Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tanie wczasy !!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.11.2007 21:35

Dromader napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
Dromader napisał(a):Jeszcze z wyżywieniem :?: 8O :?: 8O

własnym :wink:

Żeby tam przynajmniej jakieś znane pizzerie były :lol: Na przykład "U Batmana" :D :D Nieprawdaż Andrzejku :?: :?:

:papa:

Gdyby żywił się jak u Batmana to by mu na samolot nie starczyło. :D
A 10 ero za nocleg z wyżywieniem we Włoszech to nieosiągalna cena.
Nawet z tylko, z słodkim śniadaniem. :wink:
rrr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rrr » 01.12.2007 09:07

carnivalka napisał(a):To może podzielisz się swoim doświadczeniem jak spędzić wczasy 15-dniowe we Włoszech za /jak dobrze policzyłam-może się pomyliłam/, 500zł od osoby?

Byłem w miejscowości Torvajanica jakieś 20km od Rzymu, nad samym morzem.
Nocleg mieliśmy u znajomych, jedynie zapłaciliśmy im 100euro na 15dni w 3 osoby, jedzenie przywieźliśmy ze sobą, a poza tym tam są o wiele tańsze niż w Polsce makarony i sosy a wiec za 1euro można było zrobić jakiś obiad, większość kasy straciliśmy w Rzymie, byliśmy tam 4 razy ale jak już pojechaliśmy to na cały dzień, wystarczyło kupić bilet za 4 euro i można było jeździć przez cały dzień autobusem i metrem.
A więc podsumujmy
Wyżywienie 1euro + własne przywiezione z domu * 15 dni = 15euro
Nocleg 100euro / 3 osoby = 33 euro
Bilety na dojazd do Rzymu 4euro*4=16euro
Wstęp do Koloseum, Tivoli itp.=30euro
Rozrywka, pizza i lody = 20euro
Dodatkowe wydatki= 20euro
Suma =134 euro*3,6 = 482zł
Co roku jeździłem nad polskie morze i wydawaliśmy po 1000zł na osobę, ale wczasy w Rzymie nie mogą się równać z polskim morzem. To nic że zamiast pójść do restauracji mieliśmy kanapki w plecaku, ale za to mogłem zwiedzić cudowne miejsca i przy tym mieć bardzo ładna pogodę.

A więc ponawiam pytanie z tym wyjazdem do Chorwacji, mieszkam niedaleko Wrocławia i nie mam żadnych planów co do miejscowości w Chorwacji jedynie aby była nad morzem
Nie wiem czy jechać na własna rękę czy przez biuro (tak aby było taniej)
A z tym polem namiotowym to orientacyjnie jakie są ceny za 2 osoby +prąd+woda
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 01.12.2007 09:40

rrr napisał(a):Wyżywienie 1euro + własne przywiezione z domu * 15 dni = 15euro

a za to przywiezione z domu nigdy nie placiles ?

co jedliscie w trojke za euro dziennie ?
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 01.12.2007 09:49

Przepis na tanie wczasy w Chorwacji:
1. Szukamy znajomych Chorwatów.
2. Przekonujemy ich żeby zakwaterowali nas w pełni sezonu za mniej niż 5 euro za dzień.
3.Idziemy z Polski na piechotę żeby nie płacić za transport
4. Każdy niesie olbrzymi plecak z wyżywieniem, najlepiej z własnego ogródka
bo jednak za to w sklepie trzeba zapłacić.
5. Po dojściu na miejsce padamy plackiem i nic nie zwiedzamy - odpoczywając i zbierając siły na powrót.
6. Świetnie się bawimy.
PS. Nawet na małym rodzinnym campingu nie ma szans na opłatę wymienioną w pkt.
PS 2. Mając takie wspaniałe tanie wczasy we Włoszech po jakiego pchać się do Chorwacji :?:
Ostatnio edytowano 01.12.2007 09:58 przez keruj7, łącznie edytowano 1 raz
rrr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rrr » 01.12.2007 09:56

slawek66 napisał(a):

Policzyłem 1 euro za osobę, ale można kupić naprawdę tanio jedzenie, głównie jedliśmy makaron (500g. 0.5 euro)z sosem (1L 0.8euro), lub zupy w proszku i makaronem :P są tam targi na których możesz kupić tanio owoce i warzywa (porównywalna cena jak w Polsce) chleb jest bardzo drobi i w dodatku nie za dobry. Resztę jedzenia mieliśmy ze sobą (konserwy, zupki itp.)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.12.2007 09:57

rrr napisał(a):A więc podsumujmy

:D :D :D
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 01.12.2007 11:28

AndrzejJ. napisał(a):
rrr napisał(a):A więc podsumujmy

:D :D :D

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.12.2007 11:46

rrr napisał(a):
slawek66 napisał(a):

Policzyłem 1 euro za osobę, ale można kupić naprawdę tanio jedzenie, głównie jedliśmy makaron (500g. 0.5 euro)z sosem (1L 0.8euro), lub zupy w proszku i makaronem :P są tam targi na których możesz kupić tanio owoce i warzywa (porównywalna cena jak w Polsce) chleb jest bardzo drobi i w dodatku nie za dobry. Resztę jedzenia mieliśmy ze sobą (konserwy, zupki itp.)

Nieżle się uśmiałem. Niech zgadnę ..... macie po 15 lat. No coż, nie jest źle, młodość ma swoje prawa. Moja rada ..... zapomniej że można tanio. Szkoda zdrowia.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 01.12.2007 12:27

Nie pamietam kiedy euro kosztowalo 3,60
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 01.12.2007 14:45

keruj7 napisał(a):
A świstak siedzi i zawija je w te sreberka.

Czy ty nie wiesz że dzwonili z centali i świstak już jest na bezrobociu :lol: :lol: :lol:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 01.12.2007 15:28

Jeżeli jesteś już tak zdeterminowany, że chciałbyś zaryzykować wyjazd za 1000 zł od osoby ,to zaryzykuj,o ile rzeczywiście wystarczyCi znikoma ilość jedzenia i picia.
Za autokar zapłacisz 350 zł w obie strony,więc zostaje Ci 650 zł.Na 2 tygodnie to nie wystarczy ale na 10 dni możesz zaryzykować. Na nocleg zostawiasz 10 euro/pod warunkiem,że pojedziesz zaraz na początku wakacji,czyli 20 czerwca.Czyli nocleg za 10 dni 380 zł.Pozostaje na przeżycie 270 zł ,to daje 27 zetów na dzień.Mając ze sobą coś do chleba i zupki powinno starczyć.Jeżeli mało jecie,to może starczy jeszcze na małe lody.
Tylko nie wiem czy w 2008 nie pójdą kwatery w górę.

Nie wiem natomiast ile kasy trzeba przeznaczyć na camping.Ale chyba niewiele mniej a trzeba do autokaru tachać dużo więcej bagażu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2007 15:48

rrr napisał(a):....A więc ponawiam pytanie z tym wyjazdem do Chorwacji, mieszkam niedaleko Wrocławia i nie mam żadnych planów co do miejscowości w Chorwacji jedynie aby była nad morzem

Skoro ponawiasz pytanie to ja mam też pytanie do Ciebie.
Pytasz m.in. o ceny kampów, biletów autokarowych itp.
Lubisz wszystko dostawać na gotowe ?
Pytam bo na PIERWSZEJ STRONIE podałem Ci link, gdzie choćby na 2 w/w Twoje pytania są odpowiedzi.

Tylko trzeba chcieć pofatygować się i przeczytać :roll:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 01.12.2007 16:19

Piotrek_B napisał(a):
rrr napisał(a):....A więc ponawiam pytanie z tym wyjazdem do Chorwacji, mieszkam niedaleko Wrocławia i nie mam żadnych planów co do miejscowości w Chorwacji jedynie aby była nad morzem

Skoro ponawiasz pytanie to ja mam też pytanie do Ciebie.
Pytasz m.in. o ceny kampów, biletów autokarowych itp.
Lubisz wszystko dostawać na gotowe ?
Pytam bo na PIERWSZEJ STRONIE podałem Ci link, gdzie choćby na 2 w/w Twoje pytania są odpowiedzi.

Tylko trzeba chcieć pofatygować się i przeczytać :roll:

moze na codzien tez tak cienko zajada jak na urlopie i nomalnie sily nie ma klawiszami poklikac
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 02.12.2007 10:13

RRR, jak widzisz chyba będzie ci ciężko znaleźć tu odpowiedzi na twoje pytania. "Niskobudżetowi" tu nie zaglądają, albo są w zdecydowanej mniejszości.
Ja pamiętam dawne czasy i wiem, że można tak jak ty, za takie marne pieniądze dobrze się bawić.... Właśnie jestem na etapie skanowania starych klisz, więc tym bardziej wspomnienia odżywają :-)
Troche martwią mnie złośliwe komentarze forumowiczów, którzy nie akceptują tego, że można zrobić coś tak tanio (jeśli się nie ma funduszy) i można być z tego zadowolonym. Każdy jeździ na takie wczasy na jakie go stać. I nie powinno to być powodem do ośmieszania kogokolwiek.
Parę lat temu też odezwałem się w podobnym wątku, musiałem nawet rozpisać dokładnie ile pieniędzy tracę na jakie wydatki w Chorwacji, żeby udowodnić (ale po co?), że "tak tanio" się da.
Niestety, moje czasu licealno-studenckie już dawno minęły i aż tak tanio bym teraz nie potrafił pojechać z rodziną, zresztą czasem dziecku trudno odmówić jakiejś przyjemności, choć i tak wiem, że moje wyjazdy są niskobudżetowe i naprawdę mało wydaje.... a jak ktoś się dowie ile straciłem - muszę mu wyliczać co ile kosztowało, bo nie wierzy...
Ale wierzę (o ile istniejesz i nie jesteś prowokatorem-trolem :-)), bo takich tutaj nie brakuje), że dasz radę.
A co do kosztów wyżywienia podczas wyjazdu, można je liczyć zupełnie inaczej. Można mianowicie przeliczyć ile tracimy dziennie na życie tutaj w Polsce a później przeliczyć ile nas będzie kosztować wyżywienie "gdzieś tam". Różnica między tymi dwiema liczbami to koszt wyżywienia, dlatego że człowiek jeść musi, nieważne czy jest na Majorce czy w Rzeszowie.
Można się dobrze bawić bez "zakupowych szaleństw", co nie oznacza że nie chciałbym też poszaleć w sklepach :-), ale mnie nie stać.
A jeśli chodzi o wyjazdy "nierodzinne" to już w zupełności powiem ci że tak tanio się da. Tegoroczny 15 dniowy wyjazd na Bałkany kosztował naszą ekipę ok 700 zł na osobę (w tym: ubezpieczenie, wyżywienie - również to wiezione z Polski, paliwo, autostrady, tunel, myjnia, prom Komani-Fierze, prom graniczny BG-ROM, kartusze gazowe, kilka noclegów....). To był koszt całkowity uwzględniający wszystkie wydatki jakie ponieśliśmy na przygotowanie wyjazdu i na sam wyjazd. "Napoje wyskokowe" również są w tej cenie. Jechaliśmy w 6 osób 2 samochodami, w 4 osoby jednym samochodem było by jeszcze taniej :-)
Pozdrowienia dla "mimowszystkozadowolonychzeswoichwyjazdówniskobudżetowców" :-)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 02.12.2007 10:29

rrr napisał(a):Na wakacje chciałbym pojechać na wczasy do Chorwacji, jednak nie chcę wydać więcej niż 1000zł na osobę z dojazdem, noclegiem najlepiej 14 dniowym i wyżywieniem.
Nie chodzi mi o jakieś luksusy, dla przykładu dodam że w te wakacje byliśmy niedaleko Rzymu nad morzem w 3 osoby i wydaliśmy łącznie 3000zł na pobyt 15 dniowy w tym na samolot straciliśmy 1500zł
Dodam od razu że moja dziewczyna nie chce jechać autostopem, a wiec ta metoda odpada.
1.A więc mam pytanie czy ktoś może mi podać ciekawe i tanie rozwiązanie na wczasy w Chorwacji??
2.Jaki przewoźnik oferuje najtańsze przewozy do Chorwacji i z powrotem??
3. Ile kosztuje pole namiotowe ??

W sumie w poprzednim poście nie odpowiedziałem na żadne pytanie, więc może teraz się poprawie.
Tanie rozwiązanie to wyjazd w czerwcu lub wrześniu. Same plusy. W tym roku byłem wyjątkowo w sierpniu i jest duuuużo drożej i duuuużo bardziej tłoczno.
Poza tym znajdź noclegi nie przy samym morzu, albo tak jak piszesz - skorzystaj z pola namiotowego, choć szczerze mówiąc jest to niewiele tańsze rozwiązanie niż wynajęcie pokoju. Jeśli policzysz wszystkie dodatkowe opłaty to pole wyjdzie taniej może 20% porównaniu z oddalonymi od morza apartamentami? Zaletą pola będzie to, że zazwyczaj są one nad samym morzem. Koszt noclegu na polu namiotowym w sezonie chyba niewiele będzie niższy niż 8-10 EUR. Niech poprawią mnie ci, którzy mają jakieś aktualne ceny.
Co do przewoźnika - nie odpowiem ci, bo nie znam. Najlepiej jedźcie samochodem w parę osób, nie korzystajcie z autostrad, a dojazd będzie bardzo tani. Przy trzech osobach koszt dojazdu tam i z powrotem z południa Polski (nie wiem skąd jedziesz) może wynieść ok 200zł na osobę. Zaletą podróżowania własnym środkiem transportu będzie to, że zabierzecie ze sobą trochę żarcia - oszczędzicie i czas i pieniądze. Alternatywą jest wkupienie jakiegoś lotu do Dubrownika, wiem że latają tam tanie linie. Jak wykupisz odpowiednio wcześnie to cena będzie niska.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne