Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.02.2013 20:56

maslinka napisał(a):
CROberto napisał(a):Zachwycające 8) myślę że każdemu kto tu zagląda sprawiłaś wielką radochę :!: :!: :!:

Cieszę się, że Ci się podoba :)
Nie wiem, czy dużo osób tu zagląda... Trochę cicho ;) Ale w końcu dzisiaj walentynki :

Agnieszko, to nie Walentynki. To kwestia tego o czym ludzie chcą czytać.

Ja z niecierpliwością czekam na każdą relację RobaCRO, oderwać się od czytania nie mogę, a sądząc po ilości komentarzy, wielu zainteresowanych nie ma (albo przynajmniej chętnych do dyskusji ). A są relacje ( nie -relacje ? ), gdzie zatrzęsienie czytelników, a ja zupełnie nie rozumię o co w tym wszystkim chodzi i nie tylko nie komentuję, ale nawet nie czytam, bo uważam to za stratę czasu.

Dlatego pisz i pokazuj gdzie zawędrowałaś, brakiem oddzewu się nie przejmuj, jak widzę miłośnicy gór są na posterunku i zazdroszczą Ci tej wędrówki (ja oczywiście też, chociaż Kozi kiedyś zdobyłam.....).

Pozdrawiam ciepło - Iwona
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 14.02.2013 20:59

maslinka napisał(a):
CROberto napisał(a):P.S.
Musisz coś w sobie mieć,że tak Cię potem ciągnęło do tego żelastwa :wink: :idea:

Magnes :?: :mrgreen:

Myślę że brałaś na uspokojenie (ten z witaminą B6)tylko przedawkowałaś :lool: :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 15.02.2013 08:53

maslinka napisał(a):Obrazek

Obrazek

No kochana 8O . Nie wiem co tam było dalej po lewej stronie ale ja bym chyba wymiękła :oops: :roll: .
SZACUN Wielki kochana 8) .
Czekam na kolejne zdjęcia bo coś czuję, że sama chyba się tam nie wybiorę :( .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 12:21

Miecia napisał(a):Na szczęście :D
przecież inaczej mogłabyś spaść :wink:

Wszystko w życiu jest po coś ;) Również magnes :mrgreen:

Iwona75 napisał(a):Dlatego pisz i pokazuj gdzie zawędrowałaś, brakiem oddzewu się nie przejmuj, jak widzę miłośnicy gór są na posterunku i zazdroszczą Ci tej wędrówki (ja oczywiście też, chociaż Kozi kiedyś zdobyłam.....).

Nie ma czego zazdrościć, takie tam łażenie żółtodziobów ;)
Kozi Wierch - no no, ładnie! Ja marzę o przejściu całej Orlej Perci. Może kiedyś się uda :)

CROberto napisał(a):
maslinka napisał(a):
CROberto napisał(a):P.S.
Musisz coś w sobie mieć,że tak Cię potem ciągnęło do tego żelastwa :wink: :idea:

Magnes :?: :mrgreen:

Myślę że brałaś na uspokojenie (ten z witaminą B6)tylko przedawkowałaś :lool: :wink:

Magnes mam w sobie ;), ale też wspomagam się magnezem ;) :mrgreen:

Potter napisał(a):No kochana 8O . Nie wiem co tam było dalej po lewej stronie ale ja bym chyba wymiękła :oops: :roll: .
Czekam na kolejne zdjęcia bo coś czuję, że sama chyba się tam nie wybiorę :( .

Dalej już będzie tylko w dół ;)

Wcale nie było strasznie :) Przynajmniej się przekonałam, że nie mam lęku wysokości ;), a wspinając się na wieżę w Splicie, obawiałam się, że mam. No ale tam jest specyficznie...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 12:42

11 sierpnia 2008: Dolina Suchej Wody - Hala Gąsienicowa - Czarny Staw Gąsienicowy - Zawrat (2158) - Świnica (2301) - Świnicka Przełęcz - Dolina Gąsienicowa - Hala Gąsienicowa - Dolina Suchej Wody. Koniec wędrówki

Pora kończyć, bo już się strasznie rozdrabniam...

Schodzimy ze Świnickiej Przełęczy do Doliny Gąsienicowej:

Obrazek

Obrazek

Możemy liczyć na trochę słońca również po tej stronie gór...

Obrazek

Obrazek

dopóki nie zajdzie ;) A to ostatnie godziny ze słońcem, bo robi się późno.

Szybko tracimy wysokość. Trudno uwierzyć, że jeszcze parę chwil temu byliśmy tam na górze:

Obrazek

Obrazek

Hej, bystra woda...

Obrazek

Obrazek

- schodzimy ze śpiewem na ustach ;)

Krótki odpoczynek nad Zielonym Stawem:

Obrazek

który późnym popołudniem nie wygląda wcale na zielony.

Kasprowy już nie jest spowity chmurami:

Obrazek

Wypogodziło się w górach. Przyśpieszamy kroku, bo przed nami jeszcze długa wędrówka...

Mijamy elementy infrastruktury narciarskiej ;):

Obrazek

i wkrótce docieramy do Hali Gąsienicowej. Stąd jeszcze jakieś 1,5 godziny do parkingu przy Drodze Oswalda Balzera. Do samochodu docieramy koło 21:00, czyli już o zmroku. Na szczęście ostatni fragment trasy był płaski i szeroki ;) Wykorzystaliśmy dzień do maksimum. Wrażeń, jak na jedną wycieczkę, też mamy na maksa ;) :mrgreen:

To był przepiękny i bardzo ciekawy dzień! :D Kończymy go w jednej z góralskich karczm nad kociołkiem gulaszu :D:

Obrazek

Po takim treningu, następny dzień musiał być lajtowy, ale pięknych górskich widoków nie zabraknie :)

:papa:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 15.02.2013 14:45

Dzięki Maslinka. Aż mi się wierzyć nie chce, że ja mogę jeszcze tyle nowych ścieżek zobaczyć :D . :D Na własne oczy, oczywiście :) I nogi, oczywiście :) Acha i rece, oczywiście :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 18:06

Fresz napisał(a):Dzięki Maslinka. Aż mi się wierzyć nie chce, że ja mogę jeszcze tyle nowych ścieżek zobaczyć :D . :D Na własne oczy, oczywiście :) I nogi, oczywiście :) Acha i rece, oczywiście :)

Cieszę się, że Ty się cieszysz :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2013 19:31

12 sierpnia 2008: Bukowina, Zakopane, Jurgów i inne... Część pierwsza

Dzisiaj zapowiadany odpoczynek po wczorajszej wędrówce. Jedziemy się przejechać ;) Zatrzymujemy się szybko, bo tuż za Polaną Głodówki:

Obrazek

Tak tu pięknie, że trzeba przystanąć na chwilę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczność dzisiaj taka sobie. Wczoraj popatrzyliśmy na góry z bliska, dzisiaj takie widoki muszą nam wystarczyć. Nie narzekamy, jest pięknie :)

Teraz pojedziemy sobie do Zakopanego. A co, trochę się ucywilizujemy, byle nie za bardzo ;) Zahaczamy jeszcze o kaplicę na Jaszczurówce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jedziemy na Krupówki 8O, których nie będę pokazywać, bo to mało wdzięczny obiekt do fotografowania ;) Napełniamy żołądki (bodajże w Sphinxie) i zmierzamy pod Gubałówkę:

Obrazek

Straganiarski świat nie pociąga nas szczególnie, więc szybko stamtąd uciekamy. Chociaż zdarzają się sympatyczne stoiska ;):

Obrazek

Opuszczamy Zakopane (jak dla nas, zdecydowanie zbyt tłoczne!), zaglądając jeszcze na chwilę pod Nosal:

Obrazek

Dzisiaj jest dzień jeżdżenia po okolicy i zatrzymywania się tam, gdzie tylko nam się spodoba ;) Tym razem niesie nas do Jurgowa, aż pod słowacką granicę. Wpatrując się w dumnie górujący nad okolicą Hawrań:

Obrazek

zawracamy. Będziemy spacerować po polskiej stronie, a dokładnie na Polanie Podokólne (za Jurgowem), między szałasami pasterskimi. O szałasach można poczytać tutaj. Urokliwe miejsce:

Obrazek

Obrazek

Hawrań raz jeszcze:

Obrazek

Naprzeciw polany i szałasów właśnie powstaje (przypominam, jest rok 2008 ;)) stacja narciarska "Hawrań":

Obrazek

Będziemy tu szusować 1,5 roku później.

Jest strasznie gorąco, pora poszukać jakiejś wody dla ochłody ;) Na szczęście tuż obok płynie Białka :)

... Ciąg dalszy w następnej odsłonie :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 15.02.2013 19:39

Maslinko, oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się kiedy góry są ładniejsze: latem czy zimą ?
Ale chyba nie ma sensu szukanie odpowiedzi ...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.02.2013 01:50

Potter napisał(a):No kochana 8O . Nie wiem co tam było dalej po lewej stronie ale ja bym chyba wymiękła :oops: :roll: .

Z tego co widać na zdjęciu to była tam trawa... :lol: :wink:

Aga, widzę, że kapliczkę na Jaszczurówce zaliczyliście. To dla mnie miejsce szczególne.
Robiłem tam... swój pierwszy.... ślub. Tak przypadkowo. Taki prawdziwe, góralskie wesele.
A moja stała od wielu lat meta zakopiańska, gdzie zawsze jeżdżę jest... niecały kilometr od kapliczki. :) :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2013 23:05

Potter napisał(a):Maslinko, oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się kiedy góry są ładniejsze: latem czy zimą ?

Dla mnie - zdecydowanie latem , ale nie zawsze tak było :wink:

Agnieszko , piękne wycieczki pokazujesz :D
Czekam na kolejne odsłony

Pozdrawiam
Piotr
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.02.2013 19:23

Cały czas piknie,nawet asfaltowy szlak mnie nie zraża... :mrgreen:
kaz32420
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz32420 » 24.02.2013 18:40

Jak przekazać 1% podatku na rzecz TOPR

2012-03-07
W roku 2010 Fundacja Ratownictwa Tatrzańskiego TOPR otrzymała status Organizacji Pożytku Publicznego. Teraz każdy może przekazać 1 % podatku na działalność ratowniczą w Tatrach.
1 % podatku to pomoc, którą możesz ofiarować NIC nie tracąc. W formularzach PIT należy tylko wpisać numer Krajowego Rejestru Sądowego (KRS) 0000030706 oraz obliczoną kwotę 1 % podatku. Urząd skarbowy sam przekaże Twój 1 % na nasze konto.
Możesz także wyrazić zgodę na to, by urząd skarbowy przekazał Fundacji Twoje dane: imię, nazwisko, adres oraz wysokość przekazanego 1 %. W tym celu należy wypełnić odpowiednią rubrykę w formularzu.

Przekazując 1% wspierasz działalność ratowników, bazy oraz śmigłowca TOPR w Tatrach.

Pomoc otrzyma również Jan Tybor - ratownik TOPR, który wciąż wymaga ciągłej rehabilitacji i jest ona jedynym sposobem na dojście do sprawności naszego kolegi, wymaga jednak czasu i pieniędzy.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękujemy !!!
Załączniki:
o.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.02.2013 20:03

Potter napisał(a):Maslinko, oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się kiedy góry są ładniejsze: latem czy zimą ?
Ale chyba nie ma sensu szukanie odpowiedzi ...

Chyba nie... chociaż ja chyba (mimo wszystko) wolę góry latem (mimo że właśnie wróciliśmy z pięknych, zaśnieżonych Alp), mój mąż zdecydowanie zimą :)

Fatamorgana napisał(a):Aga, widzę, że kapliczkę na Jaszczurówce zaliczyliście. To dla mnie miejsce szczególne.
Robiłem tam... swój pierwszy.... ślub. Tak przypadkowo. Taki prawdziwe, góralskie wesele.
A moja stała od wielu lat meta zakopiańska, gdzie zawsze jeżdżę jest... niecały kilometr od kapliczki. :) :wink:

Kapliczkę na Jaszczurówce widziałam pierwszy raz, będąc małym dzieckiem. Lubię tam jeździć :)

piotrf napisał(a):Agnieszko , piękne wycieczki pokazujesz :D
Czekam na kolejne odsłony

Cześć Piotrze. Postaram się wkrótce coś dopisać :)

CROberto napisał(a):Cały czas piknie,nawet asfaltowy szlak mnie nie zraża... :mrgreen:

:mrgreen:

Chwilę mnie nie było ;), ale już jestem i postaram się niedługo coś wrzucić :)

Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.02.2013 14:45

Wypadałoby dokończyć wycieczkę... sprzed pięciu lat ;), więc jedziemy dalej...

12 sierpnia 2008: Bukowina, Zakopane, Jurgów i inne... Część druga

W czasie spaceru między szałasami w okolicach Jurgowa, nachodzi nas chęć, żeby się ochłodzić. Tuż obok płynie rzeka Białka, która świetnie się do tego nadaje:

Obrazek

Przynajmniej nogi pomoczymy:

Obrazek

Po krótkim odpoczynku nad wodą ruszamy na spacer po Jurgowie:

Obrazek

Przechodzimy obok Zagrody Sołtysów, która wygląda dość niepozornie:

Obrazek

Zagrodę zbudował w 1861 roku Jakub Sołtys. Obecnie znajduje się tu Muzeum Kultury Ludowej Spisza, a dokładniej ekspozycja etnograficzna prezentująca biedne spiskie gospodarstwo chłopskie z przełomu XIX i XX wieku.
Na zwiedzanie już za późno, zresztą i tak nie mielibyśmy na to ochoty ;)

Wracamy do siebie, do Bukowiny. Siadamy na balkonie i podziwiamy widok na pięknie oświetlone szczyty Tatr Bielskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzień kończymy w jednej z karczm, przy piwie z palemką ;):

Obrazek

"Jutro" kolejna górska wycieczka: Dolina Chochołowska - Grześ - Rakoń - Wołowiec :)

Zapraszam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone