Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.02.2013 12:38

11 sierpnia 2008: Dolina Suchej Wody - Hala Gąsienicowa - Czarny Staw Gąsienicowy - Zawrat (2158) - Świnica (2301) - Świnicka Przełęcz - Dolina Gąsienicowa - Hala Gąsienicowa - Dolina Suchej Wody. Ciąg dalszy

Pniemy się w górę:

Obrazek

Tabliczka głosi, że na Zawrat jeszcze godzina i pięć minut. Wygląda jakby dało się to zrobić szybciej ;), ale do łańcuchów ponoć często tworzą się kolejki. Zobaczymy, jak będzie.

Trasa jest męcząca. Co chwilę przysiadam, również po to, by podziwiać widoki:

Obrazek

Mijamy Zmarzły Staw:

Obrazek

Obrazek

Coraz wyżej i wyżej...

Obrazek

Po chwili doganiamy grupę ludzi. Zaczynają się łańcuchy i klamry, więc szlak trochę się korkuje.

Są łańcuszki, jest zabawa :D:

Obrazek

Trochę tych łańcuchów jest! To moje pierwsze zetknięcie z "żelastwem" w górach, więc na początku czuję się nieswojo. Pełne skupienie i dreszczyk emocji ;)

Wychodzimy z mgły:

Obrazek

Gdzieś tam na górze musi świecić słońce!

Ale tutaj, pod przełęczą, wędrujemy w chmurach, co potęguje atmosferę grozy i tajemniczości...

Gdzieś w ścianie, mała kapliczka:

Obrazek

Ostatnie metry przed wyjściem na Zawrat. W stronę słońca:

Obrazek

Hurra! Jesteśmy na górze :D Zdobyliśmy Przełęcz Zawrat! :D :D :D

Jak tu cudnie! :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spoglądamy na Dolinę Pięciu Stawów. Widać przede wszystkim Zadni Staw Polski i (chyba) Wole Oko (po lewej na ostatnim zdjęciu). A może to Czarny Staw Polski - sama już nie wiem :roll: Może ktoś skoryguje...

Bliżej:

Obrazek

Woda zachęca do kąpieli ;)

Na Zawracie zaczyna się Orla Perć (choć niektórzy uważają, że już na Świnicy). Od lipca 2007 na odcinku Zawrat - Kozi Wierch szlak jest jednokierunkowy i odcinek ten można pokonywać tylko idąc od Zawratu w stronę Koziego Wierchu.

Obrazek

Widać ludzi na szczycie Koziego :)

Stoimy trochę i wzdychamy :D Nie chce nam się zawracać na Zawracie ;) i znowu zanurzać się we mgle... Jak już weszliśmy tak wysoko, wejdziemy jeszcze wyżej - na Świnicę :D

Na koniec przystanku na przełęczy - panoramka (znowu nieudana ;)), ale dająca trochę lepsze wyobrażenie:

Obrazek

Jednak nic nie jest w stanie oddać tamtych emocji... To trzeba przeżyć! :D

:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 12.02.2013 14:32

Coś się tak czepiła tych panoramek 8O . Właśnie, że udane są !
Piszesz o adrenalince, ale strachu jakoś w Twoich oczach nie widać :mrgreen: .
Może na Świnicy :?: :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.02.2013 15:16

maslinka napisał(a):
Obrazek

Ale masz minę... :o :lol: :wink:
Jak agentka.

To trzeba przeżyć!

Wyobraź sobie 16-letniego łebka, który tam skacze i zasuwa samemu (bez dorosłych) po tych Kozich Wierchach i całej reszcie...Było to w 1988r.
I zamiast się bać- jeszcze ma radochę. Bo i jest ją z czego mieć jak się taki "egzamin maturalny" w górach zdaje.

Co do Stawów...
Stawy są w kolanach, łokciach, stopach ale są i tu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... -_mapa.png
Ostatnio edytowano 12.02.2013 15:20 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 12.02.2013 15:18

Jakże Ci zazdroszczę. W tych rejonach nie byłem już 6 lat. Mam nadzieję powtórzyć Twoją trasę w tym roku. Na razie muszą mi wystarczyć zdjęcia i Twoja relacja.
Na łańcuchy polecam rękawiczki rowerowe. Pozdrawiam :papa:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 12.02.2013 19:03

Potter napisał(a):Ze wstydem musze przyznać, że na Świnicy póki co nie byłam :oops: .
Z tym większą przyjemnością popatrzę na Waszą przygodę 8) .

Z radością mogę się przyznać, że na Świnicy jeszcze nie byłem i "gdybym był młodszy dziewczyno" to spokojnie poczekałbym na podciągnięcie kolejki np. takiej obrotowej z cappuccino na tą właśnie górkę przez nowych właścicieli PKL. A tak to na piechotę :( :( :(
PS. Piękne zdjęcia Maslinka :D :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.02.2013 19:31

Potter napisał(a):Coś się tak czepiła tych panoramek 8O . Właśnie, że udane są !

Hehe, no nie bardzo. Widać połączenia między trzema zdjęciami. Fotki łączy automatycznie aparat, jakoś niezbyt dobrze mu to wychodzi :?

Potter napisał(a):Piszesz o adrenalince, ale strachu jakoś w Twoich oczach nie widać :mrgreen: .
Może na Świnicy :?: :lol:

Na zdjęciu z łańcuchami - raczej skupienie. Strach chyba nie, ale lekki niepokój na pewno. Ale to świadczy o tym, że mam wyobraźnię ;)

Fatamorgana napisał(a):Ale masz minę... :o :lol: :wink:
Jak agentka.

Agentka? ;) Może być jak agentka :D To było zadanie specjalne :D

Fatamorgana napisał(a):Wyobraź sobie 16-letniego łebka, który tam skacze i zasuwa samemu (bez dorosłych) po tych Kozich Wierchach i całej reszcie...Było to w 1988r.
I zamiast się bać- jeszcze ma radochę. Bo i jest ją z czego mieć jak się taki "egzamin maturalny" w górach zdaje.

Pamiętam Twoje opisy tatrzańskich wędrówek :)
Ja chodziłam po Tatrach od małego, ale nie tak ekstremalnie i nie tak wysoko. Z tym, że dla małej dziewczynki to i tak były wyczyny :)

Dzięki za mapkę. Sprawdzałam na trochę dokładniejszej ;), bo na tej zacytowanej przez Ciebie nie widać wspomnianego Wolego Oka. Dlatego zastanawiałam się, czy to nie jest właśnie ten staw po lewej stronie 4 zdjęcia od końca (a nie Czarny Staw Polski). Na przełęczy, jak sobie dobrze zorientowaliśmy mapę, wiedzieliśmy, co jest co; w domu, tylko z mapą, trochę trudniej. Chyba jednak widać Czarny Staw Polski.

piamir napisał(a):Jakże Ci zazdroszczę. W tych rejonach nie byłem już 6 lat.

Cześć Piamir. Od tej wycieczki minęło już 4,5 roku. Też chętnie bym tam znowu wróciła.

piamir napisał(a):Na łańcuchy polecam rękawiczki rowerowe. Pozdrawiam :papa:

Nigdy nie próbowałam rękawiczek rowerowych, nawet takowych nie posiadam; może przetestuję, dzięki.

Przyznam się, że na tych łańcuchach straciłam kilka paznokci, moich ślubnych jeszcze (bo to była któraś tam z kolei podróż poślubna ;)) tipsów :lol: Tak się wstydziłam tych tipsów... :oops: Zaciskałam pięści, żeby nikt z czekających w kolejce przed łańcuszkami nie zobaczył moich paznokci. Taki obciach - z tipsami na Zawrat :lol:

Przynajmniej koniec paznokci był efektowny, z przytupem! :D

Fresz napisał(a):PS. Piękne zdjęcia Maslinka :D :D

Dzięki, Fresz :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.02.2013 01:49

maslinka napisał(a):Dzięki za mapkę. Sprawdzałam na trochę dokładniejszej ;), bo na tej zacytowanej przez Ciebie nie widać wspomnianego Wolego Oka.
\
8O :roll:

Nie powiększyłaś lupką.
Wole Oczko tam jest- cały czas na swoim miejscu. :) :wink:

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.02.2013 11:00

Fatamorgana napisał(a):
maslinka napisał(a):Dzięki za mapkę. Sprawdzałam na trochę dokładniejszej ;), bo na tej zacytowanej przez Ciebie nie widać wspomnianego Wolego Oka.
\
8O :roll:

Nie powiększyłaś lupką.
Wole Oczko tam jest- cały czas na swoim miejscu. :) :wink:

Pozdrawiam.

Oj, przepraszam :oops:

Powiększyłam, tylko jakoś dziwnie patrzyłam :?
Rzeczywiście, wszystko na swoim miejscu :D
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 13.02.2013 20:03

Agnieszko,trochę przesadziłaś z tym odcinkiem 8O .....................teraz jest mi smutno i żal.... :wink: 8)

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.02.2013 20:06

CROberto napisał(a):Agnieszko,trochę przesadziłaś z tym odcinkiem 8O .....................teraz jest mi smutno i żal.... :wink: 8)

Taaak :?: 8O A właśnie chciałam napisać kolejny..., ale podejrzewam, że może Ci się zrobić jeszcze smutniej. Nie chcę Cię mieć na sumieniu, więc może się powstrzymam ;)
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 13.02.2013 22:45

Wklejaj dalej,gorzej już być nie może......... :wink: :P
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.02.2013 12:45

CROberto napisał(a):Wklejaj dalej,gorzej już być nie może......... :wink: :P

No to skoro nie może być gorzej, idziemy dalej...

11 sierpnia 2008: Dolina Suchej Wody - Hala Gąsienicowa - Czarny Staw Gąsienicowy - Zawrat (2158) - Świnica (2301) - Świnicka Przełęcz - Dolina Gąsienicowa - Hala Gąsienicowa - Dolina Suchej Wody. Ciąg jeszcze dalszy

A właściwie wyżej...

Jest coraz piękniej, Dolina Pięciu Stawów bardziej się odsłania:

Obrazek

Już widać, co jest co i teraz nie mam wątpliwości, że dwa stawy widoczne na zdjęciu to Zadni Staw Polski i Czarny Staw Polski :mrgreen:
Trzy pozostałe zobaczymy z bardzo bliska, ale innego dnia :)

Orla Perć, Kozi Wierch:

Obrazek

I znowu zaczynają się łańcuchy:

Obrazek

Chyba już trochę oswoiłam się z żelastwem, bo podchodzę do nich z większym zaufaniem ;)

Tylko bardzo trudno się skupić na wspinaczce, jak w dole takie widoki :!::

Obrazek

Przerwa od łańcuchów. Chwila wytchnienia i zapatrzenia...

Obrazek

Widać być może okolice Rysów i pewnie słowackie Tatry, ale już nie będę próbowała zgadywać nazw szczytów ;)

Wspinaczka robi się coraz ciekawsza:

Obrazek

Trzeba chwilę odczekać, aż inni zejdą.

Ostatnie metry i... jesteśmy na szczycie :D :D :D

Cudnie jest!:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok ze Świnicy do Doliny Wierchcichej ;):

Obrazek

Mam nadzieję, że nie pomyliłam doliny, ale od razu przypomniał mi się Tetmajer ;)

Taki tam spokój... Na gór zbocza
światła się zlewa mgła przezrocza,
na senną zieleń gór.

Prawdę mówił poeta...

Obrazek

Czas mija zbyt szybko, trzeba zacząć schodzić, bo przed nami bardzo długa droga powrotna.

Obrazek

Schodzimy do Doliny Stawów Gąsienicowych:

Obrazek

Ciąg dalszy drogi powrotnej - w następnym odcinku :)

CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 14.02.2013 19:24

Zachwycające 8) myślę że każdemu kto tu zagląda sprawiłaś wielką radochę :!: :!: :!:

P.S.
Musisz coś w sobie mieć,że tak Cię potem ciągnęło do tego żelastwa :wink: :idea:

Pozdrowionka :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.02.2013 19:56

CROberto napisał(a):Zachwycające 8) myślę że każdemu kto tu zagląda sprawiłaś wielką radochę :!: :!: :!:

Cieszę się, że Ci się podoba :)
Nie wiem, czy dużo osób tu zagląda... Trochę cicho ;) Ale w końcu dzisiaj walentynki :mrgreen:

CROberto napisał(a):P.S.
Musisz coś w sobie mieć,że tak Cię potem ciągnęło do tego żelastwa :wink: :idea:

Magnes :?: :mrgreen:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.02.2013 20:00

maslinka napisał(a):

CROberto napisał(a):P.S.

Magnes :?: :mrgreen:

Na szczęście :D
przecież inaczej mogłabyś spaść :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone