Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Targi rybne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marta69
Plażowicz
Targi rybne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta69 » 19.08.2004 17:10

Cześć mam ogromną prośbę (bo wyjeżdżamy 4.09 do Dalmacji) o jakiekolwiek info o tragach rybnych bo mam nie opisaną ochotę na jakieś owoce morza czy samakowite rybki. Gdzie są te targi o której godzinie nalepiej tam uderzyć aby znaleść coś dobrego. Poza tym ile kosztują małże, ryby i inne. Czy w ogóle można kupić krewetki. Jakie ryby są dostępne?. Proszę o szybką reakcję pozdrawiam Marta
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 19.08.2004 18:40

Polecam targ rybny w Splicie w sąsiedztwie murów pałacu Diklecjana nie znam szczegółow(byłem przejazdem i wtedy nie byłem zainteresowany kupnem ryb) myślę ,żę jest czynny w dni powszednie od wczesnych godzin rannych do ok 9. :lol: :hut:

pzdr :papa: :papa:
griko1
Odkrywca
targi

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 19.08.2004 19:23

witam
prawie w kazdej miejscowosci wiekszej dzie zyja tubylcy jest targ rybny zaczyna sie od wczesnych godzin ok 6 rano najlepiej zapytac mieszkancow ale pamietaj ze ceny sa wyzsze niz w duzych sklepach nie jest tak jak u nas ze na rynku wszystko tansze tam wychodza z innego załozenia swieze jest drogie no i wiedza ze turysci wola kupowac u nich targa towarzysza czasami sprzedawcy owocow i warzyw mozna kupic tez wino i rakije
Marta69
Plażowicz
A widzieliście krewetki ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta69 » 19.08.2004 19:28

Bo ja jestem wielką fanka krewetek i mogę je jeść w każdej ilości. :P
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 19.08.2004 19:37

W Zadarze targ rybny jest naprzeciwko przystani promowej. W murze jest brama, a nad nią napis Ribarnica. Wybór duży, ceny spore. Ale warto. Obok jest targ warzywno-owocowy.
Marta69
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta69 » 20.08.2004 15:18

O to zachaczę sie gdzieś blisko jakiegoś targu bo dzień bez morskich stworzeń to dzień starcony szczególnie gdy jestem w Chorwacji. Dzieki za wszelkie info pozdrawiam Marta
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 21.08.2004 14:39

witaj Marta.
W miasteczkach nadmorskich targ rybni naziwa sie tagze i peszkarija z wloskiego. W Splicie sie znajduje na Ulici pasu chandlowim Marmontova od generala Marmonta (Jeden od dowodcow napoleona).
W Trogirze jest to kamieni budinek naprzeciwko bazaru i malego mosta obok marketa Konzum.
Teras sa ceny take:
Palamida (tunczyk bonito) 25-30 kn/kg
Omolky (malze czarne) 15-20 kn/kg
sardinky 20kn
makrela lokarda 20 kn (sa w srodku male robaczki pasoziti nic groznego)
makrela wlasciwa 40 kn za kilo
Kalmare 120 kn
osmiornica 60kn
kalmarnice 35 kn
krawetki 30-50 kn (kozice a ne škampi)
škampi w zaleznosci od wielkosci od 30 do 150kn Male lepiej nie kupowac bo nic niema do zjedzena
Ostrygi nie kupuj na targu ale tylko na chodowli 3-5 kn sztuka
Marta69
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta69 » 22.08.2004 13:18

dzieki Leonie,
za bardzo szczegółowe info na temat tarów i co na nim mozna znaleźć i za ile. Ja uwielbiam wręcz wałęsać się po targach i kupować świeże jedzienie a potem w z wielkim pietyzmem przygotowywac coś dobrego więc jak za 2 tyg znajdę się na miejscu to na pewno wykorzystam to co mi napisałeś teraz już z niecierpliwości trzęsę nóżkami kiedy to nastapi pozdrawiam serdecznie Marta (Chrupnę jedną małze za twoje zdrowie) pa
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 23.08.2004 21:13

W niektórych miejscowościach można kupić ryby i owoce morza (krewetki) bezpośrednio od rybaków z kutra. Oczywiście są one tańsze no i świerzutkie.
Wystarczy się rozejrzeć gdzie dopływają kutry i o jakiej porze.
Nie robią problemu ze sprzedażą, trzeba tylko mieć swoje opakowanie.

Za to na targu trzeba być rano, im wcześniej tym lepiej. Po 9 już zazwyczaj mniejszy wybór, a po 10, 11 częto wogóle koniec handlu.
Markoni
Podróżnik
Targ rybny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Markoni » 31.08.2004 00:49

Oczywiscie trzeba być rano tzn. 7-8 godz. Ja kupowałem ryby takie jak cipal /70 kun kg/, branic /80 kun/ bardzo dobre smażone lub z grilla. Scampi czyli duże krewetki są rarytasem nie zawsze mozna je dostać / 120 kun kg / ale jak sie je zrobi to jest super! W restauracji np. z grilla mozna dostać 4 sztuki i zapłacić tyle co za kilogram! Warto zrobić samemu! Przepisy zna moja żona! Polecam!
Marta69
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta69 » 31.08.2004 13:42

dzieki Markoni,
za info z przyżądzaniem tych stworów morskich nie ma problemu. Jak tylko dostanę je w swoje ręce to już ja je urządze :lol: . Pozdrawiam Marta

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone