Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tak fajnie jeszcze nie było:) Pag z ciekawości, a Istria ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rimko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rimko » 03.09.2020 23:43

20200704060702_IMG_4831.JPG
Witam serdecznie.
Chciał bym podzielić się troszkę z wami swoją radością, swoją prywatnością i swoją tegoroczną przygodą w Chorwacji. Mam również prośbę aby covidovo nie komentować w tej relacji. Jedni się boją, inni się śmieją - jest mnóstwo innych miejsc by udowadniać swoje racje.
Nasz pobyt w Chorwacji 27.06-7.07.
Miejscówki wybrane i zarezerwowane w lutym. Wybrane duże apartamenty (5 dni na Pagu i 5 dni na Istrii) dla 2 rodzin . Moja familia 5 osób - dzieci 9,8 lat i 19 miesięcy - trzy cudowne córeczki. Druga familia niestety wycofała się. Niech żałują:).
Do samego końca wierzyliśmy że pojedziemy, czekaliśmy tylko aż otworzą granicę i zniosą kwarantannę. Własna działalność i każdy dzień wolnego to brak dochodów więc ta kwarantanna była dużym problemem. Była chwila zwątpienia pod koniec kwietnia, obroty w firmie spadły o 80 %. Człowiek zaczął myśleć jak powiedzieć znajomym, że nie pojedziemy. Koniec końców na początku czerwca już wiedzieliśmy że się uda. Zbieg okoliczności, troszkę szczęścia po drodze i ... Znajomi nie jadą- obawy przed chorobą. Mówię żonie pisz do właścicieli apartamentów, że przenosimy rezerwację na przyszły rok, ewentualnie weźmiemy coś mniejszego i przyjedziemy w 5." Zapraszamy! zapłacą Państwo 50% ceny." I tak na Pagu mieliśmy do dyspozycji 100m2 a na Istrii 140m2.
Dodam, że to mój 5 raz w Cro i , że miałem 5 lat przerwy :) . Trochę zdjęć będzie w weekend, a na zachętę widok z okna każdego ranka w jednym z apartamentów
majkik75
Cromaniak
Re: Tak fajnie jeszcze nie było:) Pag z ciekawości, a Istria

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 04.09.2020 08:55

Ha ! Pierwszy :)
Chętnie popatrzę na Pag i Istrię. Choć ciężko nie komentować sytuacji covidovej gdy cały wpis dotyczy "rozterek" covidowych :wink: :mrgreen:
A teraz skupmy się na wyjeździe :papa:

pozdrawiam, Michał
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 04.09.2020 09:40

Ja również się dosiąde do oglądania. Istię mam zaliczona czterokrotnie ale nigdy dość :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2020 14:14

Trzeci.
Istria 4 x
Pag 1 x

Mimo tego będę zaglądał.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 04.09.2020 15:30

Dopisuję się do relacji. :papa:
Zgadzam się z ochotą, żeby tego tematu nie poruszać :P :P .
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 04.09.2020 18:32

1x Istria
1xPag

Ja też mam wrażenie, że tak fajnie jak w tym roku to nigdy nie było :) Poczytam :idea:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 04.09.2020 19:23

Pag x 3 i chętnie na niego wrócę.
Istria x 0 i coś mnie na nią nie ciągnie, ale kto wie, może po tej relacji, wreszcie się na nią skuszę.
:D :roll: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.09.2020 21:11

Zieloności Istrii plus księżycowość Pagu - podoba mi się taka kompilacja 8) Zostaję

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.09.2020 21:25

Na Pagu byłam kilka razy, ale dawno temu - ostatnio w 2011. Istria była totalnym zaskoczeniem. Nie spodziewałam się, że jest tam tak uroczo 8)

Oczywiście będę zaglądać :D
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 04.09.2020 22:10

Istria , mój dom........nieważne byle Istria :)
rimko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rimko » 04.09.2020 23:17

Witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie. Mam cichą nadzieję ,że się spodoba:) i będzie ciekawie
Dzień wyjazdu jak zwykle pracowity. O 4 pobudka - wcześniej by pozamykać wszystkie sprawy w pracy.
Obiecałem żonie,że tym razem wrócę wcześniej i odsapnę przed drogą. Jak zwykle się nie udało. Wróciłem o 17.00 -walizki spakowane, żona naburmuszona :). Szybki prysznic, obiadek, pakowanie auta i o 20.00 w drogę.
Cała podróż przebiegła dosyć szybko, warte odnotowania tylko burza od Śląska do GRAZ:) bardzo ładnie błyskało, ale ten cholerny deszcz ....padał i padał
Chorwacja przywitała nas pięknym słoneczkiem, ale wcześniej zaliczyliśmy wycieczkę krajoznawczą po Słoweńskich wioskach. Korek na granicy i nawigacja nas pokierowała przez "dróżki", czasami miałem wrażenie,że lusterkami zawadzę o parapety w domach,a o tym by zmieściły się dwa auta nie było mowy.
Było ładnie i pięknie - totalne odludzie o świcie.
Na granicy 5 aut - Przejście graniczne Dobovec - nie jestem pewny nazwy. Wkrótce ponownie wskoczyliśmy na autostradę i nagle słyszę w lewym przednim kole "stuk-puk stuk-puk", puszczam nogę z gazu i cisza, dodaję gazu i wali coraz głośniej.Myślę półoś napędowa i może być źle. Po chwili moja luba ,że coś mi stuka w tylnym prawym kole- wiem, w lewym przednim. Za 2 kilometry stacja benzynowa i nie ukrywam,że było we mnie mnóstwo złej energii. Całe szczęście z usterką poradziłem sobie sam, całe szczęście, że się zatrzymałem. Przed wyjazdem kupiłem nowe opony, mechanik źle dokręcił koło, 4 śruby z pięciu mogłem palcami dokręcić i odkręcić :evil:
Apartament mieliśmy w miejscowości Pag - nie była to pierwsza linia brzegowa, ale wiedzieliśmy,że plaże miejskie odpadają wiec i tak będziemy jeździć. Miejsce i właścicielka "rewelacja" - zresztą za tydzień, gdzieś o tej porze będziemy się z nią widzieć:)
A dlaczego Pag - dzięki wam kochani forumowicze -i bankowo będę tam wracał - 5 dni to stanowczo za mało
Pag jest idealny dla rodzin z małymi dziećmi
cro25.jpg

cro26.JPG

cro27.JPG

Pag jest idealny do samotnych wędrówek - no dobra-nie jest, jest za gorąco (chyba ,że się wstanie o czwartej rano)
cro22.jpg

cro21.jpg

cro15.JPG

cro14.JPG

cro13.JPG

cro12.JPG

cro11.JPG

cro10.JPG

cro9.JPG

Nie ukrywam,że po tej przechadzce miałem przez 5 dni zakwasy -schodziłem z góry na plażę w takim miejscu, że jakbym skoczył metr do przodu to leciałbym kolejne 30 w dół. Były momenty,że chciałem zawrócić, gdybym stracił równowagę to... nawet żona nie wiedziała gdzie jestem. 40 dychy na karku i taka nieodpowiedzialność.
Frajdy z tego spaceru miałem co nie miara, taki prezent imieninowy sobie sprawiłem. Tylko te owce mnie drażniły - patrzyły i myślały " przylazł i przeszkadza w spokojnej konsumpcji", przynajmniej 100 spotkałem na swej drodze
Jak wróciłem do apartamentu wszyscy jeszcze spali :)
I małe pytanie do was drodzy forumowicze-właścicielka niestety nie potrafiła udzielić odpowiedzi. Na szczycie tego pasma napotkałem małą budowlę, coś w stylu budki wartowniczej-obserwacyjnej. Biegnie tamtędy szlak - więc pewnie ktoś go przemierzył ( przecinałem ten szlak ze 2 razy). Schodziłem w miejscu w którym co 5 -6 metrów były wbite w ziemię metalowe słupki( takie niskie do wysokości uda, no może pasa) . Słupki były bardzo skorodowane - kiedyś był do nich przymocowany drut kolczasty - teraz leży na ziemi skorodowany jeszcze bardziej niż słupki. Wracając odkryłem,że z drugiej strony pasma słupki też są. Taka jakby granica- do tego ta wartownia w pobliżu. Czy zna ktoś cel tych "fortyfikacji"?
A na powrocie takie cudo w szczerym polu -ciekawe czy działa
cro16.JPG
Załączniki:
cr022.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.09.2020 08:10

To ogrodzenie.... Pomyślałam o obozie wojennym nad Uvala Slana. Ale Ty chyba nie tam byłeś....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.09.2020 08:44

To przeciwna strona Paškich Vrat, przy Pagu. W Slanej przy ruinach obozu takich ogrodzeń nie widziałam.
Sądząc po wysokości słupków stawiałabym na "nowoczesne" jugosłowiańskie socjalistyczne sposoby ogradzania pastwisk - zamiast murków. A co do budki - masz może jej zdjęcie?
Na zdjęciach widzę m.in. Mali i Veli Zaton, więc mogłeś mijać szlak prowadzący do tych plaż.
Hydrant w szczerym polu - bo owce też muszą czasem pić. ;-)

Uwielbiam takie wędrówki - a zakwasy, cóż, kiedyś w końcu przechodzą. ;-)
Będę tu częstym gościem. :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.09.2020 14:30

rimko napisał(a):Pag jest idealny do samotnych wędrówek

Fajnie by było jak byś mniej więcej mówił w jakich okolicach ten spacer był, czy jakąś mapkę dał ... Wiem, że tu są fascynaci, co widzą zdjęcie i od razu wiedzą jak to zatoczka, plaża i widok na jaką górę :roll: :oczko_usmiech: ale są też laicy ;) :oops:

pozdrawiam, Michał
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 06.09.2020 17:59

Oczekuję na Istrię :)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies