Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 25.02.2013 18:21

maslinka napisał(a):"Jutro" kolejna górska wycieczka

Ten cudzysłów przy "jutro" jest niepokojący. Czekam z niecierpliwością na cd. :) !
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.02.2013 20:33

rbandula napisał(a):
maslinka napisał(a):"Jutro" kolejna górska wycieczka

Ten cudzysłów przy "jutro" jest niepokojący.

Jutro nie umiera nigdy ;), tak jak nadzieja... Mam nadzieję (chciałam powiedzieć: postaram się :D), że poza pisaniem narciarskiej relacji, znajdę czas na te "wykopaliska" ;)

Pozdrawiam :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 06.03.2013 08:33

A taką nadzieję miałam na kolejny odcinek.....tym bardziej że czasu na czytanie ostatnio niewiele...... :cry:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 17.03.2013 15:19

Maslinka, jak już tak kichasz w tą klawiaturę to kichnij również w Tatry - ja Ciebie grzecznie :evil: proszę :D :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.03.2013 17:40

Fresz napisał(a):Maslinka, jak już tak kichasz w tą klawiaturę to kichnij również w Tatry - ja Ciebie grzecznie :evil: proszę :D :D

Przekonałeś mnie... tą grzeczną prośbą :P

Tęsknię już do lata, więc przynajmniej sobie przypomnę letnie łazikowanie...

13 sierpnia 2008: Dolina Chochołowska - Polana Chochołowska - Grześ (1653) - Rakoń (1879)- Wołowiec (2064) - Dolina Chochołowska Wyżnia - Dolina Chochołowska. Część pierwsza

Dziś pochmurno, ale parno. Znowu boimy się, że to się skończy burzą. Planować trasę będziemy więc na bieżąco. Najpierw przejdziemy się Doliną Chochołowską.

Obrazek

Zawsze byłam ciekawa świata ;) Zaglądam więc do różnych szałasów:

Obrazek

i oglądam domowe sprzęty ;):

Obrazek

Zbliżamy się do Polany Chochołowskiej:

Obrazek

Pozostałości po spalonej dzwonnicy:

Obrazek

Docieramy do schroniska:

Obrazek

Czas wrzucić coś na ruszt :)

Deszcz, póki co, jeszcze nie pada. Decydujemy, że wejdziemy na Grzesia i zobaczymy, co dalej. Podejście, prawie cały czas przez las, jest dosyć mozolne. Po drodze nie robimy żadnych zdjęć. Pod koniec żółtego szlaku idziemy zresztą we mgle, więc i tak nic nie byłoby widać.

W miarę jak zbliżamy się do szczytu, wynurzamy się z mgły:

Obrazek

Grześ przed nami, jeszcze tylko parę kroków:

Obrazek

Postanawiamy zatrzymać się na krótki popas przed szczytem, w miejscu, gdzie będziemy sami i nikt nie będzie nam przeszkadzał w podziwianiu przyrody i coraz ładniejszych widoków.

Obrazek

Obrazek

Coś mi weszło w kadr ;) Wypogadza się:

Obrazek

Obrazek

Focę ładnego motylka :):

Obrazek

Obrazek

Jeszcze chwila relaksu i zbieramy się. Podchodzimy na szczyt:

Obrazek

Widoki bardzo podobne. A może nie, bo chmury inaczej się ułożyły ;):

Obrazek

Wygląda na to, że pogoda będzie coraz lepsza. Decyzja: idziemy dalej - na Rakoń (a później na Wołowiec :))

Ale o tym w następnym odcinku :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.03.2013 18:52

OMG!
To mialo miejsce prawie 5 lat temu? I Ty Aga to jeszcze tak dobrze pamietasz? :)
Ja teraz obiecalem sobie robic notatki glosowe na dyktafonie w telefonie bo w moim wieku pamiec juz nie ta ;)

Buziaki :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.03.2013 19:03

tony montana napisał(a):OMG!
To mialo miejsce prawie 5 lat temu? I Ty Aga...

Myślałam, że napiszesz "... nic się przez te lata nie zmieniłaś" :? :oczko_usmiech:

Pamięć to ja mam słoniową :mrgreen: A w razie czego zdjęcia pomagają mi sobie przypomnieć :) Kroniki wtedy nie prowadziłam.

Pozdrav, Tony :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.03.2013 19:57

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):OMG!
To mialo miejsce prawie 5 lat temu? I Ty Aga...

Myślałam, że napiszesz "... nic się przez te lata nie zmieniłaś" :? :oczko_usmiech:

Pamięć to ja mam słoniową :mrgreen: A w razie czego zdjęcia pomagają mi sobie przypomnieć :) Kroniki wtedy nie prowadziłam.

Pozdrav, Tony :papa:

Hehe, zwykle Cie komplementuję, ale przecież co za dużo to podobno niezdrowo ;) :smo:

Choć muszę przyznać, że masz całkiem fajne spodenki :oops: :boss:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.03.2013 20:00

tony montana napisał(a):Hehe, zwykle Cie komplementuję, ale przecież co za dużo to podobno niezdrowo ;) :smo:

Choć muszę przyznać, że masz całkiem fajne spodenki :oops: :boss:

Komplementów nigdy za wiele ;) :D
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 17.03.2013 20:04

maslinka napisał(a):
Fresz napisał(a):Maslinka, jak już tak kichasz w tą klawiaturę to kichnij również w Tatry - ja Ciebie grzecznie :evil: proszę :D :D

Przekonałeś mnie... tą grzeczną prośbą :P

Wielkie dzięki :D :D
P.S. A tak w ogóle, to nic się nie zmieniłaś :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.03.2013 20:22

Fresz napisał(a):P.S. A tak w ogóle, to nic się nie zmieniłaś :)

:lol:

Trochę to wymusiłam ;), ale dzięki :mrgreen:
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 17.03.2013 20:41

Fajnie, że znowu jesteś i opowiadasz :) !
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.03.2013 21:23

rbandula napisał(a):Fajnie, że znowu jesteś i opowiadasz :) !

Dzięki, Rbandula :) Będę dalej nadawać.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.03.2013 08:49

Agnieszko ,nadawaj dalej......myślę że nim dojdziemy do czasów "nowożytnych",to uraczysz nas wieloma odcinkami..... :P 8)

Pozwolisz że wstawię od siebie mały przerywnik :?:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.03.2013 09:29

17.03.2013 r.

TAK BLISKO - TAK ALPEJSKO - w naszych Tatrach naprawdę można tego zaznać :!:
Jest tylko jeden mały warunek do "spełnienia" , a raczej warunki - pogodowe.......

Tydzień temu "pożegnaliśmy" zimę 15 - sto stopniowymi temperaturami Obrazek :oczko_usmiech: moja córka rozczarowana :wink: bo właśnie zaczęła robić marzannę,żeby ją następnie spalić i utopić (jakiś demon w Nią wstąpił - czy co Obrazek :oczko_usmiech: )- a tu i wiosna i "prima aprilis" przed terminem się pojawiły....... :mrgreen:

Zapewniam Julię że to takie pogodowe droczenie się z nami,i zima jeszcze wróci - nawet na narty pojedziemy ........:evil: :wink: no i wykrakałem :roll: :wink:

Dwa dni temu sypnęło....... i to tak na "bogato" - sprawdzam prognozę na weekend na "słownym" portalu i okazuje się że ma być słonecznie , a nawet bezchmurnie.
Robię parę roszad (w końcu sytuacja mnie do tego zmusiła :mrgreen: ),zarażam frendów pomysłem i w góry :P

Czekałem dwa lata żeby wszystko "zagrało" - wolny czas i słoneczna pogoda ze świeżym śniegiem.
Chcę znaleźć alpejskie klimaty w Tatrach - nawet wiem gdzie szukać......

Miejsce oczywiście znane,pojawiło się już w tym wątku......ale nie w takim przebraniu.
Rusinowa Polana do której dojdziemy przepięknym, a zarazem najłatwiejszym szlakiem na zimową wędrówkę.

Wyruszymy z Wierch Porońca , ale najpierw "zaczepimy" o zasypaną Głodówkę 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczamy to schronisko,i po pięciu minutach jazdy wjeżdżamy na parking przy początku szlaku - tam najprawdziwszy zbój łupi nas na dwie dychy od auta 8O (że ja też nigdy nie mogę trafić na jakiegoś Janosika....... :wink: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze trzysta metrów idziemy pod lekką górkę,następnie szlak prowadzi po płaskim terenie - na odcinku kilkuset metrów rozpościerają się wspaniałe panoramy na Tary - wąska puchowa ścieżka wiedzie po łuku prowadząc nas na zachód,co powoduje że ponad niskimi świerkami wyłaniają się kolejne szczyty.
Promienie słoneczne szybko ogrzewają powietrze po mroźnej nocy - robi się na tyle ciepło że zdejmujemy czapki i rozpinamy kurtki .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie wkraczamy w bajecznie ośnieżony las , szlak niezauważalnie raz to się wznosi, raz opada - powtórzę się: jest lekko ,pięknie i przyjemnie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po 30 min. wychodzimy z lasu,ponad drzewami pojawia się podejście na Gęsią Szyję - teraz prezentuje się niczym stok,ale w okresie letnim prowadzą tam "stopnie" od Rusinowej Polany.

Obrazek
Ostatnio edytowano 19.03.2013 09:34 przez CROberto, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone