Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tankowanie LPG samemu czy nie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 05.04.2013 09:38

cronaturki napisał(a):Hej

gdyby ktoś z Was do Chorwacji jechał przez Niemcy, to w kraju tym obłsuga na stacjach nie ma nic przeciwko takowaniu samodzielnie LPG.

Pozdrawiam

w Niemczech od dawna obsługa nie rusza się by zatankować LPG, bo tam prawo zezwala na samodzielne tankowanie - więc nie wiem co masz na myśli pisząc "nie ma nic przeciwko"??
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 05.04.2013 09:52

"nie mieć nic przeciwko" - nie robić problemów, nie zabraniać, nie zakazywać itd itp
Co z kolei wynika z przytoczonego przez Ciebie stanu prawnego.
zuczek171
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuczek171 » 05.04.2013 10:14

Najlepiej w Polsce , zapytać się czy można samemu zatankować , bo jadę do chorwacji i nie bardzo umiem . na pewno was nauczą , tak jak mnie ;P no chyba że traficie na chu** :)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 05.04.2013 10:58

cronaturki napisał(a):"nie mieć nic przeciwko" - nie robić problemów, nie zabraniać, nie zakazywać itd itp
Co z kolei wynika z przytoczonego przez Ciebie stanu prawnego.

mogli by nie mieć nic przeciwko, gdyby sami obsługiwali i Tobie pozwolili. skoro nie tankują gazu - to jak mają mieć coś przeciwko? gdzie tu logika?
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 24.08.2014 10:55

Ja też w tym roku podczas drogi do Cro rozdziewiczyłem się i zatankowałem sam gaz na stacji w Słowenii. Pistolety jednak mogą różnic się na poszczególnych stacjach i następne tankowanie to już musiał pomóc mi pracownik stacji.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 24.08.2014 11:37

Co prawda nie mam gazu ale podczas wczorajszego tankowania zauważyłem, że na Statoil już można tankować samemu. Na dystrybutorze jest instrukcja obsługi.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 24.08.2014 14:13

Na wielu stacjach w Polsce już można tankować osobiście.
szfystack
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szfystack » 26.08.2014 22:18

Czechy (Mikulov) tankuje pracownik stacji,
HR (poza jedną stacją koło Zadaru (ADRIA OIL) gdzie musiałem sam tankować) tankuje pracownik stacji
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.08.2014 13:37

szfystack napisał(a):Czechy (Mikulov) tankuje pracownik stacji,
HR (poza jedną stacją koło Zadaru (ADRIA OIL) gdzie musiałem sam tankować) tankuje pracownik stacji

Następny wypisuje herezje! :roll: :roll:

Powtarzam po raz... nie wiem który: zarówno w Chorwacji, jak i w większości krajów tranzytowych (a i w Polsce też) nie ma ścisłych zasad dotyczących samodzielnego tankowania LPG.

Zasady zmieniają się w zależności od stacji, pracowników, pory dnia, pogody czy widzimisię kierownika.

Na tej samej stacji jest samoobsługa, a dwa dni później może tankować pracownik. 3 dni później odwrotnie - i tak dalej. Nie da się reguł wypracować.

Na Zlatych Pieskach w Bratysławie tankowałem chyba z 10 razy i za każdym razem jest inaczej.

W Chorwacji chyba też już koło 10 razy tankowałem samodzielnie, w różnych miejscach (ostatnio 2 razy na INA na starym przejściu Letenye-Goričan).

Trzeba albo patrzeć na napisy na dystrybutorach, albo pytać w kasie.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 27.08.2014 18:41

Staję pod dystrybutorem, mam wlew w klapce więc "przygotowanie" chwilę mi zajmuje, jak nikt nie podchodzi sam tankuję i w zeszłym roku w Cro nie było problemu a i od pewnego czasu w Pl też nawet na stacjach gdzie tankuje obsługa
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 27.08.2014 19:01

Witam!!
W tym roku przeprowadziłem dłuższą rozmowę z pracownikiem stacji przed Orebicem - tej z LPG (aż się moja druga połowa wkurzyła:)
Tam zawsze tankuja oni i się nawet wkurzają jak sam to robisz - koleś nawet odpiął zapięty przeze mnie pistolet i sam to zrobił jeszcze raz (ten łysy starszy, bo młody zawsze ma to gdzieś - zanim do mnie dojdzie to ja juz kończe tankować:).

I ogólnie w Chorwacji jest przepis, że nie wolno samemu tankować gazu a robi to obsługa stacji - tak jak było dotychczas w Polsce.
Jednak może kilka razy mi sie zdarzyło, że podchodził pracownik i tankował. W większości tankuję sam i nie ma z tym problemu na 90% stacji.
Jak koleś widzi, że dajesz radę, to sobie odpuszcza i wraca do sklepu. Przy takich upałach każdy woli siedzieć w klimatyzowanym pomieszczeniu, szczególnie na autostradzie, gdzie ruch ogromny.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.09.2014 09:09

W tym roku tylko w Mikulovie tankował Pan z obsługi. Całą reszta trasy (A, I, HR, SLO) samoobsługa.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 01.09.2014 10:19

Vjetar napisał(a):W tym roku tylko w Mikulovie tankował Pan z obsługi. .

Fajny mają dystrybutor - z licznikem pamiętającym poprzednią epokę :). W Polsce takie już do lamusa prawie przeszły.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 08.09.2014 19:56

I tak na trasie do HR w większości tankujący LPG to Polacy..... m.in. ja też
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Tankowanie LPG samemu czy nie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone