Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Targowac Sie Czy Nie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
natuchna
Croentuzjasta
Targowac Sie Czy Nie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 25.05.2009 09:20

jak z tym w Chorwacji jest ? sklepy bazar itd.

pzdr
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.05.2009 09:25

Targować się nawet należy, ale nie w sklepach typu Konzum :lol:
Targujemy się z właścicielami apartamentów i na bazarach :D
Pozdrawiam
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 25.05.2009 09:26

Tak dziki nie jestem aby w marketach sie targowac.
Dzieki za info.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.05.2009 09:30

renatalato napisał(a):Targować się nawet należy, ale nie w sklepach typu Konzum :lol:
Targujemy się z właścicielami apartamentów i na bazarach :D
Pozdrawiam

Renato :!:
ale jak to czynić skutecznie :?: czy masz jakieś sprawdzone sposoby :?: ja niestety nie umiem :( , nie wyssałem tego z mlekiem matki ale chętnie się nauczę.
Z całą powagą proszę Ciebie i innych o rady :)

ps. na ile prawdziwy jest pogląd, że w krajach szeroko pojętego Południa i Wschodu targowanie się to oznaka szacunku wobec partnera w interesach czy handlarza?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2009 09:44

Nie na każdym targowanie się robi dobre wrażenie. Chorwacja to nie kraj arabski; nie leży to w tutejszej "obowiązkowej kulturze" turystycznej. Zwłaszcza tam, gdzie jest wystawiony oficjalny cennik (czyli nie tylko w sklepach, ale w wypożyczalniach różnego rodzaju, na straganach itp.). zatem ostrożnie i bez przesady; nie próbować tam, gdzie cena "standardowa" (i gdzie znacząco nie odbiega od normy)... i generalnie raczej bez przesady.
Pozdrawiam
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.05.2009 12:32

Renato
ale jak to czynić skutecznie czy masz jakieś sprawdzone sposoby ja niestety nie umiem , nie wyssałem tego z mlekiem matki ale chętnie się nauczę.
Z całą powagą proszę Ciebie i innych o rady

ps. na ile prawdziwy jest pogląd, że w krajach szeroko pojętego Południa i Wschodu targowanie się to oznaka szacunku wobec partnera w interesach czy handlarza?

:lol: No ja niestety też tego nie potrafię, ale moja druga połowa ma to w swojej naturze nawet w Polsce :lol:
W Chorwacji bierze naszą córeczkę i mówi że dziecko musi codziennie zjeść loda :lol: , jeżeli chodzi o właścicieli apartamentów to zawsze nam spuszczają 3-5 Euro na dzień.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.05.2009 13:00

Prawdę mówiąc, zadając to pytanie miałem na myśli taką Grecję, do której być może w tym roku uda mi się dojechać, a po drodze będzie jeszcze parę dni w Serbii i Macedonii.
To co piszesz Kasiu o Chorwacji potwierdza moje własne obserwacje czyli z wyczuciem i bez przesady.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 25.05.2009 15:17

wszystko zależy z kim i ile chcesz utargować.
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 26.05.2009 09:36

Ja ze swej strony dodam że warto się targować podczas rezerwacji kwater ze stronek nam Pan opuścił 100 E bez żadnego problemu ( na 10 dniach pobytu) w odniesieniu do cen cennikowych. Pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 26.05.2009 12:02

Więc tak:
do 30 czerwca wszystko mogłem utargować, wszędzie...
po 1 lipca nic ani kuny w Zadarze... to się chyba wiąże z początkiem oficjalego sezonu.
Ci sami mili , grzeczni sprzedawcy nagle zrobili się tacy jakby im nie zależało na sprzedaży... W szoku z żoną byliśmy.

Poza tym na pierwszy rzut oka zawsze nas za Niemców biorą :) a dowiedziawszy się że Polacy mówią, że trzeba było tak od razu i wtedy inna cena :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.05.2009 12:33

Nie chce Was rozczarowywać, ale "gadki", że cena inna dla Polaków, to tylko takie gadanie... i nic więcej. Standardowym "chwytem" przed i posezonowym", kiedy ceny jeszcze są "po dogovoru" (czyli do negocjacji)jest, że sprzedawca (czy usługodawca) daje cenę wyjściową od razu o jakieś 15, 20% wyższą, bo wie, że najprawdopodobniej klient będzie się targował... taka gra; a potem i wilk syty i owca cała, bo sprzedawca dostał tyle, ile powinien, a klient zadowolony, bo utargował...Nie łudźcie się, że dostanienie coś poniżej wartości.
Pozdrawiam
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.05.2009 12:49

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nie chce Was rozczarowywać, ale "gadki", że cena inna dla Polaków, to tylko takie gadanie... i nic więcej. Standardowym "chwytem" przed i posezonowym", kiedy ceny jeszcze są "po dogovoru" (czyli do negocjacji)jest, że sprzedawca (czy usługodawca) daje cenę wyjściową od razu o jakieś 15, 20% wyższą, bo wie, że najprawdopodobniej klient będzie się targował... taka gra; a potem i wilk syty i owca cała, bo sprzedawca dostał tyle, ile powinien, a klient zadowolony, bo utargował...Nie łudźcie się, że dostanienie coś poniżej wartości.
Pozdrawiam

Witam.
nie do końca się zgodzę a to dlatego, że doświadczyłem tego na własnej skórze. Fakt, że było to w 2007 ale sprzedawca podał najpierw cenę Niemcom co stali przed nami a potem nam. ten sam produkt (tu akurat buty do wody) nas kosztował mniej niż Niemców. Dodam, że bez targowania. Może to przypadek...
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 26.05.2009 14:08

asik NS napisał(a):Ja ze swej strony dodam że warto się targować podczas rezerwacji kwater ze stronek nam Pan opuścił 100 E bez żadnego problemu ( na 10 dniach pobytu) w odniesieniu do cen cennikowych. Pozdrawiam

Aby nie wprowadzać nikogo w błąd dodam że istotnie rezerwacja dotyczyła czerwca wiec prawdopodobnie zasada że można coś utargować dotyczy tylko przed i po sezonie.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 26.05.2009 14:25

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nie chce Was rozczarowywać, ale "gadki", że cena inna dla Polaków, to tylko takie gadanie... i nic więcej. Standardowym "chwytem" przed i posezonowym", kiedy ceny jeszcze są "po dogovoru" (czyli do negocjacji)jest, że sprzedawca (czy usługodawca) daje cenę wyjściową od razu o jakieś 15, 20% wyższą, bo wie, że najprawdopodobniej klient będzie się targował... taka gra; a potem i wilk syty i owca cała, bo sprzedawca dostał tyle, ile powinien, a klient zadowolony, bo utargował...Nie łudźcie się, że dostanienie coś poniżej wartości.
Pozdrawiam

No tak marketing :) No i wybił mi kolega z głowy złudzenia :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2009 14:30

Ja zawsze się targuję bo lubię...czy to jeżeli chodzi o kwatery ( dlaczego mam płacić taką samą stawkę jak np. ktoś kto na 4 doby wynajmuje podczas gdy ja chcę na 15 ) czy to w trakcie robienia zakupów na bazarkach...jeszcze nigdy nie spotkałem się z tego tutułu z oznakami niechęci a wręcz przeciwnie...jak do tej pory wszystkie negocjacje kończyły się pomyślnie... :D
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone