Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tanie wczasy !!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.12.2007 11:42

typ napisał(a):
rrr napisał(a):Na wakacje chciałbym pojechać na wczasy do Chorwacji, jednak nie chcę wydać więcej niż 1000zł na osobę z dojazdem, noclegiem najlepiej 14 dniowym i wyżywieniem.
Nie chodzi mi o jakieś luksusy, dla przykładu dodam że w te wakacje byliśmy niedaleko Rzymu nad morzem w 3 osoby i wydaliśmy łącznie 3000zł na pobyt 15 dniowy w tym na samolot straciliśmy 1500zł
Dodam od razu że moja dziewczyna nie chce jechać autostopem, a wiec ta metoda odpada.
1.A więc mam pytanie czy ktoś może mi podać ciekawe i tanie rozwiązanie na wczasy w Chorwacji??
2.Jaki przewoźnik oferuje najtańsze przewozy do Chorwacji i z powrotem??
3. Ile kosztuje pole namiotowe ??

W sumie w poprzednim poście nie odpowiedziałem na żadne pytanie, więc może teraz się poprawie.
Tanie rozwiązanie to wyjazd w czerwcu lub wrześniu. Same plusy. W tym roku byłem wyjątkowo w sierpniu i jest duuuużo drożej i duuuużo bardziej tłoczno.
Poza tym znajdź noclegi nie przy samym morzu, albo tak jak piszesz - skorzystaj z pola namiotowego, choć szczerze mówiąc jest to niewiele tańsze rozwiązanie niż wynajęcie pokoju. Jeśli policzysz wszystkie dodatkowe opłaty to pole wyjdzie taniej może 20% porównaniu z oddalonymi od morza apartamentami? Zaletą pola będzie to, że zazwyczaj są one nad samym morzem. Koszt noclegu na polu namiotowym w sezonie chyba niewiele będzie niższy niż 8-10 EUR. Niech poprawią mnie ci, którzy mają jakieś aktualne ceny.
Co do przewoźnika - nie odpowiem ci, bo nie znam. Najlepiej jedźcie samochodem w parę osób, nie korzystajcie z autostrad, a dojazd będzie bardzo tani. Przy trzech osobach koszt dojazdu tam i z powrotem z południa Polski (nie wiem skąd jedziesz) może wynieść ok 200zł na osobę. Zaletą podróżowania własnym środkiem transportu będzie to, że zabierzecie ze sobą trochę żarcia - oszczędzicie i czas i pieniądze. Alternatywą jest wkupienie jakiegoś lotu do Dubrownika, wiem że latają tam tanie linie. Jak wykupisz odpowiednio wcześnie to cena będzie niska.

Moim zdaniem ten wyjazd jest teoretycznie możliwy , aczkolwiek jest na granicy wypoczynku i survivalu. Ale jesli ktoś tak lubi.
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 02.12.2007 11:48

Może to mają być wczasy odchudzające i na pewno abstynenckie :wink:
rrr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rrr » 08.12.2007 13:41

Dzieki za rady
W sumie na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na wyjazd, myślę ze bez problemu starczy mi 1000zl na osobę. Pojadę przez biuro podróży funclub od 2008-06-12 do 2008-06-24 http://www.funclub.pl/wycieczka.php?id_w=27
(teraz jest promocja wczesniej taniej za 520zł ale wiem ze lastminute jest w podobnych cenach) w cenie mam zapewnione:
przejazd autokarem klasy LUX (toaleta, bar, video, klimatyzacja)
zakwaterowanie (wg opcji)
9 noclegów
opiekę rezydenta
opiekę pilota podczas przejazdu
myślę że to tanie rozwiązanie. Co o tym sądzicie??
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 08.12.2007 14:12

Powodzenia. Ale radziłbym, tak bezinteresownie, wczytać się w ofertę i zobaczyć za co właściwie płacisz. Podobno bez jedzenia można przeżyć 40 dni.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 08.12.2007 14:28

Myślę,że to idealne rozwiązanie.Taniej już nie znajdziesz chyba nigdzie.
cerber
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerber » 08.12.2007 14:35

Jeżeli faktycznie dostaniesz upust w takiej wysokości, że zapłacisz tylko 520 zł , to spokojnie wystarczy Ci 50 zł na dzień za pitko i jedzonko. Skromnie ale da radę. Moi znajomi jechali z tego biura i byli zadowoleni.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.12.2007 15:34

rrr napisał(a):Na wakacje chciałbym pojechać na wczasy do Chorwacji, jednak nie chcę wydać więcej niż 1000zł na osobę z dojazdem, noclegiem najlepiej 14 dniowym i wyżywieniem.

Czyli trochę z tej listy życzeń ubyło - zamiast 14 noclegów jest 9.
Skoro jedzonko będziesz miał zakupione w kraju, w Chorwacji będziesz miał jak w raju :wink: :lol:
Ale jeśli będziesz chciał coś zobaczyć w pobliżu, to w 1000 zł na osobę się nie zmieścisz.
W Orebicu nie ma metra :wink: komunikacja publiczna jest w Chorwacji dość droga i niestety słabo rozwinięta.
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 08.12.2007 15:44

Bardzo tania ta oferta o której piszesz. My we wrześniu wydaliśmy około 3,5 tys. na tydzień z przelotem i własnym wyżywieniem. Poniżej lista przykładowych wydatków dla zobrazowania co i jak:

Wszystkie kwoty łącznie za dwie osoby:

1500 zł przelot w obie strony

20e transport autobusem z lotniska do Dubrownika i z powrotem
40e jedno nocny nocleg w Dubrowniku
120e sześć noclegów w Orebić
60e wykupiona wycieczka do Medugorie

290kn bilety autobusowe Dubrownik-Orebić oraz Orebić-Dubrownik
130kn dwa materace i buty do wody dla mnie
100kn około tyle wyniosły nas codzienne zakupy produktów na śniadania i kolacje (drugie tyle wydaliśmy na codziennie kupowane świeże owoce)
200kn obiad ryba z ziemniakami i zestawem surówek a dla drugiej osoby zestaw grillowy z frytkami
225kn obiad dla dwóch osób w restauracji złożony z dań z owoców morza
50kn kura z grilla
100kn pizza
40kn butelka miejscowego wina własnej roboty
24kn hot dogi
48kn statek na Korculę i z powrotem
7kn gałka lodów

Mam nadzieję, że to trochę pozwoli się rozeznać w chorwackich cenach. Jak już powiedział Cerber, skromnie ale da radę.
Jedna moja rada: miej przynajmniej coś na karcie, tak na wszelki wypadek. No i powodzenia! :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.12.2007 02:46

Twiga napisał(a):Jedna moja rada: miej przynajmniej coś na karcie, tak na wszelki wypadek. No i powodzenia! :)

Jedna - i najlepsza :lol: :lol: :lol: :papa:
rrr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rrr » 09.12.2007 09:40

Może ktoś był w obu tych miejscowościach?? Do której lepiej pojechać??
Orebić - Płw. Peljesać
Makarska
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 09.12.2007 11:32

rrr napisał(a):Może ktoś był w obu tych miejscowościach?? Do której lepiej pojechać??
Orebić - Płw. Peljesać
Makarska

Najlepiej do żadnej z nich , chyba że tylko zajrzeć wieczorem na kilka godzin , po czym szybko uciekać do swojej oazy piękna i spokoju . :D :wink:
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 27.02.2008 21:41

Heh, wybieram się do Cro po raz 3-ci (wiadomo, zauroczenie) po rocznej przerwie (ach ten p.... Bałtyk, ale takie względy rodzinne, 8 miesiąc:) ) no i odświeżam wiadomości czytając forum. No i właśnie przyczepiłem się do tego wątku, a jest jeszcze dość świeży. Nie, nie odpowiem na pytanie, ale nie będę całkiem off topic.
Przyczepię się tylko do tego, że z Waszych post-ów (przynajmniej części) wynika, iż Chorwacja robi się horrendalnie droga. Do tej pory była to różnica kosztów podróży, kwatery i wyżywienie porównywalne z Polską.
Analizując swój przypadek:
3000km = 30*8l + 10extra = 250l*4,5 = 1125zł samo paliwo;
około 500zł autostrady, winiety, jedzenie po drodze - to tańsza opcja bez noclegów (400, 500zł);
apartament dla nas: 2 os.dorosłe + 8 lat + 10 miesięcy (ech to na osobny temat :) podróż z maleństwem) około 15e*3 = 45 do 50 euro (tak zakładam), niech to będzie od poniedziałku do piątku 11 dób (nie mylić z d...) = 2000zł;
i już mamy 1000 euro.
Wyżywienie: z doświadczeń wakacyjnych wiem, że nie schodzę niżej 200 lub 300 złotych dziennie (zależy od ilości posiłków "na mieście") co obejmuje też lody, napoje, rakije.... = 300 * 10 = 3000zł.
No pięknie, 6500 + 500 zawsze coś wyskoczy (np. jakaś łódeczka akumulatorowa dla dzieci za 150 kun / 10 min) = 7000zł.
Reasumując 7000zł = 5* hotel w Turcji all inclusive, łącznie z przelotem 2, 3h (dojazd poniżej Splitu 20h), nad samiusieńkim morzem z kilkoma basenami (frajda dla dzieciaków), 14 dni (nie tracę 2 na przejazd), pełne "oprowiantowanie" łącznie z alkoholem, napojami, lodami, hamburgerami itp. i co tam jeszcze zarówno na plaży jak i przy basenach i to wszystko z dobrym biurem.

No i kto mnie przekona do Chorwacji?
pzdr
Darek&Regina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek&Regina » 27.02.2008 21:49

Dlatego jeszcze nic nie zarezrwowałem. Ja do wyliczeń przyjąłem 60euro doba za nocleg dla 2+1 +dog york z klimatycznym i skromnie wyszło też 7000 na 14 dni i myślę tak jak ty ..... nie żebym był skąpy :nice:
Ale Chorwacja mi się podoba i może to zaważy. :D
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 27.02.2008 22:05

No właśnie to zauroczenie, ale cały czas biję się z myślami, bo ta podróż (małe dziecko), bo te ceny apartamentów, bo pojadę "w ciemno".
W 2006 płaciłem 10e za osobę i to by było ok, 2007 w Polsce 40zł/os.
W zasadzie już bym wybrał tą Turcję, może Grecję gdyby nie to, że chcemy jechać ze znajomymi, w 3 rodziny i nie wiem czy byśmy w jednym hotelu wylądowali. I to musi być last minute ze względu na małe dziecko, koszty ubezpieczenia od rezygnacji mnie nie przekonują.
pzdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.02.2008 23:28

Dziewięć razy byłem w Chorwacji, w Turcji ani razu.
Mój wybór - dziesiąty raz Chorwacja.
Brat był w Turcji all inclusive - na wydzielonej plaży hotelowej było brudno, chodził kilkaset metrów na "dziką plażę" - dobrze, że była w pobliżu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne