Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tanio do Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany
Tanio do Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.01.2006 20:42

....
Ostatnio edytowano 01.06.2013 17:42 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 15.01.2006 23:49

Watek istotnie poważny i mysle ,ze nalezy go dalej rozwinac. Oszczedności na przez Ciebie wymienionych elementach składających sie na udane wakacje sa mało mozliwe i średnio prawdopodone. Mozna omijac autostrady i jechac lokalnymi drogami ale tracimy czas i zdrowie więc czy warto dla kilku euro ryzykowac zycie w trakcie wakacyjnego wyjazdu? Moim zdaniem nie.Druga sprawa to wyzywienie. Wszystko zalezy od apetytu członków rodziny ale myśle ,że mozna rodzinke troszke pogłodzić i trzymac na syntetycznym żarełku . Z reszta z własnego doświadczenia wiem ,że w tamtejszym klimacie apetyt na nasze polskie tłuste jedzonko nie dopisuje. A co do lokalnej kuchni to polecam chociaz raz spróbowac bałkańskich specjałów ale oszczedzac radze na hamburgerach pizzy i potrawach typu mięcho i fryty, to mamy w Polsce i w CRO mozna sie bez tego obejść.
Transport po raz wtóry, mozna zagęścic autko i zamiast w 2 autka , jechac mniej wygodnie( oczywiście zgodnie z przepisami ale taniej) osobiście nie polecam.
Bilety wstepu. Wiem z praktyki ,ze Bracia Słowianie chetnie pobieraja zawyżone opłaty( nie warte atrakcji w zamian proponowanej) za wstęp również ogądanie podziwiane achanie i ochanie.Nad tym trzeba sie zastanowic i to dogłębnie.
W koncu Polak potrafi i jak zechce coś zobaczyć to i tak zobaczy choćby przez dziure w płocie( te bywaja , bo Bracia Słowianie do porządnickich w zasadzie, nie należą.)
Wino , tak winko to temat na którym trudno oszczędzać . Proponuje pić i nie oszczędzać . Mam nadzieję że nie zostanie ta wypowiedź potraktowana jako namawianie do pijaństwa! :D
Piwko. Sporadycznie , a tak wogóle to można zaniechac popijania w trakcie pobytu.
Mozna zrezygnowac z ubezpieczenia NW i KL ale nie warto na tym oszczędzać ( opinia subiektywna)
Tak wogóle to i tak w zestawieniu 2+2 trudno jest zejść z kosztem pobytu przez 10 dni na przelomie czerwca i lipca oraz sierpnia i września poniżej 2800 zł. Czynnikiem decydującym jest wiek dzieci oraz lokalizacja kwatery( nie pisze o campach bo nie korzystam i nie znam relacji cenowych) 2800 to zelazne i niezbedne minimum!
To tyle bo troche za bardzo sie rozpisałem
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 16.01.2006 08:37

Moje rady to :
1.Całę jedenie z Polski ( bez chleba)
2. na miejscu wino kupowane z beczki
3.Jednio auto i jeden apartament

I przy tych założeniach - 4 osoby w jednym aucie i apartamencie udało mi się zejść do 1000 na osobę.
Irek G
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek G » 16.01.2006 12:51

Przychylam się do opinii Krzysztofa - najwięcej można "zaoszczędzić" na wyżywieniu.

Ja z żoną i 5 letnim synem w ubiegłym roku spędziłem 16 nocy na campingu Vrila w Trpanj ( przełom lipiec / sierpień ), żarełko 75% z kraju , bez ograniczeń (tym bardziej winka) , ale i bez przepychu w tym "wycieczka " na Korculę i druda do Dubrovnika + wyspa Locrum , - całkowity koszt : przejazd + pobyt + zakupy w kraju + korony na Czechy + wywołanie 120zdjęć - równe 3.000zł
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 16.01.2006 12:58

Moim zdaniem:

Transport
Auto na gaz.
Autostrada.
- płynna jazda, najlepiej 90- 100 km/h (niskie zużycie paliwa) pod warunkiem że zniesiesz monotonnie trasy.
- pomijasz wzniesienia, zakręty itp. co może wydłużyć trasę i wpłynąć na wzrost zużycia paliwa.

Noclegi
Camping + własny namiot.
- najtaniej na prywatnej posesji.
Termin wiadomo, poza sezonem taniej (jak wszędzie)

Wyżywienie
Ile możesz zabierz z Polski (bez przesady możesz wszystkiego nie zjeść)
To samo tyczy się napoi. Tych pewnie braknie. Wtedy można korzystać z "kranówy" (nadaje się do picia)
Aras999
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras999 » 16.01.2006 14:05

Ja z żoną i 5 letnim synem w ubiegłym roku spędziłem 16 nocy na campingu Vrila w Trpanj ( przełom lipiec / sierpień ),

Witam może coś więcej o tym campie
Irek G
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek G » 16.01.2006 14:54

Aras999 napisał(a):Ja z żoną i 5 letnim synem w ubiegłym roku spędziłem 16 nocy na campingu Vrila w Trpanj ( przełom lipiec / sierpień ),

Witam może coś więcej o tym campie

Oczywiście

Camp ogólnie mały na jakieś 20-30 namiotów. Bardzo blisko morza. Ja miałem namiot na samyn końcu campu i do morza miałem może 100m
Camping skromny , ale czysty i spokojny.Plaża nie zatłoczona , czysta , trochę dna żwirowego , trochę piaszczystego.
BRAK JEŻOWCÓW - 0000000000000 , ani jednego
Ceny w 2005r :
dorosły 4Euro
dziecko do 7lat GRATIS
samochód i namiot po 2 Euro
prąd chyba 2Euro ( ja nie brałem prądu)
Nie liczyli dodatkowo taxy klimatycznej

Wieczorami przez 5-10min wyją kojoty - jest super.

Jeśli chcesz parę fotek mogę przesłać na maila ( tylko muszę zeskanować )

Lokalizacja - dobra do zwiedzania półwyspu i Dubrovnika (ok. 100km)
:wink:
Aras999
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras999 » 16.01.2006 16:15

Irek odezwę się do Ciebie z domu dzięki za informacje
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 16.01.2006 16:37

Ogólnie mogę zgodzić się ze wszystkimi,z tym że ja preferuję prywatne kwatery- (przełom VII i VIII) 20 eu.za apart.2 os,a trzecia osoba gratis,jedzenie w większości własne,samochód na LPG ,bez oszczędzania, ale i rozrzutności.Wino,piwo,lody bez większych ograniczeń-łącznie 1100zł na osobę,tak jak i pierwszym razem .Mam tylko nadzieję,że w tym roku zmieszczę się w tych granicach. :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.01.2006 18:52

auta na gaz
zarcie z Polski
po drodze nocleg w aucie
w cro na campie
miejscowe kolacje na miescie - nie tanie
jak w 4 osoby to opyla sie apartament wynajac
zebrac w polsce zamowienia na rakije sa vocem
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 16.01.2006 23:42

Z ustnej relacji znam opis wyprawy bliskiej kumpeli z jej chłopakiem.
Pojechali autokarem z plecakami, wzieli ile sie da jedzonka z Polski. Wylądowali w Opatiji i w Rijece wsiedli na prom do Dubrovnika ( zaoszczedzili bo byli tylko z plecakami, spanko na pokładzie, za to widoki i klimat niepowtarzalny ).
W Dubrovniku pokoj 2 osobowy złapany przpadkiem gdzies na uboczu i piesze wycieczki. Puszki z Polski i raz na pare na kolacja w knajpce. Przenosiny stopem i autobusem do Omisza i tam kemping. Stamtad powrót przez Makarską do Rijeki i powrotny autokar do Polski. Pobyt dwa tygodnie jak sama kumpela twierdzila "za grosze".

Dokładnej kalkulacji moge się wywiedzieć jakby ktos był ciekawy ile to dokładnie ich wyszło.

Jeden wniosek: dla chcacego jest to możliwe.
Najwazniejsze są chęci i szukanie rozwiązań.
Irek G
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek G » 17.01.2006 08:58

Aras999 napisał(a):Irek odezwę się do Ciebie z domu dzięki za informacje

Podaję namiary

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 26.01.2006 10:49

darrou napisał(a): - pomijasz wzniesienia, zakręty itp. co może wydłużyć trasę i wpłynąć na wzrost zużycia paliwa.

no bez urazy ale tym stwierdzeniem: z pomijaniem zakrętów i wzniesień pobiłeś wszystko :!: :!: :!:
powiedz mi jak sobie wyobrażasz jazdę Jadranką z omijaniem zakrętów i wzniesień ?? No chyba że jeździsz w inne rejony chorwacji 8) .....takie bardziej proste (stepowe??) :lol:

Szerokiej PROSTEJ I BEZ WZNIESIEŃ ( i upadków :lol: ) drogi do CRO w 2006
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 26.01.2006 12:10

aneta_jacek napisał(a):Z ustnej relacji znam opis wyprawy bliskiej kumpeli z jej chłopakiem.
Pojechali autokarem z plecakami, wzieli ile sie da jedzonka z Polski. Wylądowali w Opatiji i w Rijece wsiedli na prom do Dubrovnika ( zaoszczedzili bo byli tylko z plecakami, spanko na pokładzie, za to widoki i klimat niepowtarzalny ).
W Dubrovniku pokoj 2 osobowy złapany przpadkiem gdzies na uboczu i piesze wycieczki. Puszki z Polski i raz na pare na kolacja w knajpce. Przenosiny stopem i autobusem do Omisza i tam kemping. Stamtad powrót przez Makarską do Rijeki i powrotny autokar do Polski. Pobyt dwa tygodnie jak sama kumpela twierdzila "za grosze".

Dokładnej kalkulacji moge się wywiedzieć jakby ktos był ciekawy ile to dokładnie ich wyszło.

Jeden wniosek: dla chcacego jest to możliwe.
Najwazniejsze są chęci i szukanie rozwiązań.

:) :)
Interesuje mnie ten prom Rijeka-Dubrownik ,"za grosze" Patrzac na ceny
promow i to jest ciekawe ,ile to jest "grosz.Kiedys zapytalam montera ile to jest chwilkaodpowiedzial 3. minuty i 14 sekund. Przypuszczam bo tez plynelam promem, ze ten grosz dla kazdego ma inna .wartosc :) :) odnosnie innych pozycjii nie bede polemizowac ponieważ ,jezdzilam też autostopem i byly dni ze za darmo,ale to byly inne czasy :) :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.01.2006 12:32

Adrian34 napisał(a):Ogólnie mogę zgodzić się ze wszystkimi,z tym że ja preferuję prywatne kwatery- (przełom VII i VIII) 20 eu.za apart.2 os,a trzecia osoba gratis,jedzenie w większości własne,samochód na LPG ,bez oszczędzania, ale i rozrzutności.Wino,piwo,lody bez większych ograniczeń-łącznie 1100zł na osobę,tak jak i pierwszym razem .Mam tylko nadzieję,że w tym roku zmieszczę się w tych granicach. :)

Jeżeli mogę parę słów dodać.
Nie napisałeś, że prawdopodobnie byłeś 1 tydzień. Najprawdopodobniej nie dodałeś do powyższego zestawienia kwoty, którą wydałeś na jedzenie w Polsce. Co oznacza kwatera. Czy to pokój ze wspólnym węzłem sanitarnym i kuchnią, czy niezależny apartament zawierający te pomieszczenia. Jeżeli tak, to musiał być dość daleko od morza 500-1000m i dalej.
Ja jeżdżę na ON, byłem 4 razy, i z wszystkimi opłatami i wycieczkami na miejscu, wychodzi około 900 PLN bez spania po drodze.
Koszt zwiedzania, knajpek, trunków, wycieczek np. statkiem, etc. przynajmniej 300 do 500 euro przy dużej częstotliwości.
No chyba, że preferuje się tylko opalanie.
Reasumując. Na dwa tygodnie na 3 osoby w apartamencie i przy aktywnym wypoczynku ze spaniem po drodze, bez kwoty bliskiej 2000 euro (zawierającej zapas na nieprzewidziane zdarzenia; zawsze z 500-800 można przywieść z powrotem), nie powinno się jechać. O takich drobiazgach, jak ubezpieczenie kosztów leczenia i AC na auto nawet nie piszę.

W końcu jedzie się odpocząć, a nie stresować, co będzie jak....

Pozdrawiam

FUX
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone