napisał(a) malagosa » 23.07.2008 13:27
Ja w tym roku wyjątkowo tanio spędziłam 2 tyg w Chorwacji - byc może dlatego, że w międzyczasie mocno spadły kursy walut - 2 tys zł i 200 euro - w tym benzyna, promy, pamiątki i ogólnie lekko rozrzutne życie.
Na tani pobyt polecam Molunat, 40 km za Dubrownikiem. Pole namiotowe wyjątkowo tanie 30 kun od osoby i 25 namiot, z lodówką i pralką, czysciutkie, plaża ładna płaska piaszczysta i troche spokojnych miejsc ze skałkami. Bardzo gorąco.
Dojazd do Dubrownika jak chcecie (ja samochodem, innych opcji nie znam), a z Dubrownika autobusem miejskim nr 10 na Molunat. Kursuje chyba 3 razy dziennie, nie pytałam o cene przejazdu.
Jedzenie we własnym zakresie: musli, suche wędliny, tuńczyki. Chleb na miejscu 4 kuny (ceny są niedokładne, nie zapisywałam), woda 9 kun, groszek w puszcze 8 kun, brzoskwinie 10 kun/kg, warzywa, pizza itp. ok 50 kun, woda w barze 1l. -30 kun, lody i czekolada są drogie pow. 10 kun.
W Dubrowniku można zrobić troche zakupów taniej - sklep Kerum między plazą i bramą Dubrownika. Ceny podstawowych produktów mniej więcej jak w Polsce - woda 4-5 kun.
Dubrownik można zobaczyc za darmo. Z atrakcji: wejscie na mury miasta 50 kun od osoby, przeciętne muzeum ok 30 kun.
Drugie miasto dostępne autobusem to Cavtat - po drodze, tam też jeździ autobus.