Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tam, gdzie "nic nie ma" - Nin, Zadar i wyspa Ugljan

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Malvka
Croentuzjasta
Re: Tam, gdzie "nic nie ma" (czerwiec 2017)

Postnapisał(a) Malvka » 02.07.2017 09:16

Zasiadam i ja! Wczoraj wróciłam do szarej rzeczywistości, więc Twoja relacja będzie w sam raz na otarcie łez :cry:
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 02.07.2017 10:55

Malvka napisał(a):Zasiadam i ja! Wczoraj wróciłam do szarej rzeczywistości, więc Twoja relacja będzie w sam raz na otarcie łez :cry:

Oj :cry: Ja też rozpaczam, zwłaszcza, że w mojej pracy dopiero się zaczynają urlopy :(
Dobrze, że są relacje, można się pocieszyć :)
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 02.07.2017 11:01

Edi1012 napisał(a):Relacja nadrobiono...teraz na bieżąco. Widza że lubicie czerwcowe wypady tak jak My. Pozdrawiomy lokalnych sasiodów i czekomy na więcej :)

Witej sąsiod!
Zicnij se kaj je jaki wolne miejsce a jak mosz koło to bier i drałuj z nami :D Bo to żodno gańba ciś na kole :D

Yno zaron bydzie ostro pod górka, jo miałach problym wyciś. :oops:
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 02.07.2017 11:35

05.06.2017 Dzień 3 Park Przyrody Telašćica

No to jedziemy z Sali do parku.
8O
Mam problem już przy pierwszym podjeździe! O matko, ale tu górki :evil: No nic, w pewnym momencie się poddaję i idę pieszo. Dobrze, że taka wczesna godzina i słońce nie praży :mrgreen:

Skoro już się zatrzymałam i zeszłam z roweru to mogę porobić zdjęcia :mrgreen:

IMG_0740.JPG

IMG_0742.JPG

IMG_0743.JPG

IMG_0744.JPG

Uf, uf! Nie mam już siły a to dopiero początek :oops:

Jesteśmy przy wjeździe do parku.

IMG_0745.JPG

IMG_0747.JPG

IMG_0751.JPG

Pytałam wcześniej mailowo, jak tam dotrzeć, gdzie jest wejście, gdzie kupić bilety itd. Dostałam odpowiedź, że z portu w Sali do parku jest jakieś 7km, a bilety można kupić u strażników, których spotkam po drodze.

Owszem, jest tutaj budka, w której zapewne można kupić bilety

IMG_0748.JPG

ale najwyraźniej nie o tej godzinie. Park jest otwarty od 8.00 a mamy chyba 7.00. Wjechać się da, bo nie ma tu żadnych bram ani ogrodzeń, więc jedziemy dalej. Jestem przekonana, że bilety będzie można kupić też gdzieś dalej.

I nagle sruuuuuu z górki na pazurki :mrgreen: Wow, ale fajnie! I tak zjeżdżamyyyyyy przez może 2 km ?? W każdym razi długo.
A jaki powrót będzie piękny! :twisted:

Gdzieś tam w drodze pojawia nam się taki widok

IMG_0749.JPG

:hearts: :hearts: :hearts:
Ostatnio edytowano 03.09.2017 13:32 przez ewula91, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2017 09:27

Wow, podziwiam - zrywać się w środku nocy na urlopie.
Ale widok Zadaru o wschodzie słońca na pewno wynagrodził wam trudy - zdjęcia są boskie!

Czekam na dalszą relację :D
figusek
Cromaniak

Postnapisał(a) figusek » 03.07.2017 10:06

Fajnie, fajnie - 2km z górki....ale potem trzeba te 2 kilosy podjechać pod górkę :evil: czekam na kolejne zdjęcia, bo już jest pięknie :boss:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.07.2017 10:09

w chorwackich temperaturach na rowerze to wyzwanie, podziwiam bardzo :D i czekam na ciąg dalszy :D
CROnikiCROpka
Cromaniak

Postnapisał(a) CROnikiCROpka » 03.07.2017 10:30

To się napedałowaliście. Podziwiam! :)
kojacek
Cromaniak

Postnapisał(a) kojacek » 03.07.2017 11:31

beatabm napisał(a):w chorwackich temperaturach na rowerze to wyzwanie, podziwiam bardzo :D i czekam na ciąg dalszy :D

Jadąc w zeszłym roku na Sv Jure mijałem dwóch rowerzystów, którzy również jechali w stronę szczytu. Na górze okazało się, że to Polacy.
Od Makarskiej jechali 7h 8O 8O 8O.
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 03.07.2017 17:32

__monia napisał(a):Wow, podziwiam - zrywać się w środku nocy na urlopie.
Ale widok Zadaru o wschodzie słońca na pewno wynagrodził wam trudy - zdjęcia są boskie!

Czekam na dalszą relację :D

Rzadko kiedy mam tak, żebym się obudziła i nie wiedziała zupełnie gdzie jestem i jak się nazywam, a tu właśnie tak było :mrgreen: W dodatku to była pierwsza noc po długiej podróży i długim dniu a przespaliśmy ją w połowie.
Jak tak teraz nad tym myślę to nie wiem skąd wtedy mieliśmy tyle sił na to wszystko :roll: Ale na zobaczeniu parku zależało mi ogromnie i może to był ten powód :D

figusek napisał(a):Fajnie, fajnie - 2km z górki....ale potem trzeba te 2 kilosy podjechać pod górkę :evil: czekam na kolejne zdjęcia, bo już jest pięknie :boss:

Podjechać albo i nie... :oczko_usmiech: ja sobie odpuściłam na wstępie :oops: Wracając z parku, wyciskając rower pod tę górkę właśnie, najbardziej cieszyła mnie myśl, że ostatni etap przed miasteczkiem teraz będzie z górki! :mrgreen:

Troszkę nam się później pogoda popsuła więc nie będzie lazurów z tego parku, niestety :cry: Chociaż według mnie widoki i tak były prze prze przewspaniałe!

beatabm napisał(a):w chorwackich temperaturach na rowerze to wyzwanie, podziwiam bardzo :D i czekam na ciąg dalszy :D

To był akurat 1 z 3 dni z gorszą pogodą w czasie naszych 2 tygodniowych wakacji :D Początkowo żałowałam, że nam słońce nie chce się pokazać i nie mam wymarzonych kolorów do zdjęć ale jak już tak pokonaliśmy piątą i dziesiątą górkę zmieniłam zdanie i jednak wychwalałam niebiosa za te ciemne chmury :D
No i o dziwo najbardziej męcząca dla nas była pewna piesza wycieczka, o której później :wink: zgodnie stwierdziliśmy, że nawet bardziej nas wykończyła niż ten park, chociaż była po płaskim i pieszo. Upał i resztki wody zrobiły swoje. Ale za to jakie mieliśmy widoki i jakie mam zdjęcia :hearts: moje ulubione z całego wyjazdu :mrgreen: (spokojnie, będą w swoim czasie) :D

CROnikiCROpka napisał(a):To się napedałowaliście. Podziwiam! :)

Uda paliły! Powiedziałam mężowi, że takiego wycisku to ja nie miałam nawet na fitnessie przez całe dwa miesiące jak chodziłam. Że mi serce nie wyskoczyło to cud :roll:

kojacek napisał(a):Jadąc w zeszłym roku na Sv Jure mijałem dwóch rowerzystów, którzy również jechali w stronę szczytu. Na górze okazało się, że to Polacy.
Od Makarskiej jechali 7h 8O 8O 8O.

Ja miałam ambitny plan iść pieszo z Podgory w zeszłym roku :mrgreen: Jak zobaczyłam tę skalną ścianę na żywo to sobie odpuściłam ale mąż zaproponował żeby wypożyczyć rowery i spróbować :oczko_usmiech: ha ha ha. Dobrze, że mu to szybko wybiłam z głowy.
Tak sobie w tym roku w parku właśnie rozmyślaliśmy, że skoro teraz miałam problem, po roku, w którym jednak dużo więcej się ruszałam, to ciekawe jak wyglądałaby ta jazda na Sv. Jure rok wcześniej. Pewnie by się skończyła szybciej niż zaczęła :mrgreen:
Ale jeśli kiedyś jeszcze będzie okazja to ruszymy na Sv. Jure, tylko może pieszo.
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 03.07.2017 18:11

Pierwsza zatoczka, do której dojeżdżamy to Uvala Mangrovica. Pojawiają się pierwsze zachwyty :lol:

IMG_0753.JPG

Jest tu trochę pływadełek, ale poza tym pusto. Woda może niezbyt zachęca do kąpieli ale jako całość zatoczka wygląda całkiem nieźle :)
Idąc trochę w lewo, do tej mini przystani znajdziemy wypożyczalnię łódek i skuterów wodnych oraz knajpkę.

Wysepka, którą mamy po lewej stronie to Gornji Školj.

Jedziemy dalej :) No i znowu pod górkę, ech ciężki dzień się zapowiada.

Ale widoki warte wysiłku :D Pojawia nam się kolejna zatoczka Podugopolje

IMG_0757.JPG

Jedźmy tam! :)

Trafiamy na rozwidlenie dróg

IMG_1049.JPG

i skręcamy w lewo. Teraz z górki :D Jedziemy jakiś czas wzdłuż brzegu morza, mijamy zatoczkę Pasjak, aż dojeżdżamy do zatoki Jaz.
Droga do słonego jeziora odbija tutaj w prawo ale my jedziemy jeszcze przed siebie zobaczyć "co jest dalej" :D

Zatoka Jaz tak się prezentuje :hearts:

IMG_0762.JPG

IMG_0763.JPG

IMG_0766.JPG

IMG_0761.JPG

IMG_0765.JPG

IMG_0769.JPG

Te troszkę łyse wysepki przed nami to Gornji Školj i Donji Školj

IMG_0770.JPG

Droga okazuje się być ślepą, więc zawracamy i kierujemy się za znakami w stronę słonego jeziora Mir.

IMG_0772.JPG
Ostatnio edytowano 04.09.2017 18:41 przez ewula91, łącznie edytowano 1 raz
tyniolek
Cromaniak

Postnapisał(a) tyniolek » 03.07.2017 18:18

Już siadam, mam nadzieję, że jest jeszcze troszkę miejsca dla mnie :o wschód słońca nad Zadarem :hearts: mam do tego miasta duży sentyment, bo tam byliśmy z narzeczonym po raz pierwszy w Chorwacji i tam się w niej zakochałam :)
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 03.07.2017 19:53

tyniolek napisał(a):Już siadam, mam nadzieję, że jest jeszcze troszkę miejsca dla mnie :o wschód słońca nad Zadarem :hearts: mam do tego miasta duży sentyment, bo tam byliśmy z narzeczonym po raz pierwszy w Chorwacji i tam się w niej zakochałam :)

To tak jak ja z mężem do Podgory :D
Zadar też nam się spodobał. Będzie o nim w dalszej części dnia :)
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 03.07.2017 21:55

Jedziemy dalej. Docieramy do parkingu. Jest tu miejsce na kilka samochodów, może z 5?
Dalej asfalt zmienia się w kamienną drogę a później przechodzi w szuter.

IMG_0939.JPG

IMG_0776.JPG

I pojawiają się kolejne piękne widoki :mrgreen: Przed nami zatoka Tripuljak :hearts:

IMG_0773.JPG

IMG_0781.JPG

IMG_0784.JPG

Teraz trochę żałuję, że nie pokręciliśmy się w pobliżu tych zatoczek. Tylko postój jak najbliżej drogi, parę zdjęć i jazda dalej. :roll:

Jedziemy dalej szutrem, wzdłuż morza.

IMG_0792.JPG

IMG_0789.JPG

Widoki po lewej, co prawda między drzewami ale... miodzio :hearts:

IMG_0798.JPG

IMG_0800.JPG

Po drodze, po prawej stronie mijamy hodowlę osiołków, niestety teraz są ledwo widoczne gdzieś tam za krzakami.
W końcu docieramy do zatoki Mir, gdzie znajduje się konoba, przystań, miejsce do posiedzenia i toalety. Stąd też wychodzą ścieżki na klify i do jeziora Mir.

IMG_0802.JPG
Ostatnio edytowano 04.09.2017 18:49 przez ewula91, łącznie edytowano 1 raz
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 03.07.2017 22:03

Jesteśmy w zatoczce Mir.
Zapewne tu gdzieś kupię bilety. Oprócz nas tylko obsługa parku, porządkowi, a że nie ma jeszcze 8:00 to z pewnością ktoś nas zaczepi i o te bilety zapyta. Moje myślenie okazuje się błędne. Patrzą na nas trochę dziwnie ale nikt nie zwraca uwagi. No i nie ma tu żadnego punktu z biletami, najwyraźniej kupuje się je tylko w budce przy drodze.
Kręcimy się jeszcze trochę tutaj w okolicy. Jest pięknie nawet pomimo braku słońca :wink:

IMG_0807 — kopia.JPG

IMG_0810 — kopia.JPG

IMG_0837 — kopia.JPG

IMG_0839 — kopia.JPG

IMG_0840 — kopia.JPG

IMG_0841 — kopia.JPG
Ostatnio edytowano 04.09.2017 18:50 przez ewula91, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tam, gdzie "nic nie ma" - Nin, Zadar i wyspa Ugljan - strona...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies