Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Targ Rybny w Breli i Wino

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
victor1111
Odkrywca
Targ Rybny w Breli i Wino

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 08.08.2007 09:53

Witam! Nie znalazlem nigdzie informacji na temat targu rybnego w Breli. Czy jest tam taki? Najlepiej jesli bylby targ rybny polaczony z targiem owocowo-warzywnym. Jesli nie w Breli to czy gdzies w okolicach cos znajde. Czy w Breli kupie lane wino z beczki?
ANKA_26
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANKA_26 » 09.08.2007 07:30

witaj
w Breli nie ma targu rybnego, ani owocowa warzywnego. Warzywa i owoce można kupic najtaniej w markecie Konzum bądź Studenac. Z tego co się orientuję w pobliskiej Baskiej Vodzi też nie ma takiego targowiska. Będąc w zeszłym roku w Breli najbliższy widziałam przejeżdżając przez Podgorę.

pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.08.2007 08:04

Targ rybny i targ warzywny jest w Makarskiej, niedaleko od przystani, gdzie stacjonują krypy wycieczkowe. W Makarskiej jest też dobrze zaopatrzony Super Konzum, na obrzeżach miasta. Tam robiłem większe zakupy, nawet mięsne, równiez do grillowania, dobre stoisko i duży wybór ryb i owoców morza, głównie mrożonych.
W Breli targu nie ma, ale są liczne stragany, głównie wzdłuż promenady nadmorskiej. Jednak najtaniej jest w Konzumie. Wino nalewane mają chyba wszyscy gospodarze domów, ale wcale nie jest tańsze i lepsze od tego butelkowanego w sklepach.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 09.08.2007 08:05

dzieki serdeczne za info.
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 09.08.2007 14:11

W Basce jest targ warzywno owocowy, a i rybke kupisz tylko musisz byc o 7 rano. Z Breli 15 min pieszo.
Kaśka733
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaśka733 » 09.08.2007 15:18

ANKA_26 napisał(a):witaj
w Breli nie ma targu rybnego, ani owocowa warzywnego. Warzywa i owoce można kupic najtaniej w markecie Konzum bądź Studenac. Z tego co się orientuję w pobliskiej Baskiej Vodzi też nie ma takiego targowiska. Będąc w zeszłym roku w Breli najbliższy widziałam przejeżdżając przez Podgorę.

pozdrawiam

Czy mogłabyś napisać coś więcej o targu w Podgorze?
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 09.08.2007 18:13

victor1111 napisał(a):Witam! Nie znalazlem nigdzie informacji na temat targu rybnego w Breli. Czy jest tam taki? Najlepiej jesli bylby targ rybny polaczony z targiem owocowo-warzywnym. Jesli nie w Breli to czy gdzies w okolicach cos znajde. Czy w Breli kupie lane wino z beczki?

W Baszkiej Vodzie koło "głównego" ronda i marketu Plus jest stoisko z rybami i innymi darami morza. Co rano ktoś tam zawsze był. Nie wiem co można tam kupić bo mnie odstręczały trochę zapachy - ale to normalne na każdym targu tak "pachnie". A zaraz za tym straganem jest dośc duży "ryneczek" z owocami i warzywami.
Z Breli brzegiem morza do Baszkiej jest prawie rzut beretem:) więc mozna spróbować się przejść.
ANKA_26
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANKA_26 » 10.08.2007 07:32

Kaśka733 napisał(a):
ANKA_26 napisał(a):witaj

pozdrawiam

Czy mogłabyś napisać coś więcej o targu w Podgorze?

hej
Przez Podgorę tylko przejeżdżałam. Miasteczko wygląda bardzo sympatycznie. Jedynym mankamentem wydawała mi się droga zaraz przy plaży. Ale za to blisko z plaży żeby podskoczyć coś zjeść lub napić się piwka. Po drugiej stronie drogi znajdują się knajpki :)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 12.08.2007 17:32

victor1111 napisał(a):....... Czy w Breli kupie lane wino z beczki?

na wysokosci portu w BasceVodzie w bocznej uliczce jest sklepik z winem lanym z duzych beczek. leja biale i czerwone wino , mozna oczywiscie skosztowac, a sami maja zestaw pustych butelek PET jakby jakis strudzony turysta zechcial zakupic wieksza ilosc (jak tak skorzystalem) - ale oczywiscie winko dlugo nie postoi , trzeba konsumowac (max. 2 tyg.)

Pozdr.
ML
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 13.08.2007 12:51

Dzieki Martini - o to winko najbardziej sie rozchodzilo :))
magnus
Podróżnik
dokładnie odnosni winek

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 13.08.2007 13:27

Uzupełnię wypowiedź odnosnie winek , a więc winka jak kupujesz na straganach kupujesz najtańsze no a za ceną idzie jakość. Dobre wina kupisz w winiarniach u producentów mniejszych i wiekszych nie kazdy z nich nalewa w pety sa tacy którzy szanuja swój produkt i rozlewaja go tylko w szkalne butelki dają nawet etykiety. Ceny to od 15 kun za litr do 150 kun za 0.75 litra. Warto zajechać do takiej winiarni mają one swój klimat niektóre są bardzo nowoczesne wino w nich trzymane jest w zbiornikach z nierdzewki w innych nalewane jest prosto z duuzych drewnianych beczek a na ścianach wiszą skórzane bukłaki (fajne klimaty).Wszędzie tam dostajesz kilka rodzajów wina do spróbowania produkuja też bardzo dobre nalewki z rakiji i miejscowych owoców według mnie najlepsza jest pomarańczowa , UWAGA na CRO dopuszczalna zawartość alkocholu we krwi to 0.00
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 16.08.2007 14:08

magnus. adresy to tych winiarni masz? czy w okolicach Breli cos takiego znajde.
magnus
Podróżnik
no niestety

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 16.08.2007 20:53

Niestety jeśli chodzi o Brele to Ci napewno nie pomogę byłem w ty roku na Peljesac-u i tam popiłem naprawdę dobrych czerwonych winek ;-) Na tym półwyspie produkują jedne z najlepszych Chorwackich win "DINGAĆ" a winiarnie były wszędzie gdzie były większe winnice i ze znalezieniem ich nie było problemu. Pozdrawiam .
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 17.08.2007 10:02

jak dostales sie na Peljesac? Droga ladowa caly czas czy braliscie jakis prom? Chce uderzyc w tym roku do Breli na Makarskiej, ale tymi winami zrobiles mi glowe :)
magnus
Podróżnik
wracalismy promem

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 19.08.2007 10:26

W tamtą stronę jechaliśmy samochodem a wracaliśmy promem , jeśli kiedykolwiek tam znowu pojadę a myślę że napewno to będę płynoł promem.Przystań promowana stałym lądzie jest w Ploće i prom płynie do Trpani . Koszt to 96 kun auto + 28 kun od osoby. Odnośnie jeszcze win to producentów którzy skupiają sie w jedna spóldzielnię na półwyspie jest około sześciuset tak że dobre wino to sztandarowy produkt Peljesacu .Do tego w Trpani jest naprawde super restaruracja Rybarska która serwuje złowione przez nich samych ryby , kalmary,krewetki i winko ,tez ich produkcji może drogo ale naprawde smacznie.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone