Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tankowanie LPG - Maribor-Zadar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Przemolo
Croentuzjasta
Tankowanie LPG - Maribor-Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 10.09.2005 21:19

Czytałem na Forum, że wjeżdżając do CRO trasą z tematu posta, można z autostrady zjechać na Zagrzeb-Jug i tam gdzieś jest stacja Tiffon z LPG.
Natomiast czy gdzieś przy samej głównej drodze są też inne widoczne stacje LPG?
Ile stacji przy autostradzie lub w jej bliskich okolicach jest na trasie granica SLO-CRO - Zagrzeb - Karlovac - Zadar?

Z góry dzięki za jakieś namiary (lub inny opis - żebym nie minął czegoś niepostrzeżenie :oops: )
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 11.09.2005 06:58

Jeżeli szukasz stacji z gazem bez zjazdu z autostrady to ok 15km za Zagrzebiem (tzn za bramkami autostrady na Karlovac) jest przy autostradzie stacja PETROL- gaz całodobowo i na kartę po 3,05HRK.

Stacja o której piszesz to chyba Tifon LUCKO (BP Lucko) i w sasadzie też nie zjedziesz z autostrady tylko na autostradzie w Zagrzebiu należy zjechać nie na Zagrzeb-jug i Karlovac a skręcić w lewo na Zagrzeb a potem po zatankowaniu można z niej wyjechać w kierunku na Karlovac.

Po drodze w Chorwacji ja widziełem przy autostradzie stację o której piszę PETROL. Następnie jest stacja w Karlovacu. Następna z gazem przy autostradzie jest aż pod Zadarem za tunelen SW Rok BP Jasenice po obydwu stronach autostrady.
Ja tankowałem na Petrlou a dalej na BP Jasenice.
Pozdrowionka :P
pbiel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pbiel » 11.09.2005 08:40

jechałem w sierpniu tą trasą.
Pierwsza stacja za Karlovacem w kierunku Splitu (po rozwidleniu na Split i Rijekę) to właśnie Tiffon.
Jest tam gaz a także Biuro HAK, gdzie są darmowe mapki Chorwacji i inne broszurki.
Pozdrawiam
PBiel
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 11.09.2005 08:49

Yellow6 napisał(a):Jeżeli szukasz stacji z gazem bez zjazdu z autostrady to ok 15km za Zagrzebiem (tzn za bramkami autostrady na Karlovac) jest przy autostradzie stacja PETROL- gaz całodobowo i na kartę po 3,05HRK.

Stacja o której piszesz to chyba Tifon LUCKO (BP Lucko) i w sasadzie też nie zjedziesz z autostrady tylko na autostradzie w Zagrzebiu należy zjechać nie na Zagrzeb-jug i Karlovac a skręcić w lewo na Zagrzeb a potem po zatankowaniu można z niej wyjechać w kierunku na Karlovac.

To widzę małą rozbieżność :/
Ktoś wcześniej pisał, że właśnie na Jug trzeba zjechać...
Zaraz, zaraz - rozpatrujemy wariant, że jadę drogą nie od Varażdinu, tylko tą drugą - bardziej na zachód (Maribor, okolice Krapiny, Zabok, itp.)? Bo właśnie tą drugą zamierzam jechać (nie od Varażdinu).
Z góry dzięki za podanie jakiegoś punktu orientacyjnego, który pomoże mi w trafieniu na ten BP Lucko...
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 11.09.2005 09:21

Tu jest właśnie problem. Sam jadąc z kierunko Krapiny jak zjechałem na Karlovac to nawet tej stacji nie zobaczyłem. Jeżeli spoijrzysz na mapie drogowej to zobaczysz taki krótki docineczek autostrady (przedłużenie tej z Karlovaca) wchodzący do Zagrzebia. Jest to chyba właśnie zjazd na Zagrzeb Zapad. I o ile dobrze zorientowałem się w sytuacji to BP Lucko znajduje się na po prawej stronie zaraz za skrzyżowanie a autostrad A1 i A2.
Ja też czytałem w postach że jest za zjazdem Zagrzeb jug i tak szukając nawet jej nie zobaczyłem. Przed zjazdem Zagrzeb jug jest stacja INA bez gazu a jek przejedziesz bramkę na Karlovac ta następna jest 15 km dalej PETROL (przy samej autostradzie) z gazem. Jeżeli znajdę gdzieś plan Zagrzebia to mogę zaznaczyć BP Lucko.
Ja sam w drodze powrotnej błądziłem za nią po autostradach ok godizny. :P
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 11.09.2005 09:25

W razie czego podaj mi maila to zeskanuję Ci plan Zagrzebia i zaznaczę gdzie jest BP LUCKO. :!: (niezbyt szczegulowy ale zawsze coś!)
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 11.09.2005 09:53

Podaję Wam maila:
przemneu (at) gazeta.pl

(w miejsce " (at) " wstawić "@" :) )
Z góry dzięki za mapkę!
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 11.09.2005 10:11

Yellow6 napisał(a):Tu jest właśnie problem. Sam jadąc z kierunko Krapiny jak zjechałem na Karlovac to nawet tej stacji nie zobaczyłem. Jeżeli spoijrzysz na mapie drogowej to zobaczysz taki krótki docineczek autostrady (przedłużenie tej z Karlovaca) wchodzący do Zagrzebia. Jest to chyba właśnie zjazd na Zagrzeb Zapad. I o ile dobrze zorientowałem się w sytuacji to BP Lucko znajduje się na po prawej stronie zaraz za skrzyżowanie a autostrad A1 i A2.
Ja też czytałem w postach że jest za zjazdem Zagrzeb jug i tak szukając nawet jej nie zobaczyłem. Przed zjazdem Zagrzeb jug jest stacja INA bez gazu a jek przejedziesz bramkę na Karlovac ta następna jest 15 km dalej PETROL (przy samej autostradzie) z gazem. Jeżeli znajdę gdzieś plan Zagrzebia to mogę zaznaczyć BP Lucko.
Ja sam w drodze powrotnej błądziłem za nią po autostradach ok godizny. :P

Czyli o ile dobrze rozumiem, to jadąc od góry od Krapiny, mijam Zapreśić (na starej mapie jest to droga E59, obecnie chyba A1), mijam skrzyżowanie z drogą E70 /Jankomir/ i za jakieś 6km jest kolejne skrzyżowanie (prosto w kierunku na Botirec, prawo na Karlovac, lewo na Zagrzeb (Remestinec)) i tam właśnie mam z A1 zjechać w lewo na Zagrzeb?
Jak daleko od tego "skrzyżowania", na którym mam jechać w lewo jest ta stacja z LPG BP Lucko? Pamiętacie może jak wygląda? Czy jest w barwach polskich stacji BP?

Z góry dzięki! :)

PS: Jutro w drogę ruszam.

PS2: Mapka przedstawia moje wizualne wyobrażenie o lokalizacji tej stacji. Proszę o korektę - czy dobrze myślę?
Jak się dokładnie nazywa ten zjad, którym mam zjechać w lewo?
Mój wyimaginowany obraz lokalizacji stacji zaznaczyłem niebieską kropką, do której prowadzi linia od znaku zapytania. Na biało zaznaczyłem strzałką drogę od Krapiny, którą muszę jechać, aby dojechać po LPG :)

Obrazek
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 11.09.2005 11:20

Wysłałem Ci mapkę mailem. Jeżeli umiesz to umieść ją na liście bo mi coś nie wychodzi.
Zjazd na stację to -tak mi się wydaje - Zagrzeb Zapad. Zagrzeb jug to wylot na Karlovac. :)
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 11.09.2005 13:09

Yellow6 napisał(a):Wysłałem Ci mapkę mailem. Jeżeli umiesz to umieść ją na liście bo mi coś nie wychodzi.
Zjazd na stację to -tak mi się wydaje - Zagrzeb Zapad. Zagrzeb jug to wylot na Karlovac. :)

Oto i ona - swoją drogą, czy nie można jakoś umieścić zdjęcia na serwerze forum? To musiałem umieścić na zewnętrznym serwerze :?

Obrazek

Dzięki!
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 11.09.2005 19:21

Yellow6 napisał(a):Tu jest właśnie problem. Sam jadąc z kierunko Krapiny jak zjechałem na Karlovac to nawet tej stacji nie zobaczyłem. Jeżeli spoijrzysz na mapie drogowej to zobaczysz taki krótki docineczek autostrady (przedłużenie tej z Karlovaca) wchodzący do Zagrzebia. Jest to chyba właśnie zjazd na Zagrzeb Zapad. I o ile dobrze zorientowałem się w sytuacji to BP Lucko znajduje się na po prawej stronie zaraz za skrzyżowanie a autostrad A1 i A2.

Czy nie pomyliło Ci się z tym Zagrzeb Zapad? Wiem, że jest coś takiego jak Zadar Zapad... czy na pewno więc "Zapad" jest i w Zagrzebiu? :roll:
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 11.09.2005 19:41

Ręki sobie nie dam uciąć bo wracając z Chorwacji widziałem ta stację ale aby na nią wjechać krążyłem prawie godzinę (bo jak zjechałem w złą stronę to zawrotka na autostradzie za 5 km :D )
Jest ta stacja Tifon (tak nazywa się BP w Chorwacji) w kolorystyce zółtej z napisem Tifonn na niebieskim tle.
Co do zjazdu to musisz skierować sie po prostu nie na Zagrzeb Jug (to zjazd na autostradę w prawo) a w lewo tak jskbyś chciał wjechać do miasta. Nie jestem pewien ale chyba na drogowskazie oznaczone to jest jako Zagrzeb-zapad.
Musisz po prostu uważnie się rozglądać. Gdybyś ominął to nie martw się - do PETROLU który jest przy samej autostradzie tylko 15km :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone