juwicz napisał(a):
Do wzajemnej komunikacji w Chorwacji może warto wybrać zwykłą ofertę (nie dedykowaną dla turystów).
Właśnie o taka kartę mi chodzi.
lightning3 napisał(a):natomiast kominikacja z polską - mam playa odbieranie w unii free (jeszcze zanim był limit 1000 minut) więc puszczaliśmy strzałki - a rodzina,znajomi oddzwaniali do nas.
Roland90 napisał(a):Z tego co mnie wiadomo (a dzwonie sporo do znajomego , który często podróżuje po UE) to w takiej sytuacji kasowali nas obydwóch mnie jakbym dzwonił zza granicę ( no w sumie to dzwonie ) a jego za odebranie połączenia.
greenrs napisał(a):Roland90 napisał(a):Z tego co mnie wiadomo (a dzwonie sporo do znajomego , który często podróżuje po UE) to w takiej sytuacji kasowali nas obydwóch mnie jakbym dzwonił zza granicę ( no w sumie to dzwonie ) a jego za odebranie połączenia.
Żadna polska sieć nie stosuje takich praktyk. Jeśli dzwonisz na polski numer zawsze ponosisz jednakowe koszty, bez względu na to, gdzie ten numer się znajduje. Nie masz obowiązku wiedzieć gdzie znajduje się osoba, do której dzwonisz. Jeśli przebywa za granicą, to ona partycypuje w kosztach połączenia, płacąc za odebrane połączenie.
gusia-s napisał(a):Niedługo ten problem zniknie, od kwietnia 2016 wchodzą znacznie tańsze stawki za połączenia i przesył danych w roamingu a w 2017 mają całkiem zniknąć tylko zapewne operatorzy sobie to i tak odbiją.
greenrs napisał(a):gusia-s napisał(a):Niedługo ten problem zniknie, od kwietnia 2016 wchodzą znacznie tańsze stawki za połączenia i przesył danych w roamingu a w 2017 mają całkiem zniknąć tylko zapewne operatorzy sobie to i tak odbiją.
Stawki spadną do pewnego odgórnie ustalonego poziomu i raczej nie ma co liczyć, że cokolwiek niżej. Tymczasem aktualnie prawie każdy operator oferuje darmowe połączenia w ramach abonamentu lub całkowicie darmowe w ramach sieci bez żadnych dodatkowych opłat.
Poza tym stawki spadną tylko na terenie Unii a Wi-fi Calling działa wszędzie, gdzie mamy dostęp do hot-spota.