Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tankowanie w drodze do Holandii

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
corrina
Cromaniak
Tankowanie w drodze do Holandii

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 21.03.2015 11:31

Może ktoś ostatnio jechał A2 w stronę Berlina albo jest z okolic granicy. Gdzie najlepiej zatankowac bak na full (70 l) przed wjazdem do Niemiec na A2? Wiem, że na A2 dużo raczej nie przyoszczędzę w realiach polskich (a raczej nadpłacę), ale docelowo jedziemy do Holandii, gdzie benzyna po prawie 7 zl 8O :?
Zjeżdżać z autostrady na tankowanie w okazyjnej cenie raczej się nie kalkuluje. Znacie jakieś sensowne stacje blisko granicy z DE ?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.03.2015 17:24

Spróbuj przenieść temat do TEGO działu. Może wcześniej uzyskasz odpowiedź...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2015 22:13

greenrs napisał(a):Spróbuj przenieść temat do TEGO działu. Może wcześniej uzyskasz odpowiedź...

User nie możliwości przeniesienia wątku do innego działu.
A ten podany dotyczy dojazdu do Chorwacji.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.03.2015 22:32

Janusz Bajcer napisał(a):
greenrs napisał(a):Spróbuj przenieść temat do TEGO działu. Może wcześniej uzyskasz odpowiedź...

User nie możliwości przeniesienia wątku do innego działu.
A ten podany dotyczy dojazdu do Chorwacji.

Wiem, że nie ma możliwości przeniesienia wątku ale ma możliwość założenia nowego.
W tytule tego działu nie ma słowa "Chorwacja" a przez wielu postrzegany jest jako ogólny dział samochodowo-drogowy :wink: Tak myślę... no ale jak uważasz...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2015 22:44

Jeśli samochód ma 70-o litrowy zbiornik to wnioskuję, że spala min. 10 l benzyny /bo z treści postu domniemywam, że to benzyniak/. Tak czy siak paliwo w NL trzeba będzie kupić. Różnica na stacjach w okolicach granicy PL/D może wynosić max 0,15 zł. To jakieś 10 zł. A to kwota marginalna w takiej trasie.
Uważam, że pytanie bez sensu. Może lepiej jechać do Białorusi? Bo tam chyba tańsze paliwo.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.03.2015 22:52

corrina napisał(a):Zjeżdżać z autostrady na tankowanie w okazyjnej cenie raczej się nie kalkuluje. Znacie jakieś sensowne stacje blisko granicy z DE ?

Nie wiem, co rozumiesz przez "sensowne stacje". Ja przed wjazdem do Niemiec tankuję na stacji na MOP Gnilec (jeśli zatrzymuję się na konsumpcję, stacja została wyróżniona w kategorii "Gastronomia na stacji benzynowej" albo kawałek dalej na Orlenie.
To ostatnie stacje przed granicą. :wink:
tbart
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbart » 22.03.2015 23:18

Jade czesto to trasa i zawsze jade za ostatnimi bramkami na Rzepin i za jakies 800 M masz stacje paliw po jednej i drugiej stronie stacje roznica jest okolo 75 gr na litrze niz na autostradzie
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 23.03.2015 00:17

Ołowiany, masz na myśli to 15 gr pomiędzy stacjami na A2 w PL przed granicą (nie jestem pewna czy dobrze Cię zrozumiałam)? Czy między stacją na A2 a poza nią? Jeśli na autostradzie są takie różnice, to oczywiście gra w poszukiwanie taniej stacji niewarta świeczki.
Natomiast jeśli faktycznie między stacją na A2 a w np Rzepinie różnica ok 75 gr (co często zdarza się międzi dwoma stacjami w Warszawie) to wychodzi już 50 zł na baku. Biorąc pod uwagę, że w Holandii pójdzie na benzynę znacznie więcej, każde 50 zł się liczy :)
perejra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perejra » 23.03.2015 09:45

Corrina, tak jak mówisz, w Holandii benzyna droga, dobrze też zatankować w Niemczech przed wjazdem do Holandii.
A jak masz jakieś pytania co i jak w Holandii to może coś podpowiem, bo ja "miejscowa".
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.03.2015 09:52

Rzeczywiście jest bardzo drogo. Dotychczas najdroższym krajem, w którym tankowałem były Włochy,
ale widzę, że droższe paliwo jest w Norwegii i Holandii.

Holandia pod tym względem jest na 1. miejscu w Europie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2015 22:21

corrina napisał(a):Ołowiany, masz na myśli to 15 gr pomiędzy stacjami na A2 w PL przed granicą (nie jestem pewna czy dobrze Cię zrozumiałam)? Czy między stacją na A2 a poza nią? Jeśli na autostradzie są takie różnice, to oczywiście gra w poszukiwanie taniej stacji niewarta świeczki.
Natomiast jeśli faktycznie między stacją na A2 a w np Rzepinie różnica ok 75 gr (co często zdarza się międzi dwoma stacjami w Warszawie) to wychodzi już 50 zł na baku. Biorąc pod uwagę, że w Holandii pójdzie na benzynę znacznie więcej, każde 50 zł się liczy :)

Za 50 zł można już kupić litr whisky w Biedronce. Ta oszczędność faktycznie może być warta uwagi.
Wystarczy teraz porównać ceny na stacjach A2-Rzepin - telefonicznie lub namacalnie.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 27.03.2015 23:15

My akurat na tym wyjeździe na alkohol nie przekładamy, ale za to 50 zł już prawie jeden bilet na rejs po kanałach może być ;)

Tymczasem buszując po sieci znalazłam taki oto obrazek (pierwsze zdjęcie pod mapą, z opisem).
http://podrozowisko.pl/holandia/holandia-dzien-1-pierwsze-wrazenie/

Zatem stację będzie trzeba obczaić już wcześniej kawałek...
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 27.03.2015 23:19

perejra napisał(a):Corrina, tak jak mówisz, w Holandii benzyna droga, dobrze też zatankować w Niemczech przed wjazdem do Holandii.
A jak masz jakieś pytania co i jak w Holandii to może coś podpowiem, bo ja "miejscowa".

Jeśli można, to mam pytanko :) Do którego miasta serowego lepiej się wybrać - Goudy czy Edamu, a może jeszcze jakiegoś innego ? Nie jestem pewna, czy w kwietniu odbywają się gdzieś targi serów ?

A właściwie jeszcze jedno pytanie, czy to prawda że w niedziele w Amsterdamie (nie jestem pewna, gdzie dokładnie, czy w samym centrum ?) można parkować za darmo ? Gdzieś na tripadvisorze mignęła mi kiedyś taka informacja, ale nie znalazłam potem nigdzie potwierdzenia.

Z gory wielkie dzieki ! :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2015 23:34

corrina napisał(a):
perejra napisał(a):Corrina, tak jak mówisz, w Holandii benzyna droga, dobrze też zatankować w Niemczech przed wjazdem do Holandii.

Jeśli można, to mam pytanko :) Do którego miasta serowego lepiej się wybrać - Goudy czy Edamu, a może jeszcze jakiegoś innego ? Nie jestem pewna, czy w kwietniu odbywają się gdzieś targi serów ?

A właściwie jeszcze jedno pytanie, czy to prawda że w niedziele w Amsterdamie (nie jestem pewna, gdzie dokładnie, czy w samym centrum ?) można parkować za darmo ? Gdzieś na tripadvisorze mignęła mi kiedyś taka informacja, ale nie znalazłam potem nigdzie potwierdzenia.

Z gory wielkie dzieki ! :papa:

http://turystycznyprzewodnik.blogspot.c ... row-w.html

Na szybko coś takiego mi wyszło. Obawiam się, że ceny serów w NL są wyższe niż whisky /kg/l/ w biedronie:)
PS. Holandia jest w moich planach najbliższych, ale bardziej pod kątem militarystyczno-historycznym. Może w maju coś będę wiedział więcej. A sery też lubię i na pewno sprawdzę :)

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe