszła pora ,na wracanie........

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod Nosalem byliśmy przed czternastą - patrzymy,a tu pustki 8O do tego stopnia że zamknęli stoki o 16 :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.03.2013 09:41

Uwielbiam góry i nasze Tatry w tej wyjątkowej zimowej szacie.
Ładnie, mieliście na co popatrzeć z Rusinowej.
Przydałoby się jednak więcej kontrastu w tych panoramicznych zdjęciach, bo są deko przejaśnione- dla takich widoków warto popracować nad fotkami. :wink:
Mimo wszystko ładnie się na to patrzy i gęba się sama śmieje. :) :D

Dodatkowo śmieje mi się dlatego, ze podczas zapisu jednej fotki w nazwie pliku pojawia się....OJCÓW. :) :mrgreen: :wink:
Pewnieś ulokował foty w innym folderze. :wink:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 19.03.2013 11:12

Aż zazdrość bierze, jak się ogląda Twoje zdjęcia. Dobrze sobie przypomnieć znajome widoki w tak cudownej scenerii. Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.03.2013 16:16

CROberto napisał(a):Pozwolisz że wstawię od siebie mały przerywnik :?:

Ale piękny ten "przerywnik" :D :D :D Rzeczywiście, bardzo alpejsko wyglądają nasze Tatry. Siedzę wpatrzona w monitor 8)

No pewnie, że wstawiaj. W końcu to Twoja relacja :mrgreen: Ja tu jestem tylko na gościnnych występach ;) :oczko_usmiech:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 19.03.2013 17:08

Widoki przepięknościowe - ale to tylko i wyłącznie zasługa słoneczka, oczywiście. :D Ale żeby dziecko przy minus 36 stopniach na narty wygonić, to po prostu skandal!!! :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 19.03.2013 17:18

Normalnie......nadmiar szczęścia :D
Ciepłe klimaty maslinkii........kontrastowo zimne CROberto :D
Super :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.03.2013 20:36

Robert, mam nadzieję, że to nie koniec pięknej tatrzańskiej zimy i jeszcze coś wrzucisz :)

Tymczasem, czekając na zimę ;), dokończę opis letniej wycieczki na Wołowiec.

13 sierpnia 2008: Dolina Chochołowska - Polana Chochołowska - Grześ (1653) - Rakoń (1879)- Wołowiec (2064) - Dolina Chochołowska Wyżnia - Dolina Chochołowska. Część druga

Z Grzesia niebieskim szlakiem wędrujemy na Rakoń:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym odcinku będzie trochę zdjęć ze mną, musicie mi wybaczyć :? ;) (Krajobrazy też będą, mam nadzieję, że ich nie zasłonię ;) :mrgreen:) Wstawiam je nie dlatego, że lubię na siebie patrzeć ;), ale jakimś dziwnym trafem mój mąż bardziej focił mnie niż krajobrazy (ja w tej części wycieczki robiłam mało zdjęć). Być może dlatego, że była to nasza "czwarta podróż poślubna" ;), w każdym razie wyjazd, który nastąpił ledwo 4 miesiące po ślubie. Teraz już mi tylu zdjęć nie robi... Ech! :? :oczko_usmiech:

O czym to ja... Aaa, Rakoń coraz bliżej 8):

Obrazek

Obrazek

Wołowiec zresztą też (po lewej):

Obrazek

Słowackie tabliczki na szczycie:

Obrazek

Pogoda wygląda na stabilną. Nie pozostaje nam nic innego jak iść dalej, a właściwie wyżej - na Wołowiec:

Obrazek

Zrywa się mocny wiatr. Mam wrażenie, że zaraz mnie porwie ;)

Obrazek

Robi się zimno. Kurta się przydaje, wkładam też długie spodnie ;)

Obrazek

Plusem wiatru jest to, że rozwiewają się chmury i kiedy docieramy na szczyt:

Obrazek

mamy całkiem niezłą widoczność:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie jest to może wymarzona letnia pogoda na górskie wędrówki. Przydałoby się więcej słoneczka, mogłoby też być cieplej :? Ale nie ma co marudzić, bardzo nam się tu podoba! :D

Przysiadamy na szczycie i cieszymy się chwilą:

Obrazek

Jakoś nagle i niespodziewanie ;) robi się późno, a przed nami daleka droga z powrotem. Pora się zbierać.

Obrazek

Wracamy Doliną Chochołowską Wyżnią:

Obrazek

Próbujemy wypatrywać świstaków, bo tutejsze łąki wyglądają na bardzo świstakowe ;) Niestety nie udaje nam się zobaczyć żadnego.

Na Polanę Chochołowską docieramy już po 18:30, więc nie ma czasu na wizytę w schronisku - idziemy dalej:

Obrazek

Obrazek

Powoli nadchodzi wieczór, a my zbliżamy się do parkingu.

Obrazek

To był kolejny udany dzień w pięknych Tatrach :) Jutro odpoczynek i popołudniowe oraz wieczorne atrakcje w Bukowinie - Sabałowe Bajania. Ale czeka nas jeszcze jedna wspaniała wycieczka - przez Dolinę Pięciu Stawów i Świstówkę, do Morskiego Oka :)

:papa:
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 20.03.2013 21:00

Maslinko, jesteś moją przewodniczką :D - tam (Rakoń, Wolowiec) jeszcze nie byłam. Czy brak turystów w zasięgu oka aparatu to rzeczywistość, czy tylko złudne wrażenie samotności i ciszy?
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 21.03.2013 00:06

Fatamorgana napisał(a):...... dla takich widoków warto popracować nad fotkami. :wink:
Mimo wszystko ładnie się na to patrzy i gęba się sama śmieje. :) :D

Cześć Fata Globtroterze - fajnie że zaglądnąłeś w ojczyste rejony a tym samym do mnie :P
Z fotkami masz rację,powinienem nad nimi popracować.....ale relacja jest tak świeża że czuć jeszcze oscypkami - i nie miałem na to czasu :wink:
Fatamorgana napisał(a):Dodatkowo śmieje mi się dlatego, ze podczas zapisu jednej fotki w nazwie pliku pojawia się....OJCÓW. :) :mrgreen: :wink:

Wszystko się zgadza :lol: za bardzo zbliżyłeś się do ducha Sherlocka :mrgreen: :wink:
P.S.
Sorki że wcześniej nie odpowiedziałem ale wczoraj po krótkiej chwili neta mi wywiało :roll:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 21.03.2013 00:10

piamir napisał(a):Aż zazdrość bierze, jak się ogląda Twoje zdjęcia. Dobrze sobie przypomnieć znajome widoki w tak cudownej scenerii. Pozdrawiam :papa:

Witaj piamir Tatro -maniaku - dzięki za odwiedziny i dobre słowo :D (czekam też na Twoje fotki.....)

Pozdrowionka
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 21.03.2013 00:16

maslinka napisał(a):Ale piękny ten "przerywnik" :D :D :D Rzeczywiście, bardzo alpejsko wyglądają nasze Tatry. Siedzę wpatrzona w monitor 8)

Ja tu jestem tylko na gościnnych występach ;) :oczko_usmiech:

Przecież jesteśmy rodziną :mrgreen: - forumową.....zatem za każdym razem powinnaś się czuć jak u siebie :lol:

P.S.
Miło mi.....ja także przez Ciebie Agnieszko" psuję" sobie nieustannie oczy przed monitorem...... 8O :wink: :papa:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 21.03.2013 00:18

Fresz napisał(a):Widoki przepięknościowe - ale to tylko i wyłącznie zasługa słoneczka, oczywiście. :D Ale żeby dziecko przy minus 36 stopniach na narty wygonić, to po prostu skandal!!! :)

Ciiii.....bo mi prawa rodzicielskie odbiorą :oczko_usmiech:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 21.03.2013 00:21

Miecia napisał(a):Normalnie......nadmiar szczęścia :D

Tego chyba nigdy za wiele..... :lol: ale cieszymy się, że Ci dołożyliśmy Asiu :D
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.03.2013 09:22

maslinka napisał(a):...Ale czeka nas jeszcze jedna wspaniała wycieczka - przez Dolinę Pięciu Stawów i Świstówkę, do Morskiego Oka :):papa:

Moja ulubiona trasa :lol: ... Czekam niecierpliwie :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.03.2013 18:10

rbandula napisał(a):Maslinko, jesteś moją przewodniczką :D - tam (Rakoń, Wolowiec) jeszcze nie byłam. Czy brak turystów w zasięgu oka aparatu to rzeczywistość, czy tylko złudne wrażenie samotności i ciszy?

Turyści byli na Grzesiu. Później, na Rakoniu i Wołowcu (oraz po drodze), spotkaliśmy tylko kilka osób. Może to mało popularny szlak? A może pogoda tego dnia była niezbyt wycieczkowa? Nie mam pojęcia, ale cieszył nas fakt, że nie musieliśmy spacerować w tłumie :)

Potter napisał(a):
maslinka napisał(a):...Ale czeka nas jeszcze jedna wspaniała wycieczka - przez Dolinę Pięciu Stawów i Świstówkę, do Morskiego Oka :):papa:

Moja ulubiona trasa :lol: ... Czekam niecierpliwie :papa:

Dwa razy w życiu szłam tym szlakiem i również (mimo sporej liczby turystów) należy on do moich ulubionych :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone