Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tajniacy,Radarowcy,Policja!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tthomass0
Podróżnik
Tajniacy,Radarowcy,Policja!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 23.06.2005 21:17

Wybieram się do CRO i mam prośbę ,jestem ciekawy Waszych spostrzeżeń dotyczących Policji w Czechach,Austrii,Słowenii i Chorwacji.Tzn;Gdzie najczęściej stoją,gdzie łapią z ukrycia ,jakieś nie oznakowane radiowozy? ,a gdzie jest względnie spokojnie. Z góry dziękuję! Po powrocie zrewanżuje się swoimi spostrzeżeniami.Pozdro.Hejka! :lol: :lol: :lol: :lol:
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 23.06.2005 21:24

W CZ możesz zostać namierzony już kilka kilometrów po przekroczeniu granicy,jeszcze zanim objazd skieruje Cię do lasu.
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 23.06.2005 21:25

A ja dodatam tak troche obok tematu od siebei kolejne pytanie: Ile na godzine tniecie po autostradach w czechach,Austri Chorwacji. Wiadomo z grubsza 130 mozna a w praktyce? :-)
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 23.06.2005 21:36

Ja ostatnio (we wrześniu) jechałem autostradą Praga-Brno, a potem ekspresówką do Ołomuńca i Hranic (czyli ponad 300 km). Nie natknąłem się na żaden radar. A sam jechałem średnio 150 km/h. Tak jak wielu innych kierowców.
TomASS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomASS » 23.06.2005 23:04

Wrocław - Opole 220 :P :) (Golf V 2.0 D )

Fakt, faktem, że jeżeli średnia prędkość przekracza 150km/h to jest super. Trasa Wrocław - Wiedeń z grubsza licząc 400 km, powinna być przebyta przez 3h ze średnią prędkością 125km/h, jednak zwykle do wiednia dojerzdza się w 7h...ciekawe dlaczego :P ;)

Niestety nie mogę poradzić co do "zagranicy", ale mogę coś poradzić na temat drogi Wrocław - Kłodzko (Boboszów) - w wakacje łąpią jak cholercia:/

Pozdrawiam
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 23.06.2005 23:15

poziomek napisał(a):A ja dodatam tak troche obok tematu od siebei kolejne pytanie: Ile na godzine tniecie po autostradach w czechach,Austri Chorwacji. Wiadomo z grubsza 130 mozna a w praktyce? :-)

dokładnie taki miałem zamiar założyć temat :D bo mnie to też interesuję.
Na autostradach nie potrafię sie pochamować i jechać 120-130 km/h, dopiero przy 160-170 czuję, że śmigam :oops: a to dopiero preludium do fajniejszej jazdy 8) .
tak więc proszę o opinię i rady jak śmigacie po chorwackich autostadach.
O Austrię nie pytam bo tam Policja wyłazi "spod asfaltu" i boom mandacik :( więc będę pilnował moją prawą nogę;)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.06.2005 23:18

poziomek napisał(a):A ja dodatam tak troche obok tematu od siebei kolejne pytanie: Ile na godzine tniecie po autostradach w czechach,Austri Chorwacji. Wiadomo z grubsza 130 mozna a w praktyce? :-)

180.Nie spotkałem tam tajnych radarowców. :wink:
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 24.06.2005 08:45

Słyszałem ,że w Austrii dają spokój do 140-150 ,ale nie miałem okazji sam sie przekonać, choć często jadę 150-170.
Mam nadzieję ,że szczęście będzie dalej dopisywać.
Muszę jednak pochwaliś się ,że w Czechach już negociowałem
Pozdrav :roll:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 24.06.2005 09:03

Midas napisał(a):Słyszałem ,że w Austrii dają spokój do 140-150 Pozdrav :roll:

To dlatego, że wskazania, na "blacie" są zawyżone, w rzeczywistości jedziesz nawet 7-10% wolniej (zależy od marki i prędkości).
Pzdr
clk320
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) clk320 » 24.06.2005 10:32

zawis napisał(a):tak więc proszę o opinię i rady jak śmigacie po chorwackich autostadach.

Ja jechalem na pld. Chorwacji caly czas za Mercedesem C-Klasa z rejestracja z Dubrownika-zawodnik byl niezly, nie zwracal uwagi na ograniczenia predkosci-na prostej jechal (a ja za nim) z predkoscia 210-230 tyle, w tunelach zwalnial. Ale trzeba przyznac, ze nawierzchnia na chorwackiej autostradzie jest doskonala, widocznosc i war. pogodowe oczywiscie tez. Wiec mozna sobie bylo na to pozwolic, zwlaszcza, ze policji ani razu nie widzialem-fotoradarow rowniez.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 24.06.2005 11:05

clk320 napisał(a):Ja jechalem na pld. Chorwacji caly czas za Mercedesem C-Klasa z rejestracja z Dubrownika-zawodnik byl niezly, nie zwracal uwagi na ograniczenia predkosci-na prostej jechal (a ja za nim) z predkoscia 210-230 tyle, w tunelach zwalnial. Ale trzeba przyznac, ze nawierzchnia na chorwackiej autostradzie jest doskonala, widocznosc i war. pogodowe oczywiscie tez. Wiec mozna sobie bylo na to pozwolic, zwlaszcza, ze policji ani razu nie widzialem-fotoradarow rowniez.

Jazda za "sponsorem" jest dobrym rozwiązaniem, ale tylko przy tzw. "suszarkach". Przy foto- lub videoradarach będzie lipa. Btw, kilka dni temu w wątku o radarach w HR podałem link do strony, na której są fotki i nr-y rejestracyjne radiowozów bez oznaczeń policyjnych z Rijeki i Zagrzebia z videoradarami. Trza być czujnym ...
Szerokiej drogi.
Winid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winid » 24.06.2005 12:00

tthomass0 napisał(a):[...] jestem ciekawy Waszych spostrzeżeń dotyczących Policji w [...] Chorwacji. [...]

Mnie w zeszłym roku zatrzymali w Cro za jazdę na preciwmgielnych. Była wtedy noc, drogi kręte, aż żal byłoby nie skorzystać. Ale gdy droga zrobiła się płaska i pojawiły się pierwsze budynki jakiejś miejscowości na drodze pojawili się smutni panowie. Trudno się z nimi gadało bo po angielsku i niemiecku ani be, ani me. Ale zrozumiałem, że chodzi im o przeciwmgielne. Że niby oślepiają kierowców z przeciwka. Uznali, że "300 kuna" :cry: nauczy mnie oszczędzać żarówki. O negocjacjach nie chcieli słyszeć. Zabrali dokumenty i przez kilka minut (potrzebnych do przygotowania kaski) zatrzymali i skontrolowali jeszcze kilka innych samochodów. Gdy wreszcie doszło do płacenia spytali gdzie żona/dziewczyna (byłem z bratem) spytali o to czy Polak ktolik (to byla południowa część kraju), dodali ,,nicht zahlen", oddali dokumenty i pozwolili jechać dalej. 8O
Morał z tego taki: przeciwmgielnych używajcie w górach i w gęstej mgle (wracając z wakacji zauważyłem że inni kierowcy właśnie tak postępują), ale gdy warunki się zmienią, tzn. mgła zniknie choć na kilkaset metrów, czy droga się wyprostuje, gaście je czym prędzej.

Robert
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.06.2005 12:17

Na pierwszych kilometrach od granicy w Cieszynie Czesi używają tradycyjnych suszarek. Ładnych kilka lat temu na autostradzie pod Brnem namierzyli mnie videoradarem zapłaciłem do ręki 100 DM. Używali wtedy nieoznakowanej Laguny . Jakież było moje zdziwienie gdy wracając z Chorwacji 2 czerwca ujrzałem tę samą Lagunę i znowu ofiarą byli Polacy. Tak więc w okolicach Brna proponuję zwrócić baczną uwagę na to co się do nas zbliża z tyłu i broń boże nie ścigać się Laguną. Co do Austrii to w tym roku czesali urządzeniem na podczerwień w okolicy wyjazdu z Wiednia w okolicy zjazdu na Mikulov (ograniczenie do50)
Kilka lat temu widziałem i to chyba kuriozum jak zaczaili się z konwencjonalnym radarem na autostradzie pod Grazem.
W Chorwacji radaru nie widziałem, ale pod koniec maja wpadłem na klasyczną minę postawioną tuż za granicą Słoweńsko – Chorwacką na drodze z Triestu do Rovinj. Około 6 km przed miejscowością Buje jest skrzyżowanie ze znakiem stop. Znaku nie widać, a droga po której jedziemy nie wygląda na podporządkowaną łatwo się pomylić. Za skrzyżowaniem stoją mundurowi i zatrzymują wyłącznie zagranicznych turystów ( miejscowi muszą wiedzieć) Gapiostwo kosztuje 300 Kun. Wszystko wygląda na dobrze zorganizowane. Jak nie masz Kun to zabierają ci paszport i odsyłają do odległego o 400 metrów kantoru w którym jak łatwo się domyślić przelicznik nie jest korzystny. Na marginesie dodam, że sprawdzili mi dowód rejestracyjny i przeprowadzili małe dochodzenie kto jest właścicielem auta . W moim przypadku właścicielem jest spółka jawna której jestem jednym ze współwłaścicieli i uratowało mnie to, że byłem wpisany w dowodzie , a drugi wspólnik nosi to samo nazwisko.
Gdyby dopatrzyli się, że nie jestem jedynym właścicielem byłby kłopot. Proponuję wziąć to pod uwagę bo jazda bez upoważnienia może nam się udać 100 razy, a za 101 razem szczęście może nas opuścić.
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 24.06.2005 12:25

realista2 napisał(a):Gdyby dopatrzyli się, że nie jestem jedynym właścicielem byłby kłopot. Proponuję wziąć to pod uwagę bo jazda bez upoważnienia może nam się udać 100 razy, a za 101 razem szczęście może nas opuścić.

W takim razie mam pytanko. Co jest jeśli masz wozik "w kresce" i w dowodzie rejestracyjnym masz wpisany współwaściel BANK...??
Do tego też potrzebujesz jakieś papierki??
pozdr
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 24.06.2005 12:26

realista2 napisał(a):Gdyby dopatrzyli się, że nie jestem jedynym właścicielem byłby kłopot. Proponuję wziąć to pod uwagę bo jazda bez upoważnienia może nam się udać 100 razy, a za 101 razem szczęście może nas opuścić.

No bez jaj jak jestem wspolwlascicielem i jestem wpisany w dowod rejestracyjny to jeszzce musze miec pozwolenie od 2go wspolwlascicela??? Bezsens, jak to jest dokladnei!???!! :twisted:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone