Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.02.2013 20:56

maslinka napisał(a):
CROberto napisał(a):Zachwycające 8) myślę że każdemu kto tu zagląda sprawiłaś wielką radochę :!: :!: :!:

Cieszę się, że Ci się podoba :)
Nie wiem, czy dużo osób tu zagląda... Trochę cicho ;) Ale w końcu dzisiaj walentynki :

Agnieszko, to nie Walentynki. To kwestia tego o czym ludzie chcą czytać.

Ja z niecierpliwością czekam na każdą relację RobaCRO, oderwać się od czytania nie mogę, a sądząc po ilości komentarzy, wielu zainteresowanych nie ma (albo przynajmniej chętnych do dyskusji ). A są relacje ( nie -relacje ? ), gdzie zatrzęsienie czytelników, a ja zupełnie nie rozumię o co w tym wszystkim chodzi i nie tylko nie komentuję, ale nawet nie czytam, bo uważam to za stratę czasu.

Dlatego pisz i pokazuj gdzie zawędrowałaś, brakiem oddzewu się nie przejmuj, jak widzę miłośnicy gór są na posterunku i zazdroszczą Ci tej wędrówki (ja oczywiście też, chociaż Kozi kiedyś zdobyłam.....).

Pozdrawiam ciepło - Iwona
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 14.02.2013 20:59

maslinka napisał(a):
CROberto napisał(a):P.S.
Musisz coś w sobie mieć,że tak Cię potem ciągnęło do tego żelastwa :wink: :idea:

Magnes :?: :mrgreen:

Myślę że brałaś na uspokojenie (ten z witaminą B6)tylko przedawkowałaś :lool: :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 15.02.2013 08:53

maslinka napisał(a):Obrazek

Obrazek

No kochana 8O . Nie wiem co tam było dalej po lewej stronie ale ja bym chyba wymiękła :oops: :roll: .
SZACUN Wielki kochana 8) .
Czekam na kolejne zdjęcia bo coś czuję, że sama chyba się tam nie wybiorę :( .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 12:21

Miecia napisał(a):Na szczęście :D
przecież inaczej mogłabyś spaść :wink:

Wszystko w życiu jest po coś ;) Również magnes :mrgreen:

Iwona75 napisał(a):Dlatego pisz i pokazuj gdzie zawędrowałaś, brakiem oddzewu się nie przejmuj, jak widzę miłośnicy gór są na posterunku i zazdroszczą Ci tej wędrówki (ja oczywiście też, chociaż Kozi kiedyś zdobyłam.....).

Nie ma czego zazdrościć, takie tam łażenie żółtodziobów ;)
Kozi Wierch - no no, ładnie! Ja marzę o przejściu całej Orlej Perci. Może kiedyś się uda :)

CROberto napisał(a):
maslinka napisał(a):
CROberto napisał(a):P.S.
Musisz coś w sobie mieć,że tak Cię potem ciągnęło do tego żelastwa :wink: :idea:

Magnes :?: :mrgreen:

Myślę że brałaś na uspokojenie (ten z witaminą B6)tylko przedawkowałaś :lool: :wink:

Magnes mam w sobie ;), ale też wspomagam się magnezem ;) :mrgreen:

Potter napisał(a):No kochana 8O . Nie wiem co tam było dalej po lewej stronie ale ja bym chyba wymiękła :oops: :roll: .
Czekam na kolejne zdjęcia bo coś czuję, że sama chyba się tam nie wybiorę :( .

Dalej już będzie tylko w dół ;)

Wcale nie było strasznie :) Przynajmniej się przekonałam, że nie mam lęku wysokości ;), a wspinając się na wieżę w Splicie, obawiałam się, że mam. No ale tam jest specyficznie...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 12:42

11 sierpnia 2008: Dolina Suchej Wody - Hala Gąsienicowa - Czarny Staw Gąsienicowy - Zawrat (2158) - Świnica (2301) - Świnicka Przełęcz - Dolina Gąsienicowa - Hala Gąsienicowa - Dolina Suchej Wody. Koniec wędrówki

Pora kończyć, bo już się strasznie rozdrabniam...

Schodzimy ze Świnickiej Przełęczy do Doliny Gąsienicowej:

Obrazek

Obrazek

Możemy liczyć na trochę słońca również po tej stronie gór...

Obrazek

Obrazek

dopóki nie zajdzie ;) A to ostatnie godziny ze słońcem, bo robi się późno.

Szybko tracimy wysokość. Trudno uwierzyć, że jeszcze parę chwil temu byliśmy tam na górze:

Obrazek

Obrazek

Hej, bystra woda...

Obrazek

Obrazek

- schodzimy ze śpiewem na ustach ;)

Krótki odpoczynek nad Zielonym Stawem:

Obrazek

który późnym popołudniem nie wygląda wcale na zielony.

Kasprowy już nie jest spowity chmurami:

Obrazek

Wypogodziło się w górach. Przyśpieszamy kroku, bo przed nami jeszcze długa wędrówka...

Mijamy elementy infrastruktury narciarskiej ;):

Obrazek

i wkrótce docieramy do Hali Gąsienicowej. Stąd jeszcze jakieś 1,5 godziny do parkingu przy Drodze Oswalda Balzera. Do samochodu docieramy koło 21:00, czyli już o zmroku. Na szczęście ostatni fragment trasy był płaski i szeroki ;) Wykorzystaliśmy dzień do maksimum. Wrażeń, jak na jedną wycieczkę, też mamy na maksa ;) :mrgreen:

To był przepiękny i bardzo ciekawy dzień! :D Kończymy go w jednej z góralskich karczm nad kociołkiem gulaszu :D:

Obrazek

Po takim treningu, następny dzień musiał być lajtowy, ale pięknych górskich widoków nie zabraknie :)

:papa:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 15.02.2013 14:45

Dzięki Maslinka. Aż mi się wierzyć nie chce, że ja mogę jeszcze tyle nowych ścieżek zobaczyć :D . :D Na własne oczy, oczywiście :) I nogi, oczywiście :) Acha i rece, oczywiście :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 18:06

Fresz napisał(a):Dzięki Maslinka. Aż mi się wierzyć nie chce, że ja mogę jeszcze tyle nowych ścieżek zobaczyć :D . :D Na własne oczy, oczywiście :) I nogi, oczywiście :) Acha i rece, oczywiście :)

Cieszę się, że Ty się cieszysz :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 19:31

12 sierpnia 2008: Bukowina, Zakopane, Jurgów i inne... Część pierwsza

Dzisiaj zapowiadany odpoczynek po wczorajszej wędrówce. Jedziemy się przejechać ;) Zatrzymujemy się szybko, bo tuż za Polaną Głodówki:

Obrazek

Tak tu pięknie, że trzeba przystanąć na chwilę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczność dzisiaj taka sobie. Wczoraj popatrzyliśmy na góry z bliska, dzisiaj takie widoki muszą nam wystarczyć. Nie narzekamy, jest pięknie :)

Teraz pojedziemy sobie do Zakopanego. A co, trochę się ucywilizujemy, byle nie za bardzo ;) Zahaczamy jeszcze o kaplicę na Jaszczurówce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jedziemy na Krupówki 8O, których nie będę pokazywać, bo to mało wdzięczny obiekt do fotografowania ;) Napełniamy żołądki (bodajże w Sphinxie) i zmierzamy pod Gubałówkę:

Obrazek

Straganiarski świat nie pociąga nas szczególnie, więc szybko stamtąd uciekamy. Chociaż zdarzają się sympatyczne stoiska ;):

Obrazek

Opuszczamy Zakopane (jak dla nas, zdecydowanie zbyt tłoczne!), zaglądając jeszcze na chwilę pod Nosal:

Obrazek

Dzisiaj jest dzień jeżdżenia po okolicy i zatrzymywania się tam, gdzie tylko nam się spodoba ;) Tym razem niesie nas do Jurgowa, aż pod słowacką granicę. Wpatrując się w dumnie górujący nad okolicą Hawrań:

Obrazek

zawracamy. Będziemy spacerować po polskiej stronie, a dokładnie na Polanie Podokólne (za Jurgowem), między szałasami pasterskimi. O szałasach można poczytać tutaj. Urokliwe miejsce:

Obrazek

Obrazek

Hawrań raz jeszcze:

Obrazek

Naprzeciw polany i szałasów właśnie powstaje (przypominam, jest rok 2008 ;)) stacja narciarska "Hawrań":

Obrazek

Będziemy tu szusować 1,5 roku później.

Jest strasznie gorąco, pora poszukać jakiejś wody dla ochłody ;) Na szczęście tuż obok płynie Białka :)

... Ciąg dalszy w następnej odsłonie :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 15.02.2013 19:39

Maslinko, oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się kiedy góry są ładniejsze: latem czy zimą ?
Ale chyba nie ma sensu szukanie odpowiedzi ...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.02.2013 01:50

Potter napisał(a):No kochana 8O . Nie wiem co tam było dalej po lewej stronie ale ja bym chyba wymiękła :oops: :roll: .

Z tego co widać na zdjęciu to była tam trawa... :lol: :wink:

Aga, widzę, że kapliczkę na Jaszczurówce zaliczyliście. To dla mnie miejsce szczególne.
Robiłem tam... swój pierwszy.... ślub. Tak przypadkowo. Taki prawdziwe, góralskie wesele.
A moja stała od wielu lat meta zakopiańska, gdzie zawsze jeżdżę jest... niecały kilometr od kapliczki. :) :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2013 23:05

Potter napisał(a):Maslinko, oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się kiedy góry są ładniejsze: latem czy zimą ?

Dla mnie - zdecydowanie latem , ale nie zawsze tak było :wink:

Agnieszko , piękne wycieczki pokazujesz :D
Czekam na kolejne odsłony

Pozdrawiam
Piotr
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.02.2013 19:23

Cały czas piknie,nawet asfaltowy szlak mnie nie zraża... :mrgreen:
kaz32420
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz32420 » 24.02.2013 18:40

Jak przekazać 1% podatku na rzecz TOPR

2012-03-07
W roku 2010 Fundacja Ratownictwa Tatrzańskiego TOPR otrzymała status Organizacji Pożytku Publicznego. Teraz każdy może przekazać 1 % podatku na działalność ratowniczą w Tatrach.
1 % podatku to pomoc, którą możesz ofiarować NIC nie tracąc. W formularzach PIT należy tylko wpisać numer Krajowego Rejestru Sądowego (KRS) 0000030706 oraz obliczoną kwotę 1 % podatku. Urząd skarbowy sam przekaże Twój 1 % na nasze konto.
Możesz także wyrazić zgodę na to, by urząd skarbowy przekazał Fundacji Twoje dane: imię, nazwisko, adres oraz wysokość przekazanego 1 %. W tym celu należy wypełnić odpowiednią rubrykę w formularzu.

Przekazując 1% wspierasz działalność ratowników, bazy oraz śmigłowca TOPR w Tatrach.

Pomoc otrzyma również Jan Tybor - ratownik TOPR, który wciąż wymaga ciągłej rehabilitacji i jest ona jedynym sposobem na dojście do sprawności naszego kolegi, wymaga jednak czasu i pieniędzy.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękujemy !!!
Załączniki:
o.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.02.2013 20:03

Potter napisał(a):Maslinko, oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się kiedy góry są ładniejsze: latem czy zimą ?
Ale chyba nie ma sensu szukanie odpowiedzi ...

Chyba nie... chociaż ja chyba (mimo wszystko) wolę góry latem (mimo że właśnie wróciliśmy z pięknych, zaśnieżonych Alp), mój mąż zdecydowanie zimą :)

Fatamorgana napisał(a):Aga, widzę, że kapliczkę na Jaszczurówce zaliczyliście. To dla mnie miejsce szczególne.
Robiłem tam... swój pierwszy.... ślub. Tak przypadkowo. Taki prawdziwe, góralskie wesele.
A moja stała od wielu lat meta zakopiańska, gdzie zawsze jeżdżę jest... niecały kilometr od kapliczki. :) :wink:

Kapliczkę na Jaszczurówce widziałam pierwszy raz, będąc małym dzieckiem. Lubię tam jeździć :)

piotrf napisał(a):Agnieszko , piękne wycieczki pokazujesz :D
Czekam na kolejne odsłony

Cześć Piotrze. Postaram się wkrótce coś dopisać :)

CROberto napisał(a):Cały czas piknie,nawet asfaltowy szlak mnie nie zraża... :mrgreen:

:mrgreen:

Chwilę mnie nie było ;), ale już jestem i postaram się niedługo coś wrzucić :)

Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.02.2013 14:45

Wypadałoby dokończyć wycieczkę... sprzed pięciu lat ;), więc jedziemy dalej...

12 sierpnia 2008: Bukowina, Zakopane, Jurgów i inne... Część druga

W czasie spaceru między szałasami w okolicach Jurgowa, nachodzi nas chęć, żeby się ochłodzić. Tuż obok płynie rzeka Białka, która świetnie się do tego nadaje:

Obrazek

Przynajmniej nogi pomoczymy:

Obrazek

Po krótkim odpoczynku nad wodą ruszamy na spacer po Jurgowie:

Obrazek

Przechodzimy obok Zagrody Sołtysów, która wygląda dość niepozornie:

Obrazek

Zagrodę zbudował w 1861 roku Jakub Sołtys. Obecnie znajduje się tu Muzeum Kultury Ludowej Spisza, a dokładniej ekspozycja etnograficzna prezentująca biedne spiskie gospodarstwo chłopskie z przełomu XIX i XX wieku.
Na zwiedzanie już za późno, zresztą i tak nie mielibyśmy na to ochoty ;)

Wracamy do siebie, do Bukowiny. Siadamy na balkonie i podziwiamy widok na pięknie oświetlone szczyty Tatr Bielskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzień kończymy w jednej z karczm, przy piwie z palemką ;):

Obrazek

"Jutro" kolejna górska wycieczka: Dolina Chochołowska - Grześ - Rakoń - Wołowiec :)

Zapraszam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies