Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tak to w życiu bywa, że znów Tucepi wygrywa - 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 31.01.2020 23:00

Karpatka1 napisał(a):Nadrobiłam i przysiadam się z przyjemnością. Tym bardziej, że już w połowie sierpnia... Tucepi! I jeśli mnie pamięć nie myli, to gdzieś w pobliżu Waszego apartamentu, bo my też należymy do gorliwych wyznawców pierwszej linii brzegowej :wink:
W Tucepi (oraz milionie innych chorwackich miast i miasteczek) jeszcze nie nas nie widzieli, więc nie mogę się doczekać. Szczególnie przy obecnej pogodzie... Czekam zatem na ciąg dalszy.

Super, że jesteście w pierwszej linii. Możesz podać dokładniejszy adres? Lub na priv przesłać stronę www apartamentów. Z pewnością będę w stanie coś doradzić i napisać o Waszej lokakizacji
Karpatka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karpatka1 » 01.02.2020 21:27

Będziemy u Marko Sevelj, Kamena 25 :papa:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 02.02.2020 09:41

Karpatka1 napisał(a):Będziemy u Marko Sevelj, Kamena 25 :papa:

No i lokalizacja extra! Fajnie tam będziecie mieć. Blisko do naszej ulubionej plaży na końcu miejscowości :D
Karpatka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karpatka1 » 02.02.2020 12:26

To tym bardziej się cieszę i nie mogę doczekać... :wink:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 02.02.2020 14:40

Miejscówki w pierwszej linii są najlepsze. Problem w tym, że gdy już raz się tego zazna, to taki widok z tarasu jest już warunkiem koniecznym przy rezerwacji noclegu. :mrgreen:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 02.02.2020 19:03

Karpatka1 napisał(a):To tym bardziej się cieszę i nie mogę doczekać... :wink:

:mg: :mg: :mg:
Epepa napisał(a):Miejscówki w pierwszej linii są najlepsze. Problem w tym, że gdy już raz się tego zazna, to taki widok z tarasu jest już warunkiem koniecznym przy rezerwacji noclegu. :mrgreen:

To prawda, jak raz się zakosztuje takiej wygody, to trudno zarezerwować coś dalej od morza :mrgreen: Ja szukanie apartamentów zaczynam dość wcześnie i zawsze rozsyłam mnóstwo maili z różnych stron... i cierpliwie czekam... Zawsze po jakimś czasie "wpada" mi ta perełka, którą rezerwuję. Wiadomo, tam się tylko śpi, więc nie wiadomo jakich luksusów i wygód nie oczekuję, bo po prostu wygodą jest to, że jest blisko morze :D
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.02.2020 19:28

agata26061
Epepa napisał(a):
Miejscówki w pierwszej linii są najlepsze. Problem w tym, że gdy już raz się tego zazna, to taki widok z tarasu jest już warunkiem koniecznym przy rezerwacji noclegu. :mrgreen:

To prawda, jak raz się zakosztuje takiej wygody, to trudno zarezerwować coś dalej od morza :mrgreen: Wiadomo, tam się tylko śpi, więc nie wiadomo jakich luksusów i wygód nie oczekuję, bo po prostu wygodą jest to, że jest blisko morze

Jak dla mnie, to nawet klimy być nie musi, byle balkon w pierwszej brzegowej.
Mąż już zaakceptował fakt, że nie będę mu pozwalać włączać klimatyzacji, bo muszę mieć cały czas balkon otwarty - słyszeć i czuć to morze :D
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 02.02.2020 19:40

Katerina napisał(a):agata26061
Epepa napisał(a):

To prawda, jak raz się zakosztuje takiej wygody, to trudno zarezerwować coś dalej od morza :mrgreen: Wiadomo, tam się tylko śpi, więc nie wiadomo jakich luksusów i wygód nie oczekuję, bo po prostu wygodą jest to, że jest blisko morze

Jak dla mnie, to nawet klimy być nie musi, byle balkon w pierwszej brzegowej.
Mąż już zaakceptował fakt, że nie będę mu pozwalać włączać klimatyzacji, bo muszę mieć cały czas balkon otwarty - słyszeć i czuć to morze :D

Ja patrzę na to, czy jest klima tylko wtedy, gdy wyjeżdżamy... na majówkę. Noce potrafią być chłodne i dobrze mieć wtedy jakąś opcję dogrzania apartamentu. Latem nigdy nie włączam, też wolę uchylić okno i słyszeć morze. :D
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 02.02.2020 20:28

Katerina napisał(a):Jak dla mnie, to nawet klimy być nie musi, byle balkon w pierwszej brzegowej.

Epepa napisał(a):Ja patrzę na to, czy jest klima tylko wtedy, gdy wyjeżdżamy... na majówkę. Noce potrafią być chłodne i dobrze mieć wtedy jakąś opcję dogrzania apartamentu. Latem nigdy nie włączam, też wolę uchylić okno i słyszeć morze. :D

Powiem Wam, że my też mało klimy używamy. Czasem jak wychodzimy to włączymy, żeby później po upale wejść do chłodnego. Na noc też zostawiamy otwarte okno, ale wyjątkiem był Hvar, gdzie musieliśmy zamykać okna przez plagę komarów. Masakra wtedy była, dzieciaki były tak pogryzione, że dosłownie bąbel na bąblu. Raz wtedy włączyliśmy klime i wstałam rano z bólem gardla :?
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 02.02.2020 20:36

A czy zdarzyło Wam się pójść lub pojechać jeszcze jedną plażę dalej? Wypatrzyłam na google maps plażę Garma i nie mogę się napatrzeć 8) :)
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 02.02.2020 21:12

agata26061 napisał(a):Powiem Wam, że my też mało klimy używamy. Czasem jak wychodzimy to włączymy, żeby później po upale wejść do chłodnego. Na noc też zostawiamy otwarte okno, ale wyjątkiem był Hvar, gdzie musieliśmy zamykać okna przez plagę komarów. Masakra wtedy była, dzieciaki były tak pogryzione, że dosłownie bąbel na bąblu. Raz wtedy włączyliśmy klime i wstałam rano z bólem gardla :?

My też chorujemy od klimy, dlatego nie korzystamy. Na Hvarze faktycznie jest trochę komarów, ale to nic w porównaniu z tym, co działo się w Zuljanie na Peljescu. Tam to były prawdziwe chmary! Co ciekawe, gryzły tylko mojego męża, a mną zupełnie nie były zainteresowane. Może dlatego, że byłam chora i brałam leki. Wyczuły, że kiepski ze mnie kąsek. :lol:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 02.02.2020 21:22

pomorzanka zachodnia napisał(a):A czy zdarzyło Wam się pójść lub pojechać jeszcze jedną plażę dalej? Wypatrzyłam na google maps plażę Garma i nie mogę się napatrzeć 8) :)

Byliśmy na plaży Garma podczas wynajmu motorówki. Będę o tym pisać w kolejnych odcinkach
Epepa napisał(a):My też chorujemy od klimy, dlatego nie korzystamy. Na Hvarze faktycznie jest trochę komarów, ale to nic w porównaniu z tym, co działo się w Zuljanie na Peljescu. Tam to były prawdziwe chmary! Co ciekawe, gryzły tylko mojego męża, a mną zupełnie nie były zainteresowane. Może dlatego, że byłam chora i brałam leki. Wyczuły, że kiepski ze mnie kąsek. :lol:

Cwane bestie z tych komarów. U nas niestety najbardziej pogryzione były dzieci... :evil:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 03.02.2020 10:23

ODCINEK 6 - 1 LIPCA (poniedziałek) - MOTORÓWKA CZ.1

Jak co roku... Nasze ulubione zajęcie w Chorwacji :hearts: ... Wynajmujemy małą łódkę z silnikiem. Oczywiście dla tych, którzy są nie w temacie - żeby wypożyczyć taką łódkę, nie trzeba żadnego patentu. Są to małe kilkukonne silniczki, więc jakichś kosmicznych prędkości tym nie można rozwinąć, ale poprzemieszczać trochę po Jadranie się można :D

Wypływamy z Tučepi:
IMG_8694.JPG

W pierwszym domu po prawej stronie na zdjęciu spaliśmy w 2017 roku:
IMG_8695.JPG

Dzieciaki szczęśliwe:
IMG_8699.JPG

Początkowo kierujemy się w stronę Promajny, bo oczywiście wyczytałam, że jest tam mnóstwo plaż, może na jakąś pustą uda nam się trafić :D

Mijamy naszą wioskę:
IMG_8703.JPG
IMG_8705.JPG

Razem z hotelem Jadran:
IMG_8704.JPG
IMG_8709.JPG

Miałam nadzieję, że ta plaża...
IMG_8711.JPG

będzie wolna, ale niestety.

Jest ona pomiędzy Tučepi, a plażą Nugal, która jest za tym cyplem:
IMG_8710.JPG

Jest godzina około 10.30, więc plaża nudystów Nugal jeszcze niemal bezludna:
IMG_8713.JPG
IMG_8715.JPG
IMG_0019 (2).JPG

Toarzyszy nam trochę ptactwa:
IMG_8716.JPG
IMG_8718.JPG

Każdy znalazł swoje miejsce na łódce:
IMG_8707.JPG
IMG_8722.JPG
IMG_8725.JPG
IMG_8732.JPG

Dopływamy do Makarskiej:
IMG_8733.JPG
IMG_8734.JPG
IMG_8735.JPG

Staramy się koło niej szybko przepłynąć, bo tutaj nie zamierzamy mieć przystanku.

Wzdłuż półwyspu św. Piotra:
IMG_8738.JPG
IMG_8739.JPG

Z latarnią, która mi bardzo przypomina tą mijaną podczas przeprawy promowej na Hvar z Sućuraja:
IMG_8740.JPG
IMG_8741.JPG
IMG_8743.JPG

Mijamy plażę w Makarskiej:
IMG_8746.JPG

I płyniemy dalej w stronę Krvavicy i Promajny:
IMG_8747.JPG

Jak już mijamy cały tłum w Makarskiej wypatrujemy dość sporą ale całkiem sympatyczną plażę:
IMG_8748.JPG
IMG_8779.JPG
IMG_8783.JPG
P7020531.JPG

Zostajemy tutaj chwilę. Jest bardzo przyjemnie. Łódeczka sobie odpoczywa:
IMG_8750.JPG

Pod wodą nuda:
P7020536.JPG
P7020537.JPG
P7020539.JPG
P7020542.JPG
P7020543.JPG

Pijemy jakieś piwko, dzieciaki pałaszują pierwsze kanapki. Trochę niewygodne wielkie kamienie są na tej plaży, ale my długo tutaj nie zabawiamy. Czas spływać...

Dalsza część w kolejnym odcinku :D
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 03.02.2020 11:01

Agata ile czasu zajęło Wam dopłynięcie do tego miejsca ?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.02.2020 11:03

Wszystkie buźki uśmiechnięte - chyba się podoba :D
Na góry nad Makarską uwielbiam patrzeć z wody - one są takie wysokie, majestatyczne..... Jeden z piękniejszych widoków w Cro :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży