Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tatry po mojemu- czyli zimowo burzowe eseje.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.01.2011 18:21

Fatamorgana napisał(a):Tak tylko podpowiem, że w tym wątku czekają nas jeszcze zimą:

No dobrze ...
Jak będą wiosenne, letnie i jesienne ... to zgoda !
Przetrzymam !

:D

Pozdrawiam
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 12.01.2011 21:41

Super się czyta, miałeś fajne przygody,i chyba jesteś w "czepku urodzony" bo ktoś inny nie wyszedł by cało z takich przypadków.
Czekam na ciąg dalszy.....i pozdrawiam Agniecha.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 20.01.2011 15:09

Fata, pojechałeś po bandzie jak radziecki hokeista :) Też robiłem różne rzeczy w górach więc nie będę pierwszy rzucał kamienia, również dlatego że jak widzieliśmy kamień rzucony w górach wywołuje lawinę :lol: Zresztą widzę że nie gloryfikujesz ryzykanctwa tylko po prostu uczciwie piszesz jak było, a wnioski niech każdy sobie wyciągnie jakie chce. Wróciłeś w jednym kawałku i z tego się cieszę :D A piszesz niesamowicie, świetnie się czyta. Dawaj dalej!
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.01.2011 18:24

W końcu komentarz zawodowca...
ufff, nie ma to jak wypowiedź kogoś, kto się zna na rzeczy.
Dokładnie jest tak jak napisałeś.
Nie chodzi o rajcowanie się podwyższoną adrenaliną, ale o cały pakiet doznań, jakie są dostępne zimą dla rozważnych i uważnych.
Wyraźnie napisałem wcześniej, że nie poszedłem w Tatry jako nowicjusz górski, ale po sporej dawce intensywnego chodzenia po różnych górach a nawet i skałkach. Zapomniałem dodać, że bezpośrednio przed wyjazdem nr.1 w Tatry, w grudniu 1989r zaliczyłem w pełnej już zimie i półmetrowym śniegu Babią Górę. Miała być cała grupa ze szkolnego koła SKKT, ale dali ciała i... pojechałem sam, sam polazłem na szczyt i sam się z tego mogłem cieszyć, bo ten pierwszy prawdziwy kontakt z zimą w górach gdzieś wyżej mi się po prostu udał. Następne w kolejce mogły być już tylko Tatry...

Szczerze mówiąc, to trzeba wyraźnie powiedzieć, że to co opisałem było trudne ale nie szalone i nadmiernie ryzykanckie- przecież nie poszedłbym celowo w objęcia krawędzi ryzyka, tyle że ja wtedy byłem jeszcze zbyt nieopierzony i pokorny, żeby potraktować to lekko i bez emocji, natomiast śmiem twierdzić, ze to wszystko mi było jednak potrzebne, ponieważ przygotowało mnie do kolejnych wypraw i trudów, także kolejne burze i zimy były mi niestraszne.
Tak samo miałem na kursie na prawko. Od razu rzucony na głęboką wodę, luty, zimno, mrozy, lodówa na jezdni i prowadzący jazdy kolo, który kazał mi pchać malucha, jak mi auto zgaśnie na starcie pod górkę. 8O :lol: :wink:
Po takiej zaprawie nie mogłem być kierowcą do du... :)
Ale i to szybko się przydało, bo...te wszystkie wyjazdy zimowe w Tatry były samochodem głównie, więc i jazda zimą po drogach w terenie górskim była świetnym egzaminem praktycznym.

Takie szybkie "kursy" doświadczeń są dobre, ale dla tych, którzy też szybko się uczą i szybko wyciągają wnioski, oraz potrafią przekuwać problemy i trudności w energię do ich pokonywania.

Co do lawin i innych "kontrowersyjnych" spraw oraz zagadnień- żeby nie wyciągać pochopnych czy opacznych wniosków, proponuję się wstrzymać do czasu, aż opiszę o co chodzi i co się działo.
Wiele spraw będzie wtedy jasnych i z pewnością inne będzie rozumienie podejmowania takich czy innych decyzji przeze mnie..
Pozdrawiam.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.01.2011 19:18

Ciekawe takie wspomnienia, chociaż (a może dlatego), że tematy dla mnie obce. Ale znalazłem jeden punkt lekko styczny: 42 lata temu zimą zjażdżałem na tyłku ze Śnieżki, bo iść się nie dało. :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.01.2011 19:44

O zjazdach na d.. i o tym, jakie ryzyka temu towarzyszą będzie nieco później, ale kolejny najbliższy odcinek naszej "telenoweli tatrzańskiej" będzie miał miejsce w...

Obserwatorium Astronomicznym na Kasprowym Wierchu.
:) 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.01.2011 19:55

Fatamorgana napisał(a):... proponuję się wstrzymać ...

Rozumiem, dzień, dwa ... ale po takim czasie to się już za pieluchą rozglądam ... 8O

Kola i prażynki też mi się skończyły ... :?

:D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.01.2011 20:19

Jest Crunchips- jest impreza! :lol: :wink:

Mnie chodzi o te dalsze odcinki- lawinowe. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.01.2011 22:02

weldon napisał(a):
Kola i prażynki też mi się skończyły ... :?

Chwilę cierpliwości. Autor zapewnia, że lada moment akcja ruszy lawinowo. :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.02.2011 00:13

"Lada moment" niejedno ma znaczenie... :wink:

Poprzedni odcinek zakończył się tym, że oto tuż przed zamknięciem stacji kolejki i restauracji na Kasprowym, podczas burzy snieżnej, w jednym miejscu i czasie znalazło się trzech "zagubionych".
Jeden młody górołaz z początkującym doświadczeniem wspinaczkowym, jeden młody górołaz-pianista (a więc facet o delikatnych dłoniach) i jakby tego było mało- jeszcze pijany instruktor narciarstwa na deskach, który spadł nam z nieba- a konkretnie z burzy- niczym niespodzianka roku.

8O :roll: :twisted: :?:
Powstało pytanie: I CO TERAZ?!
Gdzie pójdziemy i czy damy radę w taką szalejącą zamieć?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.02.2011 06:42

Fatamorgana napisał(a):"Lada moment" niejedno ma znaczenie...

Ja to mam wrażenie, że ty "live" nadajesz ... :lol:

Ale nie przejmuj się, ja cierpliwy jestem ... :wink:
papuga007
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papuga007 » 14.02.2011 16:06

weldon napisał(a):Ale nie przejmuj się, ja cierpliwy jestem ... :wink:

no ja w zasadzie też , ale.......
małe coś niecoś by się zdało :P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2011 16:30

papuga007 napisał(a):
weldon napisał(a):Ale nie przejmuj się, ja cierpliwy jestem ... :wink:

no ja w zasadzie też , ale.......
małe coś niecoś by się zdało :P

Mówisz - masz ... :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.02.2011 01:10

Litości!
Ja już noce regularnie zarywam (jak to mawia Interseal: "O widzę, że to Twoja pora" tzn. po północy...) dorzucam do jednej relacji- ale drugiej zaraz nie napiszę...

:roll: :) :wink:

Postaram się jutro, ale mam w cholerę innego pisania teraz (ważniejszego i pilniejszego), więc proszę o zrozumienie.
Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2011 06:33

Fatamorgana napisał(a):Postaram się jutro, ale mam w cholerę innego pisania teraz (ważniejszego i pilniejszego), więc proszę o zrozumienie.
Pozdrawiam.

Nie no, spokojnie ... Przepis na kanapki wrzuciłem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Tatry po mojemu- czyli zimowo burzowe eseje. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies