Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tajniacy,Radarowcy,Policja!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.06.2005 12:34

Wiele zależy od człowieka, ale ten mundurowy z którym miałem wątpliwą przyjemność się spotkać na Istrii to typowy tępy urzędas taki co to od kreski do kreski jak trafisz na takiego będziesz miał kłopot. Trafisz na mądrzejszego będzie OK. Ja bym zabrał ze sobą pozwolenie z banku.
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 24.06.2005 12:35

Winid napisał(a):gdy warunki się zmienią, tzn. mgła zniknie choć na kilkaset metrów, czy droga się wyprostuje, gaście je czym prędzej.

Robert

W PL są taki same przepisy tyle że mało kto ich przestrzega a przeciwmgielne na prawdę oślepiają bo się ich nie reguluje szczególnie w załadowanym samochodzie, że nie wspomnę o mokrym asfalcie...

Zauważcie, że w PL jak rano jest mgła to do wieczora wszyscy swiecą dodatkowe halogeny... Po co? Bo mało kto za to zapłacił! Trochę mózgu i wszyscy będą zadowoleni...
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 24.06.2005 12:36

poziomek napisał(a):
realista2 napisał(a):Gdyby dopatrzyli się, że nie jestem jedynym właścicielem byłby kłopot. Proponuję wziąć to pod uwagę bo jazda bez upoważnienia może nam się udać 100 razy, a za 101 razem szczęście może nas opuścić.

No bez jaj jak jestem wspolwlascicielem i jestem wpisany w dowod rejestracyjny to jeszzce musze miec pozwolenie od 2go wspolwlascicela??? Bezsens, jak to jest dokladnei!???!! :twisted:

Już sobie zadzwoniłem do banku i nie ma sprawy!
Masz auto w kredycie, bank jest współwłaścicielem auta - nie ma to znaczenia, Ty jesteś właścicielem i żadnych dodatkowych papierków nie potrzeba ( przynajmniej przy wyjeździe do Cro)
pozdr
clk320
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) clk320 » 24.06.2005 12:37

realista2 napisał(a):Na pierwszych kilometrach od granicy w Cieszynie Czesi używają tradycyjnych suszarek.

Taa, Austriacy tez. Na autostradzie A10 stali w postawionym bokiem do autostrady VW Sharanie i probowali mnie wysuszyc na odcinku, na ktorym bylo ograniczenie do 100 km/h. Ale akurat jechalem przepisowo, rozpamietujac zdjecie, ktore mi (chyba) zrobil fotoradar pod Monachium... :?
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.06.2005 12:43

Myślę , że masz rację Zawis tylko spróbój to wytłumczyć na drodze uzbrojonemu gościowi w mundurze władającemu biegle językiem chorwackim i to takiemu gościowi który podejrzewa cię z urzędu o złą wolę.
Powiedziałbym tak jak figurujesz w dowodzie jako współwłaściciel to pół biedy jak masz samochód leasingowany wtedy dużo gorzej.
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 24.06.2005 12:51

Wskazania predkosciomierza w samochodzie zawyżają prędkosć o ok. 10 %. Sprawdził mi to kiedyś znajomy policjant na dwóch różnych prędkościach. Ja jechałem na autostradach w Słowacji, Austrii. Słowenii i Chorwacji do 150 bez problemu lub wiecej ale juz za jakiś miejscowym sponsorem. Policji mało lub niezauwazalna. Natomiast wracałem już starą jedynką przez Plitvickie i często na terenie zabudowanym stali z suszarką lub z czymś na statywie (to był chyba też radar lub videoradar). Z cro wróciłem przed tygodnem. :)
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 24.06.2005 12:55

realista2 napisał(a):Myślę , że masz rację Zawis tylko spróbój to wytłumczyć na drodze uzbrojonemu gościowi w mundurze władającemu biegle językiem chorwackim i to takiemu gościowi który podejrzewa cię z urzędu o złą wolę.
Powiedziałbym tak jak figurujesz w dowodzie jako współwłaściciel to pół biedy jak masz samochód leasingowany wtedy dużo gorzej.

Takiemu mundurowemu to trzeba walnąć durną mine, tak aby jemu wydawało się, że jest "alfą i omegą" przy Nas i liczyć na to, że jego rozbuchane ego zostanie zadowolone :wink:
A tak na poważnie to z autkiem w leasingu może być faktycznie rzeźnia bo jak tu mu wytłumaczyć, że wszystko jest OK :?
clk320
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) clk320 » 24.06.2005 13:10

darius napisał(a):Wskazania predkosciomierza w samochodzie zawyżają prędkosć o ok. 10 %.

Nie jest to takie proste. W wymaganiach homologacyjnych przed 1994 rokiem bylo max. dopuszczalne "przeklamanie" predkosciomierza- 10%+4 km/h. Potem to zmieniono na max. 4% wskazania predkosciomierza. I mysle, ze to sie zgadza. Kiedys mialem Toyote Carine E i sprawdzilem na specjalnym stanowisku dokladnosc predkosciomierza-wyniki byly naprawde dobre-odchylenie wynioslo moze 2%. Oczywiscie na to wplywa tez rozmiar opon, ich zuzycie itp.
A radary policyjne tez nie sa super dokladne-i duzo zalezy pod jakim katem policjant "suszy".
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 16.03.2010 14:07

Większość wypowiadających się twierdzi, że jechała średnio 150km/h. Bajki opowiadacie. Na autostradzie od punktu A do punktu B, może się to udać; ale nie zawsze będziesz :pruł" 150. Co jakiś czas ktoś inny wyprzedza, musimy zwolnić, autostrady Chorwackie są uczęszczane dość często!

Tak z ręką na sercu...Niech każdy Sie wypowie...
Ja byłem w HR 3 razy, zdarzało mi sie jechać 150 do max 170km/h; ale tylko za pierwszym razem. Choć bardzo dużo jeżdżę zawodowo, wyjazd do Chorwacji był moim pierwszy długim "prowadzeniem" samochodu. Do takich prędkości zachęcała droga (asfalt), dobra widoczność, osiągi samochodu, ale także nasza Polska mentalność. Jeździmy za szybko...tak nas widzą inni. Pisałem, że za pierwszym razem jechałem szybko...tak było, co ciekawe mało, kto mnie wyprzedził po drodze, byłem prędzej może o 2h. Większość osób na autostradzie jedzie 120-140km/h, jest to pewnie 90% użytkowników. Nie ma, co się spieszyć, wieziemy bliskich i jedziemy na wakacje, nie na wyścigi.
Pozdrawiam wszystkich kierowców.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 16.03.2010 14:32

Winid napisał(a):
tthomass0 napisał(a):[...] jestem ciekawy Waszych spostrzeżeń dotyczących Policji w [...] Chorwacji. [...]

Mnie w zeszłym roku zatrzymali w Cro za jazdę na preciwmgielnych. Była wtedy noc, drogi kręte, aż żal byłoby nie skorzystać. Ale gdy droga zrobiła się płaska i pojawiły się pierwsze budynki jakiejś miejscowości na drodze pojawili się smutni panowie. Trudno się z nimi gadało bo po angielsku i niemiecku ani be, ani me. Ale zrozumiałem, że chodzi im o przeciwmgielne. Robert

Popieram więcej mandatów dla gości którzy niewiedzą do czego służą światła przeciwmgielne, czepi się ciebie taki z tyłu oświetli się jak choinka i myśli że jest sam na drodze.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 16.03.2010 18:26

Rok temu wracając z Chorwacji na trasie Ptuj - Mureck (objazd autostrady w Słowenii) na odcinku kilkunastu kilometrów widziałem 4 patrole z suszarkami.

Dlatego noga z gazu bo objazd może okazać się droższy od płatnej autostrady.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.03.2010 18:31

Nie dość , że złodziejski kraj, kto to widział takie ceny winietek, to jeszcze porządnych turystów gnębią...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2010 19:13

clk320 napisał(a):
zawis napisał(a):tak więc proszę o opinię i rady jak śmigacie po chorwackich autostadach.

Ja jechalem na pld. Chorwacji caly czas za Mercedesem C-Klasa z rejestracja z Dubrownika-zawodnik byl niezly, nie zwracal uwagi na ograniczenia predkosci-na prostej jechal (a ja za nim) z predkoscia 210-230 tyle, w tunelach zwalnial. Ale trzeba przyznac, ze nawierzchnia na chorwackiej autostradzie jest doskonala, widocznosc i war. pogodowe oczywiscie tez. Wiec mozna sobie bylo na to pozwolic, zwlaszcza, ze policji ani razu nie widzialem-fotoradarow rowniez.

Jasne...trzeba było i nawet 300 km/h pruć...masz się czym chwalić chyba, że chciałeś udowodnić, że zawodnik z Polski też niezły... zakładam, że wiozłeś rodzinę z sobą na podstawie czego wnioskuję, że nie jesteś zbyt rozsądny i odpowiedzialny...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2010 19:59

Fajny wątek dziś odgrzaliście - ciekawe czy po 5 latach od ostatniego wpisu któryś z autorów Wam odpowie :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.03.2010 20:04

Ja pisałem w odpowiedzi na Mibi... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Tajniacy,Radarowcy,Policja!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone