Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tarnów - Slowacja- Wegry- Baska Voda 14 godzin

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Morton
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morton » 02.08.2006 21:49

a raczej odwrotnie - powrot we wtorek zajal mi 14 godzin - jesli ktos ma jakies pytania to chetnie odpowiem (około 1300 km). Podroz na Chorwacje zajela mi w sobote 10 dni wczesniej jakies 18 godzin. Uwaga wracajac przed Splitem na autostradzie widzialem jak tworzy sie olbrzymi korek - ktory trwa sporo czasu.
piweczko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piweczko » 02.08.2006 22:04

witam
ja też wybieram się przez słowacje i węgry, czy możesz opisać dokładnie jak jechałeś?
Morton
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morton » 02.08.2006 22:27

Tarnów - Przejście graniczne Konieczna (ewentualnie Piwniczna) - Presov - wzdluz autostrady zeby nie placic bo nie ma sensu - Koszyce - Sena (granica) - Miszkolc - winietki - Budapeszt - autostrada gdzie jest do Letenye - 36 Kun - Zagrzeb - 157 Kun Split
j23
Cromaniak
tarnów....,

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 02.08.2006 22:28

jakbyś mógł powiedziec gdzie tankowałeś, i co j-23
Morton
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morton » 02.08.2006 22:38

No ja na benzynie 95 jezdze - pierwsze mialem troche w strachu bo jechalem w nocy do Chorwacji i na Wegrzech na ostrej rezerwie zatankowalem w Nagzakanizsa blisko granicy z Chorwacja - pozniej juz w Cro nie ma problemu bo na autostradzie pelno stacji - na Wegrzech w nocy lepiej sie zabezpieczyc wczesniej bo na wioskach w nocy sa nieczynne. W drodze powrotnej jechalem w dzien wiec problemu nie bylo - tankowalem zeby wykorzystac reszte kun , pozniej reszte forintow i sie dojechalo.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.08.2006 09:34

Morton napisał(a):a raczej odwrotnie - powrot we wtorek zajal mi 14 godzin - jesli ktos ma jakies pytania to chetnie odpowiem (około 1300 km). Podroz na Chorwacje zajela mi w sobote 10 dni wczesniej jakies 18 godzin. Uwaga wracajac przed Splitem na autostradzie widzialem jak tworzy sie olbrzymi korek - ktory trwa sporo czasu.

mam pytanie o przejazd przez koszyce i presov - czy jedzie się przez miasta czy wybudowali już obwodnice ?
druga sprawa to czy faktycznie autostrada na węgrzech jest w całości na odcinku budapeszt - letenye ?
pozdravki
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 03.08.2006 10:07

rafał krasoń napisał(a):mam pytanie o przejazd przez koszyce i presov - czy jedzie się przez miasta czy wybudowali już obwodnice ?
druga sprawa to czy faktycznie autostrada na węgrzech jest w całości na odcinku budapeszt - letenye ?
pozdravki

Koszyce wlasciwie zostaja z boku i nie pchasz sie w zadne centrum, droga dosc dobrze oznakowana od razu na Miskolc, oczywiscie jadac od strony Presov. Sam Presov to juz przez miasto, ale bez wiekszych komplikacji w kierunku na Koszyce, trzeba tylko odpowiednio wczesniej skrecic na ronolegla do autostardy przy samym wylocie z Presov, albo kupic winiete, bo jak przegapisz droge to wjezdzasz od razu na autostarde i zawrocic niema bardzo jak.

Na Wegrzech praktycznie od Miskolaca masz autostarade do samej Chorwacji, wylaczajac Budapest (ale po numerach drog jedzie sie idealnie), no i kilkanascie kilometrow przy samym Balatonie jest bez autostardy, jeszcze nie ukonczyli krotkiego odcinka.
RAFAKKO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) RAFAKKO » 06.08.2006 07:39

witaj MORTON !Jako że wróciłeś prawie co z Cro mam pytanko czy stojacze -naganiacze kwater w tym okresie też stoją ? Poprzednim razem byłem końcem sierpnia, teraz wybieramy się 11/12 i trochę mam obawy o noocleg tym bardziej że jedziemy z 3 małych dzieciaków.Pozdrawiam -rafakko z Tarnowa
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 11.08.2006 07:28

Cześć Morton!
Chcę pojechać twoja trasą we wrześniu w okolice Splitu (do Cro w ogóle pierwszy raz). Chce wyjechac na noc z Tarnowa. Wiesz może gdzie po nocy (będzie wtedy 24.00-2.00), kupie winietkę na węgierską autostradę?
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 11.08.2006 08:18

Buber napisał(a):Cześć Morton!
Chcę pojechać twoja trasą we wrześniu w okolice Splitu (do Cro w ogóle pierwszy raz). Chce wyjechac na noc z Tarnowa. Wiesz może gdzie po nocy (będzie wtedy 24.00-2.00), kupie winietkę na węgierską autostradę?

Ja nie Morton, ale winiete na wegierskie autostrady kupisz na kazdej stacji paliw na terytorium Wegier, od granicy do Miskolca masz ich kilka, ale najlepiej kupic na najblizszej ...bo ceny sa te same, 1520 forint, z tego co pamietam, 4 dniowa. Tez jechalem nocna pora i nie zauwazylem aby stacje byly czynne w jakis okreslonych godzinach, wiec chyba wszystkie pracuja 24h.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.08.2006 12:03

Irecki napisał(a):
Na Wegrzech praktycznie od Miskolaca masz autostarade do samej Chorwacji, wylaczajac Budapest (ale po numerach drog jedzie sie idealnie), no i kilkanascie kilometrow przy samym Balatonie jest bez autostardy, jeszcze nie ukonczyli krotkiego odcinka.

Ta informacja trochę się mija z prawdą, bo autostrada nad Balatonem wprawdzie jest, ale nie do samej Chorwacji.Odcinek nad Balatonem zaczyna się kilkanaście kilometrów za Siofokiem, a kończy się na rondzie sławnym z wypadku polskiego autokaru kilka lat temu.Stamtąd do Chorwacji jest jeszcze kilkadziesiąt kilometrów (ok.60) po drodze niezbyt dobrej jakości (koleiny)
Pozdrawiam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone