napisał(a) asikx » 16.07.2009 09:23
joasiasok napisał(a):Wszystkim których wystawił Norwegian ( w tym mnie
) polecam promocję węgierskiego Maleva. Właśnie kupiłam Wawa -Split na 27.08 przez Budapeszt z 2 godz. odstępem miedzy lotami za 350 zł.
Co prawda w Norwegian było 150 i bezposrednio, ale co z tego jak nie leci...A tu o 9 z Wawy i o 14 w słonecznym Splicie.
Aha , promocja do 17.07
Abstrahując od meritum, dziwi mnie stanowisko naszego LOT-u. Wiedząc o tym, że popularność Chorwacji jako wakacyjnego celu podróży z roku na rok rośnie, Ci zamiast utrzymywać połączenie z Zagrzebiem, dwa lub trzy lata temu wycofali się z tego przedsięwzięcia, oddając swoich klientów w ręce CSA, Malevu lub przewoźników tanich. Brak wyczucia koniunktury, możliwości wydłużenia relacji do Splitu w okresie urlopowym, gdzie rentowność takiego połączenia, przy rzetelnym skalkulowaniu kosztów wyszłaby im mocno na plus. Tym bardziej, że LOT i Croatia Airlines należą do tego samego sojuszu lotniczego - Star Alliance. Przez to wszelkie rozliczenia odbywają się w sposób uproszczony.
Dziwne, bo jak do Chorwacji latał mało kto lub nikt (np. w okresie Oluji w sierpniu 1995) media chorwackie chwaliły się, że LOT jako jedyny utrzymał stałe połączenia WAW-ZGB, podczas gdy inne linie zawiesiły na czas działań swoje loty. Ot pokrętna logika naszego przewoźnika.
Pozdrawiam
Rafał