Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Targ rybny w Makarskiej

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakus101
zbanowany
Re: jakie rybki polecacie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakus101 » 24.06.2011 17:43

darek1 napisał(a):
mariush64 napisał(a):Witam serdecznie.14 lipca jadę do Makarskiej i żonka nastawiła się na konsumpcję rybek z grilla.Jakich waszym zdaniem powinniśmy spróbować coby nie były za bardzo ościste ? Chodzi mi też o podanie nazw tych rybek w języku chorwackim. Pozdrawiam

Nie chcę kolegi do siebie zrazić ale tanich kolego, tanich :D :D :D

Powodzenia he, he, he

co ty chłopie jarasz ile już spuściłeś paliwa z przygodnych tirów porażka

Może jakiś mod coś zrobi z tym czymś pod nazwą darek1
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.06.2011 18:37

krakus101 napisał(a):
darek1 napisał(a):
mariush64 napisał(a):Witam serdecznie.14 lipca jadę do Makarskiej i żonka nastawiła się na konsumpcję rybek z grilla.Jakich waszym zdaniem powinniśmy spróbować coby nie były za bardzo ościste ? Chodzi mi też o podanie nazw tych rybek w języku chorwackim. Pozdrawiam

Nie chcę kolegi do siebie zrazić ale tanich kolego, tanich :D :D :D

Powodzenia he, he, he

co ty chłopie jarasz ile już spuściłeś paliwa z przygodnych tirów porażka

Może jakiś mod coś zrobi z tym czymś pod nazwą darek1

Jeśli chodzi o paliwo z tirów to ja w tym temacie nie rozmawiam. To jest temat o rybach. Wiadomym jest, że tylko ryba nie bierze. Kierowca Tira zawsze bierze :D :D :D . Ma się to doświadczenie w przemyśle naftowym kolego :wink:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 26.06.2011 20:50

Na forum ktoś mi kiedyś tak odpowiedział
"Mój ranking wg smakowitości:
orada --> makrela--> sardynki--> girice--> lubin " ale czy tak jest to nie wiem :wink:
A o rybkach jest conajmniej kilka postów na tym forum, chcąc dogodzić żonce musisz troszke poszperać :wink:
i_d_e_a
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) i_d_e_a » 26.06.2011 23:29

Co do rybek - jak mówi mój chorwacki gospodarz - królową jest dorada a królem brancin
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 27.06.2011 13:47

i_d_e_a napisał(a):W Baśce można kupić ale trzeba rano być.

W Basce też probowałem i wcześnie rano i po poludniu i wieczorem.
Ani jednej łódki, ale ja tłumacze to tym, że byłem jeszcze przed sezonem.
werpio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werpio » 06.07.2011 14:41

W ubiegłym roku nasi chorwaccy znajomi poczęstowali nas rybką, Był to lubin. Mówili, że jest jedną z lepszych. Jeśli chodzi o makrelę to w ich przekonaniu plasuje się na dalszych miejscach. Nasze odczucia były jednak zupełnie inne. Makrelę stawiam zdecydowanie przed lubinem. Jak widać w tej kwestii pewnie trudno zdecydowanie wskazać lidera. Najlepiej spróbować wielu i wybrać samemu.
AniaOP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaOP » 08.07.2011 08:25

arek71 napisał(a):Dzięki Ci jan-s1.Czy to prawda że targ jest tylko we wtorki? Jeś li chodzi o kutry to rozumie że wszystkie dni tygodnia.Ja będę w Promajnej to jest oko 7km a na wczasach samochodu nie używam :wink:

Kilka dni temu wróciłam z Bratus (to tuż obok Promajny, jak wybierzesz się piechotą do Makarskiej to będziesz mijał Bratus) i mój gospodarz mówił, że targ w Makarskiej jest w soboty. W Promajna bardzo polecam restaurację Edita, gdzie w dobrej cenie zjesz najlepsze pohane lignije (kalmary w panierce) - dla mnie i mojego męża zdecydowanie lepsze, niż te z grilla. Za to na rybę lubin (również świetna) wybierz się do Hajduka, tam z frytkami i surówką zjesz go za 60 kun.
Ja również nastawiałam się na świeże ryby, zabrałam nawet specjalnie grilla, ale niestety nic nie udało nam się dostać i grilla ani razu nie użyliśmy :(
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 08.07.2011 13:05

AniaOP dziękuję za informacje.Bratuś oraz te restauracje o których piszesz są mi dobrze znane :D Mimo wszystko chętnie tam wrócę (24h do wyjazdu :D :D :D :D ).Napisz jaką mieliście pogodę i jaka temperatura wody w Jadranie. Pozdrawiam
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 08.07.2011 17:10

arek71 napisał(a):AniaOP dziękuję za informacje.Bratuś oraz te restauracje o których piszesz są mi dobrze znane :D Mimo wszystko chętnie tam wrócę (24h do wyjazdu :D :D :D :D ).Napisz jaką mieliście pogodę i jaka temperatura wody w Jadranie. Pozdrawiam

sorry że się wtrącam ale jestem akurat w Krvavicy w poniedziałek od rana troszke popadało było chłodniej ale po południu się wypogodziło i teraz co dzień daje więcej, dziś już tak upalnie że az strach i gospodarz mi zapodał że do wtorku nic się nie zmieni a woda kurcze gdyby nie to że mokra to nie ma różnicy czy jesteś w wodzie czy na plaży, pozdrawiam i zapraszam
yazoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yazoo » 27.07.2011 12:52

Ja kupiłem w tym roku (w połowie lipca) rybki w Makarskiej przy rivie (obok miejsca skąd ruszają statki) od rybaka (trzeba być ok. 7-8 rano).

Ceny jeśli dobrze pamiętam:
Dorada - od 70 do 100 kun w zależności od wielkości ryby
Lubin - 90 kun (pol. Labraks, ang. Sea bass)
Pauk - 70 kun
Salpa - 50 kun (po polsku tak samo, ang. Sarpa salpa)
Usata - 50 kun (polska nazwa to Oblada, ang. Saddled Bream)

Ja kupiłem dla spróbowania te 2 ostatnie. Salpa jest smaczną rybą o białym mięsku ale trzeba uważać przy sprawianiu i delikatnie wybrać "wnętrzności" bo jak się rozleje to będzie specyficzny zapach glonów - nie każdy to lubi.
Usata to niewielka rybka (po ok. 20-30 dkg każda) ale też bardzo wszystkim smakowała - mięso również bialutkie.
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 30.07.2011 09:27

a ja polecam targ rybny w Splicie. Czego dusza zapragnie. W Omiszu też jest ale trzeba być wcześnie rano.
yazoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yazoo » 30.07.2011 09:53

Ostatnio zrobiliśmy wspólnie ze znajomymi pewien eksperyment kulinarny.
Upiekliśmy na grillu 3 gatunki ryb: doradę, labraksa i pstrąga. okazało się że jednak najbardziej wszystkim smakował pstrąg. Później labraks i na końcu dorada. Choć wszystkie ryby bardzo smakowały i trudno było wskazać zwycięzcę :)

Biorąc pod uwagę różnice cenowe pozostaniemy wiec przy pstrągu :)
byszes
Autostopowicz
Targ rybny

Nieprzeczytany postnapisał(a) byszes » 30.05.2014 19:17

Witam,
mam pytanie czy i gdzie w baska woda, brela i makarska znajdę targi rybne ??
dzięki z góry za odpowiedź
pozdrawiam.
z_byszek
Cromaniak
Re: Targ rybny

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 30.05.2014 19:28

byszes napisał(a):Witam,
pozdrawiam.

W Breli jak i w BV targu rybnego nie widziałem. W Makarskiej nie wiem, nie byłem.
W Breli z kupieniem świeżej ryby nie ma problemu. Wystarczy pogadać z miejscowymi co
wypływaja w morze i zamówic rybkę.
Makar.....
Croentuzjasta
Re: Targ rybny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 30.05.2014 19:45

byszes napisał(a):Witam,
pozdrawiam.

Heja :)
W Makarskiej targ rybny jest jak ta lala :) , dodatkowo w czwartki od 20-tej w marinie jest super wieczór z przyrządzanymi na grillu i nie tylko cudami Adriatyku :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Targ rybny w Makarskiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies