Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.10.2012 14:11

Ostatnia sobota :)
Załączniki:
DSC_0337.JPG
DSC_0339.JPG
DSC_0346.JPG
DSC_0351.JPG
DSC_0353.JPG
DSC_0372.JPG
DSC_0386.JPG
DSC_0389.JPG
DSC_0407.JPG
DSC_0413.JPG
DSC_0416.JPG
DSC_0417.JPG
DSC_0418.JPG
DSC_0423.JPG
DSC_0432.JPG
DSC_0434.JPG
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 22.10.2012 19:32

Agnieszko , Bluesman , fajnie że zaglądacie. :lol:

Widzę , że nie tylko ja wędrowałam po słowackiej stronie.....

Ale zanim zabiorę się do mojej relacji , czy mogę prosić o opis tych pięknych fotek ?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.10.2012 20:00

Eeee chciałem tego uniknąć :mrgreen:
Piękna i lajtowa trasa do Chaty pri Zelenom Plese. Odbija się w lewo jadąc od Spiskiej Beli w kierunku Strbskiego Plesa. Po kilku kilometrach jest doskonale widoczny po prawej stronie, prawie zawsze zapchany płatny parking ale parkujemy dalej po lewej lub prawej stronie na poboczu. Warto się tam wybrać nominalny czas przejścia to około 2,40min. Po minięciu schroniska poszliśmy dalej udając się do maleńkiego jeziorka Biele Pleso znajdującego się na płaskowyżu (30min), mijając po drodze Trojrohe pleso (gdzie na zdjęciu odbija się pięknie niebo). Zeszliśmy inaczej nie wracając do Chaty tylko zaraz odbiliśmy w lewo na niebieski szlak krótszy o pół godziny ale bez widoków. Można i iść nim bezpośrednio na Biele Pleso, a wracać przez schronisko. Spotkaliśmy po dojściu do szlaku, którym wchodziliśmy (one się łączą) prowadzących pod górę rowery bikerów, a mnie aż dusza piszczała :(. W przyszłym roku planujemy wjechać do schroniska na rowerach :)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 22.10.2012 20:22

Eeee , dzięki. :mrgreen:

Może kiedyś się wybierzemy. Podpowiedz mi tylko jeśli możesz , czy ten szlak nadaje się dla dzieciaków ? To , co lajtowe dla dorosłych , jest często męczące dla dzieci , a marudzące dzieci , to nie jest to , co lubimy najbardziej :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.10.2012 20:32

Iwona75 napisał(a):Eeee , dzięki. :mrgreen:

Może kiedyś się wybierzemy. Podpowiedz mi tylko jeśli możesz , czy ten szlak nadaje się dla dzieciaków ? To , co lajtowe dla dorosłych , jest często męczące dla dzieci , a marudzące dzieci , to nie jest to , co lubimy najbardziej :wink:

Dla dzieci ok. nie ma karkołomnych podejść ale lepiej dla dzieci wyższe butki, bo trochę momentami kamieni jest. Po drodze są miejsca do wypoczynku np jakieś ławeczki, wiata i ławeczki. A widoki szkoda gadać. Mamy jeszcze sporo planów związanych z tym kierunkiem między innymi przejście do Łysej Polany gdzie się zakwaterujemy. Byliśmy też tu w zimie (chociaż teraz w kilku miejscach co nas zaskoczyło był lód) widoki równie piękne, a zwłaszcza strumień z fantastycznymi lodowymi kształtami.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 22.10.2012 20:42

Bardzo dziękuję , może wiosną wybierzemy się w te miejsca.

A teraz zabieram się do opisywania naszej tatrzańskiej niedzieli. :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.10.2012 20:50

z tym, że ta wiosna tam jest baaardzo późna :)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 22.10.2012 21:21

Podobno sezon wyjazdowy 2012 , zamknęliśmy naszym dwuosobowym wypadem w Tatry we wrześniu , podobno mieliśmy zacząć zapełnianie skarbonek na kolejny sezon , podobno .....

Ale jak tu obietnic dotrzymać , gdy pogoda na szlak zaprasza :roll:

Już w środę , po powrocie z grzybobrania , zaczynam przebąkiwać , że to ostatnie ciepłe dni , że w górach jest tak pięknie....

A póżniej po prostu oznajmiam , że " pomysła mam ! "

I tak oto , w niedzielny poranek , w sześcioosobowym składzie , mkniemy w kierunku przejścia granicznego w Jurgowie.

Dlaczego nie na Łysą Polanę ?

Bo nauczeni doświadczeniem z ubiegłego roku , obawiamy się że przyjdzie nam stać w długim korku , wśród turystów pragnących w tak piękny dzień , powędrować w stronę Morskiego Oka.

Pierwsze widoki na Tatry są wyjątkowe. I bardzo podobne do widoków z soboty ( jak już na wcześniejszych fotkach zauważyłam ).
Robione zza szyby samochodu , wiec może niezbyt dobre , ale i tak Wam pokażę :lol:

Obrazek

Drogę mamy prawie pustą , niewiele samochodów kieruje się na "nasze" przejście.

Po przekroczeniu granicy polsko-słowackiej , jedziemy w kierunku Tatrzańskiej Kotliny , a póżniej skręcamy na drogę która biegnie przez słowackie miejscowości , a nazywana jest Drogą Wolności.

Po prawej stronie rozpościera się pasmo Tatr.

Z drugiego rzędu słychać "ochy" i "achy" , trzeci milczy ( znowu te góry ? ile można ? - to oczywiście "zachwycona" starsza córka ).

Mijamy Tatrzańską Łomnicę , naszym celem jest dzisiaj Szczyrbskie Jezioro.

Do parkingu niewielka kolejka , a póżniej plecaki na właściwe części ciał , nosidło dla młodszej córy , aparaty i w drogę.
Idziemy szeroką drogą asfaltową , w kierunku widniejącego łańcucha Tatr Wysokich.

Ludzi dużo , sklepikarzy w drewnianych budkach ustawionych wzdłuż drogi również.
Wiemy jednak , że to powinno się zmienić po kilku minutach , gdy miniemy łukowaty mostek nad asfaltówką i skręcimy w prawo , w kierunku przewidzianego na dzisiaj szlaku.

Obrazek

Szlak miał być łatwy , miły i przyjemny ( w końcu są z nami dzieci , oraz Ich babcia ),więc po "przestudiowaniu" mapy i wysłuchaniu opowieści kogoś , kto już tam był , decydujemy się na Popradzkie Jezioro.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 22.10.2012 21:22

bluesman napisał(a):z tym, że ta wiosna tam jest baaardzo późna :)

Może być nawet lato , zaczekamy :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.10.2012 21:38

Super czekam na zdjęcia :) My zrobiliśmy Popradzkie Pleso na rowerach :) więc ciekaw jestem pieszej trasy :)
Załączniki:
IMG_1590.JPG
IMG_1591.JPG
IMG_1603.JPG
IMG_1612.JPG
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 23.10.2012 10:30

Będą zdjęcia , będzie opis. Wczoraj jakieś problemy z dostępem do netu miałam , więc dzisiaj postaram się nadrobić zaległości.

Szlak czerwony , który ma nas doprowadzić do celu , pnie się od razu w górę , ale podejście jest przyjemne.
Ścieżka wiedzie południowym zboczem góry o nazwie Trigan.
Z prawej stony mamy las , z lewej , w dole zostawiamy Szczyrbskie Jezioro i kompleks sportowy FIS.

Obrazek

Nasza trzylatka dzielnie maszeruje .

Obrazek

Po ok. 40 minutach dochodzimy do rozwidlenia szlaków.

Możemy zostać na szlaku czerwonym , lub zejść na szlak zielony ,wiodący przez Dolinę Mięguszowiecką .

Wybieramy wariant pierwszy , ścieżka wiedzie nadal lasem , który wkrótce się przerzedza.

Obrazek

Natrafiamy na zadaszone żródełko , niestety wyschnięte , robimy krótki postój i ruszamy w dalszą drogę. Teraz wiodącą po wielkich kamieniach , po płaskim terenie , wkrótce obniżającą się lekko w kierunki Mięguszowieckiej Doliny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.10.2012 10:56

Iwona75 napisał(a):Szlak miał być łatwy , miły i przyjemny ( w końcu są z nami dzieci , oraz Ich babcia ),więc po "przestudiowaniu" mapy i wysłuchaniu opowieści kogoś , kto już tam był , decydujemy się na Popradzkie Jezioro.

Kopę lat już tam nie zaglądałem. Będę musiał znowu kiedyś przeprowadzić osobistą inspekcję. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 23.10.2012 11:08

Witaj Wojtku !
Dla Ciebie , nasze podróże to przysłowiowa " bułka z masłem" , tym bardziej mi miło , że zajrzałeś.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.10.2012 11:15

Iwona75 napisał(a):Witaj Wojtku !
Dla Ciebie , nasze podróże to przysłowiowa " bułka z masłem" , tym bardziej mi miło , że zajrzałeś.

Zaglądam co jakiś czas - jednak to Tatry. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 23.10.2012 11:20

Maszerując nadal czerwonym szlakiem , dochodzimy do potoku , przechodzimy przez drewnianą kładkę i zatrzymujemy się na chwilę , aby chłonąć piękno gór.

Obrazek

Ścieżka , którą idziemy , zagłębia się teraz w las , przybywa turystów , wkrótce dochodzimy do rozwidlenia szlaków.
I taka mała ciekawostka.
Oprócz tablic informacyjnych i ławeczek, stoi tutaj mała budka , w której zostawia się paczki , mające dotrzeć do Chaty pod Rysami.

Jeśli ktoś chce zabawić się w szerpa , wystarczy że zabierze taką paczkę ( 5-10 kg.) i powędruje sobie z nią dalej.
Na szczycie czeka wynagrodzenie , w postaci ...herbaty.

Obrazek

My jednak nie korzystamy z tej możliwości , schodzimy lekko w dół , tam , gdzie widać już zielonkawą taflę wody.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone