Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tankowanie LPG samemu czy nie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hunter_jacek
Globtroter
Tankowanie LPG samemu czy nie

Nieprzeczytany postnapisał(a) hunter_jacek » 21.07.2012 19:20

Mam pytanie, jak tankujemy gaz w Czechach, Austrii i Słoweni? Samemu czy robi to pracownik stacji.
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 21.07.2012 19:41

W Austrii samemu, w Czechach tak jak u nas tankuje obsługa.
W Chorwacji tankuje obsługa choć na stacji w Ploce nie maja nic przeciwko tankowaniu samodzielnie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.07.2012 22:05

Nie ma żadnych reguł - wszystko zależy od stacji, a nawet od pory dnia. Zdarzało mi się na tej samej stacji tankować samemu, a innym razem tankowała obsługa. W każdym kraju.

Trzeba zapytać w kasie.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 21.07.2012 23:16

W Słowenii samemu.
hunter_jacek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hunter_jacek » 22.07.2012 09:11

kropi napisał(a):W Słowenii samemu.

Dzięki :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2012 12:15

kropi napisał(a):W Słowenii samemu.

Nieprawda!

W Jesenicach w tym roku tankowałem sam, ale 2 lata temu na tej samej stacji obsługa.
W Miklavz 2 lata temu obsługa.
W Mariborze 2 tygodnie temu obsługa.

Wszystko zależy od stacji - po prostu spytaj.

Tylko w Chorwacji prawie wszędzie tankuje obsługa - bo prawie zawsze (jeśli im nie każesz przerwać) tankują aż się ulewa, nie zwracając uwagi na odbijający i trzeszczący zawór.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 22.07.2012 18:55

A to fakt,po prostu leją do pełna ;-)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2012 20:38

Jeżeli to jest tankowanie na trasie, to pół biedy, bo się ten gaz szybko wypali.

Gorzej jak ktoś tak zatankuje pod korek i potem samochód stoi na chorwackiej działce ze 3 dni w słońcu przy 40 stopniach w cieniu - wtedy pozostaje tylko się modlić.

Ewentualnie ewakuować pół osiedla :D :D

Na chorwackich stacjach trzeba stać przy dystrybutorach i mówić im, kiedy mają przestać tankować. A i tak udają zdziwionych....
marc
Croentuzjasta
tankowanie lpg słowacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 15.08.2012 12:36

z tego co wyczytałem na forum to lpg w cro tankuje pracownik stacji najczęściej, a jak sytuacja wygląda na słowacji? nie tankowałem gazu nigdy sam i pewnie jest to czynność prosta, ale przed czymś czego nie robiłem czuję respekt, chociażby ze względów bezpieczeństwa. więc za krótką instrukcję tankowania się nie obrażę. za wszystkie pomocne uwagi dziękuję. a tym mądrzejszym, co mogą uznać mnie za imbecyla - proszę swoją żółć wylewajcie gdzie indziej.
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 15.08.2012 12:55

Na słowacji w tym roku musiałem sam zatankować lpg ponieważ pracownikowi nie chciało się wychodzić ze stacji i powiedział żebym sam zatankował (chociaż na dystrybutorze pisało że tankuje pracownik stacji). Jest to tak samo proste jak lanie paliwa, podłączasz pistolet naciskasz spust aby się pistolet zblokował i wajchą załączasz dystrybutor. Po zatankowaniu wyłączasz wajchą i odblokowujesz pistolet takim cięgnem pod spustem jak przy tankowaniu paliwa i po sprawie, nie bój się resztek gazu po odłączeniu pistoletu.
patryk_nowy
Turysta
Obsługa LPG - Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja?

Nieprzeczytany postnapisał(a) patryk_nowy » 30.03.2013 15:27

Witam, czy w krajach:

Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja tankowanie LPG jest obsługiwane przez pracownika danej stacji czy można samodzielnie tankować LPG?

Pozdrawiam. dziękuję za informacje.
rysiek_r74
Cromaniak
Re: Obsługa LPG - Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 30.03.2013 15:43

Dużo zależy od stacji i obsługi.
Mi w Słowenii gościu tłumaczył, że samoobsługa, ale w końcu marudząc zatankował.
A na jednej ze stacji pod Wiedniem twardo - samoobsługa.
No i Adam Słodowy zadziałał - udało się pierwszy raz zatankować samemu LPG ;)
KrisM
Cromaniak
Re: Obsługa LPG - Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja?

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 31.03.2013 07:53

nie mam najnowszych informacji bo autem na LPG jechałem w 2008 roku. w Czechach tankowała obsługa, pod Grazem i w Cro również. być może przez te 4.5 roku coś się zmieniło :) ale nie obawiaj się - to nie jest wcale trudna sprawa. w Niemczech tankowałem sam i nie było problemu. gorzej jak mają inną końcówkę - ale wtedy na 100% na stacji mają przejściówkę. na pewno dasz radę zatankować - po prostu przyjrzyj się jak to robi u nas obsługa;-) powodzenia :D
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 05.04.2013 07:41

A mam pytanie czy zatankuje gaz na stacji Słowacji, Wegrzech czy Chorwacji w nocy ??? Bo w Kraku na Statoilu od 22 nie tankuja... hihi
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 05.04.2013 07:53

Hej

gdyby ktoś z Was do Chorwacji jechał przez Niemcy, to w kraju tym obłsuga na stacjach nie ma nic przeciwko takowaniu samodzielnie LPG.

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone