agata26061 napisał(a):... Jest godzina około 10.30, więc plaża nudystów Nugal jeszcze niemal bezludna ...
agata26061 napisał(a):...Wzdłuż półwyspu św. Piotra:
...
Z latarnią, która mi bardzo przypomina tą mijaną podczas przeprawy promowej na Hvar z Sućuraja: ...
agata26061 napisał(a): ...
Zdaje się, że to ta Moje wybawienie przed wspomnianym tłumem w Makarskiej, który jak zobaczyłam to miałam ochotę się rozbeczeć ... wracaliśmy przecież z Korčuliagata26061 napisał(a): ... Jak już mijamy cały tłum w Makarskiej wypatrujemy dość sporą ale całkiem sympatyczną plażę
My dotąd wiosłowaliśmy kajaczkiem ale podczas ostatniego urlopu wynajmowaliśmy taką łódkę w Korčuli na cały dzień aby poskakać między pobliskimi wysepkami. Łódka była zatankowana i kosztowało to zdaje się 490 albo 470 kun za cały dzień od 9 do 18. Oddając łódkę nie trzeba było jej dotankować do pełna.piekara114 napisał(a):Jaki koszt łódki? I jak z paliwem i opłata za nie? W Cro nigdy nie wypozyczalam...
I wcale taka mała ta łódka to nie jest jak we dwie rodziny nią plyneliscie. W Grecji wypozyczalam taka na max 4os.
khml napisał(a):Agata ile czasu zajęło Wam dopłynięcie do tego miejsca ?
Kapitańska Baba napisał(a):Wszystkie buźki uśmiechnięte - chyba się podoba
Na góry nad Makarską uwielbiam patrzeć z wody - one są takie wysokie, majestatyczne..... Jeden z piękniejszych widoków w Cro
Epepa napisał(a):Ale fajnie! Dzięki Tobie mogłam zobaczyć znajome miejsca z zupełnie innej perspektywy. Okolice hotelu Jadran, mała plażyczka, Nugal. Czekam na kolejne fotki z rejsu.
piekara114 napisał(a):Jaki koszt łódki? I jak z paliwem i opłata za nie? W Cro nigdy nie wypozyczalam...
I wcale taka mała ta łódka to nie jest jak we dwie rodziny nią plyneliscie. W Grecji wypozyczalam taka na max 4os.
gusia-s napisał(a):Nugal zdecydowanie lepiej prezentuje się z lądu tzn. z góry niż z wody ale tak bywa z wieloma plażami
gusia-s napisał(a):
A tam na górze przy tych filarkach deptałam w ostatnie wakacje i choć dwudniowy wtedy pobyt w Makarskiej był wymuszony przez pewne okoliczności to z biegiem czasu jakoś zaczynam cieplej go wspominać
gusia-s napisał(a):
Zdaje się, że to ta Moje wybawienie przed wspomnianym tłumem w Makarskiej, który jak zobaczyłam to miałam ochotę się rozbeczeć ... wracaliśmy przecież z Korčuli
aga_stella napisał(a):Na ile godzin się pożycza łódkę?
Na pokonanie jakiej odległości wystarcza paliwa?
Habanero napisał(a):Super ten Wasz rejs. Widok Biokova obłędny. Świetne miejsce na pływanie i oglądanie gór z morza.
Plaże prima sort
piekara114 napisał(a):W Grecji wypożyczaliśmy za 30 eur 10-14 i dla nas było to wystarczające. Do tego paliwo zgodnie ze zużyciem, dopłaciliśmy 12 eur. Zrobiliśmy 14,8 km, w tym chyba 3 kąpiele były i plażowanie. Dla nas było co dość.
Ale przyjrzałam się naszej łupinie i chyba to też taka wielkość jak Wasza, ale właściciel powtarzał max 4 osoby.
W tym roku Brać, muszę się rozeznać, gdzie tam byłoby warto popływać, ale trochę mnie tym wiatrem przerażacie....
piekara114 napisał(a):Muszę Brać obadać pod tym kątem, bo w Grecji w Sivocie to wysepki przybrzeżne to aż żal nie skorzystać było...
piotrf napisał(a):Rejs - prima sort , zapisany w pięknych zdjęciach , fajnie , że można te okolice pooglądać na zdjęciach w relacjach , bo mnie chyba życia braknie
My będziemy z drugiej strony wyspy i tam muszę coś poszukaćagata26061 napisał(a):Mimo tego, że na Brač jeszcze mnie nie zagnało, to patrząc na mapę sporo fajnych miejscówek można wyszukać podczas takiego rejsiku motorówką. Np. pomiędzy Postirą a Pučišćą a jeszcze kolejną Povlją. Sporo tam widać małych zatoczek
piekara114 napisał(a):My będziemy z drugiej strony wyspy i tam muszę coś poszukaćagata26061 napisał(a):Mimo tego, że na Brač jeszcze mnie nie zagnało, to patrząc na mapę sporo fajnych miejscówek można wyszukać podczas takiego rejsiku motorówką. Np. pomiędzy Postirą a Pučišćą a jeszcze kolejną Povlją. Sporo tam widać małych zatoczek
Czyli podobnie, znalazłam ulotki z Korculi. Na mieście były podane ceny w euro - 70 eu, na kempingu 60 eu ale my i tak płaciliśmy w kunach 470 kun, nie wiem ile to euagata26061 napisał(a): Tutaj płaciliśmy chyba 80 euro, ale szczerze powiedziawszy mój mąż rozmawiał z właścicielem, więc nie pamiętam czy to było 80 jak mi się wydaje, czy jak 2 lata wcześniej za tą samą 70 euro. Paliwo było już w cenie. Nie musieliśmy nic dopłacać...
Na Korčuli rozwaliliśmy oponę - nietypową , nie nadawała się do naprawy a na całej wyspie ani pobliskim Peljesacju nie mieli na wymianę nawet z używek jak też nie byli w stanie jej ściągnąć przed terminem naszego powrotu, choć początkowo obiecywali w 4 dni sprowadzić. Na dojazdówce doczłapaliśmy się do Makarskiej bo tam mieliśmy dostawę opony z PL - u nas w kraju dostępna była od ręki a i transport udało się zorganizować . Z ciężką przyczepą nie chcieliśmy ryzykować jazdy na dojazdówce do PL więc to była konieczność.agata26061 napisał(a): A co się w ogóle stało, że musieliście spać w tej Makarskiej?
Czyli od południowej strony?piekara114 napisał(a):My będziemy z drugiej strony wyspy i tam muszę coś poszukaćagata26061 napisał(a):Mimo tego, że na Brač jeszcze mnie nie zagnało, to patrząc na mapę sporo fajnych miejscówek można wyszukać podczas takiego rejsiku motorówką. Np. pomiędzy Postirą a Pučišćą a jeszcze kolejną Povlją. Sporo tam widać małych zatoczek
Powrót do Nasze relacje z podróży