Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tam, gdzie "nic nie ma" - Nin, Zadar i wyspa Ugljan

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA
Re: Tam, gdzie "nic nie ma" (czerwiec 2017)

Postnapisał(a) Habanero » 24.06.2017 16:46

Nin mamy w tym roku na rozkładzie, a tu jeszcze taka zachęta :D
P.S.
Widzę, że Kukljica musi jeszcze trochę poczekać :wink:
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 24.06.2017 21:25

Habanero napisał(a):Nin mamy w tym roku na rozkładzie, a tu jeszcze taka zachęta :D
P.S.
Widzę, że Kukljica musi jeszcze trochę poczekać :wink:

Oj niestety, musi poczekać :cry:
To zaraz wrzucam cd Ninu :D
figusek
Cromaniak

Postnapisał(a) figusek » 24.06.2017 21:45

Czekałam na Twoją relację, chyba przez nasz wspólny sentyment do Podgory :hearts:
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 24.06.2017 22:18

04.06.2017 Zwiedzamy Nin

Wychodzimy na Trg Kraljevac. Na wprost mamy muzeum ninskich staroci (przedmiotów starożytnych ??)

IMG_0455.JPG

My idziemy w stronę przeciwną.

IMG_0453.JPG

Mijamy zegar słoneczny

IMG_0459.JPG

IMG_20170604_105637.jpg

Skręcamy w lewo, przy kościele Świętego Anzelma. To pierwsza chorwacka katedra (VI - XVIII w.)

IMG_0463.JPG

IMG_0464.JPG

IMG_0465.JPG

Kościół św. Anzelma stoi w miejscu dawnej katedry romańskiej. Zachowała się po niej jedynie kaplica boczna

IMG_0503.JPG

Obecnie znajduje się tutaj skarbiec z ekspozycją średniowiecznych relikwiarzy - wystawa Złoto i srebro miasta Nin.

Ale na razie jesteśmy z drugiej strony kościoła, Višeslavov Trg, gdzie podziwiamy pierwszą w tym roku palmę :mrgreen:

IMG_0468.JPG

Tutaj znajduje się także pomnik znany Wam głównie ze Splitu. To pomnik Grzegorza z Ninu właśnie.

IMG_20170604_105743.jpg

Głaszczemy jego palec u stopy aby tu jeszcze wrócić czy też żeby mieć szczęście, tak jak i rok temu w Splicie :)

IMG_0471.JPG

IMG_0474.JPG

Kręcimy się tutaj chwilkę i wsłuchujemy w śpiew ptaków! Mam to w domu każdego poranka, ale to raptem kilka ptaszków a tu jest ich całe mnóstwo! Za kościołem stoi takie rozśpiewane drzewo. :D Mmmmm... uwielbiam to! Nawet nagrałam filmik żeby uchwycić ten śpiew.

:arrow: https://youtu.be/AePpu8XoO3w

Tylko nie wiem czy działa, bo pierwszy raz coś wrzucam na youtube :wink:

Skręcamy w lewo, gdzie znajduje się chyba największa z "atrakcji" Ninu. W zasadzie powinnam napisać najmniejsza. To kościół Św. Krzyża, który w obwodzie ma tylko 40 m! 8O

IMG_0472.JPG

Pierwsza myśl - o jaki sielski obrazek. Jak tu pięknie! 8O
Idziemy pozaglądać bliżej.

Kościół powstał na przełomie VIII i IX wieku w miejscu rzymskiej bazyliki.

IMG_0475.JPG

Otoczenie bardzo nam się podoba :)

IMG_0477.JPG

IMG_0491.JPG

IMG_0493.JPG

Zaglądamy tez do środka kościółka i znajdujemy tutaj NIC

IMG_0489.JPG

IMG_0490.JPG

IMG_20170604_110401.jpg

Jak szybko weszłam tak szybko wyszłam :lol: Jakoś mnie to NIC przerażało :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 02.09.2017 17:31 przez ewula91, łącznie edytowano 2 razy
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 24.06.2017 22:21

figusek napisał(a):Czekałam na Twoją relację, chyba przez nasz wspólny sentyment do Podgory :hearts:

A ja czekałam na Ciebie! Pewnie z tego samego powodu :mrgreen: Do tego chyba spędzamy wakacje w podobny sposób :lol:

:hearts: :hearts: :hearts:
kojacek
Cromaniak

Postnapisał(a) kojacek » 25.06.2017 01:59

Nie może tak być, abym opuścił Nin. Wszak to tam skierowaliśmy się na nasz pierwszy pobyt w Chorwacji, o czym niezbyt składnie pisałem w mojej relacji. Bardzo dobrze wspominamy to miasteczko. Nie za małe (bankomaty na miejscu), nie za duże a poza tym, co wtedy było istotne-piaszczyste plaże z wolno opadającym dnem.
To wszystko znaleźliśmy właśnie tam :)
Do tego pyszna pizza w lokalu może nieco na uboczu, ale nam tam smakowało :) Może przez przypadek tam trafiliście? :wink:
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 25.06.2017 08:20

kojacek napisał(a):Nie może tak być, abym opuścił Nin. Wszak to tam skierowaliśmy się na nasz pierwszy pobyt w Chorwacji, o czym niezbyt składnie pisałem w mojej relacji. Bardzo dobrze wspominamy to miasteczko. Nie za małe (bankomaty na miejscu), nie za duże a poza tym, co wtedy było istotne-piaszczyste plaże z wolno opadającym dnem.
To wszystko znaleźliśmy właśnie tam :)
Do tego pyszna pizza w lokalu może nieco na uboczu, ale nam tam smakowało :) Może przez przypadek tam trafiliście? :wink:

Hej :)
Niestety nie. My w Nin zwiedziliśmy tylko stare miasteczko i pojechaliśmy dalej. To był tylko przystanek w drodze :)
elka21
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) elka21 » 25.06.2017 12:50

ewula91 napisał(a): My w Nin zwiedziliśmy tylko stare miasteczko i pojechaliśmy dalej. To był tylko przystanek w drodze

Czyli co, dalej prosto na Vir :?: , czy odbiliście w bok, i na Pag :?: , bo to bardziej tam nic nie ma :roll:
słoma79
Cromaniak

Postnapisał(a) słoma79 » 25.06.2017 13:15

Bardzo fajne nic...Nin znaczy :mrgreen:
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 25.06.2017 17:52

elka21 napisał(a):
ewula91 napisał(a): My w Nin zwiedziliśmy tylko stare miasteczko i pojechaliśmy dalej. To był tylko przystanek w drodze

Czyli co, dalej prosto na Vir :?: , czy odbiliście w bok, i na Pag :?: , bo to bardziej tam nic nie ma :roll:

Ani to, ani to :mrgreen:
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 25.06.2017 17:52

słoma79 napisał(a):Bardzo fajne nic...Nin znaczy :mrgreen:

:mrgreen:
Prawda, bardzo fajne :) Warto zajrzeć jeśli się jest w okolicy.
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 25.06.2017 18:12

04.06.2017 Zwiedzamy Nin :)

Spod kościółka kierujemy się z powrotem ku kościele św. Anzelma. Przechodzimy obok dzwonnicy z XII w.

IMG_0498.JPG

IMG_0497.JPG

Dochodzimy do głównej uliczki i kierujemy się w stronę dolnej bramy miejskiej.

IMG_0508.JPG

IMG_0509.JPG

IMG_0510.JPG

Mijamy sklep ze słodyczami, taki jak widzieliśmy w Dubrowniku.

IMG_0512.JPG

IMG_0513.JPG

Docieramy do dolnej bramy miejskiej

IMG_0514.JPG

IMG_0517.JPG

Odwiedzam jeszcze centrum informacji turystycznej :mrgreen: i zabieram sporą ilość ulotek, mapek no i przede wszystkim samą mapę Ninu. Od razu sprawdzam czy czasem jakiegoś ważnego punktu nie przeoczyliśmy ale wygląda na to, że nie. Idziemy więc do samochodu. Robię jeszcze kilka zdjęć z parkingu

IMG_0519.JPG

IMG_0521.JPG

Opłacamy parking i ruszamy dalej :D

Nasza trasa spaceru po Ninie prezentuje się tak

01.jpg

Jak już wspominałam Nin bardzo nam się podobał. :hut:
Może troszkę tłoczno się zrobiło przy dolnej bramie i na początku tej głównej uliczki ale poza tym mieliśmy luz i spokój. Nie potrafię sobie jednak wyobrazić jak to tutaj wygląda w sezonie 8O Nie trzeba wielkich tłumów, żeby "zakorkować" miasteczko. My trafiliśmy idealnie co też przełożyło się na pozytywny odbiór miasteczka :)
Ostatnio edytowano 02.09.2017 17:38 przez ewula91, łącznie edytowano 1 raz
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 25.06.2017 18:37

04.06.2017

Jedziemy dalej ale już po chwili zatrzymujemy się znów, przy głównej drodze na sporym, zupełnie pustym parkingu.
Tutaj, troszkę oddalony od drogi, znajduje się kościół św. Mikołaja

IMG_0522.JPG

IMG_0523.JPG

Idziemy pod sam kościółek i obchodzimy go dookoła.

IMG_0528.JPG

IMG_0530.JPG

Budowla jest malutka ale bardzo malowniczo położona :)

Wracamy do samochodu. Termometr pokazuje 37 stopni! 8O

Teraz czeka nas ta gorsza część dzisiejszego dnia :arrow: musimy znaleźć nocleg.
Stawiamy na bliskie okolice Zadaru, ponieważ mamy w planach wycieczkę, którą łatwiej zrealizować stąd niż z naszego docelowego, wakacyjnego miejsca. :)

A zatem :arrow: kierunek Zadar!

W końcu, patrząc na tablice z miejscowościami i odległościami do Zadaru, decydujemy się skręcić pierwszym zjazdem za znakiem na Kožino . Nie wiem jak obliczyliśmy odległości ale wtedy wyszło nam, że do Zadaru jest raptem 5 km. Luzik! :mrgreen:

Pierwszy widok z głównej drogi robi na nas ogromne wrażenie!

IMG_0541.JPG

Skręcamy w prawo i po chwili widzimy interesujący nas apartament. Stoją pod nim chyba 3 samochody, znajduje się przy głównej drodze i ma zacieniony parking. Czyli dokładnie tak jak chcieliśmy.
Niestety nikt nam nie otwiera :cry:
Zaglądamy na następny ale już do nas nie przemawia. Postanawiamy zejść pieszo uliczką w stronę morza.
Sebastian schodzi pierwszy i zauważa na tarasie tego pierwszego domu jakiegoś mężczyznę. Okazuje się, że to właściciel. Woła swoją żonę, mówiąc jej po chorwacku, że pytamy o pokój. Coś tam jeszcze mówi, po czym po angielsku, śmiejąc się, krzyczy tak, żebyśmy słyszeli, że on nie żartuje! Naprawdę pytają o nocleg! Wybiega zaraz właścicielka i się śmieje. Myślała, że mąż ją wrabia. :mrgreen:
Pokazuje nam mieszkanko na parterze. Bierzemy! :mrgreen:

Po chwili właściciel przestawia swój samochód i woła jeszcze syna, żeby przestawił swój. Robią nam miejsce parkingowe pod samym wejściem do apartamentu :)

Uf! można wreszcie dychnąć! Odświeżamy się, robimy kawkę i siadamy na balkonie :)

IMG_0544.JPG

Po odpoczynku postanawiamy wybrać się na wycieczkę rowerową :)
Ale przydałyby się chyba nasze dowody osobiste, nigdy nie wiadomo co nas na drodze spotka. Idziemy więc po nie do właścicielki. Minęła już chyba ponad godzina więc z pewnością nas zameldowała. No cóż, mamy pecha, właścicielka się smaży na plaży :mrgreen:
Stwierdzamy jednak, że plaża musi być dość blisko bo mąż woła, krzyczy i po 5 minutach właścicielka wraca. Szybko nas melduje, oddaje dowody i możemy ruszać. :)

IMG_0549.JPG
Ostatnio edytowano 02.09.2017 17:44 przez ewula91, łącznie edytowano 1 raz
kojacek
Cromaniak

Postnapisał(a) kojacek » 28.06.2017 00:55

ewula91 napisał(a):Odwiedzam jeszcze centrum informacji turystycznej :mrgreen: i zabieram sporą ilość ulotek, mapek no i przede wszystkim samą mapę Ninu. Od razu sprawdzam czy czasem jakiegoś ważnego punktu nie przeoczyliśmy ale wygląda na to, że nie.

Tak Ci się tylko wydaje-została Solana Nin, do tego piaszczyste plaże z niemal nieopadającym dnem, błota i pewnie jeszcze coś by się znalazło ;)

ewula91 napisał(a):Jak już wspominałam Nin bardzo nam się podobał. :hut:
Może troszkę tłoczno się zrobiło przy dolnej bramie i na początku tej głównej uliczki ale poza tym mieliśmy luz i spokój. Nie potrafię sobie jednak wyobrazić jak to tutaj wygląda w sezonie 8O Nie trzeba wielkich tłumów, żeby "zakorkować" miasteczko. My trafiliśmy idealnie co też przełożyło się na pozytywny odbiór miasteczka :)

Nin ma swój klimat. To miasteczko, w kŧórym są bankomaty, ale nie jest na tyle duży, że będą tam tłumy,
Faktycznie-w sezonie w okolicach Dolnej Bramy jest więcej ludzi, dalej do placu za kościołem św. Anzelma jest sporo ludzi, ale nie jest to tłok.
Poza tym-gdy leżysz na plaży nie przeszkadzają Ci ludzie w centrum ;)
ewula91
Cromaniak

Postnapisał(a) ewula91 » 28.06.2017 19:49

kojacek napisał(a):Tak Ci się tylko wydaje-została Solana Nin, do tego piaszczyste plaże z niemal nieopadającym dnem, błota i pewnie jeszcze coś by się znalazło ;)

Jest jeszcze farma osiołków :) Ale te punkty, które wymieniłeś nie należały już do naszego "must see", nam zależało głównie na zabytkach. Chociaż w początkowej wersji zastanawiałam się nad podejściem na którąś z plaż - Ždrijac lub Kraljičina, ale szybko odpuściłam.

kojacek napisał(a):Nin ma swój klimat. To miasteczko, w kŧórym są bankomaty, ale nie jest na tyle duży, że będą tam tłumy,
Faktycznie-w sezonie w okolicach Dolnej Bramy jest więcej ludzi, dalej do placu za kościołem św. Anzelma jest sporo ludzi, ale nie jest to tłok.
Poza tym-gdy leżysz na plaży nie przeszkadzają Ci ludzie w centrum ;)

Właśnie dlatego, że jest takie malutkie (stare miasto) uznałam, że w sezonie może być zatłoczone. Główna uliczka dość wąska i moim zdaniem 50 osób to już jest "ciasno". Ale byłam tam tylko chwilę, więc mogę się mylić. My trafiliśmy w dobrym czasie i nam się podobało, to najważniejsze :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Tam, gdzie "nic nie ma" - Nin, Zadar i wyspa Ugljan - strona...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies