Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tanie wczasy !!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 27.02.2008 23:42

No to mnie nie przekonało :)
W sumie przyznajesz, że jesteś w tej sprawie monotematyczny, ja też mam dylemat często czy wybrac to samo miejsce, czy coś nowego sprawdzić.
A co do plaż, to akurat tutaj bym przewagi Cro nie podnosił, bo co prawda urokliwe wielce, ale co do wygody to nawet z Bałtykiem odpadają i też przemierzałem kilkaset metrów by coś odpowiedniego znaleźć dla siebie.
No a w Turcji też nigdy nie byłem, a może warto?
pzdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2008 00:15

Nie chcę Cię przekonywać - wybór należy do Ciebie.
Dziewięć razy byłem w Chorwacji, co nie oznacza, że w jednym miejscu.
Chorwacja oferuje linię brzegową o długości 5 835,3 km, z tego 4 058 km to wybrzeża wysp i wysepek. wysp i wysepek jest 1 185; największe wyspy to Krk i Cres; 47 wysp zamieszkanych.

Turcja tez ma swoje uroki, ale ja nie preferuję urlopu w hotelu.

Pomysł na podróż
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 28.02.2008 15:31

No to ten link raczej przekonuje do Turcji :D
Ja też nie preferuję spędzania wakacji w hotelu, najbardziej lubię popołudniowo wieczorne trasy po restauracjach i barach, no ale w obecnej mojej sytuacji (na koniec sierpnia syn będzie miał 11 miesięcy) ten rodzaj spędzania czasu odpada.
pzdr
djcygan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djcygan » 28.02.2008 23:54

Nie byłem nigdy w Chorwacji ale myśle że Turcja sie chowa do tego państwa.Sam teraz podjęłem decyzje że jade w czerwcu do Chorwacji z 14 miesięczną córeczką i nieco marudną żoną(ona by wolała hotel w Turcji itp). Morze i góry w riwierze Omiś mnie urzekło :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.02.2008 07:33

djcygan napisał(a):Nie byłem nigdy w Chorwacji ale myśle że Turcja sie chowa do tego państwa.....

Tu się z szanownym przedmówcą nie zgodzę :lol:
Nie zaryzykował bym takiego porównania, że Turcja sie "chowa" do HR.
Turcja jest jest przecudownym krajem i bardzo wdzięcznym do zwiedzania.
Jest jedno ale....
Statystyczny Polak zna Turcje z poziomu "plastikowego" hotelu i kilku tzw. fakultatywnych "plastikowych" wycieczek.
Sorki, ale to nie jest Turcja tylko disnejlend :lol:
Polecam Turcje ale na własna rękę :papa:
djcygan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djcygan » 01.03.2008 00:18

Być może skorzystam :D
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 01.03.2008 22:48

soul17 napisał(a):Heh, wybieram się do Cro po raz 3-ci (wiadomo, zauroczenie) po rocznej przerwie (ach ten p.... Bałtyk, ale takie względy rodzinne, 8 miesiąc:) ) no i odświeżam wiadomości czytając forum. No i właśnie przyczepiłem się do tego wątku, a jest jeszcze dość świeży. Nie, nie odpowiem na pytanie, ale nie będę całkiem off topic.
Przyczepię się tylko do tego, że z Waszych post-ów (przynajmniej części) wynika, iż Chorwacja robi się horrendalnie droga. Do tej pory była to różnica kosztów podróży, kwatery i wyżywienie porównywalne z Polską.
Analizując swój przypadek:
3000km = 30*8l + 10extra = 250l*4,5 = 1125zł samo paliwo;
około 500zł autostrady, winiety, jedzenie po drodze - to tańsza opcja bez noclegów (400, 500zł);
apartament dla nas: 2 os.dorosłe + 8 lat + 10 miesięcy (ech to na osobny temat :) podróż z maleństwem) około 15e*3 = 45 do 50 euro (tak zakładam), niech to będzie od poniedziałku do piątku 11 dób (nie mylić z d...) = 2000zł;
i już mamy 1000 euro.
Wyżywienie: z doświadczeń wakacyjnych wiem, że nie schodzę niżej 200 lub 300 złotych dziennie (zależy od ilości posiłków "na mieście") co obejmuje też lody, napoje, rakije.... = 300 * 10 = 3000zł.
No pięknie, 6500 + 500 zawsze coś wyskoczy (np. jakaś łódeczka akumulatorowa dla dzieci za 150 kun / 10 min) = 7000zł.
Reasumując 7000zł = 5* hotel w Turcji all inclusive, łącznie z przelotem 2, 3h (dojazd poniżej Splitu 20h), nad samiusieńkim morzem z kilkoma basenami (frajda dla dzieciaków), 14 dni (nie tracę 2 na przejazd), pełne "oprowiantowanie" łącznie z alkoholem, napojami, lodami, hamburgerami itp. i co tam jeszcze zarówno na plaży jak i przy basenach i to wszystko z dobrym biurem.

No i kto mnie przekona do Chorwacji?
pzdr

Po pierwsze: nikt nie twierdzi,że Chorwacja jest tania, ale wczasy nad Bałtykiem również nie są tanie ( szczególnie gdy jada się codziennie w knajpie)
Po drugie: jak ktoś chce spędzić niedrogo urlop to i w Chorwacji może mu się udać np. zaoszczędzając na chodzeniu po knajpach i wydając 100 zł dziennie na osobę ( nie wie jak można przejeść 3000 zł w 10 dni 8O 8O ), wynająć tańszą kwaterę np. dalej od morza, o niższym standardzie ( jeżeli to nie ma dużego znaczenia, a i tak będzie to wyższy standard niż za te same pieniądze nad Bałtykiem), nie jeździć autostradami (do tanich nie należą) tylko podziwiać piękne widoki jeżdżąc starymi drogami .
Po trzecie: czy w cenie 7000zł w hotelu w Turcji wliczone jest kieszonkowe np. na łódeczkę dla dziecka? Wydaje mi się, że nie i trzeba zabrać ze sobą dodatkowo z 1000 zł.
Podsumowanie: koszty wyjazdu na wakacje zależą w dużej mierze od nas samych, od naszych oczekiwań i zasobów finansowych,więc
rrr kombinuj może Ci się uda. :papa: :papa:
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 02.03.2008 20:45

Renatka66 napisał(a):Po pierwsze: nikt nie twierdzi,że Chorwacja jest tania, ale wczasy nad Bałtykiem również nie są tanie ( szczególnie gdy jada się codziennie w knajpie)
Po drugie: jak ktoś chce spędzić niedrogo urlop to i w Chorwacji może mu się udać np. zaoszczędzając na chodzeniu po knajpach i wydając 100 zł dziennie na osobę ( nie wie jak można przejeść 3000 zł w 10 dni 8O 8O ), wynająć tańszą kwaterę np. dalej od morza, o niższym standardzie ( jeżeli to nie ma dużego znaczenia, a i tak będzie to wyższy standard niż za te same pieniądze nad Bałtykiem), nie jeździć autostradami (do tanich nie należą) tylko podziwiać piękne widoki jeżdżąc starymi drogami .
Po trzecie: czy w cenie 7000zł w hotelu w Turcji wliczone jest kieszonkowe np. na łódeczkę dla dziecka? Wydaje mi się, że nie i trzeba zabrać ze sobą dodatkowo z 1000 zł.
Podsumowanie: koszty wyjazdu na wakacje zależą w dużej mierze od nas samych, od naszych oczekiwań i zasobów finansowych,więc
rrr kombinuj może Ci się uda. :papa: :papa:

W zasadzie zgadzam się ze wszystkim, ale tak to już jest, że jak jadę na wakacje to nie po to, żeby sobie odmawiać, wprost przeciwnie. Nie mogę zabrać puch z domu i tanio się żywić, ponieważ właśnie to chodzenie po konobach i próbowanie lokalnych specjałów, tudzież trunków jest dla mnie jedną z głównych atrakcji. Słono to kosztuje, ale nie jadę na wczasy tylko dla prażenia się w słońcu i kąpieli.
Co do apartamentu tańszego bo dalej, to jest w tym pewien problem gdy na plażę chodzi się z dziećmi i całym z nimi związanym majdanem. Zbyt duża odległość zbrzydła by nam już po pierwszym razie. Nie musi to być nad samym morzem, ale raczej nie więcej niż 300 metrów.
No właśnie,
Renatka66 napisał(a):Po pierwsze: nikt nie twierdzi,że Chorwacja jest tania,

a było tak do tej pory, w stosunku do Bałtyku dochodził tylko koszt podróży, wyżywienie i kwatery miały porównywalne ceny i to się zmieniło, niestety na gorsze :)
pzdr
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 02.03.2008 21:18

My w tym roku już po raz szósty wybieramy się do Chorwacji, moja mama jest zdumiona i pyta -" Dlaczego znowu tam?"
A ja- A gdzie?
Dla moje pięcioosobowej rodzinki to najkorzystniejszy wybór ( nie biorąc pod uwagę wakacji na działce). Dlaczego ? To już temat na inny wątek.
Pamiętam, kiedyś ktoś na tym forum wyliczył, że dwa tygodnie w Chorwacji dla ośmiu osób to kwota 22 000 zł 8O 8O . Tak, tak , to nie pomyłka.
Wybrałam znane biuro podróży i wklepałam dane mojej rodzinki,w sezonie z wyżywieniem na tydzień i co..... Wyszło 11000 zł. Można i tak :roll: :roll: Oczywiście nie skorzystałam z tej oferty
Natomiast jeżeli ktoś jest młody, bez dzieci i obojętnie mu co je i gdzie śpi to może i w Chorwacji spędzić wakacje za małe pieniądze :D
Więc proponuję z myślą o nich wątek: JAK NAJTANIEJ spędzić wakacje w Chorwacji? :papa: :papa:
djcygan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djcygan » 03.03.2008 00:16

Moje skromne zdanie na ten temat jest takie otóż;nie po to Człowiek "ora" przez 11 miesięcy, po10 godz. i 6 czy 7 dni w tygodniu żeby na wakacjach przez te 2 tygodnie wyliczać na jedzenie,na lody dla dziecka,na apartament itp.
Przede wszystkim wspomnienia z wakacji towarzyszom nam przez cały rok , a Ja lubię dobrze wspominać urlop no i tu mamy małe ALE.
Młodzi ludzie chcąc spędzić np. tanie dwutygodniowe wakacjie przeliczają się z swoimi możliwościami finansowymi(wiadomo sklepy,smażalnie,restauracjie,oraz inne atrakcje kuszą)tracą na samym początku pieniądze i zaczyna się problem czyli kradzieże , żebranie oraz wyprzedaż swoich rzeczy np; komórki,zegarki itp.Oczywiście dotyczy to pewnej grupy młodych ludzi.A z drugiej strony co można robić przez 14 dni bez kasy? :?: :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.03.2008 00:37

Moim skromnym zdaniem tanie wczasy już były - ale w PRL w formie FWP :wink:
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 05.03.2008 18:19

Ja za 14 noclegów w apartamencie dla 4 osób + paliwo (własne auto) + winietki + jedzenie, które zabrałam wydałam ok. 5000 zł, czyli ok.1250zł na osobę. Miałam 1000 euro, pozostałe to złotówki wydane w kraju (w tym bak do pełna). Starczyło na dobry nocleg - do plaży (prywatnej dla 3 domostw) mieliśmy gdzieś koło 60 schodków, śniadania i obiady we własnym zakresie, co drugi dzień pizzeria, restauracja, lub coś podobnego, na co mieliśmy akurat ochotę, kupowaliśmy duże ilości owoców, wody, winka, więc tutaj akurat nie oszczędzaliśmy. Dodatkowo jeszcze dużo zwiedzania w tym Plitwice, czy wodospady Krka.
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 08.04.2008 08:06

Zwiedzając Dalmację od strony morza czyli jachtem żaglowym trzeba wydać trochę więcej - za 2 tygodnie przeważnie płacę ok. 2000 zł na osobę za wszystko (na ten rok liczę wydatki do 2500 zł bo lepiej więcej zaplanować i mniej wydać niż odwrotnie). Za to takie wakacje mają kilka poważnych zalet:
- dostęp do miejsc niedostępnych z lądu
- nie ma problemu z noclegami, bo i tak zawsze śpi się na łódce
- przeważnie można zaparkować na noc w atrakcyjnej części miasta
- nie trzeba szukać miesca na plaży
- przeważnie poza linią brzegową można liczyć na lepszą pogodę
morawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morawa » 08.04.2008 10:47

soul17 napisał(a):No to mnie nie przekonało :)
W sumie przyznajesz, że jesteś w tej sprawie monotematyczny, ja też mam dylemat często czy wybrac to samo miejsce, czy coś nowego sprawdzić.
A co do plaż, to akurat tutaj bym przewagi Cro nie podnosił, bo co prawda urokliwe wielce, ale co do wygody to nawet z Bałtykiem odpadają i też przemierzałem kilkaset metrów by coś odpowiedniego znaleźć dla siebie.
No a w Turcji też nigdy nie byłem, a może warto?
pzdr

Ta, i ten wszech obecny piasek; w butach, skarpetkach, torba z aparatem jeszcze przez 2 miesiące pamięta wypad nad morze - mieszkałem 15 lat nad bałtykiem i w końcu mam nadzieje na jakieś skałki i kamyczki :-) z pięknymi widokami i ciepłą wodą :-)
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 09.04.2008 21:00

seul17 napisał:

około 500zł autostrady, winiety, jedzenie po drodze - to tańsza opcja bez noclegów (400, 500zł);

Mam pytanie. W jaki sposób wyliczyłeś 500 zł za autostrady i winiety??? Nawet z jedzeniem tyle nie wydasz, no chyba, że nadrabiać będziesz zaległości z całego tygodnia!!! :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne