Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tanie rozmowy telefoniczne - może się komuś przyda?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 05.05.2014 12:48

WMG napisał(a):Czy tylko ja zauwazylem, ze polaczenia w roamingu w Chorwacji (Orange) sa drozsze niz w innych krajach EU? :roll:

Nie wiem kiedy ostatni raz sprawdzałeś ceny w roamingu. Od ubiegłego roku Chorwacja jest w UE i obowiązuje cennik rozmów taki sam jak w całej Unii.
Możesz obniżyć ceny rozmów korzystając z opcji roamingowych w Orange:
http://www.orange.pl/kid,4002009267,id, ... rlink=true
Sam musisz wybrać opcje, która najbardziej Ci odpowiada.
Od lipca br. zgodnie z dyrektywą Ue ceny roamingu jeszcze mają sie obniżyc :D
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 05.05.2014 22:19

Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.05.2014 22:49

tolek1 napisał(a):A tu oferta PLUSA:
http://www.biuroprasowe.plus.pl/note.php?id=1090

Ciekawa opcja
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 06.05.2014 10:12

tolek1 napisał(a):A tu oferta PLUSA:
http://www.biuroprasowe.plus.pl/note.php?id=1090

W orange taka usluga kosztuje 11 zł za ... 7 dni :cry: , ale jest inna opcja - za 5 PLN kupujesz pakiet 500 min rozmów odebranych w roamingu. Niech do mnie telefonują - ja w końcu będę na wakacjach :lol: .
Ja natomiast korzystam w Wi-Fi u gospodarzy i łączę się przez SKYPE'a lub dzwonię na normalne numery przez FreecoNet
Majdan72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majdan72 » 10.05.2014 21:41

Ludek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ludek » 23.06.2014 03:13

Jedziemy z nastolatką i pewnie nie będziemy zawsze razem chodzić. I tak sobie pomyślałam, że kupimy na miejscu 2 prepaidy. Czy ktoś może polecić jakieś sieci chorwackie?
sebcio89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebcio89 » 03.07.2014 21:45

Wszystko chyba zależy od sieci w jakiej mamy w PL telefon, np. w plusie jest 29 gr za rozmowę czyli np. dzwonię do narzeczonej która jest ze mną w Chorwacji ale poszła na zakupy i dzwoniąc do niej też płacę 29 gr ?? dobrze rozumuję :idea: :P ????

Kupując na miejscu 2 karty to już w ogóle chyba darmo prawie :lol:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.07.2014 23:41

sebcio89 napisał(a):Wszystko chyba zależy od sieci w jakiej mamy w PL telefon, np. w plusie jest 29 gr za rozmowę czyli np. dzwonię do narzeczonej która jest ze mną w Chorwacji ale poszła na zakupy i dzwoniąc do niej też płacę 29 gr ?? dobrze rozumuję :idea: :P ????

Niestety nie. Będąc za granicą korzystasz z roamingu bez względu na to, gdzie znajduje się numer, na który dzwonisz. W tym przypadku zapłacisz 0,97 zł za minutę połączenia a Twoja narzeczona 0,25 zł za minutę połączenia odebranego :wink:
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 04.07.2014 11:40

greenrs napisał(a):
sebcio89 napisał(a):Wszystko chyba zależy od sieci w jakiej mamy w PL telefon, np. w plusie jest 29 gr za rozmowę czyli np. dzwonię do narzeczonej która jest ze mną w Chorwacji ale poszła na zakupy i dzwoniąc do niej też płacę 29 gr ?? dobrze rozumuję :idea: :P ????

Niestety nie. Będąc za granicą korzystasz z roamingu bez względu na to, gdzie znajduje się numer, na który dzwonisz. W tym przypadku zapłacisz 0,97 zł za minutę połączenia a Twoja narzeczona 0,25 zł za minutę połączenia odebranego :wink:

Sebcio chyba ma rację. Są różne opcje obniżki cen roamingu, a niektórzy operatorzy dają przy najnowszych aktywacjach roaming ( ograniczony) w cenie. Ja np. w orange mogę kupić na za 11 PLN pakiet 7-dniowy rozmów w roamingu, w którym 1min/29 groszy. I tak w orange przy abo za 89,90 masz 400 min w roamingu UE gratis.
Ludek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ludek » 04.07.2014 15:30

M@rlon napisał(a): I tak w orange przy abo za 89,90 masz 400 min w roamingu UE gratis.

Gdzie o można sprawdzić? P zalogowaniu na konto nie widzę tej informacji.
Mam Smart Plan Multi za 89,90.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 06.07.2014 11:30

Ludek napisał(a):
M@rlon napisał(a): I tak w orange przy abo za 89,90 masz 400 min w roamingu UE gratis.

Gdzie o można sprawdzić? P zalogowaniu na konto nie widzę tej informacji.
Mam Smart Plan Multi za 89,90.

To jest opcja dostępna w nowych planach taryfowych, obecnie dostępnych. Ja podpisywałem umowę w lutym i nie mam takiej opcji. Aby obniżyc koszty wejdź na opcje roaming i obniż koszty. Opcja roaming na dole strony.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 09.07.2014 13:21

W tym roku już nie będę korzystać z Chorwackich operatorów.
Żona ma Orange 400 minut na przychodzące i wychodzące w EU
Ja mam Playa 1000 minut na przychodzącę na terenie UE
A więc spokojnie starczy na wakacje .
Oczywiście te moje minuty i żony to są na cały okres 24 miesięcy.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 11.07.2014 20:53

Jedziemy w dwie rodziny, interesuje mnie taka opcja żeby mieć niedrogi kontakt ze sobą np. zestaw 2 kart sim w którym są bezpłatne minuty do siebie. Czy są takie zestawy?
Ludek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ludek » 16.07.2014 17:08

Ja rozważam kupienie 2 lokalnych kart na miejscu.

Są tam jakieś startery za niewielkie pieniądze?
juwicz
Globtroter
Oferty operatorów chorwackich 2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) juwicz » 17.07.2014 11:37

W Chorwacji działa 3 operatorów. Poniżej odnośniki do ich ofert dla turystów (opisywane już na forum):
VIPNET http://www.vipnet.hr/tourist-offer/en
  • karta SIM internetowa do tabletu: 10 dni bez ograniczeń (1 GB transferu dziennie) za 13 euro
  • karta SIM do telefonu: połączenia do Polski 0.06 € (0.44 HRK/min), połączenia do sieci chorwackich 0.13 €/min (1.02 HRK/min), koszt karty 1.3 € (10 HRK)
Tele-2 http://www.tele2.hr/privatni-korisnici/welcome-to-croatia/?docid=224
  • karta SIM: 1000 minut do sieci chorwackich operatorów, 3 GB transferu, 0,39 HRK/min. do Polski, 15 HRK do wykorzystania, za 50 HRK
T-mobile https://www.hrvatskitelekom.hr/visiting-croatia
  • karta SIM: 30 minut połączeń do Europy, 300 SMS do Europy, 300 MB transferu, 5 HRK do wykorzystania, za 50 HRK (na 7 dni, następne 7 dni 40 HRK)
  • router 3G + karta SIM internetowa: 1 GB transferu, za 348 HRK

Do wzajemnej komunikacji w Chorwacji może warto wybrać zwykłą ofertę (nie dedykowaną dla turystów).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC