Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 19.09.2012 08:51

Iwona75 napisał(a):Gąsienicowa zostaje w tyle , a my zbliżamy się do Przełęczy między Kopami.
Chwila odpoczynku i wybór dalszej trasy.
Możemy zejść do Doliny Jaworzynki lub wędrować przez Boczań.

Witam. My to już tak mamy od wielu lat, że do Murowańca idziemy przez Boczań, a schodzimy przez Dol. Jaworzynki. Raz zamieniliśmy kolejność, po to ,żeby stwierdzić, że pozostajemy przy swoim obrządku. Jednego roku we wrześniu schodząc do Dol. Jaworzynki trasę przeciął nam niedźwiedź. Było sporo strachu, misiek nas poobserwował i sobie poszedł. Muszę przyznać, że nogi miałem jak z waty do samych Kuźnic. Pozdrawiam :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.09.2012 19:39

piamir , ja też nie chciałabym się z takim mieszkańcem Tatr spotkać , wcale się nie dziwię ż nogi jak z waty miałeś.

A my mieliśmy nogi drżąco - bolące , gdy zeszliśmy do dolinki , o czym już od pewnego czasu informowały nas dziewczynki.
Ja to nawet lubię to uczucie , One chyba mniej....
A Dolinką Jaworzynki szło się już przyjemnie , nawet ludzi było niewiele.

Co prawda niebo jakoś nam zszarzało , ale nie odebrało to dolinie wiele uroku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Kużnicach jesteśmy przed 15 , pakujemy się do busika i zjezdżamy na parking , gdzie zostawiliśmy samochód.

-Wracamy dziewczyny ?
-Jak to wracamy ? A pierogi ?
-Ale to jeszcze spory kawałek drogi , może coś innego zjemy w pobliżu ?
-Pierogi ! Miały być pierogi ! Muszą być pierogi !

Ok., niech będzie. Kto zna Zakopane , wie, ile dzieli nas od Drogi pod Reglami. Ale skoro chcą....

Mijamy skocznie , idziemy , idziemy....

-A jak pierogów nie będzie ? -mówię do męża
-Nawet o tym nie myśl ! Po takiej trasie? One od rana o pierogach mówią....
-I o koniach....
-Koń nam raczej nie ucieknie , chyba że deszcz spadnie....

"Nasz" bar jest czynny , z lękiem pytamy o pierogi z jagodami.
Są !
Zamawiamy i patrzymy z zadowoleniem jak znikają z talerzy.
Bużki się dziewczynom śmieją , nam też.....

Trochę mniej się śmieją , gdy sobie przypominają gdzie jest nasz samochód i gdy pierwsze krople deszczu spadają z nieba.
Ale szczęście Im dopisuje. Gdy dojeżdżamy do Bukowiny , słońce nieśmiało wychodzi zza chmur , a na nasze dziewczyny czeka już ...ON.

Obrazek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 20.09.2012 08:33

Witam. W kwestii pierogów. Na rondzie Kuźnickim jest chata Kolibeczka. Polecam właśnie różne pierogi, a i dania mięsne niczego sobie. Przestrzegam przed wielkimi porcjami. Pozdrawiam. Mirek :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 20.09.2012 09:55

piamir napisał(a):Witam. W kwestii pierogów. Na rondzie Kuźnickim jest chata Kolibeczka. Polecam właśnie różne pierogi, a i dania mięsne niczego sobie. Przestrzegam przed wielkimi porcjami. Pozdrawiam. Mirek :papa:

Kolibeckę dobrze znamy , chociaż pierogów chyba nigdy tam nie jedliśmy . Porcje , faktycznie olbrzymie , ale tamtego dnia luda było mnóstwo , nawet nie wchodziliśmy .

Za to teraz , w czasie naszego wrześniowego wypadu , planujemy tam zajrzeć i posmakować tych pyszności.

I pewnie pstrąga na masełku w Bukowinie zaliczymy.....A wieczorem oscypki i piwko....Ale się kulinarnie zrobiło.....

Pozdrawiam ciepło - Iwona :papa:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 20.09.2012 10:27

Witam. Oczy czytają, a wyobraźnia podsuwa obrazy i smaki. Zazdroszczę. Nam się chyba uda dopiero zajrzeć do Zakopanego dopiero w październiku. Pozdrawiam. Mirek :papa:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 20.09.2012 17:26

Podziwiam Was za realizację tak ambitnych planów wycieczkowych z dzieciaczkami..... 8)

Iwona.....Ty jesteś dla tych dzieciaków jak sierżant w wojsku..... niezła musztra ..... :wink:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 21.09.2012 20:47

piamir napisał(a):Witam. Oczy czytają, a wyobraźnia podsuwa obrazy i smaki. Zazdroszczę. Nam się chyba uda dopiero zajrzeć do Zakopanego dopiero w październiku. Pozdrawiam. Mirek :papa:

A ja właśnie dzisiaj nocleg zarezerwowałam i już się doczekać nie mogę !
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 21.09.2012 20:53

CROberto napisał(a):Podziwiam Was za realizację tak ambitnych planów wycieczkowych z dzieciaczkami..... 8)

Iwona.....Ty jesteś dla tych dzieciaków jak sierżant w wojsku..... niezła musztra ..... :wink:

Jaki sierżant ? Przecież to One chciały jeść pierogi i jeżdzić konno !

Ja pokazałam Im tylko jedno z miejsc , które kocham.....

Prawdziwą musztrę , to One nam zafundowały trzeciego dnia.

P.S

Masz rację , trasa była długa , odczuliśmy to z mężem na własnej skórze ( a raczej kościach ) .

Pozdrawiam :papa:
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 21.09.2012 21:19

Witam wszystkich. Nie odzywałam się w tym wątku tylko po cichu go obserwowałam :oops: Tatry urzekły nas już bardzo dawno, chyba ze 12 lat temu. Od tamtej pory gościmy w nich co roku, nawet kilka razy w roku. Swoją miłością do Tatr zaraziliśmy nasze dzieci i ciepło na sercu się robi patrząc jak kochają je jak my. Właśnie wróciliśmy w niedzielę z drugiego w tym roku pobytu i na pewno pojedziemy tam jeszcze bo coś co jest piękne musi trwać. Pozdrawiam wszystkich Tatromaniaków :papa:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.09.2012 21:25

Agawa. napisał(a):....... Tatry urzekły nas już bardzo dawno, chyba ze 12 lat temu. .... :papa:

To ja chyba ostatni raz byłam w Tatrach, tak żeby połazić, chyba z 12 lat temu :wink:
Później zdarzyło mi się jeszcze 2 razy zimą....raz Sylwester i raz narty :lol:
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 21.09.2012 21:42

Miecia napisał(a):
Agawa. napisał(a):....... Tatry urzekły nas już bardzo dawno, chyba ze 12 lat temu. .... :papa:

To ja chyba ostatni raz byłam w Tatrach, tak żeby połazić, chyba z 12 lat temu :wink:
Później zdarzyło mi się jeszcze 2 razy zimą....raz Sylwester i raz narty :lol:

skoro tak to może zachęcę. Tak wyglądała Hala Gąsienicowa kilka dni temu :)
Obrazek
Pozdrawiam
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.09.2012 21:44

pięknie wygląda :D
chętnie bym tam wróciła.......
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 23.09.2012 12:28

Agawa. napisał(a):Witam wszystkich. Właśnie wróciliśmy w niedzielę z drugiego w tym roku pobytu i na pewno pojedziemy tam jeszcze bo coś co jest piękne musi trwać. Pozdrawiam wszystkich Tatromaniaków :papa:

Czuję się pozdrowiona. :lol:

Gąsienicowa cudna , dla nas przybrała takie piekne barwy rok temu , teraz ukryła się podobno pod warstwą białego puchu , więc przypuszczam że jej nie odwiedzimy.
Ale plany już są , zobaczymy na co nam pogoda pozwoli , jeszcze kilka dni do wyjazdu zostało.

To będzie czwarty i jak przypuszczam ostatni wypad w góry w tym roku.. Nocleg zaklepany , teraz tylko zimowe ciuchy muszę wyjąć z szafy .
Pozdrawiam :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 23.09.2012 12:33

Miecia napisał(a):pięknie wygląda :D

Mieciu, widzę że u Ciebie z Tatrami tak jak u mnie z Bałtykiem.
Uwielbiam , ale mam tak daleko....

Trzy lata pod rząd się udawało , teraz będzie przestój. Już nie zabiorę starszej córy na 2 tygodnie ze szkoły , na weekend się nie opłaca , bo za daleko , a w lecie.... Ma być lato , więc Chorwacja wygrywa.

Pozdrawiam ciepło - Iwona
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 23.09.2012 16:59

Iwona75 napisał(a):
Miecia napisał(a):pięknie wygląda :D

Mieciu, widzę że u Ciebie z Tatrami tak jak u mnie z Bałtykiem.
Uwielbiam , ale mam tak daleko....

Trzy lata pod rząd się udawało , teraz będzie przestój. Już nie zabiorę starszej córy na 2 tygodnie ze szkoły , na weekend się nie opłaca , bo za daleko , a w lecie.... Ma być lato , więc Chorwacja wygrywa.

Pozdrawiam ciepło - Iwona

No właśnie.....sama prawda w Twoich słowach....

Mam tylko nadzieję, że kiedyś ta A1 powstanie......no i może wtedy......

Pozdrawiam Aśka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

TATRY - Przygoda w plecaku...z małolatem na szlaku... - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone